Nowy Forester - oficjalnie.

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Re: Nowy Forester - oficjalnie.

Post 6 lis 2012, o 13:46

Лукашэнка pisze: Zaskakujące byłoby dopiero gdyby oferowali klientowi do wyboru: droższe przeglądy częściej lub tańsze rzadziej.
ojtam
mnie zaskakuje że ten sam silnik jak mniej ( jednorazowo;) płacisz to musi częściej mieć zmieniany olej a jak więcej to czary mary i wytrzyma 30kkm

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 6 lis 2012, o 13:47

esilon, przy rzadszych przeglądach na pewno wykonują dużo dodatkowych czynności serwisowych ;-)

Boombastic
4 gwiazdki
Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 6 lis 2012, o 13:49

esilon pisze:ale mozna na przykład w dieslu zwiekszyć przebieg miedzyprzeglądowy , za dodatkową opłata ale jednak :->
To ja czegoś nie rozumiem. Przeglądy zwykle wynikają z reżimu technologicznego, bo coś trzeba sprawdzać, smarować, dokręcać, wymieniać płyny. I nagle za dodatkową opłatą ten reżim się zmienia a okres międzyprzeglądowy wydłuża. To albo wcześniej jestesmy naciągani na czynności które nie są konieczne aż tak często, albo wydłużając okres przeglądowy fabryka wkracza w rejony rezerwy technologicznej. Zresztą co zostaje z oleju po przebiegu 30-40 tysięcy km? Mamy aż taką zaawansowaną technologię olejową czy też fabryka liczy że przez 2 lata auto i tak nie zdechnie, długi okres między przeglądami wygląda dobrze marketingowo, a potem kliencie martw się sam?

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 6 lis 2012, o 13:58

Boombastic pisze: Przeglądy zwykle wynikają z reżimu technologicznego
widocznie w odi ten reżim ma widełki rozciągane portfelem :)
Boombastic pisze: Zresztą co zostaje z oleju po przebiegu 30-40 tysięcy km
dramatu chyba nie ma ( na razie;) , cytryna firmowa w dizlu 2,2 hdi ma już 150 tysięcy , olej zmieniany co 20-30kkm a wg oficjalnej ksiazki serwosowej mógłby przy eksploatacji trasowej czekac do 35kkm,
mimo że zmienialiśmy oliwę częściej to taniej nie liczyli :-)
dla odmiany cytrynowa trzylitrówka hdi co 20kkm wymaga
ale to parszywe diesle

w subaru wymieniam co 7,5 , max co 10kkm i przy 9,5 juz mam stresa :giggle:
So What! pisze: przy rzadszych przeglądach na pewno wykonują dużo dodatkowych czynności serwisowych
powietrze w kole zapasowym dwa razy sprawdzają ? :giggle:

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 6 lis 2012, o 14:19

Boombastic,
a jesteś pewny, że w samochodzie eksploatowanym w ruchu miejskim, z duza ilością krótkich odcinków, częstymi startami zimnego silnika, stan oleju silnikowego po 15.000km jest lepszy niż stan oleju w samochodzie, który przejechał w tym samym czasie powiedzmy 75.000km, ale głównie na kilkusetkilometrowych trasach?

Te wszystkie reżimy przeglądowe są bardzo umowne, bo przecież warunki i sposób eksploatacji pojazdów może się bardzo różnić.

W turbobenzynowym Fordzie mam przeglądy gwarancyjne (z wymianą oleju) co 20.000km.
Podobno tak duże przebiegi między wymianami są możliwe dzięki drogiemu olejowi, jaki został opracowany specjalnie do tego silnika.
Nawiasem mówiąc tego oleju (z taką specyfikacją) nie można było kupić poza siecią ASO przez pierwsze dwa lata po wprowadzeniu tego nowego silnika.
Dopiero po tych 2 latach Castrol wypuścił wersję butelkową, która jest już dostępna w handlu.
Czyli jak zawsze - chodzi w tym wszystkim o to aby każdy uczestnik tej gry był zadowolony....
klient oczywiście najbardziej.
;-)

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 6 lis 2012, o 14:21

ale to jest naprawdę proste. albo zalewają olej longlife albo nie.
czarne jest piękne...

Boombastic
4 gwiazdki

Post 6 lis 2012, o 14:26

vibowit pisze:ale to jest naprawdę proste. albo zalewają olej longlife albo nie.
A co w tym jest prostego? Czy ten longlife jest lepszy w całym zakresie od dobrego oleju nie longlife czy też jest to specjalna mieszanka która ma główne zadanie nie stać się wodą po 20 000 -30 000 km? To czy właściciel WRX STI nie mógłby zalać tym olejem silnika i robić spokojnie przebiegi 15-25 kkm?

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 lis 2012, o 14:31

Boombastic, hmm. ja nie twierdzę, że on jest lepszy, ale...

Klienci ASO zwłaszcza marek premium to często dość specyficzny typ klienta. On chce mieć spokój i nie bujać się co pół roku do serwisu. Żywotność silnika jest dla niego mniej ważna, bo raczej nie zamierza nim jeździć 15 lat. Takiemu klientowi taki olej longlife wystarczy.
Ja swojego starego 1.9tdi tym nie zalewam, bo mi szkoda auta, ale kto bogatemu zabroni?
czarne jest piękne...

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 6 lis 2012, o 14:37

vibowit pisze: Ja swojego starego 1.9tdi tym nie zalewam, bo mi szkoda auta, ale kto bogatemu zabroni?

Każdy powód jest dobry, żeby pochwalić się marką premium :giggle: :mrgreen: :-p
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 lis 2012, o 14:38

Chloru, miałem na myśli golfa. :-p
czarne jest piękne...

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 6 lis 2012, o 14:42

vibowit, Paaaanie taki Golf albo Pasek B5 TDi to jest dopiero szacun na dzielni :giggle: :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Boombastic
4 gwiazdki

Post 6 lis 2012, o 15:01

Chloru pisze:vibowit, Paaaanie taki Golf albo Pasek B5 TDi to jest dopiero szacun na dzielni :giggle: :mrgreen:
Raczej na wiosce, bo w dużych miastach to jakoś te wyroby nie rzucają się w oczy. Co innego na dalekich przedmieściach.

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 6 lis 2012, o 15:08

:mrgreen: i wyszlo na to, ze warto kupic forestera bo ma nizsze koszty utrzymania niz Q7 :thumb:
jak czlowiek bardzo chce to zawsze znajdzie powod :mrgreen:

popieram, to bardzo wdzieczne autko ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 6 lis 2012, o 15:09

Przede wszystkim to jeżeli normalnie producent zaleca jakieś serwisowanie co np 15kkm to znaczy, że to nie jest górna granica przebiegów, po której auto się rozpadnie. Byłoby to kompletnie bezsensowne i zrujnowało tego producenta.
Myślę, że w normalnej eksploatacji jeżeli coś trzeba robić co 15kkm to równie dobrze można co max 22.345km (to cyfra z tyłka i wiadomo, że im dalej to...) ;-)

W przypadku Audi najzwyczajniej kasa musi się zgadzać, może coś tam pierdną w oponkę więcej, bo chyba nie rozbierają silnika ;-) No dobra większy koszt pewno jakoś balansuje bardziej wadliwe egzemplarze, czyli te kilka sztuk, które nie przeżyją.

Boombastic
4 gwiazdki

Post 6 lis 2012, o 15:13

Jak masz gwarancję na 2 lata to możesz spokojnie olać klienta, bo nawet jak zrobi te 70-80 kkm w ciągu tego okresu to silnik się nie rozpadnie. A jak padną np. turbiny to będzie już po okresie gwarancji. Jakoś dziwnie nie słychać o nagminnie padających turbinach w Subaru, a w przypadku VAG często (oczywiście jest jeszcze sprawa skali sprzedaży aut).

Boombastic
4 gwiazdki

Post 13 lis 2012, o 15:33

No i już jest oficjalnie. Na japońskiej stronie wygląda obiecująco, trochę urósł 4595x1795x1695, ale nie prztył tak mocno, bo turbo waży 1590 kg, a wolnyssak 1440-1490 kg. Prześwit 220 mm. Rozstaw osi 2640 mm. Silniki: 2,0 (zupełnie mnie nie interesuje, ale napiszę) 148 KM przy 6200 i 196 Nm przy 4200 oraz 2,0 turbo 280 KM przy 5700 i 350 Nm przy 2000-5600. Zużycie paliwa wersja turbo 13,2 km/1l czyli jakies niecałe 8 l/100 km. Fotele przednie znowu słabo wyprofilowane.
Ale najwazniejsze: nie dokopałem się nigdzie do danych dotyczących osiągów. Nie wiem jaki jest Vmax (oczywiście 180 km/h - pytanie retoryczne) ani jakie jest przyspieszenie.

Klema
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Subarynka RX

Post 13 lis 2012, o 16:33

Skoro mają silniki 2.0 to nie jest źle. Znaczy to, że Subaru jeszcze nie inwestuje w małe silniki. :thumb:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 lis 2012, o 21:59

a w alfie żony przeglądy są co 30k, ale olej każą wymieniać co 10 lub co rok. A z kolei w mercu aso się buntują i nie chcą co 10 wymieniać.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 13 lis 2012, o 22:01

Arno pisze: A z kolei w mercu aso się buntują i nie chcą co 10 wymieniać.
A to od stylu jazdy zależy? :mrgreen:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lis 2012, o 16:39

FUX, zwłaszcza w modelach AMG.
Jk ktoś uapal Pandę w mieście zimą na zimno, to mu tak samo się rozwali jak genialny wynalazek Land Rower.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Boombastic
4 gwiazdki

Post 14 lis 2012, o 19:21

Coś mnie rozczarowujecie, drodzy forumowicze. To ja siedzę przed kompem odliczając japońskie znaczki do daty premiery licząc na to że w końcu Subaru podniesie się z kolan na nowej doładowanej benzynie a tu nic, cisza :wall: . Żona mnie pogoniła w cholere z tym ględzeniem o nowym samochodzie to myślałem że przynajmniej tutaj coś się dzieje :-(

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 14 lis 2012, o 19:47

Bo to forum TAKŻE subaru jest. :giggle:

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 15 lis 2012, o 04:58

Boombastic pisze: oraz 2,0 turbo 280 KM przy 5700 i 350 Nm przy 2000-5600.
W Europie będzie miał 240KM. Tak napisał dyrektor SIP na kropce.

Boombastic pisze:Zużycie paliwa wersja turbo 13,2 km/1l czyli jakies niecałe 8 l/100 km.
Jakie te testy są piękne..... :giggle:

Boombastic
4 gwiazdki

Post 15 lis 2012, o 10:26

jarmaj pisze: W Europie będzie miał 240KM. Tak napisał dyrektor SIP na kropce.
Czyli trzeba będzie odblokować jak 2,5XT które w opinii tunnerów też było dławione. A co do zużycia paliwa to ja tylko przepisuję dane :-)

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 15 lis 2012, o 10:36

Różnica może się też brać z powodu dostrojenia do paliwa. W Japonii jeżdżą na setce.

ODPOWIEDZ