Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 5 paź 2012, o 21:52

leon pisze: W alkoholu nie ma kalorii, a nawet gdyby kiedyś były, to się już dawno potopiły. I szlus.
Znaczy się, pić mogę bezkarnie? Dzięki :-)
leon pisze: jak dostaje schabowego z ziemniakami, to pyry odsuwam na bok i zjadam samego schabowszczaka.
Mnie się zdarza zamawiać kotleta z kotletem, ku zdumieniu kelnerek.
No bo sam kotlet, to jakoś tak... pusto na talerzu.



Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 6 paź 2012, o 01:53

leon pisze: WiS, nie. I jeszcze raz nie. W alkoholu nie ma kalorii, a nawet gdyby kiedyś były, to się już dawno potopiły.
leon, jasne już o zakąskach nie wspomnę :giggle:

Z serdecznymi pozdrowieniami dla wszystkich pijoków
Napoje alkoholowe ilość kcal
Brandy 30 ml 65
Gin 20 ml 60
Koniak 50 ml 160
Whisky 30 ml 65
Wódka czysta 50 ml 110
Wódka słodka 50 ml 130
Wina
Białe wytrawne 120 ml 80
Białe półwytrawne 120 ml 90
Białe słodkie 120 ml 110
Czerwone wytrawne 120 ml 80
Czerwone półsłodkie 120 ml 92
Czerwone słodkie 120 ml 115
Różowe 120 ml 85
Domowe, owocowe 120 ml 110
Madera 120 ml 118
Malaga 120 ml 163
Porto 50 ml 83
Sherry wytrawne 50 ml 60
Sherry słodkie 50 ml 71
Wermut wytrawny 120 ml 114
Wermut słodki 120 ml 146
Likiery
Advocat 30 ml 75
Ajerkoniak (domowy) 30 ml 82
Curacao 20 ml 84
Kminkowy 20 ml 32
Orzechowy 20 ml 54
Ziołowy 20 ml 40
Piwo
Ciemne pełne 0,33 l 250
Jasne pełne 0,33 l 230
Porter 0,33 l 300
Pilsner 0,33 l 144
Bezalkoholowe 0,33 l 80
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 6 paź 2012, o 03:32

tak sobie to tłumaczcie. To się nazywa puchnięcie i występuje po przepiciu :evilgrin:

no ok. mogę być lekko subiektywny, bo jak zjem rybę to jestem najedzony jakieś 15 minut. Dużą, bo taką normalną (czyli w knajpie) to nie uznaję za jakiekolwiek jedzenie.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 6 paź 2012, o 19:31

Risotto na winie

A tak to mniej więcej wygląda w garze. Na talerzu zdjęć nie będzie. :P
Obrazek
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 9 paź 2012, o 20:34

Karkówka z rozmarynem i tymiankiem poszła do pieca :-) Zaraz sos ala myśliwski i zobaczymy czy zjadliwe :mrgreen:
Załączniki
kark.jpg
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 238 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 9 paź 2012, o 20:39

Kruszyn, jogurt do ryja i płatki owsiane, a nie karkówka...
Na noc/ Czys Ty ocipiał? To milion kalorii jest...
No i jeszcze ze dwie flaszki wina różowego i szklanka łiskacza na deser... :whistle:

;-)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 9 paź 2012, o 20:44

FUX, przecież dziś nie będzie jedzona...a wino to raczej czerwone :-) Wiem ,że chętnie byś spróbował :giggle:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 238 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 9 paź 2012, o 21:08

Kruszyn pisze: przecież dziś nie będzie jedzona
No to czego szczujesz.... :x

:evilgrin:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 9 paź 2012, o 23:31

FUX pisze: No to czego szczujesz.... :x
Eee tam szczujesz :evilgrin:
Wynik końcowy, zdjęcia słabe muszę aparat naprawić :-)
Załączniki
20121009446.jpg
20121009450.jpg
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 9 paź 2012, o 23:32

Kruszyn pisze: zdjęcia

Loozik, jestem najedzony. :whistle:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

zino
4 gwiazdki
Auto: FWD A4 + RWD TRX450R + AWD Forester 2,5 XT AT MY2007
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 10 paź 2012, o 08:18

FUX pisze:
Kruszyn pisze: przecież dziś nie będzie jedzona
No to czego szczujesz.... :x

:evilgrin:
to są zdjęcia z przyszłości :-)

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 13 paź 2012, o 18:27

Kruszyn pisze: Kubik1 napisał(a):I restauracja co istniała z tradycjami 300 lat w Lublinie, zmieniła nazwę dzięki niej i zmieniła swój staropolski charakter


Rewolucje kuchenne? Ktora knajpa :?:

Ta restauracja nazywała się CZARCIA ŁAPA
Z tego co wiem, to wróciła ponownie do tej nazwy . Gesler nie zapytała i nie wiedziała ze nazwa jest wynikiem legendy zamkowej

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 paź 2012, o 22:47

Obdarowany zostałem workiem tegorocznych orzechów (szkoda ,że nie zalanych spirytusem ;-) ) wiec coś trzeba z tym zrobić. Kiedyś w Italii jadłem pulpety czy jak ktoś klopsy woli z orzechami i parmezanem to zrobiłem plus łazanki :-)
wygląda normalnie ale smak jest naprawdę ciekawy ,polecam :mrgreen:

Obrazek

Chyba trzeba będzie zrobić jakiś deser bo pomysłów to za wiele nie mam na orzechy :mrgreen:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 paź 2012, o 22:53

Kruszyn pisze: plus łazanki

Sorenti ?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 paź 2012, o 22:57

leon pisze: Sorenti ?
Tak ,bo lubella się skończyła ;-) Całkiem dobry ,nie ma co narzekać :)
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 paź 2012, o 23:02

To jeszcze winem się pochwal, bo tak je chowasz. ;-)

PS. Przepisem też. Mam trochę orzechów bez przeznaczenia.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 paź 2012, o 23:26

proszę :
- mięso wieprzowe 250 gr
-mięsa cielęce 250 gr
- jajko
- pół cebuli (drobniutka kostka) zeszklonej przed wymieszaniem mięsem
- pęczek natki pietruszki (same listki )
- kajzerka namoczona w mleku
- 100 gr parmezanu lub pecorino
- 6-7 orzechów włoskich (drobno posiekane)
- pieprz ziołowy
Zmielić mięso, wymieszać wszystko, uformować, obtoczyć w mące , obsmażyć i zalać sosem pomidorowym poddusić .

Sos
-cebula
-czosnek (malutko)
-pomidory pelati w puszce
-bazylia

Orzechy i parmezan wedle uznania ,czym więcej orzechów tym będą bardziej słodkawe pulpety, parmezan nadaje po za smakiem fajną strukturę mięsa.

Wino wypić pół w trakcie gotowania na zaostrzenie smaku pól do posiłku .Później wedle uznania lub zawartości barku :giggle:
Wino dostałem na próbę fajna nazwa Sangue di Giuda ;-)
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 paź 2012, o 23:44

Kruszyn pisze: Wino wypić pół w trakcie gotowania na zaostrzenie smaku

Ja natomiast uważam, że to nie tyle pobudza apetyt, co poprawia zdolności kulinarne. :whistle:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 paź 2012, o 23:45

leon pisze: co poprawia zdolności kulinarne. :whistle:
Wyostrzysz smak to od razu zdolności lepsze :-d
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: z krzesła
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 paź 2012, o 02:03

leon pisze:
Kruszyn pisze: Wino wypić pół w trakcie gotowania na zaostrzenie smaku

Ja natomiast uważam, że to nie tyle pobudza apetyt, co poprawia zdolności kulinarne. :whistle:
U mnie jeszcze poprawia organizację i osiągi czasowe w kuchni :o :giggle:

Kruszyn, jak pieczesz ciasta, to zrób sobie orzechowca, pychotka :-)

I piszcie,nawet codziennie, co macie na obiad, bo ja już nie mam pomysłów :-( . kuchnia leona mi się podoba :thumb:



Ja dzisiaj makaron z pesto i pomidorami :mrgreen:
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 238 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 paź 2012, o 07:24

Cebula pokrojona w cienkie paski + sumak.
Smacznego.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Kiełpin
Auto: szkoda
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 paź 2012, o 11:15

Rany. Chyba potrzebuję urlopu. 5 minut dumałem, co za plastry Kruszyn położył pod makaronem.

Istnieje też inne wytłumaczenie. Kruszyn musi jeszcze sporo popracować nad zdjęciami do swojego blogaska kulinarnego. :mrgreen:
czarne jest piękne...

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 paź 2012, o 12:43

vibowit, może zamiast urlopu to okulary trzeba zmienić :?: :giggle: i coś na pamięć bo widziałeś "te plastry " parokrotnie :giggle:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 200 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 paź 2012, o 12:44

Kruszyn pisze: bo widziałeś "te plastry " parokrotnie

Może próbował też zjeść :-d
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Kiełpin
Auto: szkoda
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 paź 2012, o 12:48

rrosiak pisze:
Kruszyn pisze: bo widziałeś "te plastry " parokrotnie

Może próbował też zjeść :-d
A jeśli o to chodzi, to musicie przyznać, że mam prawo nie pamiętać. :giggle: :giggle:
czarne jest piękne...

ODPOWIEDZ