Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Lokalizacja: DC
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 maja 2012, o 21:35

WiS, zmieniająć temat ... od czasu do czasu, w związku z pracą usunę jakąś Patrycję ;-)


"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Gootek
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 maja 2012, o 21:41

Chloru,
usuwasz, bez uprzedniego przeskanowania?
:roll:




;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Lokalizacja: DC
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 maja 2012, o 21:43

Лукашэнка, to zależy od rozmiaru. Dużych nie skanuję :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 5 maja 2012, o 12:39

Chloru pisze: od czasu do czasu, w związku z pracą usunę jakąś Patrycję
O ile już narodzoną, to z punktu widzenia etyki naszej cywilizacji nie ma problemu. Usuwaj na zdrowie :evilgrin:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 5 maja 2012, o 19:10

Dziś opowiastka z cyklu "Nowy Wspaniały Świat" (w gastronomii).
W czwartek były hamburgery (trzeba uczcić święto narodowe), a w zasadzie cheeseburgery, bo chętnym serwowano ze stopionym plasterkiem sera. Sera..?
Tzw. "żółty ser", w plastrach, zakupiony w Carrefour, sygnowany marką własną. Jeden plasterek został na talerzu obok BBQ. W nocy przyszła mżawka - nie żaden deszcz - parę kropli dżdżu. Następnego dnia ten plasterek "żółtego sera" był biało-przeźroczysty. Ani trochę żółty. natomiast woda na talerzu była żółta. Nie wiem z czego ten ser był robiony (oprócz barwnika), ale na pewno nie z mleka.
Moim zdaniem, Carrefour sprzedaje najgorszy dostępny w Polsce chłam żywnościowy. Nie sądzę by ktoś sprzedawał większe dziadostwo.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 5 maja 2012, o 19:27

Kruszyn pisze:
FUX pisze: Chloru, a nie można bez bagietki i 1,5 kostki masła :o :?
faktycznie dużo masła :-d Na dobrej oliwie tez będą dobre :-)
Na oliwie niewątpliwie też może być (tak naprawdę nigdy nie robiłem na maśle), ale prawdą jest, że często zalecana w przepisach "łyżka oliwy" jest czystą hipokryzją. Jak się chce usmażyć dwie krewetki na 12-to centymetrowej patelni, to może łyżka oliwy starczy.
W innych przypadkach uważam, że 2-3 milimetrowa warstwa oliwy jest w sam raz do smażenia krewetek w skorupkach.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 5 maja 2012, o 19:41

Gal pisze: Moim zdaniem, Carrefour sprzedaje najgorszy dostępny w Polsce chłam żywnościowy.

Tja, a Tesco czy Real to specjały sprzedają pod własnymi markami ?

A tak na krewetki narobiliście smaka, że se musiałem dzisiaj zanabyć i z makaronikiem spałaszować. I z odrobinką winka. :mrgreen:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 5 maja 2012, o 20:18

Gal, gdzieś wyczytałem, że żółty ser zaczyna się +20 pln i MUSI mieć w nazwie ser żółty.
Reszta to hybryda tłuszczu roślinnego i dodatków...
Niestety...
Dolce far niente ;-)

Piter 35
6 gwiazdek
Lokalizacja: Jelenia Góra
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 5 maja 2012, o 20:18

leon pisze: I z odrobinką winka
Jakieś 4 litry :giggle:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 5 maja 2012, o 20:27

Piter 35, dzecię już położyłeś, że Ci się łańcuch
do kompa zluzował...
:mrgreen:
Dolce far niente ;-)

Piter 35
6 gwiazdek
Lokalizacja: Jelenia Góra
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 5 maja 2012, o 20:30

FUX pisze: Piter 35, dzecię już położyłeś, że Ci się łańcuch
do kompa zluzował...
Moje Dziecie to Anioł , grzeczniutkie :thumb: , jedyny mankament to obiadki :wall:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 5 maja 2012, o 20:45

Piter 35 pisze: jedyny mankament to obiadki
a co?
golonki every day? :mrgreen:


:-)
Dolce far niente ;-)

liwit
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: Kiełpin
Auto: A6 vel Odi
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 5 maja 2012, o 21:36

Gal pisze: W czwartek były hamburgery (trzeba uczcić święto narodowe), a w zasadzie cheeseburgery, bo chętnym serwowano ze stopionym plasterkiem sera. Sera..?

w życiu nie jadłam lepszych niż u Ciebie :thumb: z tym, że wtedy ser był pewnie prawdziwy.
- Bagażnik nigdy nie jest wystarczająco duży /by Bilex/

melinda
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 6 maja 2012, o 12:22

Ja moge Wam wrzucić przepisy na ciasta,ktory potrafi piec? :giggle: :giggle:
Pozdrófffffka :P

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 6 maja 2012, o 23:39

Zrobiłem dziś coś takiego :
http://www.kwestiasmaku.com/pasta/spagh ... orami.html
Dodałem trochę białego wina zaraz po przesmażeniu cebuli, i zamiast ziół dałem natkę pietruszki. Całkiem dobre, tylko trzeba zainwestować w dobrego tuńczyka .Ja jednak zostaję wierny rio mare (oczywiście w oliwie ) bo inne to jakoś mi źle pachną i mam wrażenie że puszką przeszły .
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 7 maja 2012, o 00:30

Kruszyn pisze: Zrobiłem dziś coś takiego :
http://www.kwestiasmaku.com/pasta/spagh ... orami.html

Zatłukę, dorwę i zatłukę. :x Przynajmniej spróbuję. :whistle:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 7 maja 2012, o 01:11

Ale czemu :?: :mrgreen:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 7 maja 2012, o 01:30

Głodnemu takie coś ? :wall: To pluton bez sądu się należy. :giggle:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 7 maja 2012, o 01:52

leon pisze: To pluton bez sądu się należy. :giggle:
:giggle: myślałem ,że jesteś jednym z niejedzących tuńczyka :-)
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 7 maja 2012, o 08:42

Kruszyn pisze: niejedzących tuńczyka

Bliżej mi do Chińczyka niż do Kalifornijczyka. :giggle:

Fakt, dobry sosik. :thumb:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 12 maja 2012, o 19:40

Pod natchnieniem Gala zrobiłem duży gar zupy ogonowej. Lekkie modyfikacje, ale w domu ładnie pachnie ;-)
Jutro przyprawianie i degustacja, bo dzisiaj smak już nie ten ;-)

W poniedziałek idą hamburgery, jakiś przepis?

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 12 maja 2012, o 19:46

Alan, Alan, Alan! pisze: W poniedziałek idą hamburgery, jakiś przepis?

Zadzwoń do gościa od zupy ogonowej, jego przepis jest najlepszy. Podobno nawet raz na jakiś czas organizuje szkolenia

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 12 maja 2012, o 22:34

Konto usunięte pisze: szkolenia
Szkolenie:
Hamburgery robi się z mięsa wołowego. Nie z wieprzowiny, jagnięciny, cielęciny ani kurczaków. Zmielonej na sicie 6mm.
Później się je formuje w krążki 10-12 cm o grubości maksimum 1 cm. I piecze.
Hamburgery trzeba posmarować oliwą/olejem przed pieczeniem.
Koniec szkolenia.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 12 maja 2012, o 23:28

Gal pisze: Koniec szkolenia.

Pytania z sali.
1. Z jakiej części krowy ?
2. Mieli się tylko raz ?
3. Dodaje się jakieś przyprawy/łotewa ?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 13 maja 2012, o 05:05

Gal pisze: Szkolenie:
Hamburgery robi się z mięsa wołowego. Nie z wieprzowiny, jagnięciny, cielęciny ani kurczaków. Zmielonej na sicie 6mm.
Później się je formuje w krążki 10-12 cm o grubości maksimum 1 cm. I piecze.
Hamburgery trzeba posmarować oliwą/olejem przed pieczeniem.
Koniec szkolenia.

czyli dobrze zacząłem ;-)
dodajesz coś extra ponad standard?
gdzieś widziałem przepis z chrzanem (u amerykańców, bo wiadomo - oni są mistrzami).

Gal pisze: 1 cm

1/2", ponoć 3/4" też ok. Dziurka jak w klusce śląskiej ;-)

BTW jakby komuś się przydało. Mielonego nie zlepiamy, nie zbijamy jak najmocniej. Musi być luźne, wtedy wyjdzie ok. Jak się rozpada (nie dajemy jajek i bułki tartej to nie mielone) można dodać trochę oliwy.

ODPOWIEDZ