kupić i przeczytać

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Azrael
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Re: kupić i przeczytać

Post 2 paź 2012, o 23:19

inquiz pisze: jakbyś był posłem PiS to już by czekał medialny pręgierz :whistle:

Jaki poseł by czegoś takiego nie powiedział to raczej medialny pręgierz by czekał, dziwnego w tym nic nie ma. Ale pewne rzeczy są na trybunę sejmową, a pewne są na forum-subaru :)

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 2 paź 2012, o 23:23

Azrael pisze: pewne są na forum-subaru :)

Gugel i tak zindeksuje. :mrgreen:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 2 paź 2012, o 23:33

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... &_ticrsn=3

Gowin zdaje się być odważny w tym co mówi.
Jednak nie mówi on całej prawdy.
Bo prawdą jest, iż barbarzyńcy już są w murach miasta.
Więc pytanie o koniec nie brzmi czy tylko kiedy.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 2 paź 2012, o 23:47

Лукашэнка liczymy że tego nie dożyjemy. ale na fin de siecle dla nas też nie mamy co liczyć.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 3 paź 2012, o 06:21

Gal pisze: Tak czy siak to koniec kultury w jakiej wyrosłem. Jak myślę o świecie w którym żyć będą moje dzieci, to im nie zazdroszczę.

Gal, niezmiennie od wielu stuleci każde pokolenie tak gada ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 3 paź 2012, o 08:40

Fido_, niesądzę. Raczej mówiono: co z nich wyrośnie, my w ich wieku... Przyszłość zawsze niosła nadzieję na rozwój, polepszenie warunków życia...
Teraz mamy do czynienia w pewnym sensie z 1984 - gdzie powoli wchodzi kontrola tego, co można powiedzieć, zrobić.
Bałwaństwa w szkolnictwie, gdzie się większą uwagę przykłada do osób umysłowo ociężałych, a zdolni to se sami poradzą...
Bałwaństwa, polegające na tym, że nie można skrytykować jakiegoś bałwaństwa - np. tego powyżej - bo od razu jesteś nieczułym chamem.
Kretynizm sytuacji, w której biały z definicji jest zły. W tej książce jest przykład Johna Updike, który na jakimś zjeździe powiedział, że Zulusi nie wychowali jeszcze żadnego Dostojewskiego - i zaczęłó się piekło. Trzeba bowiem mówić ( cytuję w przybliżeniu) że Zulusi mają o wiele lepsze tradycje, a Dostojewski jako biały samiec zasługuje na potępienie).
Dopuszczanie do sytuacji, że mamy rzesze kretynów z dyplomami uczelni wyższych.
Bałwaństwa mniejszościowo seksualne i feministyczne

Te wszystkie bzdury biorą się właśnie z politycznej poprawności. Spróbuj człowieku powiedzieć coś na homoseksualistów. Że ci się marsze nie podobają. A powiedz, że nie rozumiesz dlaczego w zarządach spólek ma być akurat 40% bab. A jak akurat trafią się głupie?
Jakiś czas temu wprowadzono w USA parytet w orkiestrach, musi być: łóty, eskimos, indiani, murzyni... no nie sprawdziło się.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 3 paź 2012, o 08:49

Arno pisze: Przyszłość zawsze niosła nadzieję na rozwój, polepszenie warunków życia...

Mogę się nie zgodzić? Czym jest dzisiejszy kretynizm w edukacji, polityczna poprawność, albo chamstwo w porównaniu z wojnami, powstaniami, głodem, represjami reżimów itp? Kiedyś ludzie zamarzali w zimie, a my dziś płaczemy, że gaz drogi i musimy dużo płacić ubezpieczenia za drugi samochód.

Zgadzam się, że przyzwoitość, uczciwość nie jest na fali. Ale do tragedii młodego pokolenia jest baaaardzo daleko.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 3 paź 2012, o 09:03

Konto usunięte pisze: tragedii młodego
Tragedia to jest Nasza :cofee: , bo to my się martwimy co z nimi będzie. A Ono czyli młodzi to maja to gdzieś :idea: ( wcale się nie dziwię , byłem taki sam :mrgreen: )

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 3 paź 2012, o 09:12

Piter 35 pisze: bo to my się martwimy co z nimi będzie
Gówno, martwimy się co z nami będzie. :idea:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 paź 2012, o 09:22

Konto usunięte pisze:
Arno pisze: Przyszłość zawsze niosła nadzieję na rozwój, polepszenie warunków życia...

Mogę się nie zgodzić? Czym jest dzisiejszy kretynizm w edukacji, polityczna poprawność, albo chamstwo w porównaniu z wojnami, powstaniami, głodem, represjami reżimów itp? Kiedyś ludzie zamarzali w zimie, a my dziś płaczemy, że gaz drogi i musimy dużo płacić ubezpieczenia za drugi samochód.

Zgadzam się, że przyzwoitość, uczciwość nie jest na fali. Ale do tragedii młodego pokolenia jest baaaardzo daleko.
Fido_, ja się zgadzam z Tobą w tym, że żyjemy w zasadzie w najlepszych czasach - nie ma tych wojen, bólu. Ale my mówimy tu o czym innym - o zniewoleniu umysłów. O manipulacji. O niewolnictwie w krawatach. O hipokryzji...
Nie ma żadnego porównania do traum sprzed lat czy wieków... I nie mówimy o chłopach pańszczyźnianych ale o ludziach wykształconych. Bo jak się przejadziesz do jakiegoś maisteczka, gdzie ludzie zarabiają po 800pln, to się nagle okaże, że i u dentysty boli.I że wcale nie jest tak cudownie.
Wszystko jak zwykle zależy od tego, gdzie się ucho przyłoży. A weź se pojedź do Afryk, tam gdzie się maczetami szlachtują i im powiedz, że jest lepiej.

Problem politycznej poprawności nie jest problemem polskim ale światowym. I trzeba na niego patrzeć nie z perspektywy historycznej - że było gorzej - tylko się zastanowić, do czego to prowadzi w dzisiejszej rzeczywistości.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 3 paź 2012, o 09:27

Klasa ;-) polityczna żyje w swoim świecie, reszta w troszkę innym. Pytanie tylko, czy to nasze jest poprawne?
Może czasami warto popatrzyć w lustro? :cofee:

;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 paź 2012, o 09:30

Piter 35 pisze:
Konto usunięte pisze: tragedii młodego
Tragedia to jest Nasza :cofee: , bo to my się martwimy co z nimi będzie. A Ono czyli młodzi to maja to gdzieś :idea: ( wcale się nie dziwię , byłem taki sam :mrgreen: )
Bo młodzi mają już mózgi wyprane i w szkołach, gdzie trąbią o CO2 i o biednych afrykańczkach...
jeszcze przypmnę, bo pisałem o tym:
Jakiś czas temu było 100tu lecie śmierci Marka twaina - mają być wydane pamiętniki ( zakazał ich wydania przez 100 lat). Jacyś wydawcy postanowili wznowić Tomka Sawyera i Huckleberry'ego Finna - i co? Na fali poprawności postanowili wszystkie Nigga/nigger zamienić na slave. I to jest właśnie 1984 - gdzie ministerstwo zmienia książki hostoryczne. A mój ojciec, który kiedyś zamówił w subskrypcji wielką encyklopedię radziecką - ( bo innych nie było jeszcze tu) dostał po śmierci Berii, tak jak wszyscy subskrybenci encyklopedii list: w tomie drugim strony od 45 do 67 wyciąć britwoj lub żiletkoj.
Dziś mamy afroamerykanów, afropolaków - tych akurat mamy z pięć : Omena, Szwed, Sangare... afrykańczyków, a nie murzynów - a czy murzyn jest obraźlowe słowo? No chyba nie. Ale się okazuje, że dla redaktoruńciów jest.

FUX -to nie klasa plityczna - to całe narody. Pojedź do Ameryki i coś powiedz nie za bardzo poprawnego : to mnie obraża, usłyszysz.
Mam kolegę w L.A. angol, inteligent. Pracuje w korporacji wielkiej. Po przeprowadzce zorganizował kilka obiadków dla LAńczyków. Przestał. Bo na każdym ktoś się obrażał, bo on mówił coś apoprawnego.
To jest straszny świat pod tym względem. Knebel na ustach

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 3 paź 2012, o 11:24

obejrzałem kilka dni temu "Służące". i naszła mnie refleksja. o wahadle.
murzyni byli traktowani gorzej niż źle od zawsze, a zaczęło się to zmieniać ledwie 50 lat temu. wahadło było wychylone tak bardzo, że zrobiły się czarne pantery, malcolm x itp. teraz wahnęło w drugą stronę. jeszcze nie osiągnęło pełnego wychylenia. czy po tym, jak już osiągnie pełne wychylenie (to biali będą ścigani przez gości w czarnych, stożkowych kapeluszach), wróci do równowagi, czyli rozsądnych relacji? jakoś nie sądzę.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 3 paź 2012, o 11:31

Arno, ja tam nie wiem, co ten kolo mówi i jak mówi.
Ostatnio się porąbało ludziom we łbach.

Przychodzi wytipsowana matka do szkoły z morda, dlaczego jej dziecko nie zostało wytypowane do jakichś tam zajęć wyrównawczych. Opowiada o epilepsji, wadach takich owakich, problemach logopedycznych.
Zaatakowany belfer pyta, czy ma pani kwity, że jest tak, jak pani mówi?
Nooo niiie.
No to nie jest zakwalifikowany.
To było w zeszłym tygodniu.
Wczoraj belfer do dyrektora na dywanik.
Siedzi nadęta zadowolona z siebie tipsiara.
Rozmowa, powtórzone argumenty. Decyzja e-eee.
Kwity, to będziemy robić.

I poważnie. Kobitka dostała zalecenia w przedszkolu kilka lat temu na logopedę. Poszła kilka razy i skończyła, bo nie ma czasu, bo ma jeszcze inne dzieci, bo nie pracuje, bo..., bo ..., etc.

Roszczeniowość jest taka, że „ten rodzic" ma w d... swoje dziecko, a wymaga od szkoły, aby ten problem rozwiązała za niego.

To, że ktoś ma macicę i fiuta nie oznacza jeszcze, że ma prawo mieć dzieci, którymi nie potrafi/raczej nie chce mu się, nimi zająć.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 3 paź 2012, o 11:49

Arno pisze: mówimy tu o czym innym - o zniewoleniu umysłów. O manipulacji. O niewolnictwie w krawatach. O hipokryzji...
Ale, przepraszam, to jest jednak kwestia indywidualnego wyboru i mozliwości. Własny umysł mozna ćwiczyć do samoobrony przed zniewoleniem i manipulacją, hipokryzję mozna tepić (pamietając, żeby zawsze zaczynać to od siebie!), a niewolnictwo w krawatach olać.
Owszem, nie każdemu jest dane.
I nie każdy się na to zdobedzie. Bo coś za coś, czasem od tego boli skopany tyłek, a czasem trzeba ograniczyć materialne aspiracje.
Ale, wbrew powszechnie znanemu hasłu, "równośc" jest mitem i fikcją, więc niby dlaczego każdy miałby mieć tak samo dobrze?
Mają ci, którym Najwyższy dał jakąś predyspozycję i którzy potrafili ją wykorzystać.
Arno pisze: Mam kolegę w L.A. angol, inteligent. Pracuje w korporacji wielkiej. Po przeprowadzce zorganizował kilka obiadków dla LAńczyków. Przestał. Bo na każdym ktoś się obrażał, bo on mówił coś apoprawnego.
To jest straszny świat pod tym względem. Knebel na ustach
No faktycznie, dramat. Nie można wydawać obiadów dla dupków, tylko trzeba jeść samemu. Albo w ostateczności z jakimiś, tfffu, niedzisiejszymi outsiderami, zamiast ze śmietanką towarzyską.
To zaiste gorsze niż łagier.
damaz pisze: refleksja. o wahadle.
murzyni byli traktowani gorzej niż źle od zawsze, a zaczęło się to zmieniać ledwie 50 lat temu. wahadło było wychylone tak bardzo, że zrobiły się czarne pantery, malcolm x itp. teraz wahnęło w drugą stronę. jeszcze nie osiągnęło pełnego wychylenia. czy po tym, jak już osiągnie pełne wychylenie (to biali będą ścigani przez gości w czarnych, stożkowych kapeluszach), wróci do równowagi, czyli rozsądnych relacji? jakoś nie sądzę.
Co do samej zasady wahadła - pełna zgoda.
Co do jego przyszłej pozycji, jestem ostroznym optymistą.
Powinno się uleżeć.
Im więcej ludzi będzie wykazywać i promować zdrowy rozsądek, tym szybciej. A jest takich, wbrew pozorom, całkiem sporo.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 3 paź 2012, o 12:39

WiS pisze: Mają ci, którym Najwyższy dał jakąś predyspozycję i którzy potrafili ją wykorzystać.
Czy Ty byś mógł przestać się chwalić..?
Uprzejmie proszę.
WiS pisze: To zaiste gorsze niż łagier.
A tu się z Kolegą szanownym nie zgodzę, bo łagier był jednakowoż gorszy.
Ale...
Człowiek jest istotą socjalną (wyjąwszy niektórych) i towarzystwa potrzebuje jak kania dżdżu, więc przyjęcia wyprawia i sprasza na nie swoich znajomych, a nie wyszukuje niedobitków systemu w szałasach na pustyni. A politpop jest tak rozpowszechniona w dużych miastach w US, że nie ma bata, że ktoś go zruga jak facet jest szczery w swych wypowiedziach.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 3 paź 2012, o 12:50

Gal pisze: A politpop jest tak rozpowszechniona w dużych miastach w US, że nie ma bata, że ktoś go zruga jak facet jest szczery w swych wypowiedziach.
jak rozumiem czesc z rugających po to własnie przychodzi bo zapewne wieść się rozeszła że nareszcie fajne przyjęcia ktos robi :-)

sami boja sie nie byc porawni ale z ciekawościa popatrza na dziwaka, natura :-)

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 3 paź 2012, o 13:01

Gal pisze:Czy Ty byś mógł przestać się chwalić..?
Uprzejmie proszę.
No właśnie...
Czy istnieje na tym świecie osoba, która byłaby w stanie szczerze przyznać, że nie potrafi samodzielnie myśleć?

A swoją drogą. Co to znaczy samodzielnie myśleć? Każdy żyje we własnym świecie. Dla każdego jego sposób rozumowania i postrzegania świata - niezależnie od tego jak to postrzeganie się ukształtowało - jest jedynie słusznym. To czy dana jednostka uznawana jest za normalną, czy za odszczepieńca zależy od tego czy jego świat pasuje do światów osób go otaczających.
czarne jest piękne...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 paź 2012, o 13:29

Gal pisze: Czy Ty byś mógł przestać się chwalić..?
Nikt mnie ostatnio nie chwali, to sam muszę wziąć i zakasać rękawy.
Gdyby nie lenistwo, pewnie już bym pisał pamiętniki :mrgreen:
A serio, to przepraszam, ale ja tam nie napisałem, że jak tak mam. Owszem, czasami się staram, ale IMHO wychodzi mi wciąż tak-sobie :oops:
Gal pisze: Człowiek jest istotą socjalną (wyjąwszy niektórych) i towarzystwa potrzebuje jak kania dżdżu, więc przyjęcia wyprawia i sprasza na nie swoich znajomych, a nie wyszukuje niedobitków systemu w szałasach na pustyni
Ano właśnie.
Każdy ma takich znajomych, na jakich sobie zasłuży.
Nie pasują? To może warto jednak trochę wysiłku włożyć, nie isć po najmniejszej linii oporu ("co samo przypełzło", plus kumple z roboty, plus sąsiedzi, plus rodzina), tylko wybrać się czasami na pustynię i zajrzeć do jakichś szałasów? Szałasy notabene, to (podpowiadam zawczasu) częściej i łatwiej znaleźć w lesie. Aaaa, zaś na pustyniach lodowych, znaczy w iglooo, też mozna czasem fajne jednostki spotkać 8-)
Odrobina starań - i "niedobitków", z którymi mozna czas spędzać miło, zacnie, twórczo i owocnie, a w każdym razie niepoprawnie, okazuje się zupełnie sporo...
vibowit pisze: Czy istnieje na tym świecie osoba, która byłaby w stanie szczerze przyznać, że nie potrafi samodzielnie myśleć?
Ja.
Serio i szczerze.
Jak napisałem wyżej, staram się - ale wiem, jak bardzo i jak często mi nie wychodzi.
Moze to dlatego, że od lat zawodowo siedzę w problemach manipulacji opinią ludzką, i wiem, jakie fajne techniki były, są i bedą. I wiem, jak małe człowiek ma przeciwko nim szanse.
Ale - tym bardziej się staram...

Azrael
6 gwiazdek

Post 3 paź 2012, o 14:32

WiS pisze: po najmniejszej linii oporu
Te, pane inteligent....

co to jest najmniejsza linia?

:wall:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 3 paź 2012, o 14:37

Azrael, najcieńsza pewnie albo autor miał na myśli rozwiązanie najbardziej optymalne :giggle:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Azrael
6 gwiazdek

Post 3 paź 2012, o 14:38

Chloru, tak tak, jak w tym dowcipie matematycznym z nową aksjomatyzacją geometrii -> "Każde trzy punkty można połączyć jedną prostą odpowiednio grubą".

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 paź 2012, o 15:06

Azrael, oupsss :oops:

Oczywiście, "po linii najmniejszego oporu".

Dzięki za wyłapanie, zwiększę czujność - starość, nie radość... :whistle:
Azrael pisze: "Każde trzy punkty można połączyć jedną prostą odpowiednio grubą".
:mrgreen:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 paź 2012, o 16:15

Przykre, że nie tylko ze mnie wyłażą takie historie, WISIEK

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 paź 2012, o 17:16

Ojtam, od razu przykre. Jak dla kogo, w tym przypadku - tylko dla mnie.
Ale błądzić rzecz ludzka... Dlatego, czepiając się kiedyś czepiających, zastrzegałem od razu profilaktycznie, żem grzeszny i sam pełen winy.

Acz, cholera, nie sądziłem że aż tak ;-)

To palec z Nieba, wskazujący, że trzeba mniej czytać Forum - a więcej czasu przeznaczyć na jakąś porządną literaturę, taką po korekcie.

ODPOWIEDZ