[K] metę w Warszawie
Regulamin forum
Jeśli kupujesz coś z ogłoszenia na Forum robisz to na własne ryzyko!
Administracja nie ponosi żadnej odpowiedzialności za zamieszczane ogłoszenia. Nie przelewaj pieniędzy ludziom, których nie znasz lub którzy nie mają wiarygodnej historii na Forum!
Jeśli kupujesz coś z ogłoszenia na Forum robisz to na własne ryzyko!
Administracja nie ponosi żadnej odpowiedzialności za zamieszczane ogłoszenia. Nie przelewaj pieniędzy ludziom, których nie znasz lub którzy nie mają wiarygodnej historii na Forum!
Re: [K] metę w Warszawie
Konto usunięte, mamy mocno izolowana chałupę i max. na dzisiaj wewnątrz to około 23,6 przy zewn. +30.
Parę razy się przymierzaliśmy, ale dałem spokój. Kupiłem tylko wentylator, który szybko wieczorem wymieni powietrze z zewnątrz, kiedy jest chłodniej. Na noc otwieramy wszystko na przestrzał i rano temp. jest równa zewnętrznej.
W Waszym przypadku warto tą klimę na poddaszu rozważyć. Tylko z sensem umiejscowić. Najlepiej w sufit na holu, aby dmuchała w każdym kierunku, wtedy obsłuży więcej pomieszczeń. No i w sypialniach ciszej.
Minus taki, że za taki parownik trzeba dać ciut więcej. Pomyśl o zakupach koło grudnia. Wtedy środek "sezonu" na zakupy.
Zobacz to
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=35761
ale ja się na klimach nie znam.
Parę razy się przymierzaliśmy, ale dałem spokój. Kupiłem tylko wentylator, który szybko wieczorem wymieni powietrze z zewnątrz, kiedy jest chłodniej. Na noc otwieramy wszystko na przestrzał i rano temp. jest równa zewnętrznej.
W Waszym przypadku warto tą klimę na poddaszu rozważyć. Tylko z sensem umiejscowić. Najlepiej w sufit na holu, aby dmuchała w każdym kierunku, wtedy obsłuży więcej pomieszczeń. No i w sypialniach ciszej.
Minus taki, że za taki parownik trzeba dać ciut więcej. Pomyśl o zakupach koło grudnia. Wtedy środek "sezonu" na zakupy.
Zobacz to
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=35761
ale ja się na klimach nie znam.
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Założymy się kto pierwszy będzie miał wnuczki?Konto usunięte pisze: WiS z Małgosią i wnuczkami na działeczkę

Ale tam jest głównie Radom...Kubik1 pisze: czegoś między wawką a szkielecczyzną

Trochę masz przewagę bo u Fideckiego to dwoje już może go zaskoczyćWiS pisze:
Założymy się kto pierwszy będzie miał wnuczki?![]()

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
WiS pisze: Założymy się kto pierwszy będzie miał wnuczki?![]()
Mówisz tak, jakby to była jakaś katastrofa. Ja mam 3 krotnie większe prawdopodobieństwo i dobrze, bo człowiek musi mieć kogo rozpieszczać na starość. Będąc małym dzieckiem, dziadek zabierał mnie na właśnie taka "działeczkę". Do dziś pamiętam smak świeżo zerwanego zielonego ogórka z solą, którego obierał mi dziadek.
Konto usunięte pisze: Do dziś pamiętam smak (...) ogórka (...) którego obierał mi dziadek.

411KM @ 575Nm
to zależy od wielu szczegółowWiS pisze: z jakim dodatkowym zuzyciem prądu trzeba się liczyć przy klimatyzatorze w takim mieszkaniu? Dotkliwym, czy pomijalnym?

ale ogólnikowo mozna przyjąc że chłodzenie jest droższe niż grzanie
na moim poddaszu ( grafitowo czarny dach :) ) robi sie gorąco tylko wtedy gdy nie zasłonimy okien połaciowych lub południowych, w pokoju z oknem północnym jest OK,
najtańsze chłodzenie a właściwie utrzymywanie "znosnej" temp w istniejacym budynku to zadbanie o nie wpuszczanie energii słonecznej oraz gorącego powietrza ( co tuz przy zajezdni tramwajowej może nie być trudne;) )
mieszkania na poddaszu i ostatnim piętrze bywaja gorace nie tylko przez słabą izolację termiczną tuz pod patelnią pełnego stropodachu( jak jest wentylowany to można bac się sporo mniej) ale także przez niedostateczną wentylacje ( łatwo poznac , w środku cieplej niz na zwenątrz:) ),
wentylacja ( w 99% starszych wielorodzinnych )grawitacyjna działa jak przychodzi kominiarz na kontrole:) poza tym działa lub nie nawet jak prawidłowo zrobiona, taki urok krótkich przewodów, złośliwej róży wiatrów itp
czli jeden szczegół więcej: szukajcie lokum z wentylacja mechaniczną nawiewno wywiewną albo przynajmniej wywiewną higrosterowaną

- WiS
- 6 gwiazdek
W dodatku jedno to córka, a z córkami - jak wiadomo - gorzej (martwisz się nie o jednego siusiaka, lecz o wszystkie siusiaki świataKruszyn pisze: Trochę masz przewagę bo u Fideckiego to dwoje już może go zaskoczyć

Boże brońKonto usunięte pisze: Mówisz tak, jakby to była jakaś katastrofa.

cieplej mi się zrobiłoesilon pisze: szukajcie lokum z wentylacja mechaniczną nawiewno wywiewną albo przynajmniej wywiewną higrosterowaną

PS.
owoc666,

Działeczka musiała być niezłej jakości, skoro po niej widziałeś dziadka będącego małym dzieckiemKonto usunięte pisze: Będąc małym dzieckiem, dziadek zabierał mnie na właśnie taka "działeczkę".

WiS pisze: cieplej mi się zrobiło
e no bez przesady 36,6 to jeszcze nie dramat

ale tak naprawdę to jest największa zmora ostatnich pięter ( i nie tylko) i wszelkich problemów z dobrym klimatem w mieszkaniu: źle działająca wentylacja choć najczęściej dlatego że szczelne okna a jak sa nawiewniki to pozaklejane bo zimnooo zima wieje

WiS pisze: PS.
owoc666,
Działeczka musiała być niezłej jakości, skoro po niej widziałeś dziadka będącego małym dzieckiemKonto usunięte pisze: Będąc małym dzieckiem, dziadek zabierał mnie na właśnie taka "działeczkę".

Stwierdziłem, że do dwóch rzeczy na raz nie wypada się doczepiać ;)

411KM @ 575Nm
1. garaż
2, mieszkanie
3. działka
Witek, jeszcze trochę i moim zdaniem na etapie: "analiza" otrzymacie wynik : szukamy domku jednorodzinnego
w 2 stówach sie zmieścili
http://bryla.gazetadom.pl/bryla/1,85301 ... zawie.html 
2, mieszkanie
3. działka
Witek, jeszcze trochę i moim zdaniem na etapie: "analiza" otrzymacie wynik : szukamy domku jednorodzinnego

w 2 stówach sie zmieścili

Jak kupisz to powinieneś jeszcze z miesiąc pomieszkać , sprawdzić wszytko 

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Kruszyn pisze: Jak kupisz to powinieneś jeszcze z miesiąc pomieszkać , sprawdzić wszytko
brzmi zabawnie ale takie rozwiązanie byłoby idealne
w przypadku kupowania samochodów uzywanych tez

- WiS
- 6 gwiazdek
Fajna chata, ale garaż tam można zrobić tylko dla skuterkaesilon pisze: w 2 stówach sie zmieścili

Niczego nie mozna z góry wykluczyć - oczywiście, ma być w Środmieściu. I z wentylacją mechaniczną nawiewno-wywiewną oraz modrzewiem w ogródkuesilon pisze: otrzymacie wynik : szukamy domku jednorodzinnego

- WiS
- 6 gwiazdek
Jeśli całość będzie poniżej 150 tys. PLN, wezmę. Ale bez entuzjazmu, bo liściaste są zimą i jesienią smutniejsze.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
- WiS
- 6 gwiazdek

Brawo, ten Pan wygrał buteleczkę sosnówki

Specjalnie to wrzuciłem, żeby dać w wątku szansę także forumowiczom o profilu przyrodniczym...

- WiS
- 6 gwiazdek
Batalionu Parasol:
http://metrohouse.pl/mieszkanie-sprzeda ... 33853.html
Targówek:
http://metrohouse.pl/mieszkanie-sprzeda ... 93813.html
Grenadierów:
http://metrohouse.pl/mieszkanie-sprzeda ... 78133.html
A to tak, zakladając, że poprzednie jednak ulegną dyskwalifikacji w bezpośrednim kontakcie.
Wola to wiadomo, ten Targówek punktuje standardem, natomiast Grenadierów kusi komunikacją - dobrze się domyślam, ze Trasą Łazienkowską to w okolice Politechniki powinno tam być w miarę łatwo, czy to nadmiar optymizmu?
http://metrohouse.pl/mieszkanie-sprzeda ... 33853.html
Targówek:
http://metrohouse.pl/mieszkanie-sprzeda ... 93813.html
Grenadierów:
http://metrohouse.pl/mieszkanie-sprzeda ... 78133.html

A to tak, zakladając, że poprzednie jednak ulegną dyskwalifikacji w bezpośrednim kontakcie.
Wola to wiadomo, ten Targówek punktuje standardem, natomiast Grenadierów kusi komunikacją - dobrze się domyślam, ze Trasą Łazienkowską to w okolice Politechniki powinno tam być w miarę łatwo, czy to nadmiar optymizmu?
Esilon,esilon pisze:1. garaż
2, mieszkanie
3. działka
w 2 stówach sie zmieścilihttp://bryla.gazetadom.pl/bryla/1,85301 ... zawie.html
w 2 stówkach?
Jeśli się dobrze rozejrzeć to można kupić dom w Warszawie i zmieścić sie w 1 stówie:
http://otodom.pl/dom-drewniany-na-sprze ... 67726.html

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 247 razy
- Polubione posty: 528 razy
WiS, Batalionu Parasol znam dobrze (mieszkałem 150 metrów obok). Ciężko z miejscami do parkowania, z garażami pewnie podobnie. Za to bardzo dobry punkt komunikacyjny (kilkanaście autobusów na Górczewskiej). Dodatkowo pewnie pojawi się w ciągu następnych kilku, może 5 lat metro
Co do mieszkania i bloków - przerażają mnie tam trochę zapachy na klatce schodowej. Chociaż wiele się na lepsze zmieniło w ciągu ostatnich kilku lat.

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- WiS
- 6 gwiazdek
To to chyba akurat najmniej zalezy od dzielnicy, a abrdziej od konkretnej klatki schodowej...Chloru pisze: przerażają mnie tam trochę zapachy na klatce schodowej.
Ale będziem badać organoleptycznie.
Na Woli, o dziwo, jest sporo ofert garażowych na gumtree i podobnych. Oczywiście trzeba trochę z buta, ale przy nieregularnym uzywaniu auta to akurat nie problem.Chloru pisze: Ciężko z miejscami do parkowania, z garażami pewnie podobnie.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 247 razy
- Polubione posty: 528 razy
WiS, jak możesz wykupić garaż to ok. Na osiedlu u rodziców ktoś notorycznie staje na ich miejscu (nie mają samochodu) co potrafi draznić kiedy przyjeżdża się w odwiedziny. Widac kryzys pełną gębą. Kiedyś było zawsze wolne ~10 miejsc pod blokiem od ulicy. Teraz cieżko przejechać (ul. Jana Krysta), tyle aut stoi. Z plusów Batalionu Parasol to jeszcze:
1. 3 parki w okolicy
2. 4 park - Wola Park - jest gdzie zrobić zakupy albo pójść do kina
3. Parę pizzeri - student z głodu nie zginie
4. Kilka całodobowych sklepów. Jeden (Jana Olbrachta) z dobrym zaopatrzeniem w piwa różnorakie. Polecam, właściciel miły i pomocn. Często doradzał nowe smaki.
5. Przychodnia i dom spokojnej starości na Elekcyjnej. Pokój dla starego się znajdzie

1. 3 parki w okolicy
2. 4 park - Wola Park - jest gdzie zrobić zakupy albo pójść do kina
3. Parę pizzeri - student z głodu nie zginie
4. Kilka całodobowych sklepów. Jeden (Jana Olbrachta) z dobrym zaopatrzeniem w piwa różnorakie. Polecam, właściciel miły i pomocn. Często doradzał nowe smaki.
5. Przychodnia i dom spokojnej starości na Elekcyjnej. Pokój dla starego się znajdzie

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Coś się dziś gorzej czujemy? Miałem wrażenie że takie wynalazki odpuściłeś. Jak już musisz po czeczeńskiej stronie to niech będzie blisko tramwaju.WiS pisze: Targówek:
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 199 razy
WiS, przejeżdżałem dziś Woronicza obok tego bloku i przypuszczam (prawdopodobieństwo graniczące z pewnością), że w centralnym punkcie widoku z okna, jest piękny słup SN, którego przy dobrym wychyleniu się, można dotknąć ręką 

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.