Nawigacja - temat wałkowany

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ

Jaka nawigacja?

SIP z GP mapa
12
17%
Nawigacja sklepowa
59
83%

Liczba głosów: 71

Azrael
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Re: Nawigacja w Subaru - nareszcie jest!

Post 30 gru 2011, o 01:07

minio58 pisze: rok 2004 szukam tych map jedni piszą że pasują od volvo drudzy od toyoty?

Jest spreparowana specjalna płytka, kraży po ludziach. Od Toyoty działa ale nie ma dźwięku.

minio58
0 gwiazdek
Auto: subaru
Polubione posty: 0

Post 30 gru 2011, o 11:14

Azrael pisze:
minio58 pisze: rok 2004 szukam tych map jedni piszą że pasują od volvo drudzy od toyoty?

Jest spreparowana specjalna płytka, kraży po ludziach. Od Toyoty działa ale nie ma dźwięku.
Witam czy ktoś może podać linki do dej płyty byłbym bardzo wdzięczny ja mogę udostępnić swoją pozdrawiam

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 30 gru 2011, o 16:38

minio58, ta płytka na 90% jest sprzed dobrych kilku lat. Biorąc pod uwagę zmiany jakie następują na naszych drogach, można zaryzykować stwierdzenie, że nawet jeśli ktoś ją znajdzie, to będzie niemal bezużyteczna.

Sugerowałbym, byś zainteresował się rozwiązaniem, które ma rrosiak i So what!. Bazując na wyświetlaczu forka można podpiąć normalną AutoMapę na diwajsie z bodaj windows ce.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 30 gru 2011, o 17:21

Konto usunięte pisze:
Sugerowałbym, byś zainteresował się rozwiązaniem, które ma rrosiak i So what!. Bazując na wyświetlaczu forka można podpiąć normalną AutoMapę na diwajsie z bodaj windows ce.
To bardzo dobre rozwiązanie. Problem polega jednak na tym, czy jeszcze ktoś ma to w swojej ofercie. Bo np. s-tech się chyba z tego wycofał. Ale niech się może Stormy wypowie - będzie info z pierwszej ręki.

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 30 gru 2011, o 17:35

A w nowych Subaru działa już nawigacja czy Pan Rogalski nadal jest zajęty wszystkim, tylko nie właściwą obsługą klienta?
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

minio58
0 gwiazdek
Auto: subaru

Post 30 gru 2011, o 18:07

Dzięki wszystkim za odpowiedz mam jeszcze jedno pytanie czy nowsze mapy volvo by działały bo mam kolegę który ma mapy z tego roku jak je ewentualnie zgrać

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 2 sty 2012, o 14:34

Bilex pisze: A w nowych Subaru działa już nawigacja czy Pan Rogalski nadal jest zajęty wszystkim, tylko nie właściwą obsługą klienta?

Działa ale mapy nie są za dobre.

So What! pisze: To bardzo dobre rozwiązanie. Problem polega jednak na tym, czy jeszcze ktoś ma to w swojej ofercie. Bo np. s-tech się chyba z tego wycofał. Ale niech się może Stormy wypowie - będzie info z pierwszej ręki.

Wycofał sie z tego a to on był autorem softu.

qba3d
0 gwiazdek
Auto: 2006 Forester 2.5 XT

Post 6 sty 2012, o 21:56

NIe wiem czy ktos to juz pisal, moze powtoze bez sensu, ale jesli jest to kenwood w schowku, to pasuje nawigacja na dvd z volvo... a to juz latwo namiezyc.

dorjan
1 gwiazdka
Auto: OBK

Re: Nawigacja - temat wałkowany

Post 17 mar 2012, o 02:51

Najnowsza wersja map do Subaru firmy Navteq oznaczona jako 3.0 z 2-płytowego wydania na 2012 rok. Płyta DVD East Europe obejmuje Finlandię, Estonię, Łotwę, Litwę, Polskę, Czechy, Słowację, Węgry, Rumunię i europejską część Rosji. Wersja map podawana w info nawigacji oznaczona jest jako 2010-2011. Nośnik DVD to dwuwarstwowa płyta DVD DL z zajętością 5GB.Porównując te mapy z poprzednią V2.0 z końca 2010r. widzę trochę różnic. Jest zdecydowanie dokładniejsza i wyszukuje miasteczka gminne wraz z wykazem ulic. Plany miast są uaktualnione i nawet w Białymstoku przybyły ulice niedostępne w poprzedniej wersji. Różnica na minus to brak lektora. Obsługa map, planowanie tras, czy wyszukiwanie nie zmieniło się i jest identyczne jak we wszystkich poprzednich wersjach. Płyta bez problemu odczytywana jest w nawigacji OBK-06. Pasuje prawdopodobnie również do modeli Legacy, Impreza, Tribeca i Forester.

Pozdrawiam.

Subaru mapa z Polską v3.0
Obrazek

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 17 mar 2012, o 07:16

dorjan, co oznaczają te jasne plamy?

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 17 mar 2012, o 11:50

Konto usunięte pisze:
dorjan, co oznaczają te jasne plamy?
W tych miejscach jest siatka głównych ulic :giggle:

dorjan
1 gwiazdka
Auto: OBK

Post 18 mar 2012, o 22:16

So What! pisze: W tych miejscach jest siatka głównych ulic :giggle:

Dotychczas też miałem takie wrażenie i z rozczarowaniem testowałem kolejne wersje map z Toyoty, LR i Subaru V2.0 w edycji z końca 2010 roku. Główne ulice, trasy przelotowe są w porządku, ale próba wjazdu w nowe osiedla, nawet te istniejące ok. 5 lat, kończyła się najczęściej białą plamą na mapie. Mam również dwie przenośne nawigacje, MaxCom 5” z AutoMapą XL ver.6.8 i Lark 43.3 z Lark Map ver.1.5. i widziałem różnice w szczegółowości na niekorzyść fabrycznej navi.

Kupiłem ostatnio płytkę Navteq’a do Subaru w wersji V3.0. Cudów się nie spodziewałem, a tymczasem jestem mile zaskoczony. Nie mam zielonego pojęcia co oznaczają jaśniejsze obszary na mapie w wyżej wklejonym obrazku, ale jeżeli są to miejsca o większej dokładności, to tylko się cieszyć. Jeżdżę po terenie oznaczonym raczej ciemniejszym kolorem i już widzę zdecydowaną poprawę w stosunku do oryginalnej wersji oferowanej przez SIP. Nareszcie mapy są aktualne i zrobiłem sobie przejażdżkę po moim miasteczku szukając uliczek, których nie posiada obecna wersja map. Niesamowite - nie znalazłem, a przy okazji stwierdziłem, że LarkMap w ver.1.5 ma zaległości podobne jak Subaru V2.0.

Plonem moich poszukiwań są fotki obrazujące różnice w szczegółowości i zmiany przywracające poprawny przebieg nawet starych ulic. Górna część obrazka to Subaru V2.0, a dolna Navteq V3.0.

Uliczek osiedla istniejącego już kilka lat brakuje.
Obrazek

Obrazek

Ulica Lawendowa istnieje już ponad 5 lat, a wersja z 2010 roku jej nie widzi.
Obrazek

Łączniki ulicy Przemysłowej też są starsze niż 5 lat.

Obrazek

Przebieg ulicy Pułaskiego nie zmienił się od 30 lat i jest taki jak niżej, a wszystkie posiadane poprzednio mapy Toyoty, LR, Subaru przedstawiają jak wyżej.

Obrazek

Uliczki starego osiedla nareszcie oznaczono i to prawidłowo.
Obrazek

Może to będzie pierwsza jaskółka porządnej mapy do fabrycznej navi?

Pozdrawiam.

domus1984
0 gwiazdek
Auto: outback H6 3.0

Post 26 cze 2012, o 08:46

Witam. Chcę kupić mapę Polski do outbacka 2005r.
Znalazłem pewną ofertę na stronie http://polskiemapynawigacji.blog.onet.pl , koszt to180zł, CZy ktoś może ma u siebie tą mapę? Czy jest godna polecenie?
Z góry dzięki za odpowiedź.

tadaoando
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: SFXT MY14+SI RS MY10

Post 17 lip 2012, o 10:55

dorjan,

poszło PW :arrow:

pozdrawiam

tomasz p.
(K) GRILL wersja STI/ CROSS/ SPORT ten w kratke, zderzak tez przytule !!!

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 17 lip 2012, o 15:34

Czy ktoś używa iAM ?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

filet
0 gwiazdek
Auto: legacy '07

Post 22 sie 2012, o 18:46

Witam, chce kupić płyty z mapami do Legacy. Ponieważ zamontowalem navi z MY06 to grafika jest nie za ciekawa, czy kupując mapy w V 3.0 zmieni mi się grafika czy nadal będzie taka jak z commodore???

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 9 lis 2012, o 22:32

Właśnie zmieniam platformę prywatnego aparatu telefonicznego z WM 6.2 na ICS....

oj ile atrakcji w tym Google Play mam do odkrycia :o ;-)

Ale zacząć chcę od rozwiązania tematu nawigacji gps.

Do tej pory używałem AutoMapy Europa. W najnowszej wersji 6.11 z mapami Polski z września 2012 - bardzo mi odpowiada jesli chodzi o jakość map Polski, średnio jeśli chodzi o mapy innych krajów, do których jeżdżę

Niestety przesiadając się na Androida nie będę mógł używać europejskiej wersji AM.

W Google Play znalazłem:
- TomTom Europe za: 249,95 zł
- Navigon Europe za: 199,95 zł
- CoPilot Live Premium za: 154,87 zł

Znalazłem tez AutoMapę, ale tylko PL. Licencja na 90 dni: 49.99 zł

No i tak sie właśnie zastanawiam co z tego wybrać...
a może jeszcze coś innego?

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 9 lis 2012, o 22:39

Jest jeszcze Sygic.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Gootek
6 gwiazdek

Post 9 lis 2012, o 22:56

Chloru pisze:Jest jeszcze Sygic.
Właśnie się na to natknąłem.
Licencja kosztuje 50 euro, czyli tyle samo co TomTom.
Piszą, że mają też te same mapy.

Ale, Sygic ma 7-dniową bezpłatną wersję próbną!
I to właśnie zainstaluję w niedzielę, bo w przyszłym tygodniu mam sporo do przejechania po Polsce i po Niemczech.
Zobaczę w praktyce jak to się sprawdza.
:->

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 9 lis 2012, o 23:09

Лукашэнка, ja odpaliłem ale na znanej sobie trasie więc i tak byłem mądrzejszy. Nie pamiętam czy to to umie w trafficu. Interfejs nawet ujdzie.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Gootek
6 gwiazdek

Post 9 lis 2012, o 23:15

Chloru pisze:Nie pamiętam czy to to umie w trafficu.
"traffic" nie będzie mi potrzebny w tym tygodniu, bo będę zwiedzał raczej prowincję niż większe miasta. A w Niemczech i tak wyłączę transmisję danych w aparacie.
Zobaczymy. To i tak test będzie. I nowej słuchawki i softu nawigacyjnego.

Gootek
6 gwiazdek

Post 28 lis 2012, o 23:08

Chloru pisze:Лукашэнка, ja odpaliłem ale na znanej sobie trasie więc i tak byłem mądrzejszy. Nie pamiętam czy to to umie w trafficu. Interfejs nawet ujdzie.
W końcu zamiast Sygic, którego nie umiałem zainstalować, zainstalowałem MapaMap, program który używa tych samych map TomTom co Sygic.
Bezpłatna tygodniowa instalacja z Google Play.
Działało OK, tyle że mapy w Polsce nienajaktualniejsze, ale to chyba bolączka wszystkich konkurentów AutoMapy.
Po bezpłatnym tygodniu stwierdziłem, że nie będę kupował i to odinstalowałem.

Dzisiaj przed 600-kilometrową trasą po kraju, zainstalowałem Yanosika.
Jestem z tego całkiem zadowolony.
Mapy miejscami niezaktualizowane, ostrzeżeń troszkę za dużo i nie wszystkie uzasadnione (nieaktualne?), ale działa sprawnie, nic się nie zawiesza no i przede wszystkim działa (na razie?) za darmo...
więc zostanę obecnie przy tym Yanosiku.
:->

KamilP
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: FXT MY04, MX-5 Miracle MY00

Post 28 lis 2012, o 23:51

Ja na androidzie uzywam Automapy i jestem (odpukac) bardzo zadowolony. Duzo lepsza anizeli Sygic, ktory potrafil mnie pare razy wyprowadzic w pole.. Na wszelki wypadek trzymam obie + google maps oczywiscie :)

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
Polubił: 320 razy
Polubione posty: 202 razy

Post 29 lis 2012, o 09:05

Лукашэнка, a ja własnie wczoraj kupiłem i zainstalowałem Sygic Central Europe (Polska, Niemcy, Czechy, Słowacja i jeszcze kilka krajów). 30EU (sama Polska 15EU) z bezpłatną aktualizacją nieograniczoną czasowo. Sygic ma mapy TomTom i nie musi korzystać z przesyłu danych przez sieć komórkową (tego się obawiałem podczas pobytu za granicą - roaming). Najpierw testowałem tę 7 dniową wersję darmową (w Szczecinie, Bydgoszczy i w Wielkopolsce) i przekonałem się do tych map. Przedtem używałem Automapy i chociaż AM, moim zdaniem jest nieco dokładniejsza, to Sygic wiele jej nie ustępuje (jednak to TomTom) a ma wiele innych zalet; jest bardziej "intuicyjny" i czytelny - zdecydowanie lepiej się nadaje do niezbyt dużych ekranów smartfonów ;-) . No i duuuużo tańszy :-) .

Gootek
6 gwiazdek

Post 29 lis 2012, o 11:02

piotruś, zgadzam się, ze programy nawigacyjne działające online to rozwiązanie do stosowania tylko wkraju, ze względu na roaming.

Jeśli chodzi o inne kraje, to oczywiście potrzebny jest program, który ma mapy w pamięci urządzenia.
Mając teraz urządzenie z systemem operacyjnym Android, mogę zainstalować Automapę, ale tylko z mapą Polski.
AM EU jest oferowana tylko na platformę Windows.

Ja obecnie jeżdżę głównie po Polsce. Dlatego zainstalowałem bezpłatną aplikację Yanosik, której główną zaletą jest to, że użytkownicy w czasie rzeczywistym dodają ostrzeżenia o patrolach policji, nieznakowanych radiowozach, wypadkach, itd...
Chcę tego przez jakiś czas poużywać, bo po pierwszym dniu jestem bardzo zadowolony z tej funkcjonalności.

A jeśli chodzi o Europę, to na razie na tyle rzadko planuję gdzieś wyjeżdżać samochodem, że zawsze mogę sobie wgrać jakiś program na bezpłatny okres próbny, jak ostatnio. To mi wystarczy na taki kilkudniowy wyjazd.

Automapa jest najdokładniejsza w Polsce, choć w nowej wersji 6.11, zainstalowanej na innym telefonie z systemem WM, zauważyłem pewien problem, którego nie było w starszych wersjach AM.
Gdy się zjedzie na odcinek drogi, którego AM nie ma jeszcze na swojej mapie, to dawniej jechało się "po bezdrożach", a program pokazywał nam azymut jak dojechać do najbliższej drogi, która jest na naszej trasie. Jadąc z nową wersją 6.11, gdy zjeżdżałem tam gdzie wg AM nie było jeszcze żadnej drogi, program się zawieszał i musiałem kasować trasę, wyłączyć i ponownie włączyć program, i po wjechaniu na drogę widoczną dla AM od nowa podać cel podróży.
Przypuszczam, że to poprawią. A może nawet już to poprawili.
Ale niestety nie przekonam się na razie, bo mi się kilka tygodni temu skończyła licencja na aktualizacje.

ODPOWIEDZ