Przepisy i przypisy
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Re: Przepisy i przypisy
Teżżeśmy udusili trochę grzybodrobiu w śmietanie
Dobry pretekst, żeby się piwa napić
Prawie tak dobry, jak zupa rybna (dzięki, Kruszyn
). O, własnie, pójdę sobie podgrzać...

Prawie tak dobry, jak zupa rybna (dzięki, Kruszyn

Mi to nie ma za co ,studentce podziękuj
Doszły mnie słuchy ,że z kolegą coś niedobrze...
Risotto z kurkami, jest pomysł tylko trzeba kurki kupić

Doszły mnie słuchy ,że z kolegą coś niedobrze...

Risotto z kurkami, jest pomysł tylko trzeba kurki kupić

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
- WiS
- 6 gwiazdek
Podziekowałem najlepiej jak umiałem... obiecałem ograniczyć picieKruszyn pisze: studentce podziękuj

Najlepsze ,że uwierzyłaWiS pisze: obiecałem ograniczyć picie![]()
![]()

No niech będzie , mam właśnie otworzone białe i różowe z KataloniiWiS pisze: No to, za zdrowie dam![]()
![]()

WiS pisze: Wredny prowokator![]()

Chyba sam siebie sprowokuję w najbliższych dniach i coś z Prioratu otworzę. Nie ma jak silna wola ...

Tasior_Miedziak, wkleisz jakieś foty i link do sklepu?
Na stronie odlewni kociołka niet.
Na stronie odlewni kociołka niet.
FUX ja kupiłem w zeszłym roku od nich
http://www.kominki7.pl/index.php?page=s ... t&Itemid=2
naprawdę porządna sprawa, firma bardzo rzetelna - jak podczas przesyłki jedna noga się złamała - jeden telefon i na swój koszt przysłali nową
na alledrogo znajdziesz tańsze pewnie kociołki, lecz tą odlewnię mogę z czystym sercem polecić (też zresztą sprzedają na alledrogo)
http://www.kominki7.pl/index.php?page=s ... t&Itemid=2
naprawdę porządna sprawa, firma bardzo rzetelna - jak podczas przesyłki jedna noga się złamała - jeden telefon i na swój koszt przysłali nową
na alledrogo znajdziesz tańsze pewnie kociołki, lecz tą odlewnię mogę z czystym sercem polecić (też zresztą sprzedają na alledrogo)
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
Słyszałem o tym gościu jakiś czas temu , miałem podjechać do Falenicy ale zawsze jakoś sie nie udało.
Niektóre forumowiczki nawet próbują gotować i nawet da się przeżyć po degustacji ...więc może się przyda
http://metromsn.gazeta.pl/Lifestyle/1,1 ... _pana.html
Dla czepliwych ...jeżeli chodzi o curry to w komentarzach jest wyjaśnione (sam byłem zdziwiony tym curry )
Niektóre forumowiczki nawet próbują gotować i nawet da się przeżyć po degustacji ...więc może się przyda

http://metromsn.gazeta.pl/Lifestyle/1,1 ... _pana.html
Dla czepliwych ...jeżeli chodzi o curry to w komentarzach jest wyjaśnione (sam byłem zdziwiony tym curry )

Chodzi mi po głowie nalewka z rabarbaru. Ktoś praktykował czy opierać się na tym co w necie można znaleźć?
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Miał być któryś z przepisów z Lidla, Okrasy lub Pascala ale zostałem obdarowany kurkami .
Szkoda żeby się zepsuły...
Więc
-kurki ( oczywiście można zrobić z każdym rodzajem grzybów a i z suszonych wyjdzie świetne)
-cebula
-białe wino (wino zawsze takie co się da wypić )
-rosół lub wywar warzywny
-ryż arborio
-masło
-parmezan
-oliwa
Risotto nie może "pływać"ani nie może być za gęste,musi lekko "puszczać" sos. Parmezan i masło dodajemy jeszcze jak ryż jest troszkę twardy ale to kwestia gustu jak kto lubi. Dwa trzy razy metoda prób i błędów będzie wychodzić.Na szczęście risotta nie da się zepsuć tak żeby nie zjeść
Taki przepis z nudów ,może sie komuś przyda.
Szkoda żeby się zepsuły...

Więc
-kurki ( oczywiście można zrobić z każdym rodzajem grzybów a i z suszonych wyjdzie świetne)
-cebula
-białe wino (wino zawsze takie co się da wypić )

-rosół lub wywar warzywny
-ryż arborio
-masło
-parmezan
-oliwa
Risotto nie może "pływać"ani nie może być za gęste,musi lekko "puszczać" sos. Parmezan i masło dodajemy jeszcze jak ryż jest troszkę twardy ale to kwestia gustu jak kto lubi. Dwa trzy razy metoda prób i błędów będzie wychodzić.Na szczęście risotta nie da się zepsuć tak żeby nie zjeść

Taki przepis z nudów ,może sie komuś przyda.
- Załączniki
Martwa cisza tu zapadła, mam wrażenie. No to ku odkurzeniu tematu;
Jutro zupa dyniowa z grzybami suszonymi - inna odsłona dyni.
Ta zupa jest w istocie zupą grzybową z gładkością kremu z dyni. Pomysł kolegi z pracy - obiecujący.
Jutro zupa dyniowa z grzybami suszonymi - inna odsłona dyni.
Ta zupa jest w istocie zupą grzybową z gładkością kremu z dyni. Pomysł kolegi z pracy - obiecujący.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Makaron z ... , czyli co tym razem znalazłem w lodówce.
Gotujemy makaron. Najlepiej tak żeby doszedł razem z zawartością drugiego gara, bo będziemy wcinać zimne kluchy.
Salami paprykowe kroimy na kosteczkę i do gara, powinno wytopić się dużo tłuszczu. Wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek i po chwili odlewamy nadmiar tłuszczu.
Wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę zieloną lub żółtą i podlewamy wytrawnym winem.Jak papryka zmięknie, ale nie straci jeszcze kształtu, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, odrobiną pietruszki i oliwy.
Jemy.
Muszę chyba tylko nad wyglądem żarcia popracować.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
Brzmi jak zaproszenieGal pisze: Jutro zupa dyniowa z grzybami suszonymi

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Nie ma sprawy. Zupy będzie z parę litrów.rrosiak pisze:Brzmi jak zaproszenieGal pisze: Jutro zupa dyniowa z grzybami suszonymi
A w przerwach 0.75 m3 tarcicy jesionowej (piękna!) do przetarcia na fryzy...

Chyba tak.leon pisze: Muszę chyba tylko nad wyglądem żarcia popracować.
Ale ja mam tak samo w wielu daniach

No zastawę masz już ciekawąleon pisze: Muszę chyba tylko nad wyglądem żarcia popracować.

- WiS
- 6 gwiazdek
W imieniu Pani Domu - bardzo poproszę o przepisGal pisze: zupa dyniowa z grzybami suszonymi - inna odsłona dyni.
Ta zupa jest w istocie zupą grzybową z gładkością kremu z dyni

Ja mniej-więcej to samo nazywam leczo, robię często, ale nie marnuję czasu i miejsca w kichach na kluchyleon pisze: Salami paprykowe (...)
Jemy.
Muszę chyba tylko nad wyglądem żarcia popracować.

Wygląda jeszcze gorzej, ale jest dobre i pożywne

Jako baza - salami, albo kiełbaski chorizo - a często każda kiełbacha, która jest pod ręką. Podsmażam najpierw na patelni. Nadmiaru tłuszczu nie odlewam - często obsmażam w nim cebulkę i/lub posiekany drobno koper włoski, a czasem także paprykę (przynajmniej część).
Prócz różnokolorowej papryki - dodaję do gara również posiekaną cukinię, czasem pomidory... no i dużo przypraw (co się nawinie - ale zazwyczaj estragon, bazylia, jałowiec...).
Im dłużej bulgoce na małym ogniu, tym lepsze. Jak się czasem trochę poprzypala - też dobrze.
Przed spożyciem czasem obficie dodaję zieleniny, typu szczaw, szpinak, rukola...
Uwaga - lubi toto piwo, wzglednie czerwone wytrawne wino do popicia.
I bardzo mądrze bo leczo powinno sie robić na smalcu , jest wtedy najsmaczniejsze.WiS pisze: Nadmiaru tłuszczu nie odlewam - często obsmażam w nim cebulkę i/lub posiekany drobno koper włoski, a czasem także paprykę (przynajmniej część).
Żle ,bazą lecza są warzywa i papryka w proszkuWiS pisze: Jako baza - salami, albo kiełbaski chorizo - a często każda kiełbacha,

Leczo to tradycyjnie przyrządzana na Węgrzech potrawa, stanowiąca osobne danie lub dodatek do dania głównego, głównie potraw mięsnych, na przykład kotletów schabowych lub mielonych oczywiście jak na bogato najczęściej w niedzielę

Dobrze jak jest to danie główneWiS pisze: salami, albo kiełbaski chorizo - a często każda kiełbacha, która jest pod ręką.

Nie próbowałem ale jakoś mi się nie komponujeWiS pisze: obficie dodaję zieleniny, typu szczaw, szpinak, rukola...

i dlatego zawsze trzeba mieć :WiS pisze: lubi toto piwo, wzglednie czerwone wytrawne wino do popicia.
WiS pisze: pod ręką