Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Dido
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Lokalizacja: Z tej samej wsi
Auto: To samo stado
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 3 mar 2013, o 23:16

damaz pisze: przepis na białą kiełbasę jest tak zaje.. fajny
A gdzież ci on? Ładnie to tak, odstawiać konspirację i niech się inni ślinią? :x



WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 mar 2013, o 00:01

Aj, bo tak prosty jak drut, że aż pisac hadko 8-)

Bierzemy naczyńko żaroodporne z pokrywką (wazne, żeby przylegała - bo jak nie, to problem wyżej opisany).

W naczyńku układamy białą kiełbasę, obficie przetykając jabłkami (pokrojonymi niechlujnie w kawałki mniejsze i większe) oraz cebulą (posiekaną też jak leci). Z przypraw - koniecznie dużo majeranku, a poza tym, jak fantazja dyktuje.
Czasem, gdy kiełbasa wyglada sucho, odrobina lekkiego oleju na spód, zeby się nie przypalało zanim się nie wytopi.

I do pieca na "tyle ile trzeba". W naszym piekarniku to oznacza z reguły jakąś godzinę przy pozycji wajchy "4" (w skali do "7").

Btw., dziś mnie żona nauczyła piec rybę :-d

Uwaga, Damaź, jest jeszcze prościej.

Znowu naczynie żaroodporne. W nim - rozmrożone filety (płaty) z jakiegoś morskiego zwierzaka (dziś to chyba była sola). Pokroiłem. Ułozyłem. Posmarowałem obficie sosem, powstałym z dosć gęstej śmietany (18%) i przypraw (tym razem - obficie ziele angielskie, estragon, marsala i tarta gałka muszkatołowa). I wymieszać, i pomiziać rybe. I w odkrytym naczyniu do pieca, znów na "4", na jakieś 35 min.

Palce lizać.

Dobrze popijać białym winem 8-)

Gorące dobrze się je na sałatce, powstałej z siekanej rukoli, kiełków, rodzynek, płatkow migdałów i i oliwy truflowej.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z Damaziowa
Polubił: 0
Polubione posty: 97 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 mar 2013, o 09:24

Kruszyn pisze: Macie obywatelu talent :-d
taaaki tam, talencik :-p

najważniejsze, że prawidłowo rozwijany (ostatnio już nie przełączam "kuchnia.tv" na Eurosport lub Euronews) :evilgrin:
WiS pisze:Uwaga, Damaź, jest jeszcze prościej.
tja..
no to jak już znajdę jakąś tanią rybę, to potem napiszę...

co można popsuć w jeszcze prostszym przepisie. :evilgrin:
:-)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 mar 2013, o 11:39

damaz pisze: no to jak już znajdę jakąś tanią rybę, t
damaz, widzisz jak Ci poprzeczkę podniósł....tanią rybę znajdź... :giggle:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 mar 2013, o 11:42

WiS pisze: Rodzynki się uprzednio moczyły z pół roku w jakimś ciemnym Kubańczyku

oj trzeba uważać, jest przepyszny ale jak się zje za duzo na raz to mozna stracic prawko :mrgreen:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 mar 2013, o 11:45

esilon, i kto póżniej uwierzy ,że tylko od rodzynek wyszło 0,30 :giggle:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 mar 2013, o 13:11

damaz pisze: nie przełączam "kuchnia.tv"
A ja nadal nie oglądam i nie czytam. Jako człowiek, który w innych dziedzinach ma niezłe porównanie teorii z praktyką uważam, że teoretyzowanie szkodzi.
Poza tym, w Polsce kult niekompetencji vel "rozpoznanie bojem" ma dobrą tradycję :evilgrin:
Czyli - Damaź, wyłączaj ten telewizor i do garów, ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć 8-)
Kruszyn pisze: Ci poprzeczkę podniósł....tanią rybę znajdź...
O, przepraszam, ja o taniej nic nie pisałem. :cofee:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 21 mar 2013, o 20:21

Gdzie mogę znaleźć pipetę do pieczenia? Znalazłem takie jakieś http://www.e-kuchenne.com.pl/pipeta-do- ... -2494.html ale wolałbym taką z giętką końcówką, tak żeby nie wyciągać garów z piekarnika.

Chodzi oczywiście o podlewanie sosem w trakcie pieczenia. Do piwa nie potrzebuję ;-)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 21 mar 2013, o 23:00

Łyżką podlewaj :-)
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 mar 2013, o 00:42

No podlewam lyzka, ale dzisiaj jechalem na dwa naczynia zaroodporne i 4 raz jak przyjaralem paluchy to zacząłem szukać :-)

A poza tym chce i juz :p

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 mar 2013, o 01:00

Alan, Alan, Alan! pisze: A poza tym chce i juz :p
Gadżeciarz i pierdoła :-p
Alan, Alan, Alan! pisze: ale dzisiaj jechalem na dwa naczynia zaroodporne
Co robiłeś :?:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: SM
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 mar 2013, o 13:04

Kruszyn pisze:
Alan, Alan, Alan! pisze: ale dzisiaj jechalem na dwa naczynia zaroodporne
Co robiłeś :?:
jak to co? - Kaczkę na święta :giggle: jechał na dwa naczynia - kazał kaczce się ruszać w piekarniku, żeby się nie przypalała :mrgreen:
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 mar 2013, o 13:05

Alan, Alan, Alan! pisze: 4 raz jak przyjaralem paluchy

Trzeba zakładać rękawiczki :idea: nie tylko w zimę :giggle:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 mar 2013, o 13:08

WiS pisze: dziś mnie żona nauczyła piec rybę

Można prościej - do ryby (np pstrąg) wkładamy fetę (w małych kawałeczkach albo przerobioną na pastę) i gałązkę rozmarynu, skrapiamy cytryną, zawijamy w folię alu i do pieca na 15 minut (180-200) - i już 8-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 mar 2013, o 14:08

Kruszyn pisze: Co robiłeś
nic wielkiego, wygrzebałem wszystkie udka z zamrażalnika.

mam ostatnio trochę luźniej, a skoro nie uznaję parytetów , zajmuję się więcej domem, bo M ma dużo roboty. ;-)
Konto usunięte pisze: Trzeba zakładać rękawiczki nie tylko w zimę
są rękawiczki, ale nie umiem w tym operować łyżką. A, że nie jestem kucharzem, nie byłem i nigdy nie będę to szukam sposobów łatwych, a nie koszernych ;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 mar 2013, o 17:33

Alan, Alan, Alan! pisze: skoro nie uznaję parytetów , zajmuję się więcej domem, bo M ma dużo roboty.
To dokładnie jak u nas - zakładamy Koło Gospodyniów Domowych? :mrgreen:
Konto usunięte pisze: Można prościej
Obadamy... właśnie jakiegoś fileta myślę wygrzebać z zamrażalnika. Ale póki co, jadę śledziem ze słoiczka, sałatką "zielone, oliwa plus wszystko co w zasięgu oka" oraz piwem. Bardzo fajny piątkowy obiad :evilgrin:

Dido
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Lokalizacja: Z tej samej wsi
Auto: To samo stado
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 mar 2013, o 17:36

Alan, Alan, Alan! pisze: Gdzie mogę znaleźć pipetę do pieczenia? Znalazłem takie jakieś http://www.e-kuchenne.com.pl/pipeta-do- ... -2494.html ale wolałbym taką z giętką końcówką, tak żeby nie wyciągać garów z piekarnika.
Takiej z giętką końcówką nie widziałam ale ta jest dość długa i ma końcówkę prysznicową do polewania i igłę do nadziewania
http://www.fide.pl/cuisipro/pipeta-do-s ... 47081/810/

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 mar 2013, o 17:39

WiS pisze: To dokładnie jak u nas - zakładamy Koło Gospodyniów Domowych?
no nie wiem, zastanawiałem się dzisiaj czy nie przejść na równouprawnienie. Trzeba by wtedy tylko ogarniać listę czyja kolej zamówić KFC :mrgreen:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 mar 2013, o 17:51

Alan, Alan, Alan! pisze: no nie wiem,
...wystąpimy o środki z Unii :cofee:
Alan, Alan, Alan! pisze: czy nie przejść na równouprawnienie
Odpada, spódnice mogę nosić, ale makijaż mnie przeraża :giggle:
Alan, Alan, Alan! pisze: czyja kolej zamówić KFC
Fuj. To już wolę pajdę chleba ze smalcem, wobec braku weny na cokolwiek innego.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 mar 2013, o 18:01

WiS pisze: To już wolę pajdę chleba ze smalcem
chleb ze smalcem i cebulą. Niedawno zrobiłem sobie taką ucztę :)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 mar 2013, o 18:13

Mmmmmm... :thumb: Albo z ogórasem kiszonym...

I piiiwooo, rzecz jasna.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 mar 2013, o 18:18

WiS pisze: Mmmmmm... Albo z ogórasem kiszonym...
albo bez "albo" ;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 mar 2013, o 18:22

A, jeśli bez "albo", to ogóreczek raczej wtedy konserwowy - jak dla mnie :whistle:

Nie ma to jak prosta, zdrowa kuchnia :cofee:

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 mar 2013, o 18:56

Dobrze że jestem po obiedzie. :cofee:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 mar 2013, o 19:13

bigos z kuchni polowej z jeszcze ciepłym chlebem od piekarza?

no dobra zgłodniałem ;-)

ODPOWIEDZ