Polska duma narodowa

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 97 razy

Re: Polska duma narodowa

Post 18 kwie 2012, o 11:32

Konto usunięte pisze:Pomyślałem, że świetnie by się prezentował w pawilonie SARP w Warszawie. Poprosiłem więc o spotkanie sekretarza generalnego stowarzyszenia, a miesiąc później było już otwarcie wystawy.
Konto usunięte pisze: Zadzwoniłem do szklarza, a następnego dnia rano miałem na miejscu brakujący element. Obie sytuacje na Zachodzie byłyby nie do pomyślenia.
Konto usunięte, nie wiem o jakim zachodzi mówi pan artysta, ale nie jest prawdą, że tam tak się nie da. bliższe prawdy jest stwierdzenie "wszędzie jest podobnie". żeby dostać coś szybko i w odpowiedniej jakości musisz:
- wiedzieć gdzie/u kogo szukać
- mieć wystarczające argumenty (pieniądze, nazwisko, wspólnych znajomych), żeby zostać odpowiednio obsłużonym.

a na marginesie, to zbyt dużo razy słyszeliśmy "nie, bo się nie opłaca" (przed podaniem ceny), "nie, bo mi się nie chce", "nie, bo nie", "nie, bo JA nie będę dyrygował", żeby nagle zachwycić się tym najfajnieszym ze społeczeństw.

edit:
a skoro to wątek o dumie narodowej...
ostatnio mniej się udzielam, bo biorę bardzo czynny udział w kolejnym wiekopomnym projekcie badawczo-rozwojowym. chodzi o ochronę budynków przed IED. konkretnie, to ciężko walczę z tzw. progresive crush kompozytów warstwowych. bo one tak energię rozpraszają/absorbują/dyssypują. brzmi ciekawie?
szkoda tylko, że już wiadomo, że sprawozdanie z prac pójdzie na półkę i tam zostanie. albo inaczej: wiecie jaki będzie efekt projektu?
- czegoś się nauczę (której to wiedzy nikt "dla dobra wspólnego" nie wykorzysta)
- paru gości dostawało trochę kasy przez ok. 3 lata.
- jakieś nikomu nie potrzebne laboratorium zanabyło kilka bardzo specjalistycznych zabawek, które zostaną użyte w innych, równie wiekopomnych projektach
- podatnicy stracili 3 bańki

ci, którzy powinni być zainteresowani wynikami (np. projektanci lotnisk/banków/hal targowych...) nawet się nie dowiedzą, że ktoś się takimi rzeczami zajmował
myślę, że możemy być z siebie dumni.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 18 kwie 2012, o 14:24

damaz pisze: a na marginesie, to zbyt dużo razy słyszeliśmy "nie, bo się nie opłaca" (przed podaniem ceny), "nie, bo mi się nie chce", "nie, bo nie", "nie, bo JA nie będę dyrygował", żeby nagle zachwycić się tym najfajnieszym ze społeczeństw.
Pomiędzy miłością a nienawiścią jest sporo przestrzeni, marudo :-p ;-)

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 18 kwie 2012, o 14:49

damaz pisze: ci, którzy powinni być zainteresowani wynikami (np. projektanci lotnisk/banków/hal targowych...) nawet się nie dowiedzą, że ktoś się takimi rzeczami zajmował
nie marudź, tylko zbieraj swoją wiedzę w kupę i uderzaj do firm projektowych - mają swoje oddziały w Polsce i sprzedaj tą wiedzę, a nie narzekaj - ciesz się że nie za swoją kasę masz wiedzę, której nikt inny nie ma
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 18 kwie 2012, o 15:59

"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 27 kwie 2012, o 18:19

Polska jak Polska, niekoniecznie... ale Lisów może być dumny z tych chłopaków:
http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/ki ... omosc.html

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 27 kwie 2012, o 18:48

OBK H6 pisze:
damaz pisze: ci, którzy powinni być zainteresowani wynikami (np. projektanci lotnisk/banków/hal targowych...) nawet się nie dowiedzą, że ktoś się takimi rzeczami zajmował
nie marudź, tylko zbieraj swoją wiedzę w kupę i uderzaj do firm projektowych - mają swoje oddziały w Polsce i sprzedaj tą wiedzę, a nie narzekaj - ciesz się że nie za swoją kasę masz wiedzę, której nikt inny nie ma
Podpisuję się obiema rękami.
Państwo może być do dupy, społeczeństwo takoż, ale prywatne firmy są wszędzie takie same; jeżeli cokolwiek może dać im większy zysk, to z tego skorzystają. I jeszcze za to zapłacą.
Jeżeli w te badania włożono 3 miliony i nie były to pieniądze wyrzucone w błoto (tzn. te badania dały jakieś sensowne rezultaty), to 10-cio krotne przebicie (zyski z rezultatów) jest zupełnym minimum. 100-krotne nie byłoby niczym nadzwyczajnym.
Masz więc perspektywę zarobienia 30 do 300 mln bez finansowego wkładu własnego.
Bajka po prostu.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 maja 2012, o 16:04

I po raz kolejny okazuje się, że pomimo polityków do de, przegranych powstań, knowań ruskich agentów i niewyjasnionej katastrofy smoleńskiej, pomimo KK wtrącającego się, gdzie nie trzeba i Kaczora z Rydzykiem - jednak się da tutaj robić normalny biznes:
http://moto.onet.pl/1660480,1,porsche-z ... tml?node=2

I dla tych Państwa, którzy takie rzeczy robią, ja bym prosił Krzyże Zasługi, a nie za "pieprzenie kotka za pomocą młotka". A jak nie, to przynajmniej nie przeszkadzać. O.

PS. Cayenne jest dla mnie za wielki i opasły, ale może takiego Cajuna (jak już mi Forka rdza zeżre) da się kiedyś przygarnąć, z powodów patriotyczno-merytoryczno-praktyczno-emocjonalnych...? 8-) Po szwajcarskim_księdzu_kobiecie, rzecz jasna.

Gootek
6 gwiazdek

Post 14 maja 2012, o 21:33

WiS,
w erze uciążliwy korków ulicznych i wszechobecnych fotoradarów trzeba się przyzwyczajać do myśli o rodzinnym samolocie.
;-)

A na tym polu polscy konstruktorzy mają niezłe osiągnięcie.

Nazywa się ono: EM-11C Orka

http://www.marganski.com.pl/index.php?s ... banner=tak

I wszystko wskazuje na to, że rozpoczną w Polsce seryjną produkcję, a następnie eksport tych maszyn:

http://www.dolinalotnicza.pl/en/12/12/art77.html

:->

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 16 maja 2012, o 17:22

Jeśli chodzi o Margańskiego, to najlepiej wyszła mu córka :razz:
http://www.amicom.internetdsl.pl/acro/g ... ar011.html
nie tylko z powodu prezencji, z resztą. :razz:

a tak bardziej serio, to DUŻY SZACUN dla p. Margańskiego. za upór, za konsekwencję i za wiedzę. oby mu się w końcu udało.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 17 maja 2012, o 21:59

Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Gootek
6 gwiazdek

Post 17 maja 2012, o 22:05

leon pisze:
http://www.jesticowhiles.com/#/about/profile/

duma - OK.

ale żeby polska narodowa?
:roll:

;-)

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK
Polubione posty: 0

Post 18 maja 2012, o 14:04

jarmaj, to nie Ty jesteś na Tym zdjęciu?

http://screencast.com/t/echh6g2wg
Obrazek

"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 18 maja 2012, o 16:03

vicu pisze:
jarmaj, to nie Ty jesteś na Tym zdjęciu?
Poznałeś po fryzurze ;-)

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 18 maja 2012, o 16:08

vicu pisze:jarmaj, to nie Ty jesteś na Tym zdjęciu?

http://screencast.com/t/echh6g2wg
Nie, nie ma mnie tam.
Moja fotogeniczność :giggle: nie pasuje to takiego fajnego auta ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 18 maja 2012, o 16:52

jarmaj pisze:
Nie, nie ma mnie tam.
Moja fotogeniczność :giggle: nie pasuje to takiego fajnego auta ;-)
Szkoda bo bylibyśmy dumni podwójnie :-)

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 18 maja 2012, o 22:39

jarmaj pisze: Moja fotogeniczność :giggle: nie pasuje to takiego fajnego auta ;-)
mogłeś zamienić kolejność emotek
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 18 maja 2012, o 23:38

też szukałem Jarmaja i też zastanawiałem się nad tą samą dyńką :mrgreen:

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 31 maja 2012, o 00:03

Fajnie jest zobaczyć w CNN wywiad z polskim ministrem, przeprowadzony bez tłumacza, płynną angielszczyzną :thumb: Szkoda, że coś co powinno być normą, jest póki co wyjątkiem, no ale ;-)

http://www.tvn24.pl/this-is-a-stereotyp ... 676,s.html

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 31 maja 2012, o 00:22

phi. ja bym chciał zobaczyć wywiad z amerykańskim ministrem w TVP Info przeprowadzony bez tłumacza, płynną polszczyzną.

8-)
czarne jest piękne...

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator

Post 31 maja 2012, o 00:31

A doradca prezydenta może być ? :razz:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 31 maja 2012, o 09:30

WRC fan pisze:A doradca prezydenta może być ? :razz:
Na początek mi wystarczy, jak w zdaniu, które napisałem zamienimy słowo "amerykański" na "polski". :mrgreen:

Ostatnio jestem lekko przeczulony na punkcie "znajomość języków jest najważniejsza". 8-)
czarne jest piękne...

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 31 maja 2012, o 09:47

bo ja wiem czy jest się z czego cieszyć? ministra Fly się uśmiecha, robi pajacyki a teraz okazało się że co nieco potrafi się odezwać po angielsku. doskonałe kwalifikacje.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator

Post 31 maja 2012, o 23:23

inquiz, ja kompletnie nie wnikam w to jakim ona jest ministrem.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 cze 2012, o 14:08

vibowit pisze: bym chciał zobaczyć wywiad z amerykańskim ministrem w TVP Info przeprowadzony bez tłumacza, płynną polszczyzną
Z amerykańskim - kłopot, ale izraelskich by się sporo znalazło - od najbardziej znanego, eks-szefa Knesetu Szewacha Weissa, poczynając. W starszym pokoleniu byłoby jednak łatwiej niż w obecnym, z oczywistych względów.
A na mniej oczywistych azymutach: niemiecka wiceminister spraw zagranicznych (odpowiedzialna m.in. za politykę wschodnią) Cornelia Pieper, mówi bardzo dobrze po polsku.
Jeśli chodzi o przeciwny kierunek - zupelnie przyzwoicie włada naszym językiem rosyjski wicepremier Siergiej Iwanow (chociaż w przeciwieństwie do p. Pieper, niespecjalnie się z tym afiszuje). Btw., krążą różne plotki, skąd u Siergieja Borysowicza ta kompetencja - dwie najciekawsze to: pochodzenie (matka-Polka i polski język domu rodzinnego) oraz praca w wywiadzie "pod cudzą flagą" (jakoby przez lata na Zachodzie Sierioża miał udawać polskiego emigranta). Jako-tako rozumiał też polski - i trochę mówił - prezydent niepodległej Czeczenii Asłan Maschadow. To z kolei była pamiątka po latach stacjonowania w Legnicy, w charakterze dowódcy dywizjonu i pułku haubic Armii Radzieckiej.
A na to, że poza szpiegami z Akademii Słuzby Zagranicznej i paroma hobbystami ktoś się będzie uczył polskiego... chyba nie ma co liczyć ;-)
Nie te czasy.
A pomyśleć, że na przełomie XVI i XVII wieku po polsku mówiły elity moskiewskie, wołoskie, krymskie, szwedzkie... 8-)
WRC fan pisze: A doradca prezydenta może być
Brzeziński? Nie liczy się, raz że dawno, dwa, że właściwie Polak ;-)
vibowit pisze: jestem lekko przeczulony na punkcie "znajomość języków jest najważniejsza".
O naszym królu Michale Korybucie Wiśniowieckim historia przechowała opinie, że co prawda władal płynnie siedmioma językami - ale w żadnym nie miał nic sensownego do powiedzenia 8-)
WRC fan pisze: Szkoda, że coś co powinno być normą, jest póki co wyjątkiem,
Nie jest aż tak źle.
Spośród ministrów ostatnich rzadow przynajmniej kilku bardzo dobrze wypada językowo: Sikorski, Rostowski, Klich, Ujazdowski... a pewnie i wielu innych.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 cze 2012, o 23:13

Polska duma to OPOLE
dziś debiuty.
Co za lipton.Wstyd, ludu. Ale Andru zaśpiewał piosenkię: Piłem w Spale, spałem w Pile... najlepsze.
Już na napisach pisenka Lombardu ŚKLANNA POGODA. kompletnie wykastrowany genialny kawałek:
Link: http://www.youtube.com/watch?v=gBf78M1R4jU
Śpiewały jakies emo-ludy.Jak tak można. Się pytam.
No i Kora zaskoczyła kolegię Niedźwiedzkiego wręczając mu swoją Madonnę, to się nie wiedział jak pozbierać.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

ODPOWIEDZ