Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 lip 2012, o 17:40

Sidorówkę zrobiłem, znaczy się robi... :mrgreen:



Dido
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Lokalizacja: Z tej samej wsi
Auto: To samo stado
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 lip 2012, o 13:19

Sezon kurkowy rozpoczęty. Mniamm... :thumb:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 lip 2012, o 13:22

Teżżeśmy udusili trochę grzybodrobiu w śmietanie :thumb: Dobry pretekst, żeby się piwa napić :mrgreen:
Prawie tak dobry, jak zupa rybna (dzięki, Kruszyn 8-) ). O, własnie, pójdę sobie podgrzać...

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 lip 2012, o 13:33

Mi to nie ma za co ,studentce podziękuj :giggle:
Doszły mnie słuchy ,że z kolegą coś niedobrze... :giggle:
Risotto z kurkami, jest pomysł tylko trzeba kurki kupić :mrgreen:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 lip 2012, o 13:41

Kruszyn pisze: studentce podziękuj
Podziekowałem najlepiej jak umiałem... obiecałem ograniczyć picie :whistle: :giggle:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 lip 2012, o 13:43

WiS pisze: obiecałem ograniczyć picie :whistle: :giggle:
Najlepsze ,że uwierzyła :giggle:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 lip 2012, o 13:44

No to, za zdrowie dam :thumb: :mrgreen:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 lip 2012, o 13:49

WiS pisze: No to, za zdrowie dam :thumb: :mrgreen:
No niech będzie , mam właśnie otworzone białe i różowe z Katalonii :mrgreen:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 lip 2012, o 13:59

Wredny prowokator ;-)

A jak tak dietetycznie, piwkiem :mrgreen:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 lip 2012, o 16:04

WiS pisze: Wredny prowokator ;-)
:evilgrin: :mrgreen: Oj tam , ludzie na wesele będą brali więc muszą popróbować.
Chyba sam siebie sprowokuję w najbliższych dniach i coś z Prioratu otworzę. Nie ma jak silna wola ... :giggle:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 21 lip 2012, o 13:53

Tasior_Miedziak, wkleisz jakieś foty i link do sklepu?
Na stronie odlewni kociołka niet.

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: SM
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 28 lip 2012, o 09:22

FUX ja kupiłem w zeszłym roku od nich
http://www.kominki7.pl/index.php?page=s ... t&Itemid=2
naprawdę porządna sprawa, firma bardzo rzetelna - jak podczas przesyłki jedna noga się złamała - jeden telefon i na swój koszt przysłali nową
na alledrogo znajdziesz tańsze pewnie kociołki, lecz tą odlewnię mogę z czystym sercem polecić (też zresztą sprzedają na alledrogo)
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 28 lip 2012, o 09:42

Dzięki za pamięć.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 2 sie 2012, o 00:06

Słyszałem o tym gościu jakiś czas temu , miałem podjechać do Falenicy ale zawsze jakoś sie nie udało.
Niektóre forumowiczki nawet próbują gotować i nawet da się przeżyć po degustacji ...więc może się przyda :evilgrin:
http://metromsn.gazeta.pl/Lifestyle/1,1 ... _pana.html

Dla czepliwych ...jeżeli chodzi o curry to w komentarzach jest wyjaśnione (sam byłem zdziwiony tym curry ) :mrgreen:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 2 sie 2012, o 10:54

Robimy carbonarę .

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 2 sie 2012, o 11:05

Chodzi mi po głowie nalewka z rabarbaru. Ktoś praktykował czy opierać się na tym co w necie można znaleźć?
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 2 sie 2012, o 20:31

Miał być któryś z przepisów z Lidla, Okrasy lub Pascala ale zostałem obdarowany kurkami .
Szkoda żeby się zepsuły... :-)
Więc
-kurki ( oczywiście można zrobić z każdym rodzajem grzybów a i z suszonych wyjdzie świetne)
-cebula
-białe wino (wino zawsze takie co się da wypić ) :mrgreen:
-rosół lub wywar warzywny
-ryż arborio
-masło
-parmezan
-oliwa

Risotto nie może "pływać"ani nie może być za gęste,musi lekko "puszczać" sos. Parmezan i masło dodajemy jeszcze jak ryż jest troszkę twardy ale to kwestia gustu jak kto lubi. Dwa trzy razy metoda prób i błędów będzie wychodzić.Na szczęście risotta nie da się zepsuć tak żeby nie zjeść :giggle:
Taki przepis z nudów ,może sie komuś przyda.
Załączniki
1.jpg
kurki i cebulę przesmażamy na oliwie
2.jpg
dodajemy ryż ,przesmażamy i podlewamy winem,redukujemy żeby odparować %
3.jpg
podlewamy wywarem mieszamy breję, jak gęstnieje podlewamy i cierpliwie mieszamy
4.jpg
gdy ryż jest juz prawie dobry dojemy zimne masło i parmezan
7.jpg
wyłączamy gaz ,nakrywamy na pięć minut. w między czasie nalewamy sobie wino do kieliszka ;)
8.jpg
Smacznego ;)
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 28 wrz 2012, o 20:18

Martwa cisza tu zapadła, mam wrażenie. No to ku odkurzeniu tematu;
Jutro zupa dyniowa z grzybami suszonymi - inna odsłona dyni.
Ta zupa jest w istocie zupą grzybową z gładkością kremu z dyni. Pomysł kolegi z pracy - obiecujący.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 28 wrz 2012, o 20:22

Obrazek

Makaron z ... , czyli co tym razem znalazłem w lodówce.

Gotujemy makaron. Najlepiej tak żeby doszedł razem z zawartością drugiego gara, bo będziemy wcinać zimne kluchy.
Salami paprykowe kroimy na kosteczkę i do gara, powinno wytopić się dużo tłuszczu. Wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek i po chwili odlewamy nadmiar tłuszczu.
Wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę zieloną lub żółtą i podlewamy wytrawnym winem.Jak papryka zmięknie, ale nie straci jeszcze kształtu, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, odrobiną pietruszki i oliwy.

Jemy.

Muszę chyba tylko nad wyglądem żarcia popracować.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 28 wrz 2012, o 20:28

Gal pisze: Jutro zupa dyniowa z grzybami suszonymi
Brzmi jak zaproszenie :razz:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 28 wrz 2012, o 20:58

rrosiak pisze:
Gal pisze: Jutro zupa dyniowa z grzybami suszonymi
Brzmi jak zaproszenie :razz:
Nie ma sprawy. Zupy będzie z parę litrów.
A w przerwach 0.75 m3 tarcicy jesionowej (piękna!) do przetarcia na fryzy... :-d
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 28 wrz 2012, o 21:08

leon pisze: Muszę chyba tylko nad wyglądem żarcia popracować.
Chyba tak.
Ale ja mam tak samo w wielu daniach :-d
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 29 wrz 2012, o 02:03

leon pisze: Muszę chyba tylko nad wyglądem żarcia popracować.
No zastawę masz już ciekawą :mrgreen:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 29 wrz 2012, o 21:53

Gal pisze: zupa dyniowa z grzybami suszonymi - inna odsłona dyni.
Ta zupa jest w istocie zupą grzybową z gładkością kremu z dyni
W imieniu Pani Domu - bardzo poproszę o przepis :evilgrin:
leon pisze: Salami paprykowe (...)
Jemy.

Muszę chyba tylko nad wyglądem żarcia popracować.
Ja mniej-więcej to samo nazywam leczo, robię często, ale nie marnuję czasu i miejsca w kichach na kluchy 8-)
Wygląda jeszcze gorzej, ale jest dobre i pożywne 8-)
Jako baza - salami, albo kiełbaski chorizo - a często każda kiełbacha, która jest pod ręką. Podsmażam najpierw na patelni. Nadmiaru tłuszczu nie odlewam - często obsmażam w nim cebulkę i/lub posiekany drobno koper włoski, a czasem także paprykę (przynajmniej część).
Prócz różnokolorowej papryki - dodaję do gara również posiekaną cukinię, czasem pomidory... no i dużo przypraw (co się nawinie - ale zazwyczaj estragon, bazylia, jałowiec...).
Im dłużej bulgoce na małym ogniu, tym lepsze. Jak się czasem trochę poprzypala - też dobrze.
Przed spożyciem czasem obficie dodaję zieleniny, typu szczaw, szpinak, rukola...
Uwaga - lubi toto piwo, wzglednie czerwone wytrawne wino do popicia.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 29 wrz 2012, o 22:22

WiS pisze: Nadmiaru tłuszczu nie odlewam - często obsmażam w nim cebulkę i/lub posiekany drobno koper włoski, a czasem także paprykę (przynajmniej część).
I bardzo mądrze bo leczo powinno sie robić na smalcu , jest wtedy najsmaczniejsze.
WiS pisze: Jako baza - salami, albo kiełbaski chorizo - a często każda kiełbacha,
Żle ,bazą lecza są warzywa i papryka w proszku :-) .lecsó to warzywne ragout ;-)
Leczo to tradycyjnie przyrządzana na Węgrzech potrawa, stanowiąca osobne danie lub dodatek do dania głównego, głównie potraw mięsnych, na przykład kotletów schabowych lub mielonych oczywiście jak na bogato najczęściej w niedzielę :giggle:
WiS pisze: salami, albo kiełbaski chorizo - a często każda kiełbacha, która jest pod ręką.
Dobrze jak jest to danie główne :giggle: :evilgrin:
WiS pisze: obficie dodaję zieleniny, typu szczaw, szpinak, rukola...
Nie próbowałem ale jakoś mi się nie komponuje :-)
WiS pisze: lubi toto piwo, wzglednie czerwone wytrawne wino do popicia.
i dlatego zawsze trzeba mieć :
WiS pisze: pod ręką
:thumb:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

ODPOWIEDZ