I jeszcze słówko do projektu 'fotoradarowego'

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubił: 0
Polubione posty: 5 razy

Post 26 lut 2013, o 18:35

Arno pisze:Może być, gregski, ale nisko. Więc dość niewspółcześnie.
No i nie są jednak do transportu. Dość ciężkie, stosunkowo duże i w lakierce fortepianowej. W teren do iPoda to chyba jakiś taki gerat trzeba gotowy kupić, a to B&O albo jakieś inne a to...
I nie dać się w żadnym razie nabrać na odsłuch w sklepie... Ale to każden jeden wie. Sklep kłamie.
No wlasnie wspolczesnie wszystko teraz nisko gra.. Malo sceny, wysokich, za to bas musi miazdzyc.
Przenosny grajek polecam: harmankardon go&play.

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 26 lut 2013, o 18:39

Gal pisze:
gregski pisze:Napisales mi juz gdzies Arno jak Ci te pudla cambridge audio graja?
:mrgreen:
Ubytek słuchu z wiekiem (18-50 lat) 0,5 dB/rok
Ubytek słuchu z wiekiem (powyżej 50 lat) 1 dB/rok

dB to skala logarytmiczna; 3dB oznacza o połowę ciszej (przynajmniej pod względem ciśnienia akustycznego).
Jak spojrzeć na częstotliwości inne niż średnie, to jest jeszcze większy koszmar.
Więc nie pytaj.
swieta prawda niestety. :)
Dlatego w pospiechu kupuje dobre audio

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: I jeszcze słówko do projektu 'fotoradarowego'

Post 26 lut 2013, o 18:47

Gal pisze:
Konto usunięte pisze: Mandat jeszcze nie przyszedł, ale element pedagogiczny został już dawno osiągnięty.
Element pedagogiczny został osiągnięty, bo wiesz, że mandat przyjdzie. Gdybyś miał nadzieję, że nie przyjdzie albo, że przyjdzie tylko łagodne upomnienie, żebyś jednak rozważył jeżdżenie wolniej, element pedagogiczny nie zadziałałby tak samo. Jak się powołujemy na oczywiste prawdy, to przecież nieuchronność kary ma podstawowe znaczenie, nieprawdaż?
Prawdaż. Wczoraj przejeżdżałem obok tego fotoradaru i miał amatorsko zalepiony taśmą obiektyw w ramach buntu obywatelskiego. Więc może jednak skończy się na elemencie pedagogicznym.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 26 lut 2013, o 18:58

gregski pisze:
Gal pisze:
gregski pisze:Napisales mi juz gdzies Arno jak Ci te pudla cambridge audio graja?
Ubytek słuchu z wiekiem (18-50 lat) 0,5 dB/rok
Ubytek słuchu z wiekiem (powyżej 50 lat) 1 dB/rok

dB to skala logarytmiczna; 3dB oznacza o połowę ciszej (przynajmniej pod względem ciśnienia akustycznego).
Jak spojrzeć na częstotliwości inne niż średnie, to jest jeszcze większy koszmar.
Więc nie pytaj.
swieta prawda niestety. :)
Dlatego w pospiechu kupuje dobre audio
I racja - masz jeszcze szansę coś usłyszeć. ;-)
Ale o opinię o kolumnach zapytaj jakiegoś melomana - dwudziestolatka (tylko -1dB) :mrgreen:
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 lut 2013, o 19:16

Konto usunięte pisze:
Gal pisze:
Konto usunięte pisze: Mandat jeszcze nie przyszedł, ale element pedagogiczny został już dawno osiągnięty.
Element pedagogiczny został osiągnięty, bo wiesz, że mandat przyjdzie. Gdybyś miał nadzieję, że nie przyjdzie albo, że przyjdzie tylko łagodne upomnienie, żebyś jednak rozważył jeżdżenie wolniej, element pedagogiczny nie zadziałałby tak samo. Jak się powołujemy na oczywiste prawdy, to przecież nieuchronność kary ma podstawowe znaczenie, nieprawdaż?
Prawdaż. Wczoraj przejeżdżałem obok tego fotoradaru i miał amatorsko zalepiony taśmą obiektyw w ramach buntu obywatelskiego. Więc może jednak skończy się na elemencie pedagogicznym.
Rozumiem, że liczysz, że wtedy kiedy ty przejeżdżałeś, ten plaster już był?
Możliwe.
Czy również liczysz, że na pozostałych trzystu kilkudziesięciu tak będzie? ;-)
Fido_!
To działa.
Niestety.
BTW: jak w ramach buntu obywatelskiego będziecie zaklejali obiektywy, to uważajcie czy nie ma w pobliżu kamer Kapsha, bo one robią zdjęcia każdemu:
http://pieniadze.gazeta.pl/Gospodarka/1 ... jecia.html

Konto usunięte
6 gwiazdek

Odp: I jeszcze słówko do projektu 'fotoradarowego'

Post 26 lut 2013, o 21:19

Gal pisze: Czy również liczysz, że na pozostałych trzystu kilkudziesięciu tak będzie? ;-)
Fido_!
To działa.
Niestety.
BTW: jak w ramach buntu obywatelskiego będziecie zaklejali obiektywy(...)

Działa, działa. Man111 może odebrać swoje medale i może nawet zostanie marszalkiem policji (jeśli taki istnieje). A ja w ramach protestu obywatelskiego odpalam Yanosika i mam w nosie żółte skrzynki. To działa :-P

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 26 lut 2013, o 21:22

Konto usunięte pisze: odpalam Yanosika
razem z CB. Yanosik potrafi wsadzić na minę jeszcze - wiem, bo sprawdziłem :mrgreen:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 lut 2013, o 21:29

Konto usunięte pisze: Działa, działa. Man111 może odebrać swoje medale i może nawet zostanie marszalkiem policji (jeśli taki istnieje). A ja w ramach protestu obywatelskiego odpalam Yanosika i mam w nosie żółte skrzynki. To działa :-P
Yanosik to moja jedyna nadzieja, acz obawiam się, że płonna (bo na radary mobilne raczej mało skuteczny). Też używam i błogosławię twórców.
Ale co to ma wspólnego z dyskusją o sensowności systemu bohatera pierwszych stron tabloidów? :mrgreen:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 254 razy
Polubione posty: 533 razy

Post 26 lut 2013, o 21:38

Gal, używaj a będzie coraz bardziej skuteczna. W sobotę Yanosik ostrzegł mnie z dokładnością do 100 metrów o nieoznakowanym patrolu drogówki. Wracałem z Częstochowy i panowie trzepali kogoś na poboczu. To znaczy, że nie stali tam raczej dłużej niż 10-15 minut. Im więcej osób będzie tego używać tym dokładniej i szybciej będziemy ostrzegani.

Jak jeszcze dorobią do tego porzadny modul nawigacji z rozsadnym UI itp. to będę w stanie za to płacić jakieś drobne pieniądze.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 lut 2013, o 21:56

Chloru pisze:panowie trzepali kogoś na poboczu
O tym ostrzegało już CB.
Problem tkwi w "staniu na poboczu" - wtedy może działać, ale jak nie ma obowiązku zatrzymywania, to ani CB ani Yanosik nie działa.
I dlatego to jest skuteczne.
BTW: A przywoływana tu Szwecja, jak i Skandynawia w całości, historycznie ostoją prawości nie była. Ale jakieś sto lat temu wprowadzono w tej Szwecji zasadę, że każdy policjant w mieście musi widzieć dwóch kolegów na sąsiednich rogach ulic.
I wtedy zaczęło to działać.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 26 lut 2013, o 22:06

Gal pisze: Ale jakieś sto lat temu wprowadzono w tej Szwecji zasadę, że każdy policjant w mieście musi widzieć dwóch kolegów na sąsiednich rogach ulic.

Wszyscy w Szwecji pracowali w Policji i nie było komu kraść ? ;-)
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 26 lut 2013, o 22:07

Gal, no zdecydowanie trudniej wyłapać te radary które nie błyskają albo nie rzucają się w oczy. Jak zaczną walic z helikoptera to też niewiele pomoże.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 lut 2013, o 22:13

leon pisze:
Gal pisze: Ale jakieś sto lat temu wprowadzono w tej Szwecji zasadę, że każdy policjant w mieście musi widzieć dwóch kolegów na sąsiednich rogach ulic.

Wszyscy w Szwecji pracowali w Policji i nie było komu kraść ? ;-)
Yep, yep :mrgreen:
Nie opłacało się ryzykować.
To tak jak z sumieniem; niektórzy twierdzą, że sumienie to taki cichy głosik, który mówi, że MOŻE KTOŚ TO WIDZI! :-d

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 lut 2013, o 22:16

No tak, czyli wystarczyłoby żeby mandaty dawali na podstawie doniesień obywateli. W zamian za skasowanie kilku punktów. :whistle:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 lut 2013, o 22:19

Chloru pisze: Jak zaczną walic z helikoptera
Zdaje się, że ciągle ta idea jest w mocy.
Krótko mówiąc jesteśmy w d.
I mówie MY jesteśmy w d..
Ale nie rżnę głupa i nie mówię "ten man111 to straszny hipokryta". Taki sam jak my, ale on przynajmniej coś zmienia, a my rzeźbimy jak koń pod górę.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 lut 2013, o 22:30

leon pisze:No tak, czyli wystarczyłoby żeby mandaty dawali na podstawie doniesień obywateli. W zamian za skasowanie kilku punktów. :whistle:
To co proponujesz?

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 lut 2013, o 22:34

Gal pisze: Ale nie rżnę głupa i nie mówię "ten man111 to straszny hipokryta". Taki sam jak my, ale on przynajmniej coś zmienia, a my rzeźbimy jak koń pod górę.

Powiedzmy, że prawie się zgadzam. Tylko, że to był dość długi dzień i polemikę pouprawiamy przy stole przy sprzyjającej okazji a nie przy klawiaturniku ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 26 lut 2013, o 22:58

Gal pisze: Yanosik to moja jedyna nadzieja, acz obawiam się, że płonna (bo na radary mobilne raczej mało skuteczny). Też używam i błogosławię twórców.
Ale co to ma wspólnego z dyskusją o sensowności systemu bohatera pierwszych stron tabloidów? :mrgreen:
Ma to tyle wspólnego, że pieniądze wydane na flagowy, represyjny okręt naszego "bohatera", okażą się wyrzucone w błoto w chwili gdy Yanosik, czy podobne mu rozwiązania staną się bardziej popularne i dokładne. Dla urządzeń stacjonarnych już teraz dokładność Yanosika jest chyba dość wysoka.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 lut 2013, o 23:06

Konto usunięte pisze:
Gal pisze: Yanosik to moja jedyna nadzieja, acz obawiam się, że płonna (bo na radary mobilne raczej mało skuteczny). Też używam i błogosławię twórców.
Ma to tyle wspólnego, że pieniądze wydane na flagowy, represyjny okręt naszego "bohatera", okażą się wyrzucone w błoto w chwili gdy Yanosik, czy podobne mu rozwiązania staną się bardziej popularne i dokładne. Dla urządzeń stacjonarnych już teraz dokładność Yanosika jest chyba dość wysoka.
No nie staną się nigdy, jeżeli nie będzie obowiązku zatrzymania. Nikt nie będzie wiedział, że jest w okolicy fotogra, więc nikt nie zawiadomi. A jak nawet ktoś się zorientuje po tablicy rejestracyjnej na przykład :mrgreen: , to jak poda miejsce, to 1 minutę później to miejsce jest nieaktualne o 1,5 km. 3 minuty później o 4,5 km...
I dlatego to jest skuteczne.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 lut 2013, o 23:21

Gal pisze: To co proponujesz?

Gdyby było dokąd, proponowałbym uciekać.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 lut 2013, o 23:29

leon pisze:
Gal pisze: To co proponujesz?

Gdyby było dokąd, proponowałbym uciekać.
Cejrowski mówi, że Ameryka Południowa.
Zgadzam się z nim.
Dla wszystkich z "death wish" (przynajmmniej jeżeli mają blond włosy, niebieskie oczy i nie mówią południowo amerykańską odmianą hiszpańskiego) - idealne miejsce.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 27 lut 2013, o 10:12

nowy artykuł:
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/rzeczpos ... omosc.html
wniosek prosty jest: wszędzie w Europie jest taka sama sytuacja - z fotografiami -i sobie z tym radzą. Więc u nas też sobie poradzą.
Było fajnie, bez punktów. Teraz będzie zawsze z punktami - zwycięstwo ruchu obywatelskiego oddolnego.
O słodka naiwności, czy ktoś sądził, że uda się radary zlikwidować? Czy ludność po prostu uwielbia dodatkowe egzaminy?
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 27 lut 2013, o 11:18

Gal pisze: nie rżnę głupa i nie mówię "ten man111 to straszny hipokryta". Taki sam jak my,
Wejrzałem w siebie na tyle obiektywnie, na ile potrafię - poprawiłem krytycznym rzutem oka w życiorys TP i swój - i jednak zauważyłem parę subtelnych różnic między nami :whistle:
Ale nieważne, tu naprawdę nie chodzi o licytację, kto jest fajniejszy i moralniejszy.
Ważniejsze jest, że...
Gal pisze: on przynajmniej coś zmienia,
Pytanie tylko, czy na lepsze.

Ale, ale... znów media donoszą, że jednak będzie ów obiecany przez M111 (ze trzy lata temu) państwowy przegląd sensowności fotoradarów. I że te, które nie służą bezpieczenstwu, znikną.
Cóż, żałuje, że kolejnosć dziobania nie jest odwrotna, ale z niecierpliwością czekam na efekty :whistle:

Jakiś diabełek mi szepcze, że to ściema, spowodowana tym, że nareszcie ktoś w okolicy rządowo-partyjnego centrum PiAr oprzytomniał i pojął, że trzeba jakoś przytepić gilotynę kary (wyborczej) ze strony wk...nych kierowcow, byłych (wciąż potencjalnych?) wyborców PO.
No, ale to przecież diabełek. W dodatku pewnie z PiSu.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 lut 2013, o 15:26

WiS pisze: Wejrzałem w siebie na tyle obiektywnie, na ile potrafię - poprawiłem krytycznym rzutem oka w życiorys TP i swój - i jednak zauważyłem parę subtelnych różnic między nami
WiS... to ty grałeś w reklamie Old Spice'a..?
Szanowni koledzy!
Są trzy opcje:
1. Jeździmy zgodnie z przepisami i wtedy choćby nas namierzali z kosmosu to nam to wisi.
2. Nie jeździmy zgodnie z przepisami i tracimy prawo jazdy.
3. Można też utworzyć nową partię, która wygra wybory głosami wk...nych kierowcow i zniesie ograniczenia prędkości.
Trzecia opcja mi najbardziej pasuje. Moim zdaniem, znaki ograniczenia prędkości powinny być znakami informacyjnymi, pokazującymi z jaką prędkością sierżant Malinowski pokonał ten odcinek drogi i nie spocił się, ani nie rozjechał nikogo. Tak byłoby najlepiej.
Ale póki jeszcze wyborów nie wygraliśmy nie będę (jak już wspomniałem) rżnął głupa i przyznam, że system bohatera tabloidów działa. Zauważyłem to samo o czym wspomniał Jarmaj - takiej liczby snujów na drogach nie widziałem w Polsce jak żyję. Czy to się przełoży na spadek liczby ofiar śmierytelnych? Jasne, że tak.
A ile przyniesie Rostowskiemu? Myślę, że znacznie mniej niż założono.

A wczoraj wieczorem po moim ostatnim wpisie na tym szanownym forum, zadzwoniło do mnie Dziecko z informacją, że "mu się akumulator rozładował i mnie potrzebuje na gwałt". Pojechałem, podłączyłem kable, odpalił. W drodze powrotnej stwierdziłem, że trzeba zatankować mój samochód i przy okazji go umyć, więc mi to trochę zabrało czasu. Po powrocie zapytałem Dziecko czy podłączył akumulator do prostownika. Jasne, że nie podłączył. A dlaczego? Bo:
1. "Nie trzeba, się podładował" (6 km jazdy na światłach). Po mojej uwadze, że się nie podładował na tych 6. km, dziecko stwierdziło, że
2. "Jest ciemno, jutro podłączę" (nazajutrz rozpoczynał zajęcia o 12-tej, a wstawać wcześnie nie lubi). Uwaga, że 2 godziny ładowania to trochę mało, skwitował
3. "Wystarczy".
No to mu dałem mandat i o dziwo, natychmiast podłączył.
Trochę mi to przywiodło na myśl tę dyskusję o fotoradarach. 8-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 27 lut 2013, o 15:41

Nie zlikwidowali radarów w debilnych miejscach. Nie znieśłi debilnych ograniczeń. To ja pytam dlaczego?
Prawdopodobnie z tego samego powodu, z którego nowo remontowana szosa, przy przejeździe kolejowym na 20 metrów przed przejazdem i 20 za ma strefę dziur.

Konflikt komptenecji, budżety gmin... brak umocowań...
I obojętne czy TP czy jakiś inny, i tak by wprowadzili i może szybciej, i może gorzej dla nas a może inaczej, ale by nas strzygli tak samo. Na razie cieszyć się, że można bulnąć więcej za brak punktów.
Przez takie dyskusje jak tu o niesprawiedliwości społecznej zlikwidują tę możliwość i będą mądrale miały za swoje, jak zbiorą punktów 25. Niestety to żadna satysfakcja, bo nas wszystkich to dopadnie.
Ostatnio zmieniony 27 lut 2013, o 15:59 przez Arno, łącznie zmieniany 1 raz.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

ODPOWIEDZ