Ekologia - słuszna sprawa czy wielki przekręt ?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Re: Ekologia - słuszna sprawa czy wielki przekręt ?

Post 27 cze 2012, o 15:15

Bergen, dzięki za info :thumb: Kwestie dawek oraz szkodliwości promieniowania wyjaśnił mi też artykuł, do którego link podałeś, a wcześniej wpisy na forum.
Bergen pisze:
Wyprowadziłbyś się po zrobieniu tomografii? ;-)
Raczej nie pozostałbym w tomografie ;-)

A jak jest ze strefą, o której pisze Fido_ ?
Konto usunięte pisze: W artykułach "eco" piszą, że przez co najmniej 20 lat nie będzie można zamieszkać w tej najbliższej strefie.

Więc kiedy strefa 20km będzie mogła być zamieszkana?

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 27 cze 2012, o 16:00

Proszę pamiętać, że czynniki odpowiedzialne za wysiedlanie ludzi robią niektóre ruchy także ze strachu przed mediami, ze względu na wybory nastęĻne a także dlatego, że same są niedouczone lub przekonane o zabójczości samego słowa elektrownia atomowa.

Z tego co mi wiadomo w okolice Czarnobyla niepotrzebnie były wysiedlone.
Wiele nieporozumień i złych decyzji bierze się ze starych założeń o kumulowaniu się dawek. teraz odchodzi się od tej teorii. Stara teoria powstała na użytek ochrony riadiologicznej podczas wojny atomowej.

Fido_ pytasz dlaczego lobby atomowe nie kręci filmów? Myślę, że powodów jest wiele. To nie są politycy, nie mają przymusu PRowego bez przerwy, zajmują się pracą a nie agitką, i wreszcie nie mają pieniędzy. SEREN nie ma ani grosza ( stowrazyszenie energetyków na rzecz energii jądrowej).
A rząd, może by chciał coś robić, ale jest nieudolny...A Greenpeace zatrudnia najdroższych i najlepszych speców od PRu na świecie. Zarabia kupę forsy i wie jak ją wydać na te cele.
Co więcej myślę, że media nie zą zainteresowane propagowanie rzeczy, które niezbyt straszą i na dodatek są w niezgodzie z ogólnie przyjętą linią.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 27 cze 2012, o 16:43

Konto usunięte pisze: A wydawałoby się, że lobby pro-atomowe to bardzo bogate środowisko i powinno bez problemu przebić się do opinii publicznej
myślę, że są małą myszką przy zielonych.

Mimo, że się nie znam na tych rzeczach to uważam, że atom jest ok. Choćby dlatego, że bardziej wierzę Bergenowi niż jakiejś zielonej papli w TV. Nie mogę się tylko zdecydować czy w Polsce atom to dobra rzecz. Tak mi jakoś te pokruszone kible pod A2 przeszkadzają. ;-)

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 27 cze 2012, o 17:07

So What! pisze: A jak jest ze strefą, o której pisze Fido_ ?
Nie wiem na razie. Poszperam i odpowiem Wam wieczorem.
Alan, Alan, Alan! pisze: Nie mogę się tylko zdecydować czy w Polsce atom to dobra rzecz.
Alan, ja już to pisałem w tym wątku - wszyscy zapominamy, że w Polsce reaktory jądrowe pracują od 1958 roku. I to nie jakieś małe, ciśnieniowe, energetyczne puszki, tylko duże, basenowe bydlaki. Polska jest jednym z największych światowych eksporterów izotopów dla diagnostyki medycznej. Z tego co produkujemy korzysta nawet do dwóch milionów pacjentów rocznie na całym świecie.

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 27 cze 2012, o 19:28

Atom
Remkowi chodzi o to, że w tym kraju trzeba będzie ogłosić przetarg na budowę, wygrywa najniższa cena, żeby politykom kryć dupę. A jak najniższa cena, to na budowie będzie się szukało oszczędności wszędzie.
Chyba że w przypadku elektrowni dojdzie do zupełnie innego rozwiązania finansowego budowy - które pominie prawo zamówień publicznych

wiemy, że w tym kraju można coś zrobić naprawdę konkretnego, jak się w to wkłada prywatne pieniądze, albo gdy organizacje są nonprofitowe (ewentualnie działające na bazie dotacji i grantów)
mam trochę spaczone może spojrzenie, ale obawiam się że do tylu przekrętów finansowych dojdzie (patrz uciekająca gotówka z autostrad), że wielu się wyłoży finansowo, a paru zarobi na życie na wyspie Bransona - nie wspomne o możliwym efekcie końcowym - czyli sprawnie działającej elektrowni

a poza tym to dzięki, że coś więcej rozumiem z tego bełkotu medialnego :-)
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 27 cze 2012, o 20:18

Będzie specustawa. Zarówno wybór technologii jak i wykonawców odbędzie się bez przetargu. Wszystkie wybory musi przyklepać Państwowa Agencja Atomistyki, a konkretnie ten facet :arrow: http://www.paa.gov.pl/?frame=1.4.1.2 i jego ekipa.

W łapę wziąć za bardzo nie może, bo wszystko będzie też audytować, na każdym etapie, Międzynarodowa Agencja Energii Atomowej.

Ekipa budowlana już w zasadzie została wybrana, będzie to ta sama ekipa co budowała Żarnowiec - Mostostal, Rafako i Elektrobudowa. Z ludźmi z Rafako studiowałem, starsi goście, znają się na rzeczy.

Przekręty oczywiście będą, bo Polacy zawsze zostaną Polakami, ale subtelne, bez utraty jakości, bo trudno mi wyobrazić sobie sytuację że ktoś z lokalnych szefów będzie ryzykował, że MAEA coś znajdzie (Niemcy by nas zjedli), a ci szukają dobrze i w łapę nie biorą. I pewnie Niemców przyślą ;-)

Podobnie jak główny inżynier z Żarnowca (mój znajomy), zawsze zamawiał więcej materiałów niż było potrzebne, bo wiedział że "trochę się zawsze gdzieś po bokach rozejdzie". Ale sam biegał po budowie i doglądał rezultatów, jak Karwowski. A! I jeszcze zabroniono mu kontaktów z prasą, bo jak się pan redaktor z Trybuny Ludu zapytał "ile ludzi tu pracuje?" odpowiedział "połowa!".

Własne laboratorium kontrolne mieli, które np. sprawdzało jakość każdej partii betonu. Jak nie przechodziło, to zużywali do innych celów. Zapraszam do Żarnowca, zobaczysz że that's sum serious shit.
Państwo WRCfańscy już byli, państwo Devlińscy też.

Już wiem co i zacz z tą strefą 20 km. Ta strefa ma granice dość umowne: http://www.meti.go.jp/english/earthquak ... 120401.pdf

Chodzi o tereny oznaczone "Area 3" oraz "restricted area".

Na terenach tych poziom adawki wynosi 50 mSv/rok (czyli tyle, ile max. może dostać pracownik elektrowni), miejscami nawet więcej. Aby można było zamieszkać na tych terenach, trzeba zejść poniżej 20 mSv/rok (taki cel przyjęto), a nie można tego osiągnąć bez dekontaminacji. Na razie cały wysiłek jest skupiony na uporządkowywaniu samej elektrowni, dekontaminacja dalszych terenów będzie przeprowadzana na końcu, zatem może się okazać że nastąpi to dopiero po kilku latach.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 cze 2012, o 04:33

ten teges http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,120 ... rowa_.html
Się, retorycznie zapytam, kto to kurna jest?

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 29 cze 2012, o 06:33

Żadna nowość. Cała PGE jest obsadzona "kolegami".

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 29 cze 2012, o 13:11

Bergen pisze: Na terenach tych poziom adawki wynosi 50 mSv/rok (czyli tyle, ile max. może dostać pracownik elektrowni), miejscami nawet więcej. Aby można było zamieszkać na tych terenach, trzeba zejść poniżej 20 mSv/rok (taki cel przyjęto), a nie można tego osiągnąć bez dekontaminacji. Na razie cały wysiłek jest skupiony na uporządkowywaniu samej elektrowni, dekontaminacja dalszych terenów będzie przeprowadzana na końcu, zatem może się okazać że nastąpi to dopiero po kilku latach.

Dzięki. Wygląda to na dość gigantyczne przedsięwzięcie, przynajmniej tak piszą np. tutaj http://www.dw.de/dw/article/0,,15605594,00.html

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 cze 2012, o 13:19

Bergen pisze: Cała PGE jest obsadzona "kolegami".
no właśnie ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 29 cze 2012, o 13:38

Czyli słuszna obawa o te nieszczęsne sedesy ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 cze 2012, o 13:46

trzeba WiSa podpytać jak to przerobić tak żeby to nasi tam byli ;-) Przy zasobach na forum spokojnie moglibyśmy rząd obalić.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 29 cze 2012, o 13:47

Bergen pisze: uż wiem co i zacz z tą strefą 20 km.
Bergen, dzięki za info :thumb:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 29 cze 2012, o 14:34

Alan, Alan, Alan! pisze: WiSa podpytać jak to przerobić tak żeby (...) Przy zasobach na forum spokojnie (...) rząd obalić
Stanowczo, jednak sugeruję flaszkę - i przyjemniej, i zdrowiej, i kac po kadencji mniejszy...

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 29 cze 2012, o 14:52

Konto usunięte pisze:Czyli słuszna obawa o te nieszczęsne sedesy ;-)
O sedesy nie. Tak jak pisałem, jeśli budowa ruszy, powinno być w porządku. Przez to, co w "opinii publicznej" wywołuje stwierdzenie "elektrownia jądrowa", kontroli, audytów, systemów jakości itp., lokalnych i międzynarodowych nie będzie końca.

Ja jednak wciąż utrzymuję swoją opinię, którą już wyraziłem na Forum, że ta budowa nigdy nie ruszy, bo będzie to niektórym bardzo nie na rękę. Nie legitymują się żadną wiedzą i doświadczeniem, ale są "znajomymi" więc siedzą na posadkach i co miesiąc odbierają pensję za "przygotowywania". Im dłużej będą trwały przygotowywania, tym oni dłużej posiedzą.

A tak co? Wybuduje się elektrownia i trzeba będzie szukać nowego zajęcia. A jak się Trojanowska na prawdę wkurwi, to może i wcześniej, więc coś tam trzeba robić, ale tak, aby wciąż występowały tzw. "nieprzewidziane trudności"...

Z Litwinami zaczynaliśmy w tym samym momencie. A oni już wybrali dostawcę, lokalizację, technologię (BWR :roll: ) i w czerwcu zaczęli kopać.

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 29 cze 2012, o 16:51

Bergen pisze:w czerwcu zaczęli kopać.
swoją zbiorową mogiłę ? :roll:

:mrgreen:

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 29 cze 2012, o 22:00

Alan, Alan, Alan! pisze: Się, retorycznie zapytam, kto to kurna jest?
Wiesz Alan :idea: , Aleksander jeszcze tego nie próbował , może się sprawdzi a jak nie to się go przeżuci gdzie indziej :wall:

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 6 lip 2012, o 19:40

Obrazek

:mrgreen:

AMI
5 gwiazdek

Post 9 lip 2012, o 22:33

Jacek "AMI" Rudowski

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 23 lip 2012, o 08:11

Ponad 200 osób z kilku krajów weźmie udział w rozpoczynającym się dziś w Lubiatowie obozie antyatomowym. Swoimi działaniami chcą powstrzymać budowę elektrowni atomowej w Polsce, przestrzec wszystkich przed zagrożeniami jakie niosą one ze sobą.
http://www.tvn24.pl/rusza-antyatomowy-o ... 443,s.html

Pocieszające jest to, że będą przekonywać samych siebie, smuci - że pisze o tym poczytny portal.

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 23 lip 2012, o 08:29

citan, będzie jak z Doliną Rospudy. Elektrownia stanie w Żarnowcu lub Klempiczu, ludzie w Lubiatowie zostaną ze swoją biedą a "młodzi gniewni" wrócą do rodziców do wawki, liczyć pieniążki od Rosjan.

http://media.wp.pl/kat,1022955,wid,1476 ... &_ticrsn=5
Dolina Rospudy podlega dewastacji nie z powodu przecinającej ją estakady. Zabija ją natomiast brak oczyszczalni ścieków i to, że została pozostawiona sama sobie. Ale to nie interesuje już „zielonych”. Kiedy zadzwoniliśmy do WWF, jednej z organizacji ekologicznych, która protestowała przeciw budowie obwodnicy i chcieliśmy ją zainteresować dewastacją środowiska w dolinie, usłyszeliśmy w słuchawce: – Proszę napisać do Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 7 sie 2012, o 22:33

Wprawdzie "gazeta polska" nie jest moim ulubionym periodykiem, ale akurat ten tekst przeczytałem z zainteresowaniem. Co nam zostało po protestach i jaki jest tego efekt.

"Nie ma obwodnicy, Dolina Rospudy ginie"
http://autorzygazetypolskiej.salon24.pl ... pudy-ginie

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 7 sie 2012, o 23:08

Konto usunięte, " Teraz Polska " to taka moja nazwa naszej lokalnej Polskiej głupoty i debilizmu :idea: :wall:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 8 sie 2012, o 06:51

W RP więcej do powiedzenia ma ptaszek, nietoperz, kormoran, żuraw, dzik, niż człowiek.
Ostatnio budowa S8 koło Sycowa bodajże, została wstrzymana na kilka miesięcy, bo się orzeł musiał wygrzmocić....
Ptak z gatunku, który człowieka nie bardzo lubi i woli tereny przez niego nie odwiedzane.
Tak czy siak i tak przeniósł by się w inne miejsce.

Bardziej już wolę się nie zagłębiać w ten temat...

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 8 sie 2012, o 06:54

FUX pisze: Ostatnio budowa S8 koło Sycowa bodajże, została wstrzymana na kilka miesięcy, bo się orzeł musiał wygrzmocić....
Ptak z gatunku, który człowieka nie bardzo lubi i woli tereny przez niego nie odwiedzane.
Tak czy siak i tak przeniósł by się w inne miejsce.

Jak możesz tak mówić, to nasze godło, on musi kochać Polskę :giggle: :mrgreen:

ODPOWIEDZ