EURO 2012

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Czarne Zło
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Re: EURO 2012

Post 19 cze 2012, o 13:58

vibowit pisze: ...tam jest wszystko jasno napisane.
No nie zgodzę się vibas 8-) Może jest to jasno napisane ale pomiędzy tym co jest napisane a tym jak się to interpretuje jest tyle, że można by prawdopodobnie w jakimś przypadku na głowie stanąć skacząc do tyłu i ktoś uznałby, że jest wszystko w porządku :razz:
Ja lubię Hiszpanię i wszystko fajnie, że wygrała ale nie lubię wyników padających z kontrowersyjnych sytuacji. Nie jest wszystko jasne skoro tyle osób tutaj ma odmienne zdania, u mnie w pracy też jest dyskusja i nie czytałem (bo jej nie znoszę :mrgreen: )ale jest też jakaś analiza na gazecie.pl, czyli nie jest to taka prosta sytuacja, no i w ogóle jest smrodek ;-)

Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru :-d

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda
Polubione posty: 0

Post 19 cze 2012, o 14:20

mały 5150, ale zajrzałeś do tych interpretacji, o których pisaliśmy rrosiak i ja? Co jest tam dla Ciebie niejasne?

Co do kontrowersji związanych z karnymi zgoda, ale bramka została zdobyta prawidłowo bez wątpienia.

Jest dyskusja, bo ludzie nie znają przepisów i wytycznych. ew. uważają, że one są bez sensu, ale sens niektórych interpretacji, to już zupełnie inna bajka.

EDIT.
Aż wkleję...
Załączniki
spalony.JPG
czarne jest piękne...

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 cze 2012, o 14:38

vibowit, no wszystko jasne ale mamy trzy zastrzeżenia co do pozycji spalonej z tego co przytoczył Konto usunięte. Navas:
- nie przeszkadzał w grze - tu się mogę zgodzić
- nie przeszkadzał przeciwnikowi :roll: :?: Nie mów, że chorwacki bramkarz patrzył na niego tak samo jakby był za linią jego obrońców :whistle:
- odniósł korzyść z przebywania na tej pozycji - no i tu się zaczyna cała sprawa. Był 1-2 kroki przed linią obrońców. Iniesta nie musiał wykonywać sztuk podając do Navas żeby ominąć obrońców tylko podał do niego prostą piłkę ;-) To jest korzyść Navasa.

Edit: A schemat - piękny :evilgrin: :mrgreen:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 cze 2012, o 14:42

Zaraz zacznę przeklinać.

Zgodnie z interpretacją przepisów rekomendowaną przez FIFA
"osiąganie korzyści z przebywania na tej pozycji" - oznacza zagranie
piłki odbitej od słupka lub poprzeczki, lub zagranie piłki odbitej od przeciw-
nika przez zawodnika przebywającego na pozycji spalonej.
Koniec kropka. Nie ma mowy o tym ile kroków więcej/czy mniej względem obrońców musi wykonywać i jakie sztuki ma wykonywać Iniesta.

mały 5150, uczepiłeś się zapisu z przepisów i jego ew. niejednoznaczności, a ja Ci tłumaczę, że właśnie dlatego, że można mieć wątpliwości co to znaczy "absorbuje uwagę obrońców", lub "osiąga korzyści z przebywania na tej pozycji" to do przepisów są dodatkowo wydawane "Interpretacje FIFA do przepisów", gdzie te wątpliwości są rozwiewane jednoznacznie.
czarne jest piękne...

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 19 cze 2012, o 14:49

mały 5150, vibowit ma rację. Jest definicja sformułowania "odnieść korzyść" i ma ona niewiele wspólnego z ogólnie pojętym odnoszeniem korzyści ;-)

Jeśli zdefiniujemy "pierdyknięcie bąka" jako "zagranie piłki odbitej od słupka lub poprzeczki, lub zagranie piłki odbitej od przeciwnika przez zawodnika przebywającego na pozycji spalonej" to Navas w tej sytuacji nie pierdyknął bąka ;-)

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 cze 2012, o 14:53

Ale ja to już czytałem ku...a :mrgreen: Bo jakiś kolo wyjaśnił w jednym zdaniu co to jest osiąganie korzyści według niego. Owszem zapis jest jasny ale według mnie niekompletny.
Jedna rzecz - teraz zgadzam się, że według tych pojeb...ch przepisów bramka była zdobyta prawidłowo. Ale przepisy są niekompletne - według mnie :razz:

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 19 cze 2012, o 15:00

mały 5150 pisze: Ale przepisy są niekompletne

to sie nazywa "piekno piłki noznej" :giggle:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 cze 2012, o 15:12

esilon pisze:
mały 5150 pisze: Ale przepisy są niekompletne

to sie nazywa "piekno piłki noznej" :giggle:
nie nie nie... "piękno piłki nożnej" to to, że sędzia ma prawo uznać/nie uznać bramkę mimo, że przepisy stanowią inaczej. :mrgreen:
czarne jest piękne...

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK

Post 19 cze 2012, o 15:18

Kurde, to jest proste jak budowa cepa, wszystko jest napisane, a spieracie się jak dzieci :mrgreen:
Obrazek

"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 cze 2012, o 15:35

vicu pisze: Kurde, to jest proste jak budowa cepa, wszystko jest napisane, a spieracie się jak dzieci :mrgreen:

Właśnie, od razu mówiłem, że bramka była zdobyta... prawidłowo, to vibowit popisywał się i uważał, że był spalony. Oczywiście, że nie było :mrgreen: :mrgreen:

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 19 cze 2012, o 17:38

Najbardziej pozytywne wspomnienie z EURO;
zachowanie Szczęsnego po otrzymaniu czerwonej kartki.
Mógł zrobić standardową wiochę - nie zrobił.
Zero mimiki, zero emocji, proste zastosowanie się do decyzji sędziego (choć w nim wewnątrz buzowało - to było widać).
Życzenia powodzenia dla zastępcy i marsz do monitora.

To jest naprawdę dobry chłopak. Duże zaangażowanie i respektowanie zasad.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 cze 2012, o 18:38

A ja po Galu dodam, że wyjątkowo skromni chłopcy. I zawsze uśmiechnięty Lewandowski. Niepotrzebnie weszli po wszystkim w jakieś poczucie winy.

No i wyjątkowo podoba mi się akcja nabijania się z elegantek w Krakowie, zanudzonych na śmierć.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 67 razy
Polubione posty: 74 razy

Post 19 cze 2012, o 20:18

Obrazek

Angielscy kibice na ulicach Doniecka wyraźnie dali do zrozumienia co sądzą o wypowiedziach Sola Campbella. Przypomnijmy, że były reprezentant Anglii odradzał fanom wyjazd na Euro w Polsce i na Ukrainie. "Nie ryzykujcie, bo z powrotem możecie wrócić w trumnie" - mówił Campbell w dokumencie BBC. "Jesteś w błędzie Campbell" - napisali fani na trumnie, z którą paradowali po ulicach ukraińskiego miasta :)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 19 cze 2012, o 22:07

vibowit pisze: "piękno piłki nożnej" to to, że sędzia ma prawo uznać/nie uznać bramkę mimo, że przepisy stanowią inaczej.

No to właśnie przed chwila mieliśmy przykład w meczu Anglia-Ukraina. Gość jest naprawdę ślepy :o
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 19 cze 2012, o 22:17

rrosiak pisze:
vibowit pisze: "piękno piłki nożnej" to to, że sędzia ma prawo uznać/nie uznać bramkę mimo, że przepisy stanowią inaczej.

No to właśnie przed chwila mieliśmy przykład w meczu Anglia-Ukraina. Gość jest naprawdę ślepy :o
w tej samej akcji 2 sek wcześniej ukrainiec był na metrowym spalonym
oliwa sprawiedliwa :lol:

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 19 cze 2012, o 22:19

Konto usunięte pisze: w tej samej akcji 2 sek wcześniej ukrainiec był na metrowym spalonym

Oczywiście, ale to tym bardziej źle świadczy o sędziujących.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 cze 2012, o 22:22

A w meczu Francja - Szwecja przed chwilą ręka w polu karnym i nic :evilgrin:

Edit: jeszcze :razz: jedna

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 19 cze 2012, o 22:30

Skąd Ukraińcy mają tyle siły żeby tak biegać? Drużyny z Europy wschodniej nie mają już sił w 2 połowie

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 19 cze 2012, o 22:48

będzie się działo Hiszpania-Francja. Szkoda że nie w Polsce.
pozdrawiam
Grzegorz

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 19 cze 2012, o 22:51

Konto usunięte pisze:Skąd Ukraińcy mają tyle siły żeby tak biegać? Drużyny z Europy wschodniej nie mają już sił w 2 połowie
mamy ich w grupie na MŚ i angoli tysz :wall:

ale Ibra przywalił bramkę - szkoda mi Szwedów bo grali fajny futbol

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 19 cze 2012, o 22:57

i można opuścić Euro z Honorem po pięknej walce... MOŻNA... Ale musi być jeden warunek spełniony: to nie są kopacze o barwach biało czerwonych z Polski...

Sorry, ale jak przeczytałem ile dostali tzw. pakietu startowego i za dwa remisy to ciśnienie złapałem (mimo, że mi to powinno wisieć), że o premiach za wygrane mecze nie wspomnę... I jeszcze jakieś walki o wysokości kwot w euro były. Myślę, ze gdyby zebrać drużynę z forum i dać im taką pensję to pewnie gryźlibyśmy trawę z ambicji... A grajkowie mieli to w pędzlu (nie licząc kilku wyjątków) i zdechli kondycyjnie...

Po drugie jakieś jaja z biletami... Coś czuję, że mogło być tak, że jak nie dostaniemy biletów (w znaczeniu: my piłkarze) to nie gramy i wstawcie sobie juniorów... Aczkolwiek z drugiej strony jakieś leśne dziadki w sektorze VIP a bilety zawodników to jak wypadło ;)

PO trzecie...(może uznać mnie za głupka ktoś): jakim autorytetem dla zawodników może być trener, który nie potrafi zbudować logicznej wypowiedzi to raz. A po drugie część z graczy ma w swoich klubach np. najlepszych specjalistów, przybywają potem na kadrę i słyszą od franka: zapie&*#! No trochę to śmiech na sali...

Po czwarte, to PZPN'owi w aspekcie przygotowań drużyny do samego turnieju nie można chyba nic zarzucić. Grajkowie mieli wszystko co chcieli...
Ostatnio zmieniony 19 cze 2012, o 23:12 przez barton, łącznie zmieniany 2 razy.
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

Gootek
6 gwiazdek

Post 19 cze 2012, o 23:08

Konto usunięte pisze:Drużyny z Europy wschodniej nie mają już sił w 2 połowie
Konto usunięte,
ja sobie to pytanie zadaję od lat:
co nasi kadrowi pilkarze takiego robią w trakcie przerwy, że w drugiej połowie grają jakby im kto nasypał gwoździ do gaci??
;-)

A tak nawiasem mówiąc, to miło, że Ukraińcy wykazali jak współgospodarz turnieju prawie taka samą jak nasi, staropolską gościnność, która karze nie bić we własnym domu zaproszonych gości.
(no, wyjątek zrobili dla Szwedów... ale potraktujmy to jako rewanż za Potop.)
;-)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 19 cze 2012, o 23:44

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 19 cze 2012, o 23:52

Kruszyn, dziś jak Bońka słuchałem to cisnęło mi się na usta ,że lekko pierdzieli farmazony. Jeśli tak myli o zadaniu trenera w meczu to wiemy już dlaczego jest tak "zajebiaszczym" trenerem :cofee:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

barton
6 gwiazdek

Post 20 cze 2012, o 00:16

Andrzej Iwan podsumował (moim zdaniem celnie) występ Naszych Orłów na Euro:
http://euro2012.newsweek.pl/euro-2012-- ... 2,1,1.html

i coś o Błaszczykowskim, aferze biletowej i graniu dla kadry:
http://www.weszlo.com/news/10869-Kapita ... _pieniadza

cytat z artykułu:
Mamy chyba najbardziej obciachowego kapitana w XXI wieku, z bardzo roszczeniową postawą wobec świata, nawet nie skamlącego o bilety, ale stanowczo się ich domagającego (bo wszystko mu się należy). Ale to przecież nie koniec, a początek zdarzeń wstydliwych, bo jeszcze ten sam kapitan kłócił się z Grzegorzem Lato o pięć tysięcy euro na głowę. Nie chcę mi się nawet sprawdzać, ile Kuba zarabia rocznie, ale piątkę euro ma jeśli nie w jeden dzień, to w dwa, trzy albo cztery. Kiedy słyszę, że zmartwieniem zawodników było startowe – czyli kasa za nic – to nóż mi się w kieszeni otwiera. 15 tysięcy euro (64 tysiące złotych) to za mało, trzeba było licytować do 20 tysięcy euro (85 000 złotych)? Czy naprawdę ta grupa piłkarzy przed takim turniejem nie miała w głowie nic innego niż pieprzone pięć tysięcy euro?! Czy oni widząc miliony Polaków na ulicach myśleli sobie: potrzeba jeszcze po piątce na głowę?

- Wiadomo, że nie gramy w kadrze dla pieniędzy, aczkolwiek… - jak słyszę takie zdanie wypowiadane przez Błaszczykowskiego to ręce mi opadają. Jak nie grasz dla pieniędzy to nie ma żadnego pierdolonego „aczkolwiek”, rozumiesz? Albo nie grasz dla pieniędzy, albo grasz dla pieniędzy i ta sprawa zajmuje twoją głowę. Jeśli ty przed meczem z Rosją rozmawiałeś z prezesem PZPN na temat pięciu tysięcy euro to przestań opowiadać, że kasa cię nie interesuje. Powinieneś na koszulce mieć napis „Bła$zczykow$ki”! Gdy wybuchł skandal z brakiem godła na strojach jakoś schowałeś odwagę do kieszeni. No tak, ale to przecież były koszulki firmy Nike, z którą masz kontrakt. Więc wtedy mieliśmy „orzełka dynamicznego”. Siedziałeś cicho, bo kasa się zgadzała, czy tak?
Ostatnio zmieniony 20 cze 2012, o 00:25 przez barton, łącznie zmieniany 1 raz.
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

ODPOWIEDZ