Makowy pręgierz / Hejt Line - tutaj szydzimy z Apple
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 254 razy
- Polubione posty: 533 razy
Re: Makowy pręgierz / Hejt Line - tutaj szydzimy z Apple
eMTi, no ale właśnie o tym mówię. Nie twierdzę, że sprzęt za 1500 i za 8500 jest porównywalny. Tylko, że za cenę 15 calowego Pro możesz kupić 2 albo 3 komputery. Wystarczy na 5 lat użytkowania nawet przy wyjątkowym pechu. 5 lat w IT to przepaść.
citan, tu nawet nie chodzi o porównanie cen tylko o to jaki ma się wybór. Ja bym nawet kupił sobie kolejnego japczanego laptopa do domu i myslalem, ze za 4-5 mozna to kupić... pomyliłem się niemalże dwukrotnie.
citan, tu nawet nie chodzi o porównanie cen tylko o to jaki ma się wybór. Ja bym nawet kupił sobie kolejnego japczanego laptopa do domu i myslalem, ze za 4-5 mozna to kupić... pomyliłem się niemalże dwukrotnie.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
- Auto: Leon
- Polubił: 21 razy
- Polubione posty: 35 razy
odniesienie tego do aut nie ma sensu; to już lepiej odnieść do deski do krojenia z pss społem kontra deska z ikea ;)
porównanie ma sens bo porównujemy użyteczność/cena a wspomniane bebechy nie są kompletnie wykorzystywane przez większość więc ... wniosek jest taki że apple jest nie dla większości ;) ciekawe ile z tej mniejszości wykorzystuje te dodatkowe koniec mocy ;)
porównanie ma sens bo porównujemy użyteczność/cena a wspomniane bebechy nie są kompletnie wykorzystywane przez większość więc ... wniosek jest taki że apple jest nie dla większości ;) ciekawe ile z tej mniejszości wykorzystuje te dodatkowe koniec mocy ;)
pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Chloru pisze: Tylko, że za cenę 15 calowego Pro możesz kupić 2 albo 3 komputery. Wystarczy na 5 lat użytkowania nawet przy wyjątkowym pechu. 5 lat w IT to przepaść.
No właśnie nie - jeżeli bierzemy laptopy z Win7Pro (żeby mieć jakiś ekwiwalent systemu) to najtańszy PC to Dell (brrr) Vostro V3550 za 4107 zł, a najtańszy MBP kosztuje 6485 zł. Czyli to 1,5 laptopa (dokładnie 1,58), a nie 2 czy 3. Porównujemy oczywiście opcje box to box a nie druciarskie sztukowanie.
Jeżeli ktoś nie lubi Della (jak ja) to najtańszy nie-Dell to Lenovo T520 za 5028 zł. I różnica nagle się kurczy do 29%, a dalej jest tylko gorzej.
No i o ile mam przekonanie graniczące z pewnością że za 5 lat ten MBP będzie dalej hulał, to Dell z pewnością nie. Na pewno nie przy normalnym, intensywnym użytkowaniu. Na 10 lat użytkowania potrzeba 2 MBP i 3 Delle, więc koszt wychodzi taki sam.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Konto usunięte, pokaz mi tego MBP co ma 15 cali...
Oprócz Dell i Lenovo mamy wiele innych marek które dają radę i mocno się poprawiły w ostatnich czasach. Ot choćby Acer który wypuścił kilka udanych serii, Samsungi. I przypominam kupujemy 2 sztuki zamiast jednego MBP. Z pewnością dadzą radę.
Poza tym jakich to rzeczy potrzebujesz w małej 5 osobowej firmie z Win7 Pro?
Oprócz Dell i Lenovo mamy wiele innych marek które dają radę i mocno się poprawiły w ostatnich czasach. Ot choćby Acer który wypuścił kilka udanych serii, Samsungi. I przypominam kupujemy 2 sztuki zamiast jednego MBP. Z pewnością dadzą radę.
Poza tym jakich to rzeczy potrzebujesz w małej 5 osobowej firmie z Win7 Pro?
Chloru, desktopa kupiłem, bo zależało mi na ekranie (okazał się największa bolączką tego komputera
) - wiedziałem, że przepłacam, a koledzy w pracy się ze mnie śmiali.
Bardzo się przyzwyczaiłem. Jak Apple wypuści nową serie iMaków z chęcią pozbędę się tego złomka i zastanowię nad jego nowszą wersją. Krwi mi napsuł, ale jest cichy, z dużym ekranem i prostym systemem (na który mam zakupione trochę softu).
Firmowy laptop (akurat potrzebuję OS X w pracy) już najmłodszy nie jest, ale wymienić go nie ma szans. Nowe są absurdalnie drogie - jak ktoś zauważył, nie ma nic taniego. Więc trochę go łatamy, np. pakując weń dysk SSD, który OS X obsługuje tylko po wydaniu paru magicznych komend (każdorazowo po aktualizacji systemu, sposób łatania może się zmienić z wersji na wersję
) - ręcznie łatających sterownik (TRIM), bo inaczej foch murowany (brak obsługi TRIMa).

Bardzo się przyzwyczaiłem. Jak Apple wypuści nową serie iMaków z chęcią pozbędę się tego złomka i zastanowię nad jego nowszą wersją. Krwi mi napsuł, ale jest cichy, z dużym ekranem i prostym systemem (na który mam zakupione trochę softu).
Firmowy laptop (akurat potrzebuję OS X w pracy) już najmłodszy nie jest, ale wymienić go nie ma szans. Nowe są absurdalnie drogie - jak ktoś zauważył, nie ma nic taniego. Więc trochę go łatamy, np. pakując weń dysk SSD, który OS X obsługuje tylko po wydaniu paru magicznych komend (każdorazowo po aktualizacji systemu, sposób łatania może się zmienić z wersji na wersję

-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
- Auto: Leon
- Polubione posty: 35 razy
Przy normalnym intensywnym użytkowaniu będzie hulał Acer w Win7Home (po co Pro ??)Konto usunięte pisze: Na pewno nie przy normalnym, intensywnym użytkowaniu
pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
- Chloru
- 6 gwiazdek
citan pisze: hloru, desktopa kupiłem, bo zależało mi na ekranie (okazał się największa bolączką tego komputera ) - wiedziałem, że przepłacam, a koledzy w pracy się ze mnie śmiali.
Ale te nie są tak okropnie drogie. Można kupić tego 21,5 cala za ~5 kPLN. To drogo ale mieści się w moich granicach bólu. Tylko, że ja nie mam miejsca na normalny komputer dlatego nie kupię... a jak będę już miał to miejsce to nie będzie mnie stać

Dramat. Te co seryjnie mają dyski SSD też tego wymagają??!citan pisze: Więc trochę go łatamy, np. pakując weń dysk SSD, który OS X obsługuje tylko po wydaniu paru magicznych komend (każdorazowo po aktualizacji systemu, sposób łatania może się zmienić z wersji na wersję ) - ręcznie łatających sterownik (TRIM), bo inaczej foch murowany (brak obsługi TRIMa).
Co do dysków SSD to spuszczę zasłonę milczenia na implementację pamięci SSD w Air

Właśnie o to chodzi, że nie. Te akurat mają błogosławieństwo i dla nich TRIM jest włączony domyślnie. Z tymi z nieprawego łoża jest gorzej.Chloru pisze: Dramat. Te co seryjnie mają dyski SSD też tego wymagają??!

we wszystkich macbookach z ssd nie ma fizycznych dysków, tylko na stałe wlutowane kości.. Z jednej strony dramat, bo nie można sobie wymienić na większy, z drugiej strony spora oszczędnośc miejsca ,a przez to mniejszy komp i większa bateria.. Zależy od podejścia, co dla kogo jest atutem, ale wyboru opcji nie ma. to fakt.Chloru pisze: Co do dysków SSD to spuszczę zasłonę milczenia na implementację pamięci SSD w Air
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Chloru, proszę:
http://www.cortland.pl/apple-macbook-pr ... model.html
co prawda jak się wczytałem to jest oferta EDU, no ale nie-EDU kosztuje niewiele więcej, 6900 zł:
Nie jest to w każdym razie 8500 zł
Nie widziałem Acera ani Samsunga w takiej specyfikacji, a już na pewno nie za 3450 zł
Jak masz przykłady, to poproszę.
No i podkreślam, nie da się kupić dwóch PC laptopów w porównywalnej konfiguracji za 6900 zł.
A po co mi WinPro? Home nie ma obsługi domen, czyli sieci firmowych. U nas sieć stoi na Microsoft Server. No i nie mamy 5 osób, tylko nieco więcej
co prawda jak się wczytałem to jest oferta EDU, no ale nie-EDU kosztuje niewiele więcej, 6900 zł:
Nie jest to w każdym razie 8500 zł

Nie widziałem Acera ani Samsunga w takiej specyfikacji, a już na pewno nie za 3450 zł

No i podkreślam, nie da się kupić dwóch PC laptopów w porównywalnej konfiguracji za 6900 zł.
A po co mi WinPro? Home nie ma obsługi domen, czyli sieci firmowych. U nas sieć stoi na Microsoft Server. No i nie mamy 5 osób, tylko nieco więcej

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy

Moja Wiśnia wciąga te wszystkie komputerki (nie ważne jakie logo). Jest przy tym i szybsza i ładniejsza i starcza na dłużej. I w cholerę droższa, a wy się nie znacie, bo was nie stać. Celowo z małej.

- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubione posty: 83 razy
Coś w temacie
Pajacyki, czyli jak nie kraść produktów Apple'a [wideo]
http://telepolis.pl/news.php?id=26370
Link: http://www.youtube.com/watch?v=yp4fckfT ... r_embedded

Pajacyki, czyli jak nie kraść produktów Apple'a [wideo]
Link: http://www.youtube.com/watch?v=yp4fckfT ... r_embedded
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubione posty: 200 razy
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
bloody kiwiAzrael pisze: Лукашэнка, a NZ? Mnie do NZ ciągnie :)

- Chloru
- 6 gwiazdek
Konto usunięte, no to nieźle lecą w kulki w http://store.apple.com/pl 25% drożej. No i podkreślać sobie możesz do bólu bo taka konfiguracja 95% biurw jest do niczego niepotrzebna, tak samo jak domena w firmie 5 osobowej 

rrosiak, za młodu dałbym się pociąć za taki diwajs

"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna
Konto usunięte, a Asus może być?Konto usunięte pisze:Nie widziałem Acera ani Samsunga w takiej specyfikacji, a już na pewno nie za 3450 złJak masz przykłady, to poproszę.
Od wybranego przez Ciebie MacBooka różni się tym, że ma, między innymi:
- lepszy procesor
- 2 x więcej RAM na płycie głównej
- 4 x więcej RAM na karcie graficznej
- twardy dysk o 50% większej pojemności
- 2 złącza USB 3.0, a nie 2.0
- 2 x dłuższy okres gwarancji
Windows 7 Professional, tak jak sobie życzysz.
A kosztuje: 3 499 zł
http://www.komputronik.pl/product/16796 ... _8_GB.html

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
Godlik pisze: Pajacyki, czyli jak nie kraść produktów Apple'a [wideo]
http://applefobia.blox.pl/2012/09/Apple ... rough.htmlDo odwiedzenia sklepu w Temecula młodzi iDioci użyli samochodu pseudoterenowego marki BMW - prawdopodobnie dlatego, że miał na wyposażeniu iDrive, którego nazwa sugeruje kompatybilność z ekosystemem Apple. Niestety kompatybilność BMW z Apple Store okazała się jednostronna - umożliwiła jedynie zalogowanie się do sklepu. Gorzej było z wyjazdem...

Alan, Alan, Alan!, to dlatego że iDrive kryje w sobie Windows Microsoftu.
Лукашэнка, Jeżeli jednak nie obracamy się w świecie zabawek, to dużo taniej nie będzie -> http://www.komputronik.pl/product/15425 ... 5YPB_.html
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
Leon, nie jestem przekonany, że Asusa trzeba określać jako zabawkę.leon pisze:Лукашэнка, Jeżeli jednak nie obracamy się w świecie zabawek, to dużo taniej nie będzie -> http://www.komputronik.pl/product/15425 ... 5YPB_.html
Ani niestety nie potwierdzam takiej solidności serii T Lenovo jak to było przed laty (akurat teraz mam na kolanach podobny model do tego, który podlinkowałeś).
Jednym jednak ten ThinkPad miażdży i MacBooka i Asusa
- matową matrycą.

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Arno pisze: A że wy informatycy traktujecie wszystkich jak debili, którzy powinni się znać a się nie znają, to co jakiś czas ktoś się nacina.
Jakbym słyszał swojego ojca

Nagrzebie, naklika, a potem się dziwi, że mu coś nie działa i klnie na informatyków. W tym kontekście może faktycznie powinienem mu kupić mac'a

Moja mama (nawiasem mówiąc informatyk pracujący w zawodzie) potrafi nawet w telewizorze tak naklikać że trzeba odkręcać ;) W Macu na pewno by dała radę :D