200KM + ale nie Subaru

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Re: 200KM + ale nie Subaru

Post 6 wrz 2012, o 20:54

miałem wpisac w coś niedobrego bo sie nadaje idealnie ale niech będzie tu; podobno najlepiej prowadzące się auto w swojej klasie,
za przeproszeniem Ford , c-max, miałem dzisiaj okazje jeździć wersją z silnikiem o pojemniosci 1,8, 130 kuni, jakos tam się napędza ale prędkośc podrózna do wytrzymania max 120-130km/h. Głośno i buja.Wnętrze OK w odniesieniu do kwoty zakupu ale ewidentnie dla pasażerów projektowane, dość przestronne.Pozycja kierowcy jak na krzesle tylko stołu brak. Przebieg testowanego egzemparza 40kkm a środek już wydaje dźwieki charakterystyczne dla samochodów o kiepskiej sztywności nadwozia ( ponoć impreza kombi wymaga rozpórek aby było "dobrze" a jest rewelacyjnie przy fordzinie i to przy przebiegu 140kkm :roll: )
ale powyższe marudzenie to nic w porównaniu do niespodzianki jaka mi w trakcie jazdy na lewoskręcie zrobił. Włączenie do ruchu na dwukierunkową dosć ruchliwa wylotówke, bardzo krótki pas bezpieczeństwa czyli pomalowany w paski kawałek asfaltu niestety okazał się przydatny.
Srednio dynamiczne ruszenie przed daleko daleko jadacym busikiem bo kilka sytuacji odpusciłem choc imprezką nie byłoby najmniejszego problemu ale skoro"obce auto" to i rezerwa większa................no więc ruszam, skręcam, daje gaz a tu dupa, zdławiło silnik, jestem na środku drogi, zerkam na wskaźniki o co kaman, zgasł czy jak :o ...........otóz nie, to tylko zadziałał sysytem bezpieczeństwa :wall: , w momencie gdy potrzebna była jazda fordowski komputer uznał że nalezy zdławic silnik :wall: :wall: :wall: , kto to programuje :roll:
dramatu nie było ale gigantyczny dyskomfort, czy naprawde na tym polega poprawa bezpieczeństwa? garśc piachu na asfalcie pod jednym kołem, pomijalna dla wrxa okazała się przeszkoda nie do pokonania dla nowoczesnego samochodu rodzinnego :roll:

Gootek
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Post 6 wrz 2012, o 21:21

esilon pisze:garśc piachu na asfalcie pod jednym kołem, pomijalna dla wrxa okazała się przeszkoda nie do pokonania dla nowoczesnego samochodu rodzinnego :roll:
Oj, najwyraźniej już zupełnie odzwyczaiłeś się od osiek. :roll:

:giggle:

A tak bardziej serio, to jeśli chodzi o tego C-Maxa, to moim zdaniem jedyne co mogło by Cię trochę bardziej zadowolić to byłoby auto z silnikiem 1.6 EcoBoost, i to nie koniecznie wersja 180KM. Nawet 150KM w tym typie silnika to zupełnie co innego niż 130KM w zwykłym wolnym ssaku. I to nie z powodu tych 20 koni więcej, tylko z powodu zupełnie innego przebiegu momentu obrotowego.
A poza tym, lepsza wersja silnikowa, to również lepszy zawias, lepsze opony, itd...

Kiedyś, jeśli byłaby okazja, chętnie dałbym Ci się przejechać moim S-Maxem (aktualny przebieg: 84000km), bo byłbym ciekawy Twojej recenzji.
:->

esilon
6 gwiazdek

Post 6 wrz 2012, o 21:34

Лукашэнка pisze: Oj, najwyraźniej już zupełnie odzwyczaiłeś się od osiek.
zapewne ale taki numer jak dzisiaj nie zachęca do przyzwyczajania się,
ta jazda miała na celu przypomnienie jak sie jeździ "komfortowym" autem :-)
Лукашэнка pisze: Kiedyś, jeśli byłaby okazja, chętnie dałbym Ci się przejechać moim S-Maxem (aktualny przebieg: 84000km), bo byłbym ciekawy Twojej recenzji.
chętnie skorzystam :-)

Gootek
6 gwiazdek

Post 6 wrz 2012, o 21:59

esilon pisze:zapewne ale taki numer jak dzisiaj nie zachęca do przyzwyczajania się,
ta jazda miała na celu przypomnienie jak sie jeździ "komfortowym" autem :-)
Skoro chciałeś ruszyć z piskiem opon na skręconych kołach, to trzeba było wcześniej nacisnąć wyłącznik ESP. :-p

Jeśli będziesz chciał ponownie się przekonać jak można jeździć ośką, to poczekaj jeszcze rok na to:
http://autokult.pl/2012/06/15/nowy-ford ... ocy-335-km

A jeśli chodzi o auto "komfortowe", to podtrzymuję zaproszenie.
:-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 6 wrz 2012, o 22:11

esilon, w Golfie 5, którym zdarzało mi się jeździć niedawno zaczynałem od wyłączania ASR, bo z tym nie umiałem ruszyć ze świateł normalnie :? Doczytaliśmy gdzieś, że to ogranicza zużycie paliwka i dlatego tak mułowato auto rusza. Mułowato, nie robiłem żadnych ustawek, ścigania niewidzialnego wroga, nic. Chciałem tylko normalnie ruszać. Teraz wiem, dlaczego ruszając zupełnie spokojnie WRXem na światłach, po 3 sekundach mam wszystkich 100 metrów za sobą.

To samo na wyjeździe ze statoila. Zwykły normalny zakręt, przy 50kmh ASR dostawało świra, gdzie WRXem nawet nie wiem że skręcam. No dobra wiedziałem, ale tam zawsze się znęcam nad focusami w kapeluszach :whistle:

Świetna jest ta nowa technika. :mrgreen:

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 6 wrz 2012, o 23:11

esilon pisze:przed daleko daleko jadacym busikiem
ale mnie w to nie mieszaj :giggle:
dlatego kupuje się stare dobre plejady, a nie elektroniczne badziewia - jeszcze jakbys miał start/stop - to gwarantowany dreszczyk emocji przy każdym właczaniu się do ruchu :wall: :wall: :wall:
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 6 wrz 2012, o 23:21

AAA i reszta malkontentów i w ogóle.
U mnie w napędzie na tył, żadnych takich nie ma sztuk, że ruszyć się nie da i istotnie większość ludzi zostaje, ale to raczej chyba oszczędność.
U żóny Start and Stop. ja wyłączam, ona się przyzwyczaiła. Wnerwia to. I gaśnie na starcie ze świateł badziewie. Co za świery to wymyślają - ja wiem, te same, co kombinują, że silnik 1.6 w C klasse jest ok, że 2.2 diesiel w S klasse jest jak najbardziej w porządku i że w ogóle silnik większy niż 2.0 to zbrodnia na ludzkości jest i wszechświecie.
Nastały złe czasy. Ostatni moment żeby se kupić V6/8/12... tylko gdzie na to ukraść.
Ni żeby BMW 328 to był silnik dwulitrowy??? Ręce opadawszy
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 6 wrz 2012, o 23:21

esilon pisze: Pozycja kierowcy jak na krzesle tylko stołu brak.

VW Transporterem nie jechałeś. :cofee:

Gootek
6 gwiazdek

Post 7 wrz 2012, o 09:18

Arno pisze:Co za świery to wymyślają - ja wiem, te same, co kombinują, że silnik 1.6 w C klasse jest ok
Arno, to pestka.
W nowym Fordzie Mondeo (2013), kóry będzie jeszcze wiekszy od obecnego i oczywiście większy od C-Klasse (długość C-Klasse: 4591 mm, nowe Mondeo: 4869 mm), zostanie zastosowany silnik o pojemności 1.0. Tak: jeden litr. :evilgrin:

Ale Ford ma też dla Ciebie dobre wiadomości, które ogłosi za 2 tygodnie na tragach motoryzacyjnych w Paryżu.
Otóż wprowadzą na rynek europejski samochody dotychczas oferowane w USA.
Między innymi Mustanga !!
:thumb:

esilon
6 gwiazdek

Post 7 wrz 2012, o 09:32

Konto usunięte pisze: VW Transporterem nie jechałeś.
nie jechałem ale jumperem tak i pozycja prawie identyczna :giggle:

Лукашэнка pisze: W nowym Fordzie Mondeo (2013), kóry będzie jeszcze wiekszy od obecnego i oczywiście większy od C-Klasse (długość C-Klasse: 4591 mm, nowe Mondeo: 4869 mm), zostanie zastosowany silnik o pojemności 1.0. Tak: jeden litr.

i bardzo dobrze jezeli dzieki temu mustangi zmieszczą sie w

limitach emisji :-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 wrz 2012, o 10:17

1.0 robi wrażenie. Muszę podpowiedzieć księgowości u nasz.

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 7 wrz 2012, o 11:03

A ja ostatnio jechałem fajnym Fordem - to był 140 konny Transit :evilgrin: Szczerze mówiąc byłem w szoku, że dostawczaki tak się potrafią napędzać.

Gootek
6 gwiazdek

Post 7 wrz 2012, o 11:19

WRC fan pisze:Szczerze mówiąc byłem w szoku, że dostawczaki tak się potrafią napędzać.
Vicki Butler-Henderson też się kiedyś dobrze bawiła jadąc Transitem:

Link: http://www.youtube.com/watch?v=lMT4_Jv4oHc
:-)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 7 wrz 2012, o 11:23

WRC fan pisze: Szczerze mówiąc byłem w szoku, że dostawczaki tak się potrafią napędzać.
Bo "puste" dostawczaki są zaskakująco lekkie.

Klema
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Subarynka RX

Post 7 wrz 2012, o 11:30

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że dostawczak z pustą budą naprawdę potrafi łyknąć niejedną osobówkę. Patrz - transit, transportr czy ducatto. Podobnie jest z ciągnikami siodłowymi. To naprawdę potrafi jechać bez naczepy. :-d A co do Mondeo z litrowym silnikiem.... zawiało zgrozą. :-|

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 7 wrz 2012, o 11:51

Лукашэнка pisze: Między innymi Mustanga !!
Ciszysz się, że ma automat z focusa?
W USA jest juz kampania serwisowa w związku z tym... :giggle:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 wrz 2012, o 11:52

Klema pisze:Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że dostawczak z pustą budą naprawdę potrafi łyknąć niejedną osobówkę. Patrz - transit, transportr czy ducatto. Podobnie jest z ciągnikami siodłowymi. To naprawdę potrafi jechać bez naczepy. :-d A co do Mondeo z litrowym silnikiem.... zawiało zgrozą. :-|
Kiedyś mój stary miał transita osobowego. prędkość maksymalna 138 czy coś w podobie niezależnie od załadunku. Samocķod w zasadzie nie zwracał uwagi na to, czy ma tonę drewna czy nie.
Wada jednak potworna tego auta: dziko lekki tył. Planowaliśmy zamontowanie na stałem grubej metalowej płyty nad tylną osią. Niestety nie ządążylim i auto zarzuciło, bokiem walnęło w latarnię, przewróciło się razem z nią, laratnia wjechała w auto na jakieś 70cm, tuż za siedzeniem matki. Cud że żyje.
Tym autem byłem w kilku wyprawach na narty: praktyczność wynikająca z gabarytów niewiarygodna po prostu, ale głośno i trzęsie - w końcu to auto towarowe a nie osobowe.
No i wszystkie vany niestety gniotą się w wypadkach niesympatycznie.

Gootek
6 gwiazdek

Post 7 wrz 2012, o 12:18

FUX pisze:
Лукашэнка pisze: Między innymi Mustanga !!
Ciszysz się, że ma automat z focusa?
W USA jest juz kampania serwisowa w związku z tym... :giggle:
FUX,
w autach typu GT, które mają służyć między innymi do latania bokami ( ;-) ), ja osobiście preferuję manualne skrzynie biegów.
Automaty preferuję za to w dupowozach.
:->

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 7 wrz 2012, o 14:16

szwagier mój kupił ostatnio nowego VW Jetta który gabarytowo nie odstaje zbytnio od jego Passata poprzedniej generacji (czyli dość duże auto) i pod maską ma szalone 1.2l 105km :o :o ponoć jakoś to jeździ ,sam nie miałem okazji sprawdzić ,natomiast spalanie z komputera z ostatnich 2 tygodni miał na poziomie jakichś 6l
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator

Post 7 wrz 2012, o 17:07

Arno pisze: głośno i trzęsie
W tym Transicie, którym jechałem przy ~120km/h było ciszej i wygodniej niż w moim Clio.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 wrz 2012, o 18:27

No tak, ale czy Clio to samochód luksusowy, wyciszony? No nie. Mały rozstaw osi. A o ile ciszej niż w Maluchu, panie kochany

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator

Post 7 wrz 2012, o 18:55

Jasne, że nie luksusowy, ale zwykły Transit też Maybachem nie jest ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 7 wrz 2012, o 18:59

Arno pisze: A o ile ciszej niż w Maluchu, panie kochany

O to to to. Ludzie już zapomnieli, jak Maluchami jeździli.

Huk jak w kabinie startującego odrzutowca, walizki na dachu i jazda do Bułgarii w 4 osoby...

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 7 wrz 2012, o 19:00

WRC fan pisze: W tym Transicie, którym jechałem przy ~120km/h było ciszej i wygodniej niż w moim Clio.
A od kiedy to wygoda zależy od prędkości :idea:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 7 wrz 2012, o 19:05

Dzisiaj spotykam kolegę. Chciał kupować nowego rendża. Ma niestety kłopot; czwarty potomek w drodze i skończy w Multivanie... :giggle:

ODPOWIEDZ