I jeszcze słówko do projektu 'fotoradarowego'

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: I jeszcze słówko do projektu 'fotoradarowego'

Post 27 lut 2013, o 15:48

Gal pisze: No to mu dałem mandat i o dziwo, natychmiast podłączył.
Trochę mi to przywiodło na myśl tę dyskusję o fotoradarach. 8-)

Powiem tak, gdybyś mu dał klapsa, to by podłączył jeszcze szybciej.
Za komuny to było jednak fajnie, wszystko było poukładane :razz:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 254 razy
Polubione posty: 533 razy

Post 27 lut 2013, o 16:28

Konto usunięte pisze: Za komuny to było jednak fajnie, wszystko było poukładane :razz:

Szczególnie kartki na mięso w portfelu i ocet na półkach :razz:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 27 lut 2013, o 16:36

Konto usunięte pisze:
Gal pisze: No to mu dałem mandat i o dziwo, natychmiast podłączył.
Trochę mi to przywiodło na myśl tę dyskusję o fotoradarach. 8-)

Powiem tak, gdybyś mu dał klapsa, to by podłączył jeszcze szybciej.
Za komuny to było jednak fajnie, wszystko było poukładane :razz:
Jak powszechnie wiadomo, hasło "Komuno wróć" to moje motto życiowe.
Mandat jest klapsem. Tylko trochę inaczej, ale wcale nie łagodniej. I co najmniej równie skutecznie.
Napoleon kiedyś powiedział, że bagnetami da się niemal wszystko zrobić tylko siedzieć się na nich nie da. Komuniści jak widać, tego do końca nie zrozumieli.
Teraz się to zmieniło; klapsy są zabronione, bagnetów nie używamy i słusznie, bo po jaką cholerę skoro znacznie łatwiej i skuteczniej można to samo osiągnąć za pomocą mandatów, kredytów hipotecznych i medialnej groźby ostracyzmu za nieprawomyślne poglądy?
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 27 lut 2013, o 17:37

Gal pisze: Jak powszechnie wiadomo, hasło "Komuno wróć" to moje motto życiowe.

Hehe, to był taka moja mała prowokacja z tą komuną, bo wiem, że masz do tego dystans. Ale czasem mam wrażenie, że ogólnie zapominamy jak nam wtedy brakowało poczucia wolności, swobody i nie wtrącania się państwa w nasze prywatne sprawy. Abstrahując od kartek na mięso, bo to inna bajka. Ale prywatności to nam brakowało (z tego co pamiętam) bardzo.

A teraz dobrowolnie pozwalamy się monitorować, nagrywać, kontrolować i karać za byle g.... W imię budżetu, bo nie w imię bezpieczeństwa. Bezpieczeństwo to się osiąga likwidując i przebudowując niebezpieczne skrzyżowania.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 27 lut 2013, o 19:32

Arno pisze: Przez takie dyskusje jak tu o niesprawiedliwości społecznej zlikwidują tę możliwość

Rostowski oraz TP i spółka codziennie czyta nasze forum.

Jestem tego pewien.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 27 lut 2013, o 20:41

Drogi Leonie,
Poza nieliczną grupą nikt tego nie czyta. Ale wystarczy w googla wrzucić co trzeba i te komentarze też wyjdą.
Ale głosy tutaj nie są szczekaniem na puszczy, bo wystarczy, że redaktoruńcie z TVN24 heżdżący Subaru to czytali.
Ale nie o to chodzi, te chrzany o niesprawiedliwości pojawiały się gdzie indziej - w mediach. Bo niefrasobiliwi dziennikarze, dziś chwytają się czegokolwiek, żeby tylko news był. I to że truli o tym samym mnie nie dziwi. A na to państwo z rządu na pewno trafili.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 27 lut 2013, o 21:45

Gal pisze: WiS... to ty grałeś w reklamie Old Spice'a..?
Ekhmmm, nie oglądałem ostatnio żadnej reklamy oldspajsa - więc nie łapię przekazu, niestety. Trza mi jakoś inaczej. Najlepiej nietelewizyjnie ;-)
Gal pisze: Są trzy opcje:
1. Jeździmy zgodnie z przepisami i wtedy choćby nas namierzali z kosmosu to nam to wisi.
2. Nie jeździmy zgodnie z przepisami i tracimy prawo jazdy.
3. Można też utworzyć nową partię, która wygra wybory głosami wk...nych kierowcow i zniesie ograniczenia prędkości.
Trzecia opcja mi najbardziej pasuje.
Prędzej, czy później - zapewne dojdzie do wariantu nr 1.
I to nawet byłoby OK, pod warunkiem, że te przepisy nie byłyby durne. A dzisiaj tak mamy, że "zgodnie ze znakami" wcale nie oznacza - bezpieczniej. Moim zdaniem, nie ma prostego związku pomiędzy fotoradarowym terrorem a spadkiem liczby ofiar na drogach. Owszem, może i kilka "żyć" się uchroni przez to, że ktoś pojedzie wolniej. Ale kilka innych osób zginie, gdyż:
- nagle ktoś za ostro zahamuje na widok podejrzanego kubła na śmieci w krzakach;
- ktoś, wkurzony snującą się kolumną, zacznie w końcu wyprzedzać tam, gdzie co prawda nie ma fotoradaru, ale za to nic nie widać;
- ktoś wypieprzy na źle wyprofilowanym łuku albo niezałatanej dziurze, ewentualnie zostanie trącony przez TIRa wyprzedzającego rowerzystę albo traktor, gdyż Waaadza zamiast budować bezpieczne, proste drogi dwupasmowe stawia fotoradary na istniejących, krzywych i jednopasmowych - uważając, że to załatwia sprawę;
- ktoś wpadnie pod rozpędzone auto przed własnym domem, w drodze do szkoły, sklepu lub kościołka, gdyż Waaadza, zamiast budować obwodnice WOLNE OD ZABUDOWAŃ I RUCHU LOKALNEGO (pieszo-rowerowo-furmankowo-samochodowego), stawie fotoradary na drogach międzynarodowych i krajowych tam, gdzie wchodzą one w obszar natężonego ruchu lokalnego - i uważajac, że to załatwia sprawę.
Etc.etc.
Otóż, droga Waaadzo i drodzy Koledzy usiłujący dostrzec w jej działaniach jakąś dobrą stronę - spowalnianie ruchu przy pomocy fotoradarów i tajnych kin objazdowych oraz dronów i helikopterów NIE ZAŁATWIA SPRAWY.
Ludzie będą dalej ginąć, bo niektórym i tak się będzie spieszyło.
Co do wariantu nr 3 - ciekawostka. Jakieś 13 lat temu, w pewnym pokoiku na poddaszu, na Koszykowej, siedzielim z miłym brunetem o charakterystycznym, orlim profilu i historycznym nazwisku, i knulim, żeby taką partią kierowców, może nie znoszącą ograniczenia prędkości - ale organizującą ruch drogowy w sposób PRZYJAZNY DLA KIEROWCOW - była tworzona własnie Platforma Obywatelska. Właściwie, to wtedy jeszcze nie partia, ale ruch społeczny. Brunet był wtedy pierwszym pełnomocnikiem programowym tego ruchu (czego dziś w jego oficjalnym zyciorysie jakoś nie widać), no i bardzo był do tej "promotoryzacyjnej" wizji przyszłej PO zapalony. Ja zaś, powiedzmy, zatroskanym obywatelem, który z owym ruchem wiązał pewne nadzieje na tyle, że chciało mi się zwalić brunetowi na głowę z teczką wstępnie rozpisanych pomysłów programowych.
Gie z tego wyszło, jak wiadomo.
Ale ostatnio brunet objął wysoki stołek państwowy, w dodatku związany z nadzorem nad istotnyą cześcią służb odpowiedzialnych za bezpieczeństwo ruchu drogowego.
Aż kupiłem paczkę czipsow - i czekam, czy pamięta rozmowę na Koszykowej 13 lat temu... :evilgrin:
Ostatnio zmieniony 27 lut 2013, o 21:54 przez WiS, łącznie zmieniany 1 raz.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 27 lut 2013, o 21:52

Arno pisze: te chrzany o niesprawiedliwości
Czuję się wywołany do tablicy bo to ja "chrzaniłem" i zdania nie zmieniam to ,że można się było wykupić bo instytucje państwowe są nieudolne w prawidłowym egzekwowaniu prawa jednocześnie wymagając od nas bycia bardziej świętszymi od papieża ,mi osobiście przeszkadza.

Nie wiem kwestia podejścia do tak zwanego "Polskiego cwaniactwa" którego nie toleruję za równo u zwykłych obywateli ,a tym bardziej u władz. Jeżeli chcą od nas tak restrykcyjnie wymagać przestrzegania prawa to ja sobie nie życzę żeby sami szli na skróty.
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 27 lut 2013, o 22:11

Arno pisze: Przez takie dyskusje jak tu o niesprawiedliwości społecznej zlikwidują tę możliwość i będą mądrale miały za swoje, jak zbiorą punktów 25. Niestety to żadna satysfakcja, bo nas wszystkich to dopadnie.
Jesteś pewien, że posłowie w końcu zaczną płacić mandaty, jak inni? Optymista. ;-)

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 lut 2013, o 22:12

citan pisze: Jesteś pewien, że posłowie w końcu zaczną płacić mandaty, jak inni? Optymista. ;-)

Ale z koalicji, czy z opozycji ? :whistle:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 28 lut 2013, o 01:49

WiS pisze: Gal napisał(a):
WiS... to ty grałeś w reklamie Old Spice'a..?

Ekhmmm, nie oglądałem ostatnio żadnej reklamy oldspajsa - więc nie łapię przekazu, niestety. Trza mi jakoś inaczej. Najlepiej nietelewizyjnie

TV nie mam w domu od 8 lat, ale ta reklama była dość popularna w internecie.
Jak by nie było - gratuluję muskulatury. :thumb:

WiS pisze: Prędzej, czy później - zapewne dojdzie do wariantu nr 1.
I o tym pisałem.
Cała reszta to kombinowanie konia pod górę.
A te zabawki kolegi mana ten proces po prostu przyspieszą. Jeżeli utrzymana będzie możliwość wymigania się od punktów poprzez zapłacenie więcej, to proces dostosowywania się będzie nieco łagodniejszy (mniej indywidualnych i firmowych problemów), ale równie skuteczny, bo kasa działa. Zawsze.
Jeżeli Seremet zwycięży, to w firmach, w których pracownicy "muszą się przemieszczać", rotacja będzie sporo większa. Ale i tak wariant nr 1 jest nieunikniony.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 238 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 28 lut 2013, o 08:10

Wczoraj na wsi był Gowin.
Muszę zapytać, ile było radiowozów obstawy i czy policja pilotowała go, jadąc 50 w terenie zabudowanym... :giggle:

Man wtopił....

http://www.poboczem.pl/naszym-zdaniem/n ... nId,937496

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 lut 2013, o 09:28

citan, ja nie piszę o posłąch i innych przedstawicielach a o mądralach wypowiadających się o niesprawiedliwości, np u nas. To ruch w internecie i kretyni dziennikarze spowodują odebranie możliwości ucieczki przed punktami.

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 28 lut 2013, o 09:53

Arno pisze:citan, ja nie piszę o posłąch i innych przedstawicielach a o mądralach wypowiadających się o niesprawiedliwości, np u nas. To ruch w internecie i kretyni dziennikarze spowodują odebranie możliwości ucieczki przed punktami.
Zgadzam się z Galem, że te zmiany są nieuchronne. I nie wiemy tylko jak szybko, bo będą wybory albo jednak trzeba będzie te zaplanowane wpływy zrealizować. Ale to znów będzie wybiórcze działanie władzy - zapłacą zwykli kierowcy i - karetek pogotowia, a generał i posłowie dalej będą jeździli 80 w zabudowanym.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 28 lut 2013, o 10:43

Arno pisze:citan, ja nie piszę o posłąch i innych przedstawicielach a o mądralach wypowiadających się o niesprawiedliwości, np u nas. To ruch w internecie i kretyni dziennikarze spowodują odebranie możliwości ucieczki przed punktami.
Arno, czy Ty nam naprawdę już w którymś z kolei poście próbujesz powiedzieć, że jeśli coś waaadza robi od dupy strony, to lepiej im tego nie wytykać, bo mogą nam zrobić jeszcze gorzej?
czarne jest piękne...

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 28 lut 2013, o 10:56

FUX pisze: Man wtopił....

Trzeba było nie zadzierać z czwartą władzą. Jakoś mi bohatera prasy bulwarowej szczególnie nie żal. Skoro chce nas zmusić do przestrzegania przepisów, to sam też niech ich przestrzega.

Jeśli mam słabość do chłopców, to ostatnią głupotą jest stawanie na czele kampanii do walki z homoseksualizmem.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 lut 2013, o 13:48

Gal pisze: TV nie mam w domu od 8 lat, ale ta reklama była dość popularna w internecie.
Jak by nie było - gratuluję muskulatury.
Aaaa, TA reklama. To owszem, grałem. Tego białego konia 8-)
Jak by nie było - dziękuję za gratulacje.
Gal pisze: o tym pisałem.
Cała reszta to kombinowanie konia pod górę.
A te zabawki kolegi mana ten proces po prostu przyspieszą. (...) Ale i tak wariant nr 1 jest nieunikniony.
Koń już tak widać ma, że kombinuje - że co prawda pod górę się wdrapać musi, ale może by tak jednak baba zlazła z wozu, żeby było lżej? A przynajmniej... solidarniej :cofee:
Niby nic, ale wtedy to i koń obroku może mniej wymagać, co Szanownym Woźnicom (i Panu Hrabiemu dla którego owi pracują) poddaję pod rozwagę.
W naszym konkretnym przypadku owo końskie "kombinowanie pod górę" sprowadza się do dwóch zasadniczych rzeczy:
- żeby baba solidarnie lazła pieszo, zamiast wieźć się na koźle, czyli żeby Waaadza solidarnie zwalniala w zabudowanym (skoro ma być bezpieczniej);
- żeby w miarę możliwości zasypać dziury na podjeździe, zamiast tylko lać batem - czyli cała, wielkorotnie omawiana, inzynieria ruchu.
Tylko tyle.
Konto usunięte pisze: Jeśli mam słabość do chłopców, to ostatnią głupotą jest stawanie na czele kampanii do walki z homoseksualizmem.
Masz coś do kardynała O'Briena? :giggle:
Konto usunięte pisze: Jakoś mi bohatera prasy bulwarowej szczególnie nie żal.
A mnie mimo wszystko tak. Bo skądinąd to sympatyczny chłop jest, a że mentalne dziecko swojej formacji... każdy z nas w dużym stopniu tak ma, jak mu skorupka za młodu nasiąkła.
Poza tym, nie oszukujmy się - przywileje Waaadzy to pokusa, z którą niełatwo jest walczyć. Kto dotknął - ten wie. Więc konskewentnie - potępiam grzech, wspołczuję grzesznikowi.

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubione posty: 3 razy

Post 28 lut 2013, o 14:02

W Trójce właśnie skończyła się audycja "fotoradarowa", z udziałem między innymi Szanownego Pana znanego niektórym forumowiczom ... cieeenko się tłumaczył w końcówce, oj cieenko ;-)

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 lut 2013, o 14:06

LouCyphre pisze: cieeenko się tłumaczył w końcówce, oj cieenko ;-)

No przecież wiadomo, że to przez ajfona. :giggle:

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubione posty: 3 razy

Post 28 lut 2013, o 14:54

Słusznie. Nie od dziś wiadomo, że produkty Apple to samo zło, nawet radary zakłócają, nie wspominając już o niepłodności wśród kobiet, kur i trzody chlewnej ;-)

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 184 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 28 lut 2013, o 15:57

LouCyphre pisze:W Trójce właśnie skończyła się audycja "fotoradarowa", z udziałem między innymi Szanownego Pana znanego niektórym forumowiczom ... cieeenko się tłumaczył w końcówce, oj cieenko ;-)
To co ten człowiek opowiada to bezczelna hipokryzja :!:
A kierowców ma w " D " :idea:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 lut 2013, o 16:00

vibovit, ależ ja nie powiedziałem nic takiego?
Ja jedynie twierdzę, że wygodnie mieć możliwość uniknięcia punktów i bulnięcia więcej, prawda?
I twierdzę, że to bałwaństwo walka z tym, bo potem kłopoty będą straszne ze zdobyciem prawka na nowo.

A teraz zapytam cię vibovicie, jakby się wprowadzało na masową skalę radary nie "od dupy strony"? Myślę, że władza w tym kraju wyjścia nie ma, ze względu na jakieś dyrektywy z Unii. Więc i tak musieliby wprowadzić PO, PiS, Palikoty... A jeśli chcesz powiedzieć, że najlepiej by było najpierw zbudować drogi, to TAK zgadzam się z Tobą, ale wiesz tak samo jak ja, że to niewykonalne.
Rozumiem, że pragnąłbyś, żebyśmy poczekali ze stawianiem radarów do momentu zbudowania sieci dróg, zmiany wszystkich nawierzchni... czyli do 2113 roku na oko. Też mi się to podoba.
Ale czy to nie jest pewna naiwność?

Sprawdzenie miejsc w których stoją radary i durne ograniczenia? Jak napisałem gdzieś wyżej, sądzę, że to kwestia konfilktu kompetencji Policji, gmin, zarządów dróg itepe....
Bo to jest Polska właśnie. Jeśli chcesz napisać, że trzeba to zmienić, to zobacz, co się dzieje od 20 lat... I czy nie mówimy tu czasem o utopii.
Myślenie życzeniowe się nazywa. Bądźmy realystamy.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 28 lut 2013, o 16:03

WiS pisze: A mnie mimo wszystko tak
No dobra, teraz to już mi jest go trochę żal. Ale taka jest cena sławy i bycia celebrytą

http://www.fakt.pl/Tomasz-Polec-chwali- ... 870,1.html

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 28 lut 2013, o 16:18

Arno, pisząc "od dupy strony" mam na myśli to, że (pomijam już te drogi, bo to oczywiste).
Najpierw stworzyliśmy system punktów i mandatów.
Nastawialiśmy radarów - może i dlatego, ze Unia kazała, a może dlatego, że się okazało, że to się opłaca.
Potem się okazało, że jak zaczniemy wszystkich kasować (ładować im punkty) to zaraz połowa transportu nam stanie, bo zawodowi kierowcy zostaną bez prawa jazdy.
Wprowadziliśmy więc zapisy o tym, że z punktów można się wymigać, za dodatkową opłatą.
Wyszło jednak na to, że trochę się to kłóci ze świętym "planem poprawy bezpieczeństwa" na polskich drogach, więc kombinujemy dalej.
Społeczeństwo też się krzywi, że władza zasłania się immunitetami i ma gdzieś te fotoradary.
Jakoś trzeba media i społeczeństwo ugłaskać, no i minister Nowak nieustająco nam obiecuje, że zweryfikuje miejsca ustawienia radarów, przyjrzy się oznakowaniu dróg, ... kiedyś może...

Jak dla mnie nie wygląda to na dobrze przygotowany program poprawy bezpieczeństwa, a na totalną improwizację. Naprędce łatanie miejsc, którymi nieustannie coś wycieka.

Wcale się nie dziwię, że rząd broni tego "projektu" jak niepodległości i zgadzam się, ze każda ze stron zachowywałaby się podobnie.
Przecież to prawie perpetuum mobile. Korzyści społeczne, czyli mityczna poprawa bezpieczeństwa, która przynosi korzyści finansowe.
czarne jest piękne...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 lut 2013, o 16:37

Arno pisze: Myślę, że władza w tym kraju wyjścia nie ma, ze względu na jakieś dyrektywy z Unii.
Nieprawda.
Arno pisze: najlepiej by było najpierw zbudować drogi, to TAK zgadzam się z Tobą, ale wiesz tak samo jak ja, że to niewykonalne.
Dlaczego...? W tylu krajach świata się da, a u nas akurat nie?
Arno pisze: pragnąłbyś, żebyśmy poczekali ze stawianiem radarów do momentu zbudowania sieci dróg, zmiany wszystkich nawierzchni... czyli do 2113 roku na oko. Też mi się to podoba.
Profilowanie zakretów zgodnie z prawami fizyki da się załatwić przed 2113. Zmuszanie właścicieli stacji benzynowych do wykupu nieco większej działki i do budowy rozbiegówki, zamiast stawiania znaku ograniczenia i fotoradaru - tez. Zakaz budowy domów, sklepów, żlobkow i zakładów pogrzebowych tuż przy nowobudowanej obwodnicy - też. I tak dalej...
Trza jeno chcieć. I mysleć trochę.
Arno pisze: kwestia konfilktu kompetencji Policji, gmin, zarządów dróg itepe....
Bo to jest Polska właśnie.
To jak sobie Władza nie radzi, to niech se poszuka innej roboty, jeden z drugim - derechtór, minister, prezes i poseł. Chleb może umie piec, albo buty łatać... albo chociaż bajki pisać?
Naprawdę zbyt wiele wymagam?
Tu zresztą - oczywiście - nie chodzi o to, ze się nie da. Nikt nawet nie próbuje. Bo to się władzy nie opłaca. Prościej kit wciskać, ze "Unia każe", i "że to przecież dla bezpieczeństwa".
G...o prawda.
vibowit pisze: Jak dla mnie nie wygląda to na dobrze przygotowany program poprawy bezpieczeństwa, a na totalną improwizację.
...bo to jest Polska wlaśnie ;-)

I będzie, dopóki nie zaczniemy od władzy wymagać. Dopóki będziemy tłumaczyc, że "zawsze tak było" i "że w Rosji jest gorzej".

ODPOWIEDZ