nie działa jeden cylinder forek 2.0xt

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
pusiormd
2 gwiazdki
Auto: forester xt
Polubił: 0
Polubione posty: 0

nie działa jeden cylinder forek 2.0xt

Post 18 wrz 2012, o 19:19

;-( witam wszystkich i proszę o pomoc jechałem z Krakowa do Katowic i z powrotem i w drodze powrotnej auto przestało palić na jeden cylinder zamieniłem cewki i dalej nie pali na ten sam cylinder czyli cewki dobre co dalej mogę sprawdzić ??
pozdrawiam Marcin

bujak27
4 gwiazdki
Auto: wrx

Re: nie działa jeden cylinder forek 2.0xt

Post 18 wrz 2012, o 19:27

Kompresję,świece

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0

Post 18 wrz 2012, o 19:56

pusiormd, Podjedź do Gawina na Królowej Jadwigi

bojar
6 gwiazdek
Auto: forester 2,5XT,Q5
Polubił: 84 razy
Polubione posty: 234 razy

Post 18 wrz 2012, o 20:54

Sprawdź zawory

pusiormd
2 gwiazdki

Post 18 wrz 2012, o 21:07

właśnie się boje że gniazda wypalone :(

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 310 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 18 wrz 2012, o 21:10

pusiormd, podjedź do poleconego warsztatu. Trudno cokolwiek zdiagnozować przez internet.

pusiormd
2 gwiazdki

Post 18 wrz 2012, o 22:02

no jasne macie racje a jeśli to gniazdo to rozumiem że trzeba ściągać głowice czy do tego trzeba wyciągać silnik czy da rade z zamontowanym bo tam strasznie mało miejsca :wall:

bojar
6 gwiazdek
Auto: forester 2,5XT,Q5
Polubił: 84 razy
Polubione posty: 234 razy

Post 19 wrz 2012, o 07:09

Nie panikuj.Podjedź do warsztatu i wtedy będziesz wiedział na 100%. U mnie było podobnie. Stanęły zawory.Wymiana szklanek załatwiła sprawę.
Pzdr.

pusiormd
2 gwiazdki

Post 19 wrz 2012, o 09:14

ma ktoś może jakąś książkę do forka z instrukcjami odnośnie momentów dokręcania śrób

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 310 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 19 wrz 2012, o 09:26

pusiormd, chcesz sam się zająć naprawą? Jak się na tym nie znasz, to więcej możesz zepsuć niż naprawić.

Kubik1
5 gwiazdek

Post 19 wrz 2012, o 11:53

pusiormd, Ja za naprawę pogiętych zaworów zapłaciłem 1600zł więc nie wiem czy warto sie samemu bawić z wynikiem nie wiadomym . Tam zostawiasz auto rano i po południu odbierasz z gwarancją

pusiormd
2 gwiazdki

Post 19 wrz 2012, o 17:28

chce sam naprawiać dlatego szukam pomocy ;-) sprawdziłem na 3 cylindrach mam ciśnienie 9 na jednym 0 ;-( wiecie jakie powinno być prawidłowe ciśnienie? rozbieram już silnik i biorę się za wyciąganie oczywiście głowic sam nie będe robił zawiozę do jakiegoś mechera od głowic macie kogoś ? rozebrać i złożyć to sobie dam rade sam to nie jakaś sztuka a warsztat mam do dyspozycji dobry ma ktoś może jakąś instrukcje jakie momenty dokręcania śrub są w głowicy ? i jaka kolejność ?

pusiormd
2 gwiazdki

Post 19 wrz 2012, o 17:30

a co do tego że rano zostawiam auto a po południu odbieram to raczej nie w tym przypadku bo to raczej grubsza robota :-/

Kubik1
5 gwiazdek

Post 19 wrz 2012, o 17:37

pusiormd pisze:a co do tego że rano zostawiam auto a po południu odbieram to raczej nie w tym przypadku bo to raczej grubsza robota :-/
A skąd wiesz co sie stało ?
Jak miałem kolizję tłoków z zaworami i się pogły :-p to naprawa trwała 4 godziny z wyjęciem silnika :whistle:

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 19 wrz 2012, o 17:48

pusiormd pisze:ma ktoś może jakąś instrukcje jakie momenty dokręcania śrub są w głowicy ? i jaka kolejność ?
Podaj mi na PW swojego maila. Mogę Ci wysłaś service manual do MY2001.

pusiormd
2 gwiazdki

Post 19 wrz 2012, o 18:03

może masz racje wiesz oni mają dobre zaplecze części ale dla mnie oszczędność nawet kilkuset zł to dużo a pewnie za same wyciągnięcie silnika trzeba dać parę stów

Kubik1
5 gwiazdek

Post 19 wrz 2012, o 18:58

pusiormd pisze:może masz racje wiesz oni mają dobre zaplecze części ale dla mnie oszczędność nawet kilkuset zł to dużo a pewnie za same wyciągnięcie silnika trzeba dać parę stów
Ja wiele rzeczy naprawiałem sam ale sie z tego wyleczyłem . Skoro cała naprawa kosztuje z gwarancją ok 1500zł to ja wole oddać auto . Otóż zawsze czegoś ci zabraknie i coś może pójść nie tak . Latanie za częściami jest kosztowne i czasochłonne . Mnie nie stać na szukanie części i stanie auta w garażu , bo mam do pracy kilkadziesiąt kilometrów . Wole zmarnować jedną dniówkę . Każdy robi jak chce ale gdybym ja mieszkał w dużym mieście to może też bym tak zrobił jak Ty . ;-)

pusiormd
2 gwiazdki

Post 19 wrz 2012, o 20:04

ja mam czym jeździć a jest jeszcze kwestia zaufania do mechaników kilka razy się zawiodłem i jakoś im nie ufam

Kubik1
5 gwiazdek

Post 19 wrz 2012, o 20:15

pusiormd pisze:ja mam czym jeździć a jest jeszcze kwestia zaufania do mechaników kilka razy się zawiodłem i jakoś im nie ufam
Ja z tym nie dyskutuję . Ja napisałem dlaczego wole skorzystać z serwisu . Ostatnio mój syn prosił o wymianę klocków . Jedna prowadnica stała a z drugiej strony tłok . Tarcze okazuja sie do wymiany a na dodatek trzeba pogrzebać z ręcznym . Robocizna u Gawina kosztuje pewnie z 250 zł . Gdybym ja to robił, to czas poświecony na naprawę kosztował by mnie więcej niż serwis .
Ja mieszkam na wsi zabitej dechami i nie mam komunikacji publicznej . Do PKS mam 2km a do pracy musze zabrać sprzęt diagnostyczny .

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
Polubił: 320 razy
Polubione posty: 202 razy

Post 19 wrz 2012, o 20:49

pusiormd, nie ufasz mechanikom, ale sam nie znasz się na budowie silników (bo gdybyś się znał to byś nie zadawał tak głupich pytań) :o :o :o
Chłopie, to mogą być zawory, a może pierścienie, a może masz dziurę w tłoku, a może głowica pękła ... a może, a może, a może ....
A cokolwiek z ww, to pilnikiem tego nie wyszponcisz i w sklepie na rogu zamienników nie kupisz.
Przykro słyszeć, że masz kłopot z tak zacnym autkiem jak Forester XT, ale musisz jednak zaufać komuś kto się zna i wie co zrobic w tej sytuacji (a Ty nawet nie wiesz dokładnie w jakiej jesteś sytuacji).
Kubik1, Ci dobrze radzi :idea:
Życzę szybkiej i taniej naprawy.Pozdrawiam :mrgreen:

pusiormd
2 gwiazdki

Post 19 wrz 2012, o 21:16

no może masz racje kolego ale skąd wiesz że się nie znam pytam o rzeczy które żaden mechanik nie wie z głowy poza tym zdaje sobie sprawę że mogą to być różne rzeczy dlatego wyciągam silnik żeby się przekonać myśle że żaden mechanik po odpaleniu silnika czy zmierzeniu kompresji nie powie mi czy to jest tłok czy pierścień czy zawór dopiero muszą rozebrać i do tego dążę ale jeśli drażnią Cię moje pytania nie musisz ich czytać ja liczę tu na ludzi którzy mają jakieś doświadczenie w tym temacie i mi pomogą od tego jest to forum tak? chce sobie sam naprawić autko mam do tego prawo jak zepsuje bardziej będe miał tylko do siebie pretensje , no chyba że Cię uraziłem tym że nie mam zaufania pewnie po prostu źle trafiłem przepraszam wszystkich porządnych mechaników też słyszałem o dobrych fachowcach od subaru ....

sheki
2 gwiazdki
Auto: Subaru legacy III

Post 20 wrz 2012, o 08:10

Witam!

Ciśnienie może być niższe od nominalnego,najważniejsze jest to,by nie było różnic między cylindrami,skoro na tych trzech masz po 9,to mierząc ciśnienie mogłeś jeszcze dokonać próby olejowej,tylko na tym jednym,niesprawnym cylindrze,zanim rozbierzesz motor,to warto by było jeszcze luknąć na ustawienie zaworów.
Pozdrawiam.

pusiormd
2 gwiazdki

Post 20 wrz 2012, o 17:56

dzięki tak zrobię motor mam już prawie na zewnątrz więc będzie mi łatwiej sprawdzić sobie

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 20 wrz 2012, o 18:10

.
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2012, o 19:08 przez FUX, łącznie zmieniany 1 raz.

Kubik1
5 gwiazdek

Post 20 wrz 2012, o 18:17

pusiormd, A jesteś przygotowany na dużą naprawę ? Możesz mieć np. wypalony tłok

ODPOWIEDZ