Zwiększanie mocy Forek 2,5 XT 2007 r.
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
- freediver
- 4 gwiazdki
- Auto: WRX 01' pogromca owadów :)
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: Zwiększanie mocy Forek 2,5 XT 2007 r.
Trochę z innej beczki ale tu też było o wydechu.. Czy jest sens zamiany seryjnego UpPipe na taki z kwasówki? Co to poprawi?
freediver, w MY'01-02 jest bardzo duży sens zmiany seryjnego uppiepe na jakikolwiek, choćby seryjny z nowszego albo z STi (chociaż te z czasem się przepalają/pękają, więc im nowszy tym lepszy)
- freediver
- 4 gwiazdki
Azrael a co jest z seryjnym nie tak że nawet zamiana na seryjny tyle że nowszy daje pozytywny efekt? Raczej z nierdzewki bym założył, pytanie czy z elastyczną złączką czy prosty?
-
carfit
- 3 gwiazdki
- Auto: RS6 MY17, JAG E-PACE, WRX by Carfit i inne
freediver pisze:Azrael a co jest z seryjnym nie tak że nawet zamiana na seryjny tyle że nowszy daje pozytywny efekt? Raczej z nierdzewki bym założył, pytanie czy z elastyczną złączką czy prosty?
jest precat w uppipie

- freediver
- 4 gwiazdki
Czyli w rocznikach od 2003 już nie ma a są kompatybilne i można wymienić bez rzeźby? Ale raczej skłonie się do przelotowego. Planuję dalsze strojenie auta, rozumiem że uppipe muszę wymienić przed ? 

- freediver
- 4 gwiazdki
Ten UpPipe będzie pasować?? Szkoda tylko że facet nie chce sprzedać oddzielnie, trzeba wziąć kolektor. Chyba na spokojnie będę szukał dalej..
http://allegro.pl/show_item.php?item=2665875082
http://allegro.pl/show_item.php?item=2665875082
- Herostrates
- 2 gwiazdki
- Auto: Forester 2.0 XT 2004, Legacy 3.0 H6 2007
- Polubione posty: 1 raz
Witajcie, i ja poważnie rozważam remap dostałem dwie oferty od dwóch głównych graczy na rynku, w jednej wersji piszą, że oprócz remapu i przelotowego wydechu trzeba zmienić blow off na ten z sti, chciałbym popdpytać na ile faktycznie to konieczne? Nie chciałbym ponosić dodatkowego kosztu bo i tak koszty remapu są kosmicznie wysokie, a ja mam raczej ambicje uzyskania 215-230 km i ponad 300 nm.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 247 razy
- Polubione posty: 528 razy
Herostrates, konieczność zakładania BOVa to jakaś bzdura AFAIK.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- Herostrates
- 2 gwiazdki
Napisali mi dokładnie - "Nie bardzo można zrezygnować z zaworu blow off gdyż fabryczny w pańskim modelu ogranicza doładowanie turbosprężarki"
- piotruś
- 5 gwiazdek
- Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
- Polubił: 320 razy
- Polubione posty: 202 razy
Herostrates, a może te, jak piszesz: "... koszty remapu są kosmicznie wysokie ..." to byłaby różnica w jaka musiałbyś dopłacić, po sprzedaży Twojego 2,0XT do 2,5XT. On ma właśnie 230KM i 320 Nm. Może nie warto ładować kasę na "dłubanie", a lepiej ją przeznaczyć na zakup seryjnego samochodu z parametrami jakie chcesz mieć ?
PZDR
PZDR
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
W STI nie ma żadnego blow off'a.Herostrates pisze:Witajcie, i ja poważnie rozważam remap dostałem dwie oferty od dwóch głównych graczy na rynku, w jednej wersji piszą, że oprócz remapu i przelotowego wydechu trzeba zmienić blow off na ten z sti, chciałbym popdpytać na ile faktycznie to konieczne? Nie chciałbym ponosić dodatkowego kosztu bo i tak koszty remapu są kosmicznie wysokie, a ja mam raczej ambicje uzyskania 215-230 km i ponad 300 nm.
Jest zawór recyrkulacyjny (czyli taki, który odprowadza nadmiar powietrza z powrotem do dolotu, nie do atmosfery) i jeśli już, to pewnie o takim tu mowa.
jarmaj, a Twoja wiśnia ile ma kucy oraz w ile s masz setkę na budziku?
Z tego co pamiętam to Forek 04 ma już normalny metalowy by-pass, więc nie wiem po co ktoś miałby chcieć to zmieniać żeby uzyskać 230KM. Inna sprawa jak coś nie działa poprawnie.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
336KMFUX pisze:jarmaja Twoja wiśnia ile ma kucy
Nie mam pojęcia. Zgaduję, że może trochę poniżej 5s.FUX pisze:oraz w ile s masz setkę na budziku?
Na pewno bardzo dużo będzie tu zależało od rodzaju opon i ich dobrego wcześniej rozgrzania.
- Herostrates
- 2 gwiazdki
Piotruś, za żadne skarby nie zmienię na 2,5 xt, już nie tylko ze względu na uszczelki ale przede wszystkim ze względu na budę, która mi się nie podoba. 2.0 xt można bezpiecznie dłubnąć na podobne parametry.Te wysokie koszty wynikają m.in właśnie z dodatkowych elementów, które jak okazuje się nie są potrzebne.
W ofercie dostałem taki opis "Przy ręcznej skrzyni biegów montujemy również nowy zawór blow off od modelu WRX lub STI - (950 zł netto) lub używany z gwarancją sprawdzony w cenie 500zł"
Pozdr
W ofercie dostałem taki opis "Przy ręcznej skrzyni biegów montujemy również nowy zawór blow off od modelu WRX lub STI - (950 zł netto) lub używany z gwarancją sprawdzony w cenie 500zł"
Pozdr
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Herostrates, co to za główni gracze na rynku którzy nie wiedzą, że WRX i STi nie mają BOVa? 

-
drout
- 1 gwiazdka
- Auto: Był Galant 2,5 V6 jest Forek 2,5XT
Teraz pytanie jak mam juz catback przelotowy(tylko), to ile jeszcze potrzeba $$ na graty, nie licząc remapu 

-
carfit
- 3 gwiazdki
- Auto: RS6 MY17, JAG E-PACE, WRX by Carfit i inne
Chloru pisze:Herostrates, co to za główni gracze na rynku którzy nie wiedzą, że WRX i STi nie mają BOVa?
Mysle ze , klasycznie zostało nieporozumienie słowne miedzy klientem a tunerem, a chodziło o seryjne wewn. DV , a inni mówią blow off , a jeszcze dla innych nie ma to roznicy , wiec pewnie wszyscy wiedza o co chodzi

- Chloru
- 6 gwiazdek
carfit, tak podejrzewałem... zdziwiłbym sie gdyby czołowi dłubacze nie widzieli różnicy między bov a dv 

w moim bylym 2.0xt zmaptekowanym na 210-215 nie bylo wymiany zadnego zaworu i calkiem dobrze dzialał :)
Chloru, terminologia związana z zaworami jest poplątana i wszyscy plączą nazwy poszczególnych rodzajów jak leci. Nawet Anglicy z Amerykanami się nie dogadują.
- Herostrates
- 2 gwiazdki
Rozumiem zatem, że było to nieporozumienie - ale pytanie na ile faktycznie należy wymienić seryjne wewn DV?
Mam jeszcze pytanie - przygotowując się do remapu, czyli odkładając pieniądze, chciałbym już teraz założyć wydech czyli center, uppipe oraz downpipe z cat. Jak rozumiem w takiej konfiguracji nie muszę robić na razie remapu, daje to jakieś przyrosty? Backbox mam prodrive dedykowany do Forestera. Chciałbym zapytać o pasujące do 2.0 xt downpipe z cat, co polecacie? W ofercie widzę m.in. perrin, cobb, invidia, ss, h&s, większość jest do foresterów 04-07 czy będą one pasować do 2.0 xt? Czy od sti będzie pasować?
Mam jeszcze pytanie - przygotowując się do remapu, czyli odkładając pieniądze, chciałbym już teraz założyć wydech czyli center, uppipe oraz downpipe z cat. Jak rozumiem w takiej konfiguracji nie muszę robić na razie remapu, daje to jakieś przyrosty? Backbox mam prodrive dedykowany do Forestera. Chciałbym zapytać o pasujące do 2.0 xt downpipe z cat, co polecacie? W ofercie widzę m.in. perrin, cobb, invidia, ss, h&s, większość jest do foresterów 04-07 czy będą one pasować do 2.0 xt? Czy od sti będzie pasować?
- freediver
- 4 gwiazdki
Wracając do UpPipe to jutro jestem umówiony na przekładkę rury z STI. Czy mogą wystąpić jakieś niespodzianki przy demontażu typu urwana śruba czy szpilka? Jeśli tak to jak się uchronić? :)
Wolał bym aby samochód nie utknął w serwisie na święto..
Wolał bym aby samochód nie utknął w serwisie na święto..

freediver pisze: Czy mogą wystąpić jakieś niespodzianki przy demontażu typu urwana śruba czy szpilka? Jeśli tak to jak się uchronić? :)
Mogą, nie da się uchronić, trzeba mieć zapasowe szpilki, narzędzia do wiercenia i naprawiania gwintów.