Kupno Forestera

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Śmietan
1 gwiazdka
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 24 lut 2013, o 21:08

Mnie się marzy czarny albo srebrny outback.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Kupno Forestera

Post 24 lut 2013, o 21:17

Śmietan, w "Twoich" rocznikach były oferowane głównie: jednolity srebrny oraz bikolory (z szarym pasem dolnym): ciemnoniebieski, ciemnozielony, czerwony. I takich jest najwiecej.
Sporadycznie się trafiają, z różnych rynkow, w tym USA, inne - piaskowy, jasnozielony, grafitowy i biały.
A, bajdełej - uważaj, na rynek amerykański OBK (i Legacy) są produkowane nie w Japonii, lecz w Indianie. Podobno mimo to nie ma problemu z jakością, ale niektóre elementy mogą się roznić od wersji EU, co bywa kłopotem w serwisie. I chyba w wersjach US nie ma reduktora.

Śmietan
1 gwiazdka

Post 24 lut 2013, o 21:29

Sny o kolorach mogę na półkę z marzeniami zatem włożyć. ;)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 lut 2013, o 21:43

Ten ciemnozielony lakier starych Subaru jest, zaleznie od oświetlenia, niemal czarny (patrz foto mojego Forestera) - a OBKów jest w tym malowaniu w cholerę, więc statystycznie szansa spora ;-)
Załączniki
m4.jpg
m2.jpg

Śmietan
1 gwiazdka

Post 24 lut 2013, o 21:54

Zielony odpada. Żona ma skojarzenia z samochodem teścia.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 lut 2013, o 22:12

Nooo, to przekichane :giggle:

To masz jeszcze zdjecie porównawcze zielonego Forka z piaskowym OBK kolegi (IMO, najlepszy kolor dla tej budy i w dodatku praktyczny - brudu nie znać!). Obok Impreza z granatowym lakierem, chyba drugim co do popularnosci na OBKach tej generacji, po ciemnozielonym.
Załączniki
zlk22.jpg

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: EVO 6 500 KM
Polubione posty: 1 raz

Post 24 lut 2013, o 22:23

WiS pisze:Nooo, to przekichane :giggle:

To masz jeszcze zdjecie porównawcze zielonego Forka z piaskowym OBK kolegi (IMO, najlepszy kolor dla tej budy i w dodatku praktyczny - brudu nie znać!). Obok Impreza z granatowym lakierem, chyba drugim co do popularnosci na OBKach tej generacji, po ciemnozielonym.
Święta trójca :whistle:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 lut 2013, o 22:49

"Świetna Trójca" raczej ;-)

Śmietan
1 gwiazdka

Post 24 lut 2013, o 23:09

Pozostaje przemalować bude. Swoją drogą impreza w czarnym macie i czerwone alusy...

Boombastic
4 gwiazdki
Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany

Post 25 lut 2013, o 15:59

WiS pisze: Nie no, pewnie, że się da - ale jak pisałem, "szału nie ma". Jeśli jednym z kryteriow wyboru nowego auta jest jego pakowność, to jednak wziąłbym pod uwagę Outbacka. Tam "szał jest". Róznica przestrzeni za oparciami tylnych siedzeń - znaczna.
Dodatkowy plus - jesli Śmietan (jak pisał gdzieś na początku) planuje także dłuższe trasy, to i tu przewaga OBK jest wyraźna. Owszem, swoim Forkiem (2.0 turbo) robiłem longiem po 700-800 km i nie było źle, ale z OBK zapewne wysiadłbym na mecie jeszcze bardziej wypoczęty i zrelaksowany.
To jest oczywiste, bo jednak Forester powstał na bazie kompakta. Ale jak ktoś ocenia jego bagażnik po oficjalnej objętości ok. 400 l i porównuje z 400 l w sedanie czy liftbacku to jednak nie jest to samo. Akurat w Civicu coupe miałem kufer 400 l i jego użyteczność była znikoma (wąski otwór załadunkowy + wielkie zawiasy klapy włażące do środka. Przy nim Forester to mistrz świata w pakowaniu. No i ilość miejsca na nogi z tyłu. Jasnym jest że jak z przodu usiądzie dryblas to z tyłu miejsca brakuje (ja nie wsiądę). Ale jak prowadzi moja żóna to z tyłu mam tyle miejsca że kolanami nie dotykam do przedniego fotela, a mam 2 m wzrostu. No i ostatnia sprawa - większe auto nie zawsze jest lepsze. Mieszkańcy małych miejscowości nie odczuwaja tak gabarytów auta jak mieszkańcy ciasnych miast. Wszystko zależy gdzie mieszkasz, jakie trasy robisz i jakie masz oczekiwania. Forek w ciasnym mieście jest sprawniejszy, zwinniejszy, ale nie jest autostradowym połykaczem kilometrów. No i taka głupia sprawa jak wsiadanie do auta. Ja się już zdążyłem przyzwyczaić do wsiadania jak na stołek i jak mam siadać na ziemi z wygibasem za kierownicę to wolę forkowy stołek :-)

Śmietan
1 gwiazdka

Post 25 lut 2013, o 18:29

Chyba się starzeje i jednak szukam przestrzeni w aucie. Mam 2 metry wzrostu więc zawsze jak prowadzę to auto traci jedno miejsce za mną. Chociaż znam auta które tego problemu nie mają. Różne auta było mi dane prowadzić ale jak wspomniałem chyba czas na coś dużego. Z drugiej strony Forek kusi... Ale trzeba się żony słuchać. ;)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 25 lut 2013, o 19:26

Jeżeli masz 2m to Forek nie dla Ciebie.
OBK z biedą.

Boombastic
4 gwiazdki

Post 25 lut 2013, o 19:51

FUX pisze:Jeżeli masz 2m to Forek nie dla Ciebie.
OBK z biedą.
Przestań szerzyć defektyzm :-) Jak masz dwa metry wzrostu to większość aut się nie nadaje. Jak zmieścisz nogi to nie dosięgniesz kierownicy i deski rozdzielczej, jak dosięgniesz to podsuwasz fotel i podkurczasz nogi, jak masz szyberdach to walisz głową w dach na dziurach. Nikt nie projektuje aut z myślą o takich kierowcach.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 lut 2013, o 20:21

Wsiądź sobie do W123 np.
:razz:

Boombastic
4 gwiazdki

Post 25 lut 2013, o 20:42

FUX pisze:Wsiądź sobie do W123 np.
:razz:
Dobrze że nie zaproponowałeś jakiegoś ciągnika siodłowego, równie dynamiczne :-)

Śmietan
1 gwiazdka

Post 25 lut 2013, o 21:39

FUX obecnie bujam się Corolla E11 3d. Mało miejsca ale jest ok. Jedyny samochód który dał mi dużo miejsca to Nissan Terrano 2. Także standardy i wymagania mam nieco inne. Więcej niż w Rolce a mniej niż w Terrano. Wypada chyba na OBK.

producenci nic na takich ludzi jak ja chyba nie projektują. :/

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 lut 2013, o 22:02

Boombastic pisze: Dobrze że nie zaproponowałeś jakiegoś ciągnika siodłowego, równie dynamiczne
No jeszcze może być W124 E500...

Boombastic
4 gwiazdki

Post 25 lut 2013, o 22:29

FUX pisze: No jeszcze może być W124 E500...

A po co mi auto wolniejsze od mojego? :-)
Ale wtedy to był kosmos.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 lut 2013, o 22:55

Boombastic pisze: A po co mi auto wolniejsze od mojego?
Czyżby?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Mercedes-B ... cja_modelu

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 25 lut 2013, o 23:04

ło matko boska a co to za czołg :wall: a gdzie miejsce na armatę :razz: :?:

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 25 lut 2013, o 23:12

dzisiaj mały ruch na forum :o

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 lut 2013, o 23:22

Boombastic pisze: Forek w ciasnym mieście jest sprawniejszy, zwinniejszy, ale nie jest autostradowym połykaczem kilometrów.
"Parkowalnosc" forestera jest wzruszajaca. Maly promień skrętu (5,3) plus kanciastość nadwozia, czyli brak problemu z oceną gdzie się auto kończy, sprawiają że jest to jeden z najfajniejszych samochodow do manewrowania w ciasnych miejscach, jakimi kiedykolwiek jeździłem.
OBK rzeczywiście będzie pod tym względem wyraźnie gorszy.
Śmietan pisze: Mam 2 metry wzrostu
Więc koniecznie wsiądź do roznych aut zanim się napalisz na konkretny model. OBK jest większy teoretycznie, ale w praktyce bywa roznie. Dużo zalezy od tego, jaka jest proporcja tych Twoich 2 metrów - tzn. jak wysoko jesteś skanalizowany. Rosłe chłopy o relatywnie krótkich nogach i długim kadłubie także w OBK narzekają, bo między siedziskiem a dachem nie ma za dużego odstępu. Zwłaszcza, gdy jest szyber.
Możliwe, ze trzeba wtedy pokombinować z nieseryjnym fotelem, niżej osadzonym.
Z kolei nadmiernie długonodzy, po wygodnym ułożeniu nóg, mogą nie sięgać kiery - bo Subaru wtedy jeszcze nie słyszało o regulacji w dwoch płaszczyznach :wall:

Śmietan
1 gwiazdka

Post 25 lut 2013, o 23:23

Ogólnie mały tutaj ruch... A w temacie to żona panikuje bo jej ojciec a mój teść nagadał o spalaniu...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 lut 2013, o 23:31

Śmietan, no bo taka prawda - one, te subaraki, piją, bo lubią. Ich prawo. Mam tak samo, więc głupio autku żałować :evilgrin:

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Re:

Post 25 lut 2013, o 23:31

Śmietan pisze:Ogólnie mały tutaj ruch... A w temacie to żona panikuje bo jej ojciec a mój teść nagadał o spalaniu...
No to odpuść SUBARU :!: :wall:ja pierdziele też sie tego bałem ale teraz mam dwa i leje po 300 stówki co 2 dni :thumb: ale warto jak jadę każdym z nich nie ważne jak sie jedzie, ale jak się oglądaja ostatnio na "szybkiej"jechałem forkiem z żona jadę spokojnie 110 a tu gti golfina koło mnie i szydzi...wkurwił mnie :!: żona widzi co się dzieje i odchyla fotel i mówi byle nie do 200 :-p skończyło się na 180 i kolo patrzył z jakieś guwno w drugą stronę jak go brałem, chciał zaimponować, a tu taka taczka pokazała miejsce w szeregu :-) nie chodzi ile jechałem a le jak to przyspieszyło i w automacie :thumb:
Ostatnio zmieniony 25 lut 2013, o 23:37 przez darecki1981, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ