Makowy pręgierz / Hejt Line - tutaj szydzimy z Apple

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 254 razy
Polubione posty: 533 razy

Re: Makowy pręgierz / Hejt Line - tutaj szydzimy z Apple

Post 19 wrz 2012, o 19:05

eMTi, no ale właśnie o tym mówię. Nie twierdzę, że sprzęt za 1500 i za 8500 jest porównywalny. Tylko, że za cenę 15 calowego Pro możesz kupić 2 albo 3 komputery. Wystarczy na 5 lat użytkowania nawet przy wyjątkowym pechu. 5 lat w IT to przepaść.

citan, tu nawet nie chodzi o porównanie cen tylko o to jaki ma się wybór. Ja bym nawet kupił sobie kolejnego japczanego laptopa do domu i myslalem, ze za 4-5 mozna to kupić... pomyliłem się niemalże dwukrotnie.

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 19 wrz 2012, o 19:09

odniesienie tego do aut nie ma sensu; to już lepiej odnieść do deski do krojenia z pss społem kontra deska z ikea ;)
porównanie ma sens bo porównujemy użyteczność/cena a wspomniane bebechy nie są kompletnie wykorzystywane przez większość więc ... wniosek jest taki że apple jest nie dla większości ;) ciekawe ile z tej mniejszości wykorzystuje te dodatkowe koniec mocy ;)
pozdrawiam
Grzegorz

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 19 wrz 2012, o 19:14

Chloru pisze: Tylko, że za cenę 15 calowego Pro możesz kupić 2 albo 3 komputery. Wystarczy na 5 lat użytkowania nawet przy wyjątkowym pechu. 5 lat w IT to przepaść.

No właśnie nie - jeżeli bierzemy laptopy z Win7Pro (żeby mieć jakiś ekwiwalent systemu) to najtańszy PC to Dell (brrr) Vostro V3550 za 4107 zł, a najtańszy MBP kosztuje 6485 zł. Czyli to 1,5 laptopa (dokładnie 1,58), a nie 2 czy 3. Porównujemy oczywiście opcje box to box a nie druciarskie sztukowanie.

Jeżeli ktoś nie lubi Della (jak ja) to najtańszy nie-Dell to Lenovo T520 za 5028 zł. I różnica nagle się kurczy do 29%, a dalej jest tylko gorzej.

No i o ile mam przekonanie graniczące z pewnością że za 5 lat ten MBP będzie dalej hulał, to Dell z pewnością nie. Na pewno nie przy normalnym, intensywnym użytkowaniu. Na 10 lat użytkowania potrzeba 2 MBP i 3 Delle, więc koszt wychodzi taki sam.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 19 wrz 2012, o 19:16

Konto usunięte, pokaz mi tego MBP co ma 15 cali...

Oprócz Dell i Lenovo mamy wiele innych marek które dają radę i mocno się poprawiły w ostatnich czasach. Ot choćby Acer który wypuścił kilka udanych serii, Samsungi. I przypominam kupujemy 2 sztuki zamiast jednego MBP. Z pewnością dadzą radę.

Poza tym jakich to rzeczy potrzebujesz w małej 5 osobowej firmie z Win7 Pro?

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 19 wrz 2012, o 19:19

Chloru, desktopa kupiłem, bo zależało mi na ekranie (okazał się największa bolączką tego komputera :mrgreen: ) - wiedziałem, że przepłacam, a koledzy w pracy się ze mnie śmiali. :-p

Bardzo się przyzwyczaiłem. Jak Apple wypuści nową serie iMaków z chęcią pozbędę się tego złomka i zastanowię nad jego nowszą wersją. Krwi mi napsuł, ale jest cichy, z dużym ekranem i prostym systemem (na który mam zakupione trochę softu).

Firmowy laptop (akurat potrzebuję OS X w pracy) już najmłodszy nie jest, ale wymienić go nie ma szans. Nowe są absurdalnie drogie - jak ktoś zauważył, nie ma nic taniego. Więc trochę go łatamy, np. pakując weń dysk SSD, który OS X obsługuje tylko po wydaniu paru magicznych komend (każdorazowo po aktualizacji systemu, sposób łatania może się zmienić z wersji na wersję :wall: ) - ręcznie łatających sterownik (TRIM), bo inaczej foch murowany (brak obsługi TRIMa).

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubione posty: 35 razy

Post 19 wrz 2012, o 19:21

Konto usunięte pisze: Na pewno nie przy normalnym, intensywnym użytkowaniu
Przy normalnym intensywnym użytkowaniu będzie hulał Acer w Win7Home (po co Pro ??)
pozdrawiam
Grzegorz

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 wrz 2012, o 19:23

citan pisze: hloru, desktopa kupiłem, bo zależało mi na ekranie (okazał się największa bolączką tego komputera ) - wiedziałem, że przepłacam, a koledzy w pracy się ze mnie śmiali.

Ale te nie są tak okropnie drogie. Można kupić tego 21,5 cala za ~5 kPLN. To drogo ale mieści się w moich granicach bólu. Tylko, że ja nie mam miejsca na normalny komputer dlatego nie kupię... a jak będę już miał to miejsce to nie będzie mnie stać ;-)
citan pisze: Więc trochę go łatamy, np. pakując weń dysk SSD, który OS X obsługuje tylko po wydaniu paru magicznych komend (każdorazowo po aktualizacji systemu, sposób łatania może się zmienić z wersji na wersję ) - ręcznie łatających sterownik (TRIM), bo inaczej foch murowany (brak obsługi TRIMa).
Dramat. Te co seryjnie mają dyski SSD też tego wymagają??!

Co do dysków SSD to spuszczę zasłonę milczenia na implementację pamięci SSD w Air ;-)

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 19 wrz 2012, o 19:31

Chloru pisze: Dramat. Te co seryjnie mają dyski SSD też tego wymagają??!
Właśnie o to chodzi, że nie. Te akurat mają błogosławieństwo i dla nich TRIM jest włączony domyślnie. Z tymi z nieprawego łoża jest gorzej. ;-)

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 19 wrz 2012, o 19:46

Chloru pisze: Co do dysków SSD to spuszczę zasłonę milczenia na implementację pamięci SSD w Air
we wszystkich macbookach z ssd nie ma fizycznych dysków, tylko na stałe wlutowane kości.. Z jednej strony dramat, bo nie można sobie wymienić na większy, z drugiej strony spora oszczędnośc miejsca ,a przez to mniejszy komp i większa bateria.. Zależy od podejścia, co dla kogo jest atutem, ale wyboru opcji nie ma. to fakt.
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 19 wrz 2012, o 20:23

Chloru, proszę:

http://www.cortland.pl/apple-macbook-pr ... model.html

co prawda jak się wczytałem to jest oferta EDU, no ale nie-EDU kosztuje niewiele więcej, 6900 zł:

http://www.cortland.pl/apple-macbook-pr ... model.html

Nie jest to w każdym razie 8500 zł :idea:

Nie widziałem Acera ani Samsunga w takiej specyfikacji, a już na pewno nie za 3450 zł :mrgreen: Jak masz przykłady, to poproszę.

No i podkreślam, nie da się kupić dwóch PC laptopów w porównywalnej konfiguracji za 6900 zł.

A po co mi WinPro? Home nie ma obsługi domen, czyli sieci firmowych. U nas sieć stoi na Microsoft Server. No i nie mamy 5 osób, tylko nieco więcej :->

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 19 wrz 2012, o 20:24

:o :o :o :o :o :o

Moja Wiśnia wciąga te wszystkie komputerki (nie ważne jakie logo). Jest przy tym i szybsza i ładniejsza i starcza na dłużej. I w cholerę droższa, a wy się nie znacie, bo was nie stać. Celowo z małej.

:mrgreen: :evilgrin:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 238 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 19 wrz 2012, o 20:56

iOS6 dali 599 mega.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubione posty: 83 razy

Post 19 wrz 2012, o 21:01

Coś w temacie :mrgreen:

Pajacyki, czyli jak nie kraść produktów Apple'a [wideo]
http://telepolis.pl/news.php?id=26370

Link: http://www.youtube.com/watch?v=yp4fckfT ... r_embedded

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubione posty: 200 razy

Post 19 wrz 2012, o 21:35

Hehe, na Lugpolu też szydzą z jabłek :mrgreen:

Obrazek za duży, więc LINK do niego.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 wrz 2012, o 22:09

Azrael pisze: Лукашэнка, a NZ? Mnie do NZ ciągnie :)
bloody kiwi :evilgrin:

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 19 wrz 2012, o 22:31

Alan, Alan, Alan!, bloody Ozzie ;P

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 wrz 2012, o 23:30

Konto usunięte, no to nieźle lecą w kulki w http://store.apple.com/pl 25% drożej. No i podkreślać sobie możesz do bólu bo taka konfiguracja 95% biurw jest do niczego niepotrzebna, tak samo jak domena w firmie 5 osobowej ;-)

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 19 wrz 2012, o 23:53

rrosiak, za młodu dałbym się pociąć za taki diwajs :thumb: :mrgreen:
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 20 wrz 2012, o 00:06

Konto usunięte pisze:Nie widziałem Acera ani Samsunga w takiej specyfikacji, a już na pewno nie za 3450 zł :mrgreen: Jak masz przykłady, to poproszę.

No i podkreślam, nie da się kupić dwóch PC laptopów w porównywalnej konfiguracji za 6900 zł.

A po co mi WinPro? Home nie ma obsługi domen, czyli sieci firmowych. U nas sieć stoi na Microsoft Server. No i nie mamy 5 osób, tylko nieco więcej :->
Konto usunięte, a Asus może być?

Od wybranego przez Ciebie MacBooka różni się tym, że ma, między innymi:
- lepszy procesor
- 2 x więcej RAM na płycie głównej
- 4 x więcej RAM na karcie graficznej
- twardy dysk o 50% większej pojemności
- 2 złącza USB 3.0, a nie 2.0
- 2 x dłuższy okres gwarancji

Windows 7 Professional, tak jak sobie życzysz.

A kosztuje: 3 499 zł

http://www.komputronik.pl/product/16796 ... _8_GB.html

:cofee:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 wrz 2012, o 00:17

Godlik pisze: Pajacyki, czyli jak nie kraść produktów Apple'a [wideo]
http://telepolis.pl/news.php?id=26370

Do odwiedzenia sklepu w Temecula młodzi iDioci użyli samochodu pseudoterenowego marki BMW - prawdopodobnie dlatego, że miał na wyposażeniu iDrive, którego nazwa sugeruje kompatybilność z ekosystemem Apple. Niestety kompatybilność BMW z Apple Store okazała się jednostronna - umożliwiła jedynie zalogowanie się do sklepu. Gorzej było z wyjazdem...
http://applefobia.blox.pl/2012/09/Apple ... rough.html :mrgreen:

Azrael
6 gwiazdek

Post 20 wrz 2012, o 00:21

Alan, Alan, Alan!, to dlatego że iDrive kryje w sobie Windows Microsoftu.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 20 wrz 2012, o 00:22

Лукашэнка, Jeżeli jednak nie obracamy się w świecie zabawek, to dużo taniej nie będzie -> http://www.komputronik.pl/product/15425 ... 5YPB_.html
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 20 wrz 2012, o 00:29

leon pisze:Лукашэнка, Jeżeli jednak nie obracamy się w świecie zabawek, to dużo taniej nie będzie -> http://www.komputronik.pl/product/15425 ... 5YPB_.html
Leon, nie jestem przekonany, że Asusa trzeba określać jako zabawkę.
Ani niestety nie potwierdzam takiej solidności serii T Lenovo jak to było przed laty (akurat teraz mam na kolanach podobny model do tego, który podlinkowałeś).
Jednym jednak ten ThinkPad miażdży i MacBooka i Asusa
- matową matrycą. 8-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 20 wrz 2012, o 01:12

Arno pisze: A że wy informatycy traktujecie wszystkich jak debili, którzy powinni się znać a się nie znają, to co jakiś czas ktoś się nacina.

Jakbym słyszał swojego ojca :giggle:
Nagrzebie, naklika, a potem się dziwi, że mu coś nie działa i klnie na informatyków. W tym kontekście może faktycznie powinienem mu kupić mac'a ;-)

Azrael
6 gwiazdek

Post 20 wrz 2012, o 01:22

Moja mama (nawiasem mówiąc informatyk pracujący w zawodzie) potrafi nawet w telewizorze tak naklikać że trzeba odkręcać ;) W Macu na pewno by dała radę :D

ODPOWIEDZ