Nowy Forester - oficjalnie.

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Boombastic
4 gwiazdki
Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Nowy Forester - oficjalnie.

Post 15 lis 2012, o 10:39

jarmaj pisze:Różnica może się też brać z powodu dostrojenia do paliwa. W Japonii jeżdżą na setce.
Jakoś nie chce mi się wierzyć że to zrobiłoby aż 40 KM. Kurde, a miało być tak pięknie. A teraz pewnie i osiągi będą na poziomie z 7 - 7,5 s do setki i jak zamieniać swoje obecne auto na wolniejsze? Córce się najwyżej nogi obetnie :-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 15 lis 2012, o 14:55

Boombastic, chyba zawsze tak było, że Subaraki na rynek Japoński były mocniejsze. Np imprezy classic, nie STi, miewały nawet po 280 kuni, podczas gdy u nas normalnie 211.
M.in ze względu na paliwko.

Mieli też Vmaxa do 180km/h i dobrze im tak ;-)

Nie ma się co dziwić. Jak pociąg spóźni się u nich o parę sek to maszynista przeprasza. Strach pomyśleć co by było jakby zabrakło 1 okt w paliwie. ;-)

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 15 lis 2012, o 15:07

Boombastic pisze:
jarmaj pisze: W Europie będzie miał 240KM. Tak napisał dyrektor SIP na kropce.
Czyli trzeba będzie odblokować jak 2,5XT które w opinii tunnerów też było dławione. A co do zużycia paliwa to ja tylko przepisuję dane :-)
Boombastic,
gdy się jeździ tyle co nic można się emocjonować czy będzie tam te 40 koni więcej czy mniej.

Mnie bardziej interesuje jak będą wyglądały przełożenia w tej skrzyni CVT, to znaczy czy najwyższy bieg będzie dłuższy niż w poprzedniej generacji auta. Chodzi mi o komfort i ekonomię jazdy po autostradzie z prędkościami 150-160km/h.

No i druga sprawa to pytanie czy popracowali nad fotelem kierowcy.
Wczoraj przejechałem dokładnie 1002 km, a w sumie w ciągu ostatnich 3 dni około 2500 km.
Gdybym przez tyle godzin siedział na fotelu z Forestera 2003-2008 to dzisiaj odczuwałbym to w kościach.
Ale dzięki temu, że siedziałem wygodnie, dzisiaj nie mam na co narzekać.
:->

Boombastic
4 gwiazdki

Post 15 lis 2012, o 18:51

Лукашэнка pisze: Boombastic,
gdy się jeździ tyle co nic można się emocjonować czy będzie tam te 40 koni więcej czy mniej.
Mnie bardziej interesuje jak będą wyglądały przełożenia w tej skrzyni CVT, to znaczy czy najwyższy bieg będzie dłuższy niż w poprzedniej generacji auta. Chodzi mi o komfort i ekonomię jazdy po autostradzie z prędkościami 150-160km/h.
No i druga sprawa to pytanie czy popracowali nad fotelem kierowcy.
Wczoraj przejechałem dokładnie 1002 km, a w sumie w ciągu ostatnich 3 dni około 2500 km.
Gdybym przez tyle godzin siedział na fotelu z Forestera 2003-2008 to dzisiaj odczuwałbym to w kościach.
Ale dzięki temu, że siedziałem wygodnie, dzisiaj nie mam na co narzekać.
I tak i nie. Przecież w Legacy z tego silnika wykrzesano 300 KM, więc 60 KM mniej to jest już spora różnica której po prostu szkoda. Jak Forester będzie objeżdżać to Q5? :-) Czy przełożenia są ważne? Oczywiście tak, bo już kiedyś narzekałem na brak szóstego biegu, bo niepotrzebnie silnik wyje, mocy aż nadto, a spalanie gwałtownie rośnie. A co do foteli przednich to cienko to widzę, bo raczej znowu słabo wyprofilowane i projektowane pod małe żółte ludziki a nie dla 2 m europejskich dryblasów.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 15 lis 2012, o 21:19

Лукашэнка pisze: Ale dzięki temu, że siedziałem wygodnie, dzisiaj nie mam na co narzekać
:giggle:

gdyby ktos nie był zorientowany to wyjaśnijmy że o wygodę i kości zadbał Ford :mrgreen:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 15 lis 2012, o 22:17

esilon pisze:
gdyby ktos nie był zorientowany to wyjaśnijmy że o wygodę i kości zadbał Ford :mrgreen:
S-Max zresztą. Tak na marginesie dodam, że napęd w tym Fordzie jest wyjątkowo skuteczny :mrgreen:

Gootek
6 gwiazdek

Post 15 lis 2012, o 22:28

So What! pisze:
esilon pisze:
S-Max zresztą. Tak na marginesie dodam, że napęd w tym Fordzie jest wyjątkowo skuteczny :mrgreen:
Dziękuję,
oczywiście potwierdzam to!
:mrgreen:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 16 lis 2012, o 22:01

Boombastic pisze: Jak Forester będzie objeżdżać to Q5?
Ojtam, siłom i godnościom osobistom :giggle:

A tak serio - to Dyktator ma rację. Dobra skrzynia i będzie git, żeby się jeszcze tylko nie psuło i nie miało za dużo elektropstryczkoskrótowców. Uroda zas... hehe, jest ostatnią rzeczą, którą bym rozpatrywał w przypadku Forestera :mrgreen:
Chociaż - mojego ostatnio kolega pochwalił, że ładny. Ale kolega prawie emeryt, więc nie czuje trendów stylistycznych ;-)

Boombastic
4 gwiazdki

Post 19 lis 2012, o 10:07

WiS pisze: A tak serio - to Dyktator ma rację. Dobra skrzynia i będzie git, żeby się jeszcze tylko nie psuło i nie miało za dużo elektropstryczkoskrótowców. Uroda zas... hehe, jest ostatnią rzeczą, którą bym rozpatrywał w przypadku Forestera :mrgreen:
Chociaż - mojego ostatnio kolega pochwalił, że ładny. Ale kolega prawie emeryt, więc nie czuje trendów stylistycznych ;-)
Na plus działa o wiele nizsza waga. ALe na brak elektorniki bym nie liczył, bo z tego co przebrnąłem przez japońskie strony za pomocą translatora to dopakowali go nieco elektroniką poczawszy od skrzyni biegów i streowania łopatkami, poprzez wybory typu pracy przeniesienia napędu po aż aktywne radary (czy coś podobnego).
O urodzie Subaru tutaj się nie rozmawia, tabu :-) Aczkolwiek BRZ :thumb:

Gootek
6 gwiazdek

Post 19 lis 2012, o 10:24

Boombastic pisze:Na plus działa o wiele nizsza waga. ALe na brak elektorniki bym nie liczył, bo z tego co przebrnąłem przez japońskie strony za pomocą translatora to dopakowali go nieco elektroniką poczawszy od skrzyni biegów i streowania łopatkami, poprzez wybory typu pracy przeniesienia napędu po aż aktywne radary (czy coś podobnego).
No cóż, tego typu funkcje muszą być realizowane elektronicznie, bo w innym wypadku mówilibyśmy o jakimś egzemplarzu mozealnym. ;-)

Tak poza tym, to nowy Forester 2.0XT zyskał w moich oczach po bliższym zapoznaniu się z jego specyfikacją.
W przyszłym roku miałbym teoretycznie zmieniać auto w pracy. Gdyby nowy budżet pozwolił, to brałbym tego Forka poważnie pod uwagę.
W ten sposób historia zatoczyłaby pewne koło.
Bo własnie mija 10 lat od czasu gdy pierwszy raz usiadłem za kierownicą pierwszego 2.0XT.

Boombastic pisze:O urodzie Subaru tutaj się nie rozmawia, tabu :-)
Moim zdaniem, uroda takiego samochodu powinna być kontrowersyjna.
Ci, którzy uważają inaczej wybierają Qashqai i tym podobne.
;-)

KonSTi
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Rarrrr!

Post 19 lis 2012, o 10:30

moje stanowisko. ford Kuga czy inny syf
komentarz
Załączniki
IMG_20121119_092637.jpg
In the end,it's not the years in your life that count.It's the life in your years.
Obrazek Obrazek

Boombastic
4 gwiazdki

Post 19 lis 2012, o 11:37

Лукашэнка pisze: Tak poza tym, to nowy Forester 2.0XT zyskał w moich oczach po bliższym zapoznaniu się z jego specyfikacją.

Mam podobne odczucia. Prezentowany nowy model jest już autem na wskroś nowoczesnym i nikt nie ma prawa powiedzieć że ma archaiczne wnętrze. Zarówno buda, jak i wnętrze oraz silnik i napęd (może nieco kontrowersyjną skrzynią CVT) przemawia mocno na plus. Wnętrze i wyposażenie w porównaniu do mojego auta to już lata świetlne. Ale czekam na możliwość odbycia jazdy próbnej by się samemu przekonać czy warto zmieniać kompaktowego zapier.... cza na większego i bardziej komfortowego (bo tak go odbieram) ale już typowego SUVa. Nie pozostaje już nic innego jak poczekać do wiosny.
Z drugiej strony to obecne moje auto uważane jest na rynku i przez mechaników za jedne z ostatnich dobracowanych i niezawodnych modeli i może sie okazać, że lepsze jest wrogiem dobrego.

Gootek
6 gwiazdek

Post 19 lis 2012, o 12:08

nie wiem czy ktoś już wrzucał te filmy...

Link: http://www.youtube.com/watch?v=esLWGdiQ ... r_embedded

Link: http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... uoD92-yRPY

Link: http://www.youtube.com/watch?v=FyYSskAt ... re=related

Link: http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=CWp ... =endscreen

Nasuwa mi się takie porównanie, że
generacja SG była jak Windows XP :->
generacja SH jak Vista :roll:
a nowa SJ - to Windows 7 :!:
:mrgreen:

PS
No i jeszcze takie dodatkowe ustrojstwo (X-MODE), po to żeby amerykańscy sprzedawcy BMW robiąc te swoje głupawe testy na rolkach nie nabijali się z nowego Forestera, tak jak się nabijają np. z Audi
;-)

Link: http://www.youtube.com/watch?v=Syx-UT4q ... e=youtu.be

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 19 lis 2012, o 12:41

Лукашэнка pisze: po to żeby amerykańscy sprzedawcy BMW robiąc te swoje głupawe testy na rolkach nie nabijali się z nowego Forestera, tak jak się nabijają np. z Audi
Może i głupawe, ale mechanizm funkcjonował...
Widziałem w Poznaniu na własne oczy. 8-)

Gootek
6 gwiazdek

Post 19 lis 2012, o 12:55

FUX pisze:
Лукашэнка pisze: po to żeby amerykańscy sprzedawcy BMW robiąc te swoje głupawe testy na rolkach nie nabijali się z nowego Forestera, tak jak się nabijają np. z Audi
Może i głupawe, ale mechanizm funkcjonował...
Widziałem w Poznaniu na własne oczy. 8-)
Fux,
gdyby nie funkcjonowało, to prawdopodobnie by tego ludziom tak chętnie nie pokazywali.
;-)

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 19 lis 2012, o 14:43

morda nareszcie z charakterem, środek jakis taki współczesny, turbinka, no no, całkiem fajny ten nowy forester, kurde blade :-)

Boombastic
4 gwiazdki

Post 19 lis 2012, o 15:34

Лукашэнка pisze: nie wiem czy ktoś już wrzucał te filmy...

Ale słyszę że seryjne opony znów pójdą do kosza.

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 19 lis 2012, o 19:27

esilon pisze: środek jakis taki współczesny
:o :o :o
w sensie że nudny taki i do bólu plastikowy :?

Link: http://www.youtube.com/watch?v=IXqHSPJ4 ... re=related
jakkolwiek z zewnątrz kwestia gustu i przyzwyczajenia (ten ostatni w filmiku nawet nawet) - to środek mnie rozczarował - nuda panie, jak w polskim filmie :-(
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Boombastic
4 gwiazdki

Post 19 lis 2012, o 20:15

busik pisze: w sensie że nudny taki i do bólu plastikowy

No tak, przecież standardem w klasie jest aluminium, tytan, skóra i naturalne drewno na desce rozdzielczej.

PS. A gdzie się zgubił wlot na masce?

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 19 lis 2012, o 20:24

busik pisze: to środek mnie rozczarował - nuda panie, jak w polskim filmie
A czego tu Panie oczekiwać :idea: , to nie fura za 100 kawałków euro :mrgreen:

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 19 lis 2012, o 23:47

ja porównuję chociażby z poprzednią wersją - była o wiele przyjemniejsza dla oka - a ja z reguły w samochodzie siedzę, a nie na zewnątrz, więc oceniam auto po wnętrzu - ale może wy jeździcie na zewnątrz :-p
Obrazek
Obrazek

smutne to wnętrze w tym nowym - chyba że jeszcze jakieś kolorystyki dwutonowe dołożą, ale skoro w filmie pokazującym dostępne wersje nie widać, to chyba na ładniejsze wnętrze poczekamy
Obrazek
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Gootek
6 gwiazdek

Post 19 lis 2012, o 23:49

busik pisze:
esilon pisze: środek jakis taki współczesny
:o :o :o
w sensie że nudny taki i do bólu plastikowy :?
(...)
jakkolwiek z zewnątrz kwestia gustu i przyzwyczajenia (ten ostatni w filmiku nawet nawet) - to środek mnie rozczarował - nuda panie, jak w polskim filmie :-(
busik, no cóż, każdemu się nie dogodzi. To stara prawda.
Subaru powinno być w środku praktyczne i funkcjonalne.
A czy to jest czy nie, tego nie cenimy na podstawie zdjęć. Trzeba będzie wsiąść i pojeździć.

PS
Jestem gotów przyznać, że wielu z konkurentów w tej klasie zapłaciło trochę więcej za design wnętrza...
ale czy to jest najważniejsze?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 20 lis 2012, o 00:57 przez Gootek, łącznie zmieniany 2 razy.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 19 lis 2012, o 23:50

busik, nie jest źle. Może schowek w centralnej konsoli mógłby być zamykany, ale poza tym to nie wiem czego chcesz :roll:

Czarno jak w Skodzie czy innym VAGu :giggle:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 20 lis 2012, o 00:02

Лукашэнка pisze:
Subaru powinno być w środku praktyczne i funkcjonalne.
To był udany kompromis ;-)
Obrazek

Gootek
6 gwiazdek

Post 20 lis 2012, o 00:11

So What!,
prehistoryczne wykopaliska
- to w innym wątku.
;-)