Kupno Forestera
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Re: Kupno Forestera
Śmietan, w "Twoich" rocznikach były oferowane głównie: jednolity srebrny oraz bikolory (z szarym pasem dolnym): ciemnoniebieski, ciemnozielony, czerwony. I takich jest najwiecej.
Sporadycznie się trafiają, z różnych rynkow, w tym USA, inne - piaskowy, jasnozielony, grafitowy i biały.
A, bajdełej - uważaj, na rynek amerykański OBK (i Legacy) są produkowane nie w Japonii, lecz w Indianie. Podobno mimo to nie ma problemu z jakością, ale niektóre elementy mogą się roznić od wersji EU, co bywa kłopotem w serwisie. I chyba w wersjach US nie ma reduktora.
Sporadycznie się trafiają, z różnych rynkow, w tym USA, inne - piaskowy, jasnozielony, grafitowy i biały.
A, bajdełej - uważaj, na rynek amerykański OBK (i Legacy) są produkowane nie w Japonii, lecz w Indianie. Podobno mimo to nie ma problemu z jakością, ale niektóre elementy mogą się roznić od wersji EU, co bywa kłopotem w serwisie. I chyba w wersjach US nie ma reduktora.
- WiS
- 6 gwiazdek
Ten ciemnozielony lakier starych Subaru jest, zaleznie od oświetlenia, niemal czarny (patrz foto mojego Forestera) - a OBKów jest w tym malowaniu w cholerę, więc statystycznie szansa spora 

- WiS
- 6 gwiazdek
Nooo, to przekichane
To masz jeszcze zdjecie porównawcze zielonego Forka z piaskowym OBK kolegi (IMO, najlepszy kolor dla tej budy i w dodatku praktyczny - brudu nie znać!). Obok Impreza z granatowym lakierem, chyba drugim co do popularnosci na OBKach tej generacji, po ciemnozielonym.

To masz jeszcze zdjecie porównawcze zielonego Forka z piaskowym OBK kolegi (IMO, najlepszy kolor dla tej budy i w dodatku praktyczny - brudu nie znać!). Obok Impreza z granatowym lakierem, chyba drugim co do popularnosci na OBKach tej generacji, po ciemnozielonym.
- darecki1981
- 5 gwiazdek
- Auto: EVO 6 500 KM
- Polubił: 0
- Polubione posty: 1 raz
Święta trójcaWiS pisze:Nooo, to przekichane![]()

-
Boombastic
- 4 gwiazdki
- Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany
- Polubione posty: 0
To jest oczywiste, bo jednak Forester powstał na bazie kompakta. Ale jak ktoś ocenia jego bagażnik po oficjalnej objętości ok. 400 l i porównuje z 400 l w sedanie czy liftbacku to jednak nie jest to samo. Akurat w Civicu coupe miałem kufer 400 l i jego użyteczność była znikoma (wąski otwór załadunkowy + wielkie zawiasy klapy włażące do środka. Przy nim Forester to mistrz świata w pakowaniu. No i ilość miejsca na nogi z tyłu. Jasnym jest że jak z przodu usiądzie dryblas to z tyłu miejsca brakuje (ja nie wsiądę). Ale jak prowadzi moja żóna to z tyłu mam tyle miejsca że kolanami nie dotykam do przedniego fotela, a mam 2 m wzrostu. No i ostatnia sprawa - większe auto nie zawsze jest lepsze. Mieszkańcy małych miejscowości nie odczuwaja tak gabarytów auta jak mieszkańcy ciasnych miast. Wszystko zależy gdzie mieszkasz, jakie trasy robisz i jakie masz oczekiwania. Forek w ciasnym mieście jest sprawniejszy, zwinniejszy, ale nie jest autostradowym połykaczem kilometrów. No i taka głupia sprawa jak wsiadanie do auta. Ja się już zdążyłem przyzwyczaić do wsiadania jak na stołek i jak mam siadać na ziemi z wygibasem za kierownicę to wolę forkowy stołekWiS pisze: Nie no, pewnie, że się da - ale jak pisałem, "szału nie ma". Jeśli jednym z kryteriow wyboru nowego auta jest jego pakowność, to jednak wziąłbym pod uwagę Outbacka. Tam "szał jest". Róznica przestrzeni za oparciami tylnych siedzeń - znaczna.
Dodatkowy plus - jesli Śmietan (jak pisał gdzieś na początku) planuje także dłuższe trasy, to i tu przewaga OBK jest wyraźna. Owszem, swoim Forkiem (2.0 turbo) robiłem longiem po 700-800 km i nie było źle, ale z OBK zapewne wysiadłbym na mecie jeszcze bardziej wypoczęty i zrelaksowany.

Chyba się starzeje i jednak szukam przestrzeni w aucie. Mam 2 metry wzrostu więc zawsze jak prowadzę to auto traci jedno miejsce za mną. Chociaż znam auta które tego problemu nie mają. Różne auta było mi dane prowadzić ale jak wspomniałem chyba czas na coś dużego. Z drugiej strony Forek kusi... Ale trzeba się żony słuchać. ;)
-
Boombastic
- 4 gwiazdki
Przestań szerzyć defektyzmFUX pisze:Jeżeli masz 2m to Forek nie dla Ciebie.
OBK z biedą.

-
Boombastic
- 4 gwiazdki
Dobrze że nie zaproponowałeś jakiegoś ciągnika siodłowego, równie dynamiczneFUX pisze:Wsiądź sobie do W123 np.

No jeszcze może być W124 E500...Boombastic pisze: Dobrze że nie zaproponowałeś jakiegoś ciągnika siodłowego, równie dynamiczne
-
Boombastic
- 4 gwiazdki
FUX pisze: No jeszcze może być W124 E500...
A po co mi auto wolniejsze od mojego?

Ale wtedy to był kosmos.
Czyżby?Boombastic pisze: A po co mi auto wolniejsze od mojego?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mercedes-B ... cja_modelu
- darecki1981
- 5 gwiazdek
ło matko boska a co to za czołghttp://pl.wikipedia.org/wiki/Mercedes-B ... cja_modelu

- darecki1981
- 5 gwiazdek
- WiS
- 6 gwiazdek
"Parkowalnosc" forestera jest wzruszajaca. Maly promień skrętu (5,3) plus kanciastość nadwozia, czyli brak problemu z oceną gdzie się auto kończy, sprawiają że jest to jeden z najfajniejszych samochodow do manewrowania w ciasnych miejscach, jakimi kiedykolwiek jeździłem.Boombastic pisze: Forek w ciasnym mieście jest sprawniejszy, zwinniejszy, ale nie jest autostradowym połykaczem kilometrów.
OBK rzeczywiście będzie pod tym względem wyraźnie gorszy.
Więc koniecznie wsiądź do roznych aut zanim się napalisz na konkretny model. OBK jest większy teoretycznie, ale w praktyce bywa roznie. Dużo zalezy od tego, jaka jest proporcja tych Twoich 2 metrów - tzn. jak wysoko jesteś skanalizowany. Rosłe chłopy o relatywnie krótkich nogach i długim kadłubie także w OBK narzekają, bo między siedziskiem a dachem nie ma za dużego odstępu. Zwłaszcza, gdy jest szyber.Śmietan pisze: Mam 2 metry wzrostu
Możliwe, ze trzeba wtedy pokombinować z nieseryjnym fotelem, niżej osadzonym.
Z kolei nadmiernie długonodzy, po wygodnym ułożeniu nóg, mogą nie sięgać kiery - bo Subaru wtedy jeszcze nie słyszało o regulacji w dwoch płaszczyznach

- WiS
- 6 gwiazdek
Śmietan, no bo taka prawda - one, te subaraki, piją, bo lubią. Ich prawo. Mam tak samo, więc głupio autku żałować 

- darecki1981
- 5 gwiazdek
Re:
No to odpuść SUBARUŚmietan pisze:Ogólnie mały tutaj ruch... A w temacie to żona panikuje bo jej ojciec a mój teść nagadał o spalaniu...

Ostatnio zmieniony 25 lut 2013, o 23:37 przez darecki1981, łącznie zmieniany 1 raz.