Coś niedobrego

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Re: Coś niedobrego

Post 21 gru 2012, o 15:36

maf1 pisze: Tak jak ja wyliczyłem, zgodnie z nowymi sposobami naliczeń, jaki by system w Gdańsku nie zaistniał, zapłacę mniej niż teraz.
Obiecaj, że napiszesz za pół roku jak to u Ciebie wygląda... bo w żadne "mniej" do wtedy nie uwierzę.*

* Trochę tak jak z ryczałtem za gaz. Teściu opowiadał mi jak kiedyś pozakładali liczniki, dla oszczędnych miało być taniej, wszyscy byli ZA. Tylko okazało się, że stałe opłaty ponosi teraz każdy z osobna zamiast wspólnoty jako całości. :mrgreen: I wyszło drożej - koszty zwiększyły się o jedną dodatkową cyfrę. Też kiedyś byłem bardzo za tym, żeby każdy płacił za swoje, ale okazuje się, że i na tym można się przejechać.

Jeszcze inna zabawna historia, pomimo tego, że za wodę u nas każdy płaci osobno, to dopłaty i tak są (ani kontrole, ani paski magnetyczne zdają się nie pomagać), a tyle spore, że i spotkania organizuje się z tego tytułu (ostatnie w zeszłym tygodniu, chyba po to, żeby podczas przesiadywania na nich nie zużywać wody). :mrgreen:

ember
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: GT MY99
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 21 gru 2012, o 16:52

Obrazek

liwit
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: A6 vel Odi
Polubił: 3 razy

Post 21 gru 2012, o 23:17

maf1 pisze: Firma zabiera raz w tygodniu pojemnik 240 litrowy i nie ma zmiłuj.
No właśnie, u mnie zazwyczaj wychodzi w tygodniu pół takiego pojemnika, albo trochę więcej. Zawsze niepełny. A sąsiedzi zza ściany, po całym tygodniu, ustawiają jeszcze worki obok swojego, tak samo dużego pojemnika. A nie sądzę, że zużywają dwa albo 3 razy więcej wody od nas. My brudasy :? Żałuję, że nie ma liczników na śmieci.
- Bagażnik nigdy nie jest wystarczająco duży /by Bilex/

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 22 gru 2012, o 08:47

liwit pisze: No właśnie, u mnie zazwyczaj wychodzi w tygodniu pół takiego pojemnika, albo trochę więcej. Zawsze niepełny. A sąsiedzi zza ściany, po całym tygodniu, ustawiają jeszcze worki obok swojego, tak samo dużego pojemnika. A nie sądzę, że zużywają dwa albo 3 razy więcej wody od nas. My brudasy :? Żałuję, że nie ma liczników na śmieci.

Jeśli wprowadzą ryczałt bez żadnych dodatkowych zachęt i bonusów, to przestanie się chcieć ludziom segregować i będą wywalać wszystko na potęgę. Samo kompostowanie organicznych odpadów to jakieś 30-40% śmieci mniej.

Nie ma metody idealnej. Rozwiązanie musi
1. Zachęcać do segregowania i myślenia o tym, żeby śmieci było jak najmniej
2. Zniechęcać do wyrzucania śmieci do lasu albo spalania wszystkiego w piecu

Trudno to spełnić.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 gru 2012, o 09:31

Ja mam w domu 2 osoby, ale wody zuzywamy jak głupi, bo ogrod podlewamy. To za ile smieci zaplace? Matka, staruszka, to samo.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 22 gru 2012, o 09:36

A masz dwa wodomierze?
Bo jeżeli nie, to becalenujesz także za ścieki...

dzixd
Awatar użytkownika
Moderator działu
Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
Polubił: 9 razy
Polubione posty: 307 razy

Re:

Post 22 gru 2012, o 17:19

Umiejętności rajdowe :lol:
Jeździć nie umiem, ale się staram :mrgreen:
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.
Konto usunięte pisze:
29 gru 2018, o 17:15
masz dobre serducho i ostrego pierdolca :lol: :thumb:
Obrazek

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubione posty: 2 razy

Re: Re:

Post 22 gru 2012, o 17:33

dzixd pisze:
Umiejętności rajdowe :lol:
:mrgreen:

Ale komentarze pod tym newsem na portalu wyjatkowo, w większości, rozsądne. Chyba jednak mamy społeczeństwo nieco mądrzejsze od natchnionych pseudodziennikarzy ;-)

A z innej beczki, mój nieteges - list od Straży Miejskiej z Tarczyna, z piękną fotką z miejscowości nomen-omen... Pamiątka :mrgreen:
Pamiątka pewnego szybkiego powrotu z Warszawy, za jedne trzy stówy i 6 punktów.
W pokorze przyjmuję na klatę - jazda 106 na godzinę, w biały dzien przed południem, po suchej, równej i idealnie pustej dwupasmówce, to jest faktycznie zbrodnia.
Mam szczęście, że mnie nie zastrzelili na miejscu.
A powinni :evilgrin:

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 22 gru 2012, o 17:49

WiS pisze: Mam szczęście, że mnie nie zastrzelili na miejscu.
A powinni

spoko, nie wykazałes sie uporczywym niepamietaniem kto ma zabulić za drogą(ową) pamiątkę będziesz zył :-)

śmieci to masakra, w mojej wsi zabieraja 1 ! (słownie: jeden) raz w miesiącu,
na pytanie dlaczego taka częstotliwość : bo mieszkańcy nie chcieli cześciej

zapewne segreguja , prasuja i oddaja na wysypisko :wall:

może trzeba będzie kupić bo sie opłaci
http://www.belownice.com.pl/
Załączniki
prasa_do_smieci_ps5_1.png

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 gru 2012, o 18:12

esilon pisze: nie wykazałes sie uporczywym niepamietaniem
No ma się te resztki godności, acz nie powiem, pokusa żeby jednak nie rozpoznać tego gościa za kółkiem - była mocna ;-)

esilon
6 gwiazdek

Post 22 gru 2012, o 18:22

WiS pisze:
pokusa żeby jednak nie rozpoznać tego gościa za kółkiem - była mocna
WiS

czyli
a)przysłali foto ? ? ?

b) nikogo nie dopuszczasz do Yetiego ? ? ?

c) popierasz ten rząd i budżet ? ? ?

:mrgreen: ;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 gru 2012, o 18:26

esilon pisze: a)przysłali foto ? ? ?
A jakże. Bardzo ładne. Za kierownicą widać wyraźnie jednego gościa z siwą brodą, nawet trochę podobny do mnie... Za to pasażerkę zasłonili białym prostokącikiem, pewnie żebym ich nie pozwał za naruszenie dóbr, gdyby to była akurat cudza żona 8-)
esilon pisze: b) nikogo nie dopuszczasz do Yetiego ? ? ?
Poza tym przyrodnim bratem bliźniakiem, co to mieszka w Argentynie i nie ma tam stałego adresu - nikogo :mrgreen:
esilon pisze: c) popierasz ten rząd i budżet ? ? ?
Rządu nie popieram, ale burmistrza Tarczyna już teraz tak :?

Swoją drogą, sprawdziłem czyj geszeft "ochotniczo wsparłem" - p. Barbara Galicz, kandydatka KW Wspólny Sukces ( :evilgrin: ): http://www.tarczyn.pl/527-Burmistrz.htm
Znaczy, nie tylko PO potrafi łupić przy pomocy fotoradarów...

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 22 gru 2012, o 20:05

esilon pisze: śmieci to masakra, w mojej wsi zabieraja 1 ! (słownie: jeden) raz w miesiącu,
na pytanie dlaczego taka częstotliwość : bo mieszkańcy nie chcieli cześciej

U mnie jest tak samo często wywożą. Nie wiem co wy wywalacie do tych śmieci ale zakładając segregację (plastyk, szkło, makulatura, metale) plus kompostowanie - to u mnie (rodzina 5 osobowa), poza popiołem prawie nic się nie wyrzuca; na to "prawie" wystarczyłby wywóz raz na 2-3 miesiące pojemnika 120l. Ale z tego co czytam albo jestem cholernym minimalistą albo mamy społeczeństwo śmieciarzy.
pozdrawiam
Grzegorz

esilon
6 gwiazdek

Post 22 gru 2012, o 20:13

Grzegorz pisze: (rodzina 5 osobowa).............wystarczyłby wywóz raz na 2-3 miesiące pojemnika 120l
niezły wynik
Grzegorz pisze: poza popiołem prawie nic się nie wyrzuca
u nas w najbliższej okolicy, często czuje się nosem i oczami ( szczególnie jak się ściemni) z czego ten "popiół" wywalany zresztą na drogi :wall: , powstaje :wall:

bojar
6 gwiazdek
Auto: forester 2,5XT,Q5
Polubił: 84 razy
Polubione posty: 234 razy

Post 22 gru 2012, o 20:15

WiS pisze:
Znaczy, nie tylko PO potrafi łupić przy pomocy fotoradarów...
Bo łupienie nie zna barw partyjnych. :-(
Tak samo łupili Janosik i Robin Hood.Co prawda oni łupili tylko bogatych,ale można przeprowadzić wywód.
Samochód ma ?
Na benzynę ma?
Na wydatki związane z utrzymaniem zbytku ma?
Czyli bogaty.To łupić. :thumb:
Poza tym to obowiązek patriotyczny,żeby wspomagać budżet. :-)
Ja odczuwam jakieś rozdwojenie jaźni.Wszyscy walczą z piractwem drogowym,( w duchu liczą,że to nic nie da)a co będzie gdy ludzie na poważnie sobie to wezmą do serca i zaczną jeździć zgodnie z przepisami. :?: Stracimy już całkowicie jako taką płynność finansową.

Sam już nie wiem co lepsze? Piractwo czy coraz większa dziura budżetowa. :whistle:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 gru 2012, o 20:40

bojar pisze: Samochód ma ?
Na benzynę ma?
Na wydatki związane z utrzymaniem zbytku ma?
Czyli bogaty.To łupić.
No, w dodatku stać burżuja na turbobenzynę 2.0 i bez LPG - dla takich powinna być zwyżka, a tak z 23 %, na przyklad.
bojar pisze: obowiązek patriotyczny,żeby wspomagać budżet.
Proszę księdza, ze wstydem wyznaję, że 6 lat temu rzuciłem palenie :oops: Ale piję, i owszem, i jeżdżę czasami setką... więc chyba nie jest ze mną najgorzej :giggle:
bojar pisze: co będzie gdy ludzie na poważnie sobie to wezmą do serca i zaczną jeździć zgodnie z przepisami.
Przeszedł mi przez głowę pomysł czegoś na kształt strajku włoskiego kierowców :whistle:

bojar
6 gwiazdek
Auto: forester 2,5XT,Q5
Polubił: 84 razy
Polubione posty: 234 razy

Post 22 gru 2012, o 21:07

WiS pisze:
Ale piję, i owszem, i jeżdżę czasami setką... :giggle:

:
Przepraszam ,ale ja jak piję to nie jeżdżę. :-( :-( :-( :-(

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 22 gru 2012, o 21:10

WiS pisze: Przeszedł mi przez głowę pomysł czegoś na kształt strajku włoskiego kierowców :whistle:

Napisz do tego w czerwonej czapce. :giggle:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 22 gru 2012, o 21:28

esilon pisze: u nas w najbliższej okolicy, często czuje się nosem i oczami ( szczególnie jak się ściemni) z czego ten "popiół" wywalany zresztą na drogi :wall: , powstaje
No właśnie to jest problem, który woła o pomstę do niebios. Nie wiem jakie są dokładnie przepisy odnośnie spalania czegoś innego niż węgiel/drzewo w piecach domków jednorodzinnych ale w praktyce nikt ich nie egzekwuje... zresztą jeśli miejscowy policjant pali jakimś trującym syfem to kto miałby to egzekwować? Najgorsze że wśród ludzi ciągle brakuje świadomości że palenie np. pampersów to jest coś złego :wall: .
pozdrawiam
Grzegorz

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Odp: Coś niedobrego

Post 22 gru 2012, o 21:44

bojar pisze:
WiS pisze:
Ale piję, i owszem, i jeżdżę czasami setką... :giggle:

:
Przepraszam ,ale ja jak piję to nie jeżdżę. :-( :-( :-( :-(
i tak sie zaczynaja flejmy w necie ;)
WiS nie napisal ze jezdzi nawalony. ;)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 gru 2012, o 21:44

bojar pisze: Przepraszam ,ale ja jak piję to nie jeżdżę.
Żeby potem nie siusiać? Bardzo słusznie :thumb:
Te opłaty za kibelek w przydrożnych stacjach i knajpkach potrafia wkurzyć :giggle:
Ja taki konsekwentny nie jestem - gdy jeżdżę, rezygnuję tylko z alkoholi ;-)
leon pisze: Napisz do tego w czerwonej czapce.
Zacznę chyba od tego w białej :mrgreen: :
Załączniki
Donald_Tusk.jpg
Donald_Tusk.jpg (14.43 KiB) Przejrzano 2247 razy

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 22 gru 2012, o 22:18

Grzegorz pisze: U mnie jest tak samo często wywożą. Nie wiem co wy wywalacie do tych śmieci ale zakładając segregację (plastyk, szkło, makulatura, metale) plus kompostowanie - to u mnie (rodzina 5 osobowa), poza popiołem prawie nic się nie wyrzuca; na to "prawie" wystarczyłby wywóz raz na 2-3 miesiące pojemnika 120l. Ale z tego co czytam albo jestem cholernym minimalistą albo mamy społeczeństwo śmieciarzy.

Trudno mi to sobie wyobrazić. Co by było w tym pojemniku??

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0

Post 22 gru 2012, o 22:49

WiS pisze: A z innej beczki, mój nieteges - list od Straży Miejskiej z Tarczyna, z piękną fotką z miejscowości nomen-omen... Pamiątka :mrgreen:
Pamiątka pewnego szybkiego powrotu z Warszawy, za jedne trzy stówy i 6 punktów.
W pokorze przyjmuję na klatę - jazda 106 na godzinę, w biały dzien przed południem, po suchej, równej i idealnie pustej dwupasmówce, to jest faktycznie zbrodnia.
Mam szczęście, że mnie nie zastrzelili na miejscu.
A powinni :evilgrin:
Pogięło Cię :o Ty jeździsz szybciej niż ja :-p Ja miałem 105km/h w tym miejscu o 11,32 w niedzielę przed południem . Czekam na wezwanie do sądu bo nie ja jechałem

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 23 gru 2012, o 00:16

Przebijam, 119 km/h równiutko o północy w tym samym miejscu. Tak mi błysnęło, że przez chwilę nie wiedziałem co się dzieje...
Pisałem już nawet kiedyś o tym:
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... 25#p315925

Odczekałem chwilkę i odesłałem im te dokumenty... Na szczęście jak na razie (od sierpnia...) cisza... Nie dostałem żadnego mandatu. Gorzej jak poszło do sądu...

wolek1993
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: 2x Impreza GT MY97 & MY99

Post 24 gru 2012, o 02:27

Normalnie szlag może człowieka trafić. Coś nieudana dla mnie ta zima... :wall: Ostatnio zderzak, zadarza się, do wymiany silniczek krokowy... dobra zdarza się, ale dzisiaj to już przesada. Wyjechałem trochę rozruszać machinę, najpierw mały placyk koło stacji, potem zakręciłem się na rondzie i tu pierwszy zonk- Policjia, trochę pogadanki, że tak nie wolno, moje argumenty że nie ma gdzie jeździć- udało się wyjść cało z tego spotkania. Dalsza jazda niestety nie przyniosła dobrych rzeczy- po kilku bączkach na placyku wyjechałem na drogę a tu zgrzyt jakiś niemiłosierny, kontrolka oleju w momencie się zapaliła, dym spod maski. Zanim się zatrzymałem było już słychać pisk przy tarciu metalu o metal :wall: Potem to już spacerek do kumpla (2km około żeby odreagować) linka i zaciągnięcie auta na jego podwórko... :evil: Chyba już w tym roku nie pojeżdżę ;-( Ciekawe czy chociaż w tą zimę się uda :x

ODPOWIEDZ