Będzie specustawa. Zarówno wybór technologii jak i wykonawców odbędzie się bez przetargu. Wszystkie wybory musi przyklepać Państwowa Agencja Atomistyki, a konkretnie ten facet
http://www.paa.gov.pl/?frame=1.4.1.2 i jego ekipa.
W łapę wziąć za bardzo nie może, bo wszystko będzie też audytować, na każdym etapie, Międzynarodowa Agencja Energii Atomowej.
Ekipa budowlana już w zasadzie została wybrana, będzie to ta sama ekipa co budowała Żarnowiec - Mostostal, Rafako i Elektrobudowa. Z ludźmi z Rafako studiowałem, starsi goście, znają się na rzeczy.
Przekręty oczywiście będą, bo Polacy zawsze zostaną Polakami, ale subtelne, bez utraty jakości, bo trudno mi wyobrazić sobie sytuację że ktoś z lokalnych szefów będzie ryzykował, że MAEA coś znajdzie (Niemcy by nas zjedli), a ci szukają dobrze i w łapę nie biorą. I pewnie Niemców przyślą
Podobnie jak główny inżynier z Żarnowca (mój znajomy), zawsze zamawiał więcej materiałów niż było potrzebne, bo wiedział że "trochę się zawsze gdzieś po bokach rozejdzie". Ale sam biegał po budowie i doglądał rezultatów, jak Karwowski. A! I jeszcze zabroniono mu kontaktów z prasą, bo jak się pan redaktor z Trybuny Ludu zapytał "ile ludzi tu pracuje?" odpowiedział "połowa!".
Własne laboratorium kontrolne mieli, które np. sprawdzało jakość każdej partii betonu. Jak nie przechodziło, to zużywali do innych celów. Zapraszam do Żarnowca, zobaczysz że that's sum serious shit.
Państwo WRCfańscy już byli, państwo Devlińscy też.
Już wiem co i zacz z tą strefą 20 km. Ta strefa ma granice dość umowne:
http://www.meti.go.jp/english/earthquak ... 120401.pdf
Chodzi o tereny oznaczone "Area 3" oraz "restricted area".
Na terenach tych poziom adawki wynosi 50 mSv/rok (czyli tyle, ile max. może dostać pracownik elektrowni), miejscami nawet więcej. Aby można było zamieszkać na tych terenach, trzeba zejść poniżej 20 mSv/rok (taki cel przyjęto), a nie można tego osiągnąć bez dekontaminacji. Na razie cały wysiłek jest skupiony na uporządkowywaniu samej elektrowni, dekontaminacja dalszych terenów będzie przeprowadzana na końcu, zatem może się okazać że nastąpi to dopiero po kilku latach.