Nowy Forester - oficjalnie.

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Re: Nowy Forester - oficjalnie.

Post 20 lis 2012, o 00:23

Konto usunięte pisze:busik, nie jest źle. Może schowek w centralnej konsoli mógłby być zamykany, ale poza tym to nie wiem czego chcesz :roll:

Czarno jak w Skodzie czy innym VAGu :giggle:
a gdzie masz schowek? przecie to miejsce po standardową stację 2Din

Лукашэнка to wnętrze Forda, jak w nowych Hyundaiach - przerost formy nad treścią - chyba z tych co pokazałeś, najbardziej mi...Kia pasuje :o
So What! klasyka, mniam :-)
w moim OBK mam trochę inny odcień "drewna", ale kurde lubię to wnętrze i takie plastiki w nowych autach mnie odpychają
nic na to nie poradze :cofee:
Obrazek

"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 20 lis 2012, o 00:30

Powiem tak.

Mordę ma ohydną.

Ale jak Maciek napisał - jeździ się w środku, a tu nie jest źle, naprawdę nie.

Pytanie, jak się toto prowadzi. Bo patrząc po moim, który jest pewnie jakieś 10 cm niższy, to jazda w zakrętach nie jest doświadczeniem jak w Imprezie, no nawet jak w VW. Każdy SUV się jednak turla, i nawet te 280 koników nie da tu rady wyprostować, chyba że zrobimy antylift a la radekk. Wtedy jednak nie mamy podwyższonego zawieszenia i otrzymujemy cegłę na kółkach, tylko niżej rzuconą, wprost na studzienki. Pytanie, czy od razu nie stanąć w kolejce po estijaja.

Лукашэнка, po obejrzeniu tych drogich designerskich wnętrz, jednak z ulgą wrócę do "prymitywnego" Subaru.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 20 lis 2012, o 00:31

busik pisze: a gdzie masz schowek?

Przed selektorem CVT :->

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 20 lis 2012, o 00:46

busik,
Legacy i OBK zawsze były w Subaru I ligą, Impreza i Forester - tylko II-gą
(jeśli chodzi o uwagę przykładaną do szczegółów estetycznych).

tak jeszcze w temacie:
Obrazek
:whistle:

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 20 lis 2012, o 00:57

Лукашэнка pisze: So What!,
prehistoryczne wykopaliska
- to w innym wątku.
Dobre :lol:

Cholera ja to jestem chyba z innej bajki :idea: , im prostsze , mało nabzdyczone , mało elektryczne wnętrze to bardziej mi się podoba :thumb:

Boombastic
4 gwiazdki
Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany

Post 20 lis 2012, o 10:09

Piter 35 pisze: Cholera ja to jestem chyba z innej bajki , im prostsze , mało nabzdyczone , mało elektryczne wnętrze to bardziej mi się podoba

Ja mam podobnie. Jakbym chciał deskę ze świecącą choinką za kierownicą i milionem guziczków to bym kupił sobie Volvo. A skoro nie ględzę na forum Volvo tylko na forum ponadczasowych Subaru to sami wiecie :-) Ja nie oczekuję w Forestrze tylu wyświetlaczy i przełączników jak w Nissanie GT-R. A na końcu okazuje się, że i tak nikt nie wie po co te wszystkie guziczki służą. A odnośnie tego jasnego wnętrza to zwróćcie uwagę na aspekty praktyczne. Lata temu zastanawiałem się właśnie nad taką jasną kolorystyką Forka i kolega pracujący w Volvo naprostował mnie w myśleniu (a w Volvo było wiele jasnych wykończeń). Forester to suv i auto rodzinne, a nie reprezentacyjny sedan. Tym jeżdżą rzygające i brudzące wszystko dookoła dzieci, tym się jedzie do lasu, po błotnistej drodze, wsiada się w brudnych butach, wrzuca się sprzęt sportowy czy rekreacyjny. Takie jasne wnętrze (pomimo tego że mi się rzeczywiście podoba) można bardzo łatwo i co najważniejsze - często już trwale wybrudzić. Z perspektywy lat przyznaję koledze rację, bo na ciemnej tapicerce aż tak nie widać pawia.

PS. Chyba się starzeję, bo jeżdżąc wczoraj po wioskach Mazowsza po kiepskich drogach zacząłem się zastanawiać nad poprawą komfortu, a samo myślenie o WRX STI w takich warunkach przyprawiało o ból głowy (i nerek).

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 20 lis 2012, o 12:13

Лукашэнка pisze: Obrazek
Koszmar.

Jakaś narkotyczna wizja metroseksualnego designera......

Boombastic
4 gwiazdki

Post 20 lis 2012, o 12:51

jarmaj pisze: Jakaś narkotyczna wizja metroseksualnego designera......

I to z dużym zezem rozbieżnym. Zaraz dojdziemy do poziomu skomplikowania obsługi rodem z BMW czy TVR.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 20 lis 2012, o 12:57

Boombastic, który TVR ma skomplikowany kokpit?

Obrazek
Tuscan S?

Obrazek

Obrazek

Cerbera?

Obrazek

Griffith?

Obrazek

Tamora?

Obrazek

T350?

Nie chce mi się dalej szukać :razz:

;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Boombastic
4 gwiazdki

Post 20 lis 2012, o 13:06

Chloru pisze: Boombastic, który TVR ma skomplikowany kokpit?

Może mylę model, ale miałem na myśli scenę z Top Gear (ale wydaje mi się że właśnie dotyczyło to TVR) gdzie Clarkson zakładał się z ludzmi o czas uruchomienia silnika. Druga podobna sytuacja miała miejsce w przypadku KTM X-Bow.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 20 lis 2012, o 13:07

Chloru pisze: Boombastic, który TVR ma skomplikowany kokpit?
Boombastic pisze: Zaraz dojdziemy do poziomu skomplikowania obsługi rodem z BMW czy TVR.
Być może chodzi o ten materiał filmowy:

Link: http://www.youtube.com/watch?v=5sCuvWlheco

Boombastic
4 gwiazdki

Post 20 lis 2012, o 13:27

So What! pisze: Być może chodzi o ten materiał filmowy:

Bingo!

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 20 lis 2012, o 13:29

Boombastic, a tam kilku roboli nie umiało odpalić auta. Jak ktoś niekumaty to w Porsche albo Saabie sobie też nie poradzi ;-)

Boombastic
4 gwiazdki

Post 20 lis 2012, o 13:40

Chloru pisze:Boombastic, a tam kilku roboli nie umiało odpalić auta. Jak ktoś niekumaty to w Porsche albo Saabie sobie też nie poradzi ;-)
Rozumiem sarkazm, ale pod koniec programu była taka gadka: furak nie odpalił. A potrafiłeś go odpalic? Tak, przeczytałem całą instrukcję i poznałem procedurę a i tak nie odpalił. To samo było z KTM - tak skomplikowali obsługę auta że bez przeczytania manuala nie da się ruszyć. I jeszcze sytuacja z ostatnich już serii tego show - BMW serii 6 i test przyspieszenia. Widizeliście jak wyglad procedura startowa? Naciśnik to, naciśnij tamto, w menu i potem w podmunu i tak dalej i tak dalej znajdziesz jak odblokować moc, jak ustawić zawieszenie i dalej, dalej, a czas leci i leci. Ja raz miałem taką sytuację gdy siedząc w BMW 7 klient dla żartu wyciągął manuala. Manual był grubości książki telefonicznej. Dziękuję. Nawigacji nie byliśmy w stanie ustawić przez całą drogę, mimo że korzystam z urządzeń przenośnych do nawigowania praktycznie od początku ich wejścia na polski rynek.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 lis 2012, o 13:44

Boombastic, ja kiedyś jechałem 5 z iDrive i dalej uważam, że wszystkie iWynalazki są pojebane ;-) Przez ~30 minut jazdy dlubalem w tym czymś i udalo się ogarnąć radio i nawiewy, potem poprosił o doktorat i habilitację :mrgreen:

Wracając do tematu. Ja dalej uważam, że kokpit nie jest skomplikowany i naćkany. Obsługa może i tak ale sam dizaj jest raczej prosty.

Boombastic
4 gwiazdki

Post 20 lis 2012, o 13:58

Chloru pisze:Boombastic, ja kiedyś jechałem 5 z iDrive i dalej uważam, że wszystkie iWynalazki są pojebane ;-) Przez ~30 minut jazdy dlubalem w tym czymś i udalo się ogarnąć radio i nawiewy, potem poprosił o doktorat i habilitację :mrgreen:
Ja to jestem fanem jednego przycisku: zapierd...j lub jedź wolno i trochę pośrednich stanów. Zwykle w autach umieszczony jest dosyć nisko że ręką ciężko dosięgnąć, lepiej nogą. Jakbym do każdego przygarowania miał programować rakietę kosmiczną do lotu na Marsa to bym chyba sobie odpuścił. Ale ja prosty chłopak jestem i nie jaram się tak gadżetami :-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 20 lis 2012, o 14:14

ze wszystkich kokpitów tutaj ten z Forka to mistrzostwo świata na podstawie zdjęć. Aczkolwiek może być tak, że któryś na zdjęciu wypadł niekorzystnie ;-)
A fanem nowego Forka jakoś nie jestem za bardzo.

jeszcze So What wkleił piękny.

Gootek
6 gwiazdek

Post 20 lis 2012, o 14:55

jarmaj pisze:Jakaś narkotyczna wizja metroseksualnego designera......
Prace takich twórców bywają wyceniane bardzo wysoko.
I tylko dlatego wrzuciłem taka ilustrację.
Bo nie mam zamiaru generalnie oceniać wrażenia estetycznego, które każdy (potencjalny) klient tak czy siak oceni przed ewentualnym zakupem.
Dla mnie ważniejsze są sprawy, które będę w stanie ocenić dobiero gdy się takim autem przejadę.
:->

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 20 lis 2012, o 21:30

jeszcze nie było dechy z VAGa żadnego chyba
Obrazek
Alan, Alan, Alan! pisze:ze wszystkich kokpitów tutaj ten z Forka to mistrzostwo świata na podstawie zdjęć.
ale z którego? ostatniego czy nowego?
mi się własnie ten z ostatniego podoba, ale wcześniejsze jeszcze bardziej
Obrazek
Ostatnio zmieniony 20 lis 2012, o 21:46 przez busik, łącznie zmieniany 1 raz.
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 20 lis 2012, o 21:44

Jeżeli ktoś ma 70kg i 170cm to nawet stary forek jest ok.... :giggle:

Klema
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Subarynka RX

Post 21 lis 2012, o 12:47

Subaru nigdy nie był mistrzem projektu wnętrz. W każdym Subaraku jaki widziałem wnętrz SĄ, ale nic poza tym. Niestety Alfy nigdy nie dogonił i pewnie nie dogoni. Ale przecież nie o to chodzi w tych autach. :razz:

Gootek
6 gwiazdek

Post 21 lis 2012, o 23:32

No dobra, żeby zmienić nieco temat....

Link: http://www.youtube.com/watch?v=LnpZdp9m ... ure=relmfu

;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 22 lis 2012, o 00:20

Klema pisze: Alfy nigdy nie dogonił i pewnie nie dogoni
Chwała Panu, bo alfowskie kokpity wygladają na zdjęciach zdecydowanie lepiej, niż na żywo - a Subaru odwrotnie.

PS. Nowe Fordy i Hyundaie - jak dla mnie, okropieństwo w środku.

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
Polubił: 320 razy
Polubione posty: 202 razy

Post 22 lis 2012, o 09:16

Лукашэнка, noooooo teraz to mi się ten nowy Forester wreszcie podoba :thumb:

Boombastic
4 gwiazdki

Post 22 lis 2012, o 10:13

Лукашэнка pisze: No dobra, żeby zmienić nieco temat....

Niestety, jak dla mnie to antyreklama, bo ta Japonka wygląda normanie w tym aucie (chodzi mi o wielkość auta i jej wysokość) co oznacza, że wielki europejski chłop jak ja znowu będzie mieć kłopoty ze znalezieniem miejsca za kierownicą.

PS. Sprawy japońskiej piszczącej kłody nie poruszam :-)

ODPOWIEDZ