Nie wiem jak sie do tego zabrać

Nie !KamilP pisze:A masz podpisana umowe?
Ważne też, kto ją podpisałKamilP pisze: w zaleznosci od tego czy faktura zostala podpisana
Tak najczęsciej jest w przypadku gdy przedmiotem umowy jest sprzedaż towaru. W przypadku wykonania usługi/dzieła czy jak to zwał bywa gorzej, bo pozwany może wnieść powództwo wzajemne (tak to się chyba fachowo zwie) tytułem nienależytego/niezgdnego z ustaleniami wykonania umowy i sprawa będzie ciągnęła się dosć długo, łącznie z powoływaniem biegłych itd.KamilP pisze: sprawa na 99% do wygrania (z tego co opisales)
Kubik1 pisze: Co mam po kolei zrobić w takim przypadku i czy mogę z tej formy rozstrzygania sporów korzystać .
Jaka jest procedura ?
Kubik1 pisze: Co to ma do sprawy , skoro firma przyjęła f-rę i częściowo zapłaciła ?
Kubik1 pisze: Firma wrzuciła tę fakturę w koszty i odliczyła sobie VAT
So What! pisze: Ważne też, kto ją podpisał
KamilP pisze: Faktura podpisana? Jezeli tak tzn. ze robota zostala przyjeta.
inquiz pisze: Można zrobić jeszcze jedną rzecz, jak firma nie płaci a ty masz porządek ze skarbówką to możesz wystąpić o zwrot naliczonego i odprowadzonego przez ciebie podatku.
Kubik1 pisze: Facet potwierdził fakturę płacąc częściowo .
Kubik1 pisze: Zapłacił mi połowę a resztę zatrzymał i twierdzi że musieli poprawiać . Ja o tym pojęcia nie miałem że trzeba było poprawiać . Poza tym nie ma żadnych dowodów że poprawiali i że jest źle bo to jeszcze nie pracowało .
KamilP pisze: A masz podpisana umowe?
Ja miałem umowę z wykonawcą części robót . On z kolei miał umowę w generalnym wykonawcą . To taki łańcuszek zależności . Problem jest taki że generalny nie chce odebrać od mojego zleceniodawcy . Moim zdaniem obaj są w zmowie i robią wszystko aby mnie nie zapłacić reszty .KamilP pisze:ale jakby byla taka umowa podpisana i zgodnie z nia zakonczona terminowo budowa/remont to zadzialaloby to tylko in plus.
dodatkowo podpisany papier odebrania roboty powinien wyeliminowac takie proby oszustwa
Kubik1 pisze: Poza tym chyba sie przeniose na stałe do Szwecji , bo tam płacą a tu zawsze coś jest nie tak![]()