FORESTER i OUTBACK, jaki model wybrać?

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
black_onyks
0 gwiazdek
Auto: może Forester
Polubił: 0
Polubione posty: 0

FORESTER i OUTBACK, jaki model wybrać?

Post 16 gru 2012, o 21:41

Witam wszystkich miłośników marki. Od jakiegoś czasu bardzo intensywnie myślę o zakupie SUBARU i w związku z tym zacząłem sporo czytać o opiniach, jednak nie mogę tak do końca wszystkiego zebrać do kupy i dlatego zwracam się o pomoc. Chodzi mi po głowie Forester albo Outback (2003-2005) i do tego na pewno zamotuje LPG. Już zdążyłem wyczytać że najlepsze do gazu będą silniki 2.0 lub 2.5, nie ma dla mnie dużego znaczenia czy automat czy manual, a więc mam parę pytań
- czy w tych modelach była montowana dwumasa? jeżeli tak to czy też jest tak awaryjna jak w nowych wersjach? i co ile trzeba ją wymieniać + koszt?
- czy 2.5 165KM były tylko montowane w USA?, chodzi mi o forestera i outbacka i czy części z europejskich modeli pasują do USA?
- w jakich modelach były montowane samoregulujące amorki i czy później można założyć zwykłe?
- jak wygląda sytuacja z trwałością sprzęgła w manualu?

Jak możecie się podzielić jeszcze swoimi uwagami do tych modeli to będzie fajnie, gdyż szukam jakiegoś trochę wyższego 4x4, a o SUBARU zawsze marzyłem i nie chcę od razu zaliczyć jakiejś poważnej wtopy. pozdrawiam i czekam na odpowiedzi użytkowników SUBARU

jimiasty
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Polubił: 166 razy
Polubione posty: 102 razy

Re: FORESTER i OUTBACK, jaki model wybrać?

Post 16 gru 2012, o 23:50

black_onyks pisze: - że najlepsze do gazu będą silniki 2.0 lub 2.5, nie ma dla mnie dużego znaczenia czy automat czy manual, a więc mam parę pytań
- czy w tych modelach była montowana dwumasa? jeżeli tak to czy też jest tak awaryjna jak w nowych wersjach? i co ile trzeba ją wymieniać + koszt?
- czy 2.5 165KM były tylko montowane w USA?, chodzi mi o forestera i outbacka i czy części z europejskich modeli pasują do USA?
- w jakich modelach były montowane samoregulujące amorki i czy później można założyć zwykłe?
- jak wygląda sytuacja z trwałością sprzęgła w manualu?
1. nie wiem, 2.5 to dosc oszczedny silnik, moj w miescie (Krakow) pali 11-12l, w trasie 8l/100km ja bym go nie "psul" ;-) gazem
2. w OBKu tak, jest to paskudztwo, ale mozesz wymienic na jednomase + nowe sprzeglo, albo kupic juz przekonwertowanego. Co do kosztow to zerknij yu http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=3&t=9370
3. jak w USA to nie wiem, ja mam z salon Polska
4. to pewnie zalezy od tego jak jezdzisz, samo sprzeglo, nawet w ASO, nie jest jakos specjalnie drogie

Marlena
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester 2,0 XT MY03 - Kocur ;)

Post 17 gru 2012, o 00:50

black_onyks, jeśli już koniecznie musisz zrobić z niego gazówke to lepiej wybierz wolnego ssaka. Lepiej znoszą lpg niż turbo.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 17 gru 2012, o 00:57

ee tam gadanie :razz: :mrgreen:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

Marlena
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 17 gru 2012, o 02:39

burat, się okaże za jakiś czas :cofee:

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 gru 2012, o 03:18

Marlena, pewnie będzie chodził do samego końca ,co nie ma raczej znaczenia na czym ,jak masz zarżnięty motor albo pecha (lub sam jesteś dorzynaczem :mrgreen: ) to choć byś lała mu najświętszy olej , modliła się przed każdym odpaleniem i zgaszeniem ,tańczyła nago w świetle księżyca by odgonić złe duchy pukającej panewki to i tak zdechnie i tak nie ma na to rady i gaz (dobrze zamontowany :idea: ) ma tu niewiele do gadania. Znam wiele Subaraków bez gazu które się skończyły i z gazem które jeżdżą cały czas ,nie tylko moja i co ?? i nic :razz:
Ostatnio zmieniony 17 gru 2012, o 15:37 przez burat, łącznie zmieniany 1 raz.
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

skokus_2006
2 gwiazdki
Auto: Subaru Impreza Outback Sport 2,5 2006 , Mazda Mx-5 1,6

Post 17 gru 2012, o 07:56

Burat, oj tam gadanie, że taniec nie pomaga, a sprawdzałeś?

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: outback, starex, crosstrek
Polubił: 187 razy
Polubione posty: 204 razy

Post 17 gru 2012, o 12:11

2,0 na automacie nie jedzie. 2.5 w miarę, ale radochy więcej da manual. Automat za to nie ma dwumasy i wiskozy - to na plus.
Sliska droga, złapane pobocze - awd w automacie zawsze jest na czas. W hondzie, czy holzwagenie z poprzecznym silnikiem wychodzi to średnio.

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: outback, starex, crosstrek
Polubił: 187 razy
Polubione posty: 204 razy

Post 17 gru 2012, o 12:22

Nie wiem, jak ta generacja, ale poprzedni 1999-2003 outback miał wszystkie części blacharskie inne. Brak chłodnicy oleju, programów skrzyni biegów. Reszta mechaniki taka sama.

subarka665
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Subaru Legacy - Luxus

Post 17 gru 2012, o 15:29

Ja silniki 2.5 odradzam, bo wiele o nich słyszałam. Są trochę awaryjne i na gaz się nie nadają - podobno wypalają się tłoki lub zawory. Najlepiej to 2.0, 2.2 i możesz robić gaz, ale podejrzewam, że wolnyssak lepiej by zniósł gaz niż turbo, ale w turbo chyba nic by się nie stało jeżeli chodzi o gaz. Sprzęgło trzyma długo, wiem po moim.
W moich żyłach ETYLINA, zamiast serca...
turbina...

Think. Feel. Drive. Subaru

black_onyks
0 gwiazdek

Post 17 gru 2012, o 17:23

a czym się różni silnik 2.5 z Forestera 173Km a 2.5 w Outbacku 165KM, który silnik lepiej znosi LPG? jak ktoś użytkuje to proszę o jakieś raporty spalania

Boombastic
4 gwiazdki
Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany

Post 17 gru 2012, o 20:48

Przecież Outback dosyć znacznie rózni się od Forestera. Skąd mamy wiedzieć czego potrzebujesz? Jak szukasz budżetowego auta to starszawe Subaru nie jest dobrym rozwiązaniem.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 gru 2012, o 21:01

Boombastic pisze: Jak szukasz budżetowego auta to starszawe Subaru nie jest dobrym rozwiązaniem.
a jakieś konkrety na potwierdzenie tej tezy :?: :cofee:

black_onyks
0 gwiazdek

Post 17 gru 2012, o 21:12

generalnie i Forek i Outback spełniają moje oczekiwania, interesuje mnie poprostu dobre auto z napędem na 4 koła z trochę wyższym i miększym zawieszeniem niż w typowych osobówkach. Auto byłoby wykorzystywane głownie w mieście, gdzie nie ma dużych korków oraz na wsi. Od czasu do czasu przyczepka lekka i jak będzie potrzeba to nawet laweta, a oprócz tego w zimę jakiś wypad w góry na narty

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 gru 2012, o 21:17

black_onyks, no to weź taki który trafi się w lepszym stanie za daną kasę i tyle :cofee:

Boombastic
4 gwiazdki

Post 17 gru 2012, o 21:24

black_onyks pisze:generalnie i Forek i Outback spełniają moje oczekiwania, interesuje mnie poprostu dobre auto z napędem na 4 koła z trochę wyższym i miększym zawieszeniem niż w typowych osobówkach. Auto byłoby wykorzystywane głownie w mieście, gdzie nie ma dużych korków oraz na wsi. Od czasu do czasu przyczepka lekka i jak będzie potrzeba to nawet laweta, a oprócz tego w zimę jakiś wypad w góry na narty
Forester na pewno nie ma miękkiego zawieszenia, jest mniejszy ale i zwrotniejszy w mieście. A słaby silnik jakiego szukasz lepiej napędzi Forka. Obstawiam że Outback jest bardziej komfortowy, jest sporo dłuższy i ma więcej miejsca na taki wypad na narty.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 17 gru 2012, o 22:09

burat pisze: black_onyks, no to weź taki który trafi się w lepszym stanie za daną kasę i tyle
Mądra rada.
Boombastic pisze: słaby silnik jakiego szukasz lepiej napędzi Forka
Iiitam, różnice w masie i przełożeniach wcale nie są znaczne.

Forester jest natomiast faktycznie nieco krótszy i ma o jakieś 10% mniejszy promień skretu - dla niektorych i w niektórych sytuacjach to może mieć znaczenie. OBK - lepsza aerodynamika i więcej komfortu na trasie, więcej miejsca za linią przednich oparć. Nieco większe zwisy i rozstaw osi powodują minimalnie szybsze powieszenie na bardzo krzywym, niż Forestera. No i "na oko" OBK mniej przypomina SUVa, co dla jednych będzie wada, dla innych zaletą, natomiast w gruncie rzeczy nie ma znaczenia :giggle:

Jesli budżet jest napiety, faktycznie lepiej odpuścić silniki turbo.

Z wolnossących - 2.0 (Forester) ma dobrą opinię pod względem trwałości, ale uwaga - młodsze i mocniejsze wersje (150+ koni, po 2005) są bardziej upierdliwe w konstrukcji niż te strasze, 125 KM. Zdaje się, że to dotyczy także czegoś związanego z instalacją gazu, ale nie znam się na paliwie do zapalniczek, więc proszę nie pytać mnie o szczegóły 8-)
Silniki 2.5 (dostępne w OBK i w amerykańskich Foresterach) mają większy moment obrotowy przy nieco niższych obrotach niż 2.0, więc pewnie jedzie się tym nieco łatwiej (jak ktoś nie lubi częstych redukcji latwiej pojedzie "z dołu"). Ale dwulitrowką też się da, spokojnie - tylko trzeba bardziej poprosić, żeby jechało dynamicznie (no i spalanie wzrasta).

Dwumas - OBK tak, Forester nie.
Amory samopoziomujące w obu, są zamienniki niesamopoziomujące (ale wymagają też wymiany spręzyn - jest o tym sporo na forum).
Wolnossące Forestery - 2.0 Europa, 2.5 USA. EU z reduktorem, amerykańskie bez (dotyczy manulanej skrzyni). Wszystkie z produkcji japońskiej.
OBK - 2.5, na rynek EU z japonii (reduktor), na rynek US z US (bez reduktora).
Wszystkie automaty mają nieco inny system napędu AWD (też jest sporo w odpowiednich watkach).

Wszystkie wymienione to dobre auta.

Co do trwałości sprzęgła - jesli się mu nie robi krzywdy, tzn. nie manewruje na półsprzęgle przy jednoczesnym podkręcaniu obrotów, to nie powinno być źle. Acz - oczywiście, zużywa się ;-)

Marlena
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 17 gru 2012, o 22:30

Jeśli szukasz miękiego zawieszenia to w forku go nie znajdziesz :cofee:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 gru 2012, o 22:35

Miękkie niezbyt, ale ze skokiem większym niż w zwykłej osobówce - i pewnie o to w gruncie rzeczy chodzi.

Boombastic
4 gwiazdki

Post 17 gru 2012, o 22:40

WiS pisze:Miękkie niezbyt, ale ze skokiem większym niż w zwykłej osobówce - i pewnie o to w gruncie rzeczy chodzi.
Nie ja kupuję ani nie ty, więc tak naprawdę nie wiadomo czy o to chodzi. Jak ktoś szuka komfortu to na pewno nie w Foresterze z tych roczników.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 17 gru 2012, o 22:51

Boombastic pisze: Jak ktoś szuka komfortu to na pewno nie w Foresterze z tych roczników.

Racja, racja :!:

black_onyks
0 gwiazdek

Post 17 gru 2012, o 22:55

dzięki za pomoc, myślę że zdecyduje się na Outbacka 2.5 165KM automat, tylko jeszcze muszę się zorientować jak z instalacją do takiego modelu. a ma ktoś może forka 2,5 z USA? jak z dostępnością części? te z EU też pasują?, chodzi mi o rocznik (2003-2005)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 gru 2012, o 22:55

Boombastic pisze: tak naprawdę nie wiadomo czy o to chodzi
Toteż napisałem asekuracyjnie - a kupujący może przeczytać, przemysleć i sam zdecydować, na czym mu zalezy.
Boombastic pisze: Jak ktoś szuka komfortu to na pewno nie w Foresterze z tych roczników.
Oj, kwestia potrzeb i punktu odniesienia.
Ja np. do Forka turbo 2004 przesiadłem się z Yarisa TS, a zdarzało mi się też w tym okresie często jeździć w trasie np. Corollą 2006 i Suzuki SX 2007. I stwierdzam, że od YTSa i SXa Forek jest w trasie duzo bardziej komfortowy, a z Rolką pewnie porównywalny - jesli idzie o tłumienie nierówności.
Co do foteli i ogólnie pozycji za kierownicą - ma stanowczo najlepsze z w/w (czemu trudno się dziwić, biorąc pod uwagę róznice klas i ceny).
Hałas - tu wygrywa Corolla.
Ale komfort to też czynniki dynamiczne - lepiej się jedzie autem, które skręca, jak trzeba, hamuje i przyspiesza. Pewność w zakretach i przy gwałtownym przyspieszaniu - tu z Forkiem XT może się równać tylko YTS, wygrywający przy tym o niebo lepszymi hamulcami.
Z rzeczy "komfortogennych" - dla mnie plusem Forestera jest ogromny szklany dach, to doświetlenie wnętrza znakomicie poprawia nastrój w pochmurne dni, a w gwiaździste/burzowe noce też daje fajne wrażenia w podrózy.
Resume - zdarzyło mi machnąć Foresterem po kilkaset kilometrów bez odpoczynku, i nie mialem powodow do narzekan.
Forestera wolnossącego dotyczy wszystko powyżej, z wyjątkiem przyspieszania.

Ale rozumiem, że jesli ktoś porównuje z mercem E-klasse, czy nawet Superbem, to Forester przegra. 8-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 gru 2012, o 23:04

black_onyks pisze: ma ktoś może forka 2,5 z USA?
Kojarzę na tym forum chyba tylko jedną sztukę, a i Forumowicz coś ostatnio mało aktywny...
black_onyks pisze: jak z dostępnością części? te z EU też pasują?,
W wiekszości powinny - teoretycznie - w końcu Forki EU i US to auta z tej samej linii produkcyjnej... ale w praktyce :roll:
black_onyks pisze: myślę że zdecyduje się na Outbacka 2.5 165KM automat,
Z pewnością wybór będziesz mial znacznie wiekszy niż Foresterów 2.5.

Tylko, dla jasności - ten automat to stara konstrukcja (z jednej strony zaleta - sprawdzona i pancerna, z drugiej wada - zmienia biegi nieeechętnie, pooowoooli, no i ma ich tylko cztery).

skokus_2006
2 gwiazdki
Auto: Subaru Impreza Outback Sport 2,5 2006 , Mazda Mx-5 1,6

Post 17 gru 2012, o 23:20

Ja mam 2,5 impreza usa. SOHC czyli regulacja zaworow na śrubki. Przy gazie nie bez znaczenia. Mozna to zrobic na parkingu, wiem, bo sam robilem. Z tego co czytalem, większość 2.0 ma szklanki, czyli wyciąganie silnika przy regulacji zaworów.

ODPOWIEDZ