Poradnik młodego komputerowca
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Re: Poradnik młodego komputerowca
Dzięki, skłaniałem się właśnie ku Kingstonowi. Chyba wezmę ten:
http://www.komputronik.pl/product/17027 ... 3_7mm.html
To ten sam, ale bez 'upgrade kitu'
Dalej nie mam pojęcia ale kojarzę takie dawne problemy jak jeszcze ściągałem większe pakiety, zwłaszcza spakowane.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Za niewiele więcej dostaniesz http://www.komputronik.pl/product/15844 ... 3_Box.html .Godlik pisze:Dzięki, skłaniałem się właśnie ku Kingstonowi. Chyba wezmę ten:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
A jaki jest sens dopłacania, nawet 40 PLN za wolniejszy dysk ?leon pisze:Za niewiele więcej dostaniesz http://www.komputronik.pl/product/15844 ... 3_Box.html .Godlik pisze:Dzięki, skłaniałem się właśnie ku Kingstonowi. Chyba wezmę ten:
Godlik, popatrz jeszcze na dyski Kingstona serii Hyper_X - szybsze, i też czasem pojawiają się oferty w dobrych cenach.
Nie tylko szybkość się liczy w dyskach. Ja np. OCZ bym sobie nie kupił bo widziałem za dużo kłopotów z nimi. Intel ma zdecydowanie najlepszą opinię.
Zdrzemnąłem się z problemem i rozwiązałem - program antywirusowy (w moim wypadku NOD32) miał włączone monitorowanie www i nie nadążał do tego stopnia że połączenia się rwały.
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Dzięki, rozważęleon pisze: Za niewiele więcej dostaniesz http://www.komputronik.pl/product/15844 ... 3_Box.html .
O, to cenna uwaga. Bo faktycznie w testach te OCZ Vertexy wypadają bardzo dobrze.Azrael pisze: Nie tylko szybkość się liczy w dyskach. Ja np. OCZ bym sobie nie kupił bo widziałem za dużo kłopotów z nimi. Intel ma zdecydowanie najlepszą opinię.
A widział ktoś w którymś sklepie dyski SSD ale SLC, nie MLC?
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl
Padł mi jeden głośnik do kompa, to se pomyślałem że kupię coś nowego. Może jakiś przyzwoity 2.1 coby bassik był miły. Ale w całkiem dobrych cenach są już 5.1, tylko czy warto kupować tanie 5.1, żeby raz na miesiąc film obejrzeć ? Bo do radia to chyba bessęsu.
Zatem jest pytanie: tani 5.1 czy znośny 2.1 ?
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
leon, najpierw odpowiedz na pytanie czy będziesz mógł te 5.1 przyzwoicie rozstawić.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Chloru, obecnie tak średnio/niebardzo, docelowo się da. Tylko nie wiem, kiedy ogarnę ten cel.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
leon, do tego czasu te głośniki mogą nie wytrzymać 

Chloru, nie wykluczam. 

leon pisze:Padł mi jeden głośnik do kompa, to se pomyślałem że kupię coś nowego. Może jakiś przyzwoity 2.1 coby bassik był miły. Ale w całkiem dobrych cenach są już 5.1, tylko czy warto kupować tanie 5.1, żeby raz na miesiąc film obejrzeć ? Bo do radia to chyba bessęsu.
Mam audio oparte o sprzet z zeszlego tysiaclecia z dolby pro logic.
Wystarczy raz zobaczyc film z dobrze rozstawionymi glosnikami, zeby pol pokoju poprzestawiac, co by bylo tak na stale.
Chyba, ze ktos gluchy...
g.
drogie bravo
jest taki problem. Pacjent na stole to netbook Samsung nf210-a01pl i trzeba zrobić w nim format systemu: windows 7 starter. Obczytałem się różnych for fachowych i tam straszą
takiego noob'a jak ja pojęciami: odpalenie z pendrive'a obrazu systemu, manipulacja w biosie itp. generalnie nie ogarniam tej kuwety i takie działanie miałoby w moim przypadku więcej wspólnego z ryzykanctwem, niż pewnością dokonywanych posunięć. Oczywiście wszystkie dane, ważne dla użytkownika są przechowywane już na zewnętrznym dysku, więc nie ma obawy utraty...
Jest jeszcze program:Samsung Recovery Solution, który ma 3 możliwości: przywracanie, kopia zapasowa i oprogramowanie systemowe... Jak wyczytałem w user manualu pobranym ze strony producenta, to przywracanie może być całkowite (tzn. czyści dysk C: z zawartości, a potem przywraca stan komputera zapisany przy pierwszym uruchomieniu po zakupie).
Stąd moje pytanie, czy użycie tej funkcji z SRS jest równoznaczne pojęcie z formatu jak w zwykłym PC.
A problem się wziął stąd, że koleżanka ma problemy z głośnikami (pojawia się losowo charczenie) i chciała oddać kompa do naprawy gwarancyjnej (2 tygodnie jeszcze trwa). Pan ze sklepu stwierdził, że jest to usterka, która może się pojawić lub nie w serwisie. I jeśli się nie pojawi to samsung zedrze z niej kilka stów. Zaproponował jej właśnie format (a ponieważ system nie jest objęty gwarancją, czemu się w sumie nie dziwię) za 100 PLN'ów...
oczywiście można się bawić w ściąganie sterowników, ale co świeży system to świeży (bez jakiegoś badziewia, które mogło się dostać na komputerek mimo antywirusa
I to jest źródło mojej zagwozdki bo szkoda wydać tyle kasiorki, za wciśnięcie np. 4 klawiszy, które w większości sprowadzą się do odpalenia SRS'a. Uprzedzając jakieś podśmiechujki to format zwykłego PC'ta nie jest dla mnie problemem (wkładasz płytkę i samo leci

Jest jeszcze program:Samsung Recovery Solution, który ma 3 możliwości: przywracanie, kopia zapasowa i oprogramowanie systemowe... Jak wyczytałem w user manualu pobranym ze strony producenta, to przywracanie może być całkowite (tzn. czyści dysk C: z zawartości, a potem przywraca stan komputera zapisany przy pierwszym uruchomieniu po zakupie).
Stąd moje pytanie, czy użycie tej funkcji z SRS jest równoznaczne pojęcie z formatu jak w zwykłym PC.
A problem się wziął stąd, że koleżanka ma problemy z głośnikami (pojawia się losowo charczenie) i chciała oddać kompa do naprawy gwarancyjnej (2 tygodnie jeszcze trwa). Pan ze sklepu stwierdził, że jest to usterka, która może się pojawić lub nie w serwisie. I jeśli się nie pojawi to samsung zedrze z niej kilka stów. Zaproponował jej właśnie format (a ponieważ system nie jest objęty gwarancją, czemu się w sumie nie dziwię) za 100 PLN'ów...
oczywiście można się bawić w ściąganie sterowników, ale co świeży system to świeży (bez jakiegoś badziewia, które mogło się dostać na komputerek mimo antywirusa
I to jest źródło mojej zagwozdki bo szkoda wydać tyle kasiorki, za wciśnięcie np. 4 klawiszy, które w większości sprowadzą się do odpalenia SRS'a. Uprzedzając jakieś podśmiechujki to format zwykłego PC'ta nie jest dla mnie problemem (wkładasz płytkę i samo leci

"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
Tak, nie musisz nic kombinować i od razu będziesz miał wszystkie sterowniki zainstalowane.Barthol pisze: czy użycie tej funkcji z SRS jest równoznaczne pojęcie z formatu jak w zwykłym PC.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

- Chloru
- 6 gwiazdek
Barthol, słuchaj rrosiaka a zapunktujesz u koleżanki. 

rrosiak pisze: Tak, nie musisz nic kombinować i od razu będziesz miał wszystkie sterowniki zainstalowane.
czyli powinno być dobrze :)
na razie nie przewidujemy reaktywacjiChloru pisze: Barthol, słuchaj rrosiaka a zapunktujesz u koleżanki.![]()

Kluczowe w tym zdaniu jest "na razie"Barthol pisze: na razie nie przewidujemy reaktywacji![]()

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
na razie to mam pewne wiercenie dziur w ścianachKruszyn pisze:Kluczowe w tym zdaniu jest "na razie"Barthol pisze: na razie nie przewidujemy reaktywacji![]()

A układ się sprawdza od dłuższego czasu, więc po co psuć

Wracając jeszcze do SRS'a, czy po tym "formacie" jest konieczne zrobienie kopii zapasowej świeżego systemu (bo np. ta z której będę korzystał zostanie utracona w procesie)
Zwykle to działa tak że on kopiuje obraz świeżego systemu z innej partycji (czasem niewidocznej) i już, masz świeży system.
Nie wiem czy do zdebugowania takiej usterki bym od razu to robił, ale jak chcesz...
Nie wiem czy do zdebugowania takiej usterki bym od razu to robił, ale jak chcesz...
Przesiadłem się z XP na W8. Wybrałem wersję najtańszą, czyli upgrade online. Wszystko chodzi OK, znaczy ogarniam na razie, ale mam problem.
Czy z tego co się ściągnęło da się zrobić płytę ? Na stronach mikroshitu nie mogę znaleźć opcji ściągania obrazu.
Tylko nie piszcie, że jestem w czarnej dupie.
Czy z tego co się ściągnęło da się zrobić płytę ? Na stronach mikroshitu nie mogę znaleźć opcji ściągania obrazu.
Tylko nie piszcie, że jestem w czarnej dupie.

- Chloru
- 6 gwiazdek
leon, powinno się dać. Można też ściągnąć update od razu z płytą, płaci się więcej ale dostaje się dodatkowo nośnik.
Jak już masz zainstalowane to może spróbuj tego - http://www.softwareok.com/?seite=faq-Windows-8&faq=27
Jak już masz zainstalowane to może spróbuj tego - http://www.softwareok.com/?seite=faq-Windows-8&faq=27