proszę :
- mięso wieprzowe 250 gr
-mięsa cielęce 250 gr
- jajko
- pół cebuli (drobniutka kostka) zeszklonej przed wymieszaniem mięsem
- pęczek natki pietruszki (same listki )
- kajzerka namoczona w mleku
- 100 gr parmezanu lub pecorino
- 6-7 orzechów włoskich (drobno posiekane)
- pieprz ziołowy
Zmielić mięso, wymieszać wszystko, uformować, obtoczyć w mące , obsmażyć i zalać sosem pomidorowym poddusić .
Sos
-cebula
-czosnek (malutko)
-pomidory pelati w puszce
-bazylia
Orzechy i parmezan wedle uznania ,czym więcej orzechów tym będą bardziej słodkawe pulpety, parmezan nadaje po za smakiem fajną
strukturę mięsa.
Wino wypić pół w trakcie gotowania na zaostrzenie smaku pól do posiłku .Później wedle uznania lub zawartości barku

Wino dostałem na próbę fajna nazwa Sangue di Giuda
