Tablety i czytanie z ekranu

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Re: Tablety i czytanie z ekranu

Post 21 lip 2012, o 17:55

Konto usunięte pisze: Amazon jest niesamowity. Dziecko zepsuło mi drugiego kindla. Nie wiadomo jak to się stało, wyciągnął z plecaka i ekran znowu rozlany. Włażę na czat supportowy do Amazona i mówię co jest grane. Gość w 2 minuty wygenerował mi replacement order i wysłał nowe urządzenie. Myślałem, że potraktują mnie jak recydywistę (bo przecież jeden już mi wymienili kilka miesięcy temu), a tu zero problemów, ciach i załatwione.
bo tak działają firmy, które nie mają oddziałów w Polsce ;-)

dobra wiem, że nie wszystkie, a może i nie większość. Ale generalnie tak z moich obserwacji wynika ;-)

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 21 lip 2012, o 19:14

Alan, Alan, Alan! pisze: bo tak działają firmy, które nie mają oddziałów w Polsce ;-)
Pełna zgoda. Wykupiłem rok temu ubezpieczenie assistance ze Startera - polski odpowiednik ADAC. Za określoną wartość kasy, nielimitowana liczba interwencji itd. Po roku firma podziękowała, bo prawie że poszli z torbami - znam akurat paru ludzi w tej firmie w POZ, więc:
ludzie dzwonili codziennie zimą, żeby im rano auto odpalać - bo to tańsze niż zakup nowego akumulatora. Jak zaczęli ludziom zwracać uwagę, wystawiać zaświadczenia że aku jest padnięty, proszę kupić nowy bo kolejna interwencja będzie płatna - to się burza zaczęła. I tym sposobem coś co za granicą jest zupełnie normalne, u nas trzeba było zamknąć bo inaczej długi do końca życia. I tak jak na pewnych etykietach widnieją napisy że norma śmiertelna alkoholu to 3,7 promila, nie dotyczy polaków i rosjan, tak w ubezpieczeniach assistance będzie no limit, nie dotyczy polaków.
Tomek, nie chwal się za szeroko tą obserwacją, bo Polacy znajdą sposób, jak z tego niezły interes zrobić i nawet takiego Amazona z torbami puszczą :-)
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 21 lip 2012, o 19:57

OBK H6 pisze: Tomek, nie chwal się za szeroko tą obserwacją, bo Polacy znajdą sposób, jak z tego niezły interes zrobić i nawet takiego Amazona z torbami puszczą

Chyba nie za bardzo się da. Bo, żeby reklamować, najpierw trzeba to u nich kupić ;-)

Taki sposób załatwiania reklamacji wynika jak zgaduję z modelu biznesowego jaki przyjęli. Kindle jest tylko nośnikiem na treść. I to treść jest ich głównym biznesem, a nie narzędzie do jej przeglądania. No i druga rzecz to obsesyjna wręcz dbałość o klienta jaką podobno przejawia Bezos.

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 21 lip 2012, o 20:11

Konto usunięte pisze: Chyba nie za bardzo się da. Bo, żeby reklamować, najpierw trzeba to u nich kupić ;-)
da się, kupic jeden - drugi gratis - po zrobieniu lewego zdjęcia że niby uszkodzony ;-)
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 23 lip 2012, o 21:15

OBK H6, ale tego uszkodzonego trzeba odesłać inaczej ściągną kasę z karty.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 23 lip 2012, o 21:27

Albo szybko zamknąć kartę ;-)

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 23 lip 2012, o 21:31

a czy nie jest tak że online mogą zweryfikować że ten "uszkodzony" nadal działa?
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Azrael
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Post 23 lip 2012, o 21:43

Ja ostatnio wymieniałem uszkodzony moduł RAM po dobrych 2 latach od zakupu i też wysłali mi nowy od razu, a stary musiałem odesłac, odesłałem trochępo terminie ale tylko spytali mailem czy wyslałem, więc napisałem że tak i cisza.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 24 lip 2012, o 06:39

inquiz pisze:a czy nie jest tak że online mogą zweryfikować że ten "uszkodzony" nadal działa?
Proszą tylko o pełny reset urządzenia, żeby przekonać się, że to nie zwiecha jakaś. Może i mogą online (bo przecież urządzenie się synchronizuje z kontem w Amazonie i pobiera choćby software), ale chyba tego nie robią. Szkoda czasu. Zepsuł się na gwarancji - wymiana, myślę, że takie mają wytyczne w obsłudze klienta.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 24 lip 2012, o 08:02

Łukaszenka, z niektórych biografii można wyciągnąć lekcje dla siebie. A w przypadku Kietha Richardsa można się dowiedzieć jak powstawały utwory, jak pisali teksty np... to dość ciekawe dla osobnika z mojego pokolenia. Co więcej, taka książka pokazuje jak 40/30/20 lat temu wyglądała rzeczywistość.
Zakładam, że jesteś młodszy ode mnie, (dziecko 3 lata - choć aktor Ignacy Machowski zmachał kanocka jak miał chyba 70 lat), więc Rolling Stones nie koniecznie są dla ciebie. Biografie pokazują przede wszystkim jak można niemarnować życia na głupoty - bo piszą je na ogół ludzie, którzy coś osiągnęli.
Dla mnie jego książka, to także ciekawy zbiór słownictwa. Człowiek uczy się całe życie, czasem także przechodząc przez częściowo puste książki. Ale gdzieś tę wiedzę trzeba czerpać, na czymś kształcić swój zasób słownictwa, poznawać nowe formy wypowiedzi - krótkie i długie. Obawiam się, że internet tego nie zapewnia, co prawda i prace naukowe i literackie można znaleźć...

Wykonując niektóre zawody trzeba czytać i po polsku i w innych językach. Ja mam akurat taki zawód, więc może mam wykrzywione spojrzenie na świat.
Znam też wielu ludzi, których czytanie nudzi. Z różnych powodów. Jednych z lenistwa, innych bo to jednak wysiłek, jeszcze innych bo mają inne zainteresowania nie związane ze słowem.

Ja twierdzę, że trzeba czytać książki, a są tacy którzy twierdzą, że nie trzeba. Rozmawiawszy ostatnio z człowiekiem, którego jakiś kuzyn zapieprza w Krzemowej Dolinie, zarabia miliony. I ten człowiek nie wie nic o świecie, ale za to jest ultra specem od jakiejś części oprogramowania. Geniusz jakiś. I jemu książki są niepotrzebne. Wróci z pracy, pójdzie pobiegać, pojadą z żoną do Sausalito na kolację, w sobotę wezmą jacht popływają... Ja w tamtej okolicy też znam takich. Ale znam w tej samej okolicy też takich, którzy bez książek nie mogliby robić tego, co robią. A to co robili widziałeś z pewnością. I sądzę, że mogło Ci się podobać.

Każdy orze jak może. I tym głębokim zdaniem chciałbym pozdrowić szanownego.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 24 lip 2012, o 08:04

Fido_, niezłe z tą wymianą. Mój na razie się trzyma. Czekam kiedy się w Amazonie polskie książki pojawią.
Niesłychana zmiana po kupnie Kindle'a to łatwość z jaką kupuje się książki. Chcesz i masz.
Z zachłanności kupiłem na raz z 10 ostatnim razem.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Azrael
6 gwiazdek

Post 21 sie 2012, o 15:29

Czy jest jakaś alternatywa dla Calibre? Mam książkę w PDF, na Kindlu się otwiera ładnie i wsyztsko jest OK, ale litery są na granicy komfortu, chciałbym mieć możliwośc powiększania, niestety przemielona przez Calibre się nie da czytać - porozrywane wierszem, jakieś dziwne artefakty itd. Spisy treści, podziałyna rozdziałynie są dla mnie tutaj ważne ale mozliwośc zmiany wielkości liter tak.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 21 sie 2012, o 16:02

Azrael, z PDF'em to jest generalnie większa rzeźba :->

Azrael
6 gwiazdek

Post 21 sie 2012, o 16:08

Czyli nie ma dla mnie ratunku :(

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 sie 2012, o 17:05

Azrael pisze: Czyli nie ma dla mnie ratunku :(
nie ma, dążysz nieustannie ku zagładzie. Jak każde ludzkie życie.

:mrgreen:

Azrael
6 gwiazdek

Post 21 sie 2012, o 17:09

;-(

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 21 sie 2012, o 18:29

Azrael pisze:Czy jest jakaś alternatywa dla Calibre? Mam książkę w PDF, na Kindlu się otwiera ładnie i wsyztsko jest OK, ale litery są na granicy komfortu, chciałbym mieć możliwośc powiększania, niestety przemielona przez Calibre się nie da czytać - porozrywane wierszem, jakieś dziwne artefakty itd. Spisy treści, podziałyna rozdziałynie są dla mnie tutaj ważne ale mozliwośc zmiany wielkości liter tak.
Kolega używał czegoś do przycinania marginesów (jeżeli masz taką możliwość). Na szybko:
http://www.pdfscissors.com
http://www.freewaregenius.com/optimize- ... ly-format/

Azrael
6 gwiazdek

Post 21 sie 2012, o 20:00

citan, dzięki! na pewno pomaga, chociaż do ideału sporo brakuje (nadal bardzo mała ta czcionka i za duże marginesy nawet jak się obetnie je do zera w programie). Może się kiedyś jeszcze pobawię konwerterami, może np. wyciąć sam goły tekst z PDFa zrobić z tego RTF czy coś i przekonwertrtować w Calibre.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 21 sie 2012, o 20:36

Azrael, ratunkiem dla Ciebie jest iPad :razz:

Azrael
6 gwiazdek

Post 21 sie 2012, o 20:37

Konto usunięte, Samsung większy zdaje się...

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 21 sie 2012, o 20:39

Nie wiem czy większy czy nie, ale na iPadzie z matową folią czytało mi się PDF-y genialnie. Na kindlu zaś nieustannie czyta mi się genialnie książki. Dawno tyle nie przeczytałem co przez ostatni rok.

Azrael
6 gwiazdek

Post 21 sie 2012, o 20:56

Konto usunięte, no gorzej jak jest książka w PDF ;)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 21 sie 2012, o 22:47

Szelest stron i ślinienie palca przy przewracaniu kartek także odtwarza? :-p

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 sie 2012, o 22:51

FUX pisze: Szelest stron i ślinienie palca przy przewracaniu kartek także odtwarza?
następna wersja iPada wprowadzi tą światową innowację. A później opatentują ślinienie palca. :mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 22 sie 2012, o 09:39

To trzeba popracować nad systemem bezprzewodowego dostarczania wilgoci do sensora śliny. ;-)

ODPOWIEDZ