A gdzież ci on? Ładnie to tak, odstawiać konspirację i niech się inni ślinią?damaz pisze: przepis na białą kiełbasę jest tak zaje.. fajny
Przepisy i przypisy
Re: Przepisy i przypisy
- WiS
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Re: Przepisy i przypisy
Aj, bo tak prosty jak drut, że aż pisac hadko
Bierzemy naczyńko żaroodporne z pokrywką (wazne, żeby przylegała - bo jak nie, to problem wyżej opisany).
W naczyńku układamy białą kiełbasę, obficie przetykając jabłkami (pokrojonymi niechlujnie w kawałki mniejsze i większe) oraz cebulą (posiekaną też jak leci). Z przypraw - koniecznie dużo majeranku, a poza tym, jak fantazja dyktuje.
Czasem, gdy kiełbasa wyglada sucho, odrobina lekkiego oleju na spód, zeby się nie przypalało zanim się nie wytopi.
I do pieca na "tyle ile trzeba". W naszym piekarniku to oznacza z reguły jakąś godzinę przy pozycji wajchy "4" (w skali do "7").
Btw., dziś mnie żona nauczyła piec rybę
Uwaga, Damaź, jest jeszcze prościej.
Znowu naczynie żaroodporne. W nim - rozmrożone filety (płaty) z jakiegoś morskiego zwierzaka (dziś to chyba była sola). Pokroiłem. Ułozyłem. Posmarowałem obficie sosem, powstałym z dosć gęstej śmietany (18%) i przypraw (tym razem - obficie ziele angielskie, estragon, marsala i tarta gałka muszkatołowa). I wymieszać, i pomiziać rybe. I w odkrytym naczyniu do pieca, znów na "4", na jakieś 35 min.
Palce lizać.
Dobrze popijać białym winem
Gorące dobrze się je na sałatce, powstałej z siekanej rukoli, kiełków, rodzynek, płatkow migdałów i i oliwy truflowej.
Bierzemy naczyńko żaroodporne z pokrywką (wazne, żeby przylegała - bo jak nie, to problem wyżej opisany).
W naczyńku układamy białą kiełbasę, obficie przetykając jabłkami (pokrojonymi niechlujnie w kawałki mniejsze i większe) oraz cebulą (posiekaną też jak leci). Z przypraw - koniecznie dużo majeranku, a poza tym, jak fantazja dyktuje.
Czasem, gdy kiełbasa wyglada sucho, odrobina lekkiego oleju na spód, zeby się nie przypalało zanim się nie wytopi.
I do pieca na "tyle ile trzeba". W naszym piekarniku to oznacza z reguły jakąś godzinę przy pozycji wajchy "4" (w skali do "7").
Btw., dziś mnie żona nauczyła piec rybę
Uwaga, Damaź, jest jeszcze prościej.
Znowu naczynie żaroodporne. W nim - rozmrożone filety (płaty) z jakiegoś morskiego zwierzaka (dziś to chyba była sola). Pokroiłem. Ułozyłem. Posmarowałem obficie sosem, powstałym z dosć gęstej śmietany (18%) i przypraw (tym razem - obficie ziele angielskie, estragon, marsala i tarta gałka muszkatołowa). I wymieszać, i pomiziać rybe. I w odkrytym naczyniu do pieca, znów na "4", na jakieś 35 min.
Palce lizać.
Dobrze popijać białym winem
Gorące dobrze się je na sałatce, powstałej z siekanej rukoli, kiełków, rodzynek, płatkow migdałów i i oliwy truflowej.
Re: Przepisy i przypisy
taaaki tam, talencikKruszyn pisze: Macie obywatelu talent![]()
najważniejsze, że prawidłowo rozwijany (ostatnio już nie przełączam "kuchnia.tv" na Eurosport lub Euronews)
tja..WiS pisze:Uwaga, Damaź, jest jeszcze prościej.
no to jak już znajdę jakąś tanią rybę, to potem napiszę...
co można popsuć w jeszcze prostszym przepisie.
Re: Przepisy i przypisy
damaz, widzisz jak Ci poprzeczkę podniósł....tanią rybę znajdź...damaz pisze: no to jak już znajdę jakąś tanią rybę, t
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Re: Przepisy i przypisy
WiS pisze: Rodzynki się uprzednio moczyły z pół roku w jakimś ciemnym Kubańczyku
oj trzeba uważać, jest przepyszny ale jak się zje za duzo na raz to mozna stracic prawko
Re: Przepisy i przypisy
esilon, i kto póżniej uwierzy ,że tylko od rodzynek wyszło 0,30 
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
- WiS
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Re: Przepisy i przypisy
A ja nadal nie oglądam i nie czytam. Jako człowiek, który w innych dziedzinach ma niezłe porównanie teorii z praktyką uważam, że teoretyzowanie szkodzi.damaz pisze: nie przełączam "kuchnia.tv"
Poza tym, w Polsce kult niekompetencji vel "rozpoznanie bojem" ma dobrą tradycję
Czyli - Damaź, wyłączaj ten telewizor i do garów, ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć
O, przepraszam, ja o taniej nic nie pisałem.Kruszyn pisze: Ci poprzeczkę podniósł....tanią rybę znajdź...
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Re: Przepisy i przypisy
Gdzie mogę znaleźć pipetę do pieczenia? Znalazłem takie jakieś http://www.e-kuchenne.com.pl/pipeta-do- ... -2494.html ale wolałbym taką z giętką końcówką, tak żeby nie wyciągać garów z piekarnika.
Chodzi oczywiście o podlewanie sosem w trakcie pieczenia. Do piwa nie potrzebuję
Chodzi oczywiście o podlewanie sosem w trakcie pieczenia. Do piwa nie potrzebuję
Re: Przepisy i przypisy
Łyżką podlewaj 
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Re: Przepisy i przypisy
No podlewam lyzka, ale dzisiaj jechalem na dwa naczynia zaroodporne i 4 raz jak przyjaralem paluchy to zacząłem szukać
A poza tym chce i juz :p
A poza tym chce i juz :p
Re: Przepisy i przypisy
Gadżeciarz i pierdołaAlan, Alan, Alan! pisze: A poza tym chce i juz :p
Co robiłeśAlan, Alan, Alan! pisze: ale dzisiaj jechalem na dwa naczynia zaroodporne
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Re: Przepisy i przypisy
jak to co? - Kaczkę na świętaKruszyn pisze:Co robiłeśAlan, Alan, Alan! pisze: ale dzisiaj jechalem na dwa naczynia zaroodporne
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: Przepisy i przypisy
Alan, Alan, Alan! pisze: 4 raz jak przyjaralem paluchy
Trzeba zakładać rękawiczki
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: Przepisy i przypisy
WiS pisze: dziś mnie żona nauczyła piec rybę
Można prościej - do ryby (np pstrąg) wkładamy fetę (w małych kawałeczkach albo przerobioną na pastę) i gałązkę rozmarynu, skrapiamy cytryną, zawijamy w folię alu i do pieca na 15 minut (180-200) - i już
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Re: Przepisy i przypisy
nic wielkiego, wygrzebałem wszystkie udka z zamrażalnika.Kruszyn pisze: Co robiłeś
mam ostatnio trochę luźniej, a skoro nie uznaję parytetów , zajmuję się więcej domem, bo M ma dużo roboty.
są rękawiczki, ale nie umiem w tym operować łyżką. A, że nie jestem kucharzem, nie byłem i nigdy nie będę to szukam sposobów łatwych, a nie koszernychKonto usunięte pisze: Trzeba zakładać rękawiczki nie tylko w zimę
- WiS
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Re: Przepisy i przypisy
To dokładnie jak u nas - zakładamy Koło Gospodyniów Domowych?Alan, Alan, Alan! pisze: skoro nie uznaję parytetów , zajmuję się więcej domem, bo M ma dużo roboty.
Obadamy... właśnie jakiegoś fileta myślę wygrzebać z zamrażalnika. Ale póki co, jadę śledziem ze słoiczka, sałatką "zielone, oliwa plus wszystko co w zasięgu oka" oraz piwem. Bardzo fajny piątkowy obiadKonto usunięte pisze: Można prościej
Re: Przepisy i przypisy
Takiej z giętką końcówką nie widziałam ale ta jest dość długa i ma końcówkę prysznicową do polewania i igłę do nadziewaniaAlan, Alan, Alan! pisze: Gdzie mogę znaleźć pipetę do pieczenia? Znalazłem takie jakieś http://www.e-kuchenne.com.pl/pipeta-do- ... -2494.html ale wolałbym taką z giętką końcówką, tak żeby nie wyciągać garów z piekarnika.
http://www.fide.pl/cuisipro/pipeta-do-s ... 47081/810/
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Re: Przepisy i przypisy
no nie wiem, zastanawiałem się dzisiaj czy nie przejść na równouprawnienie. Trzeba by wtedy tylko ogarniać listę czyja kolej zamówić KFCWiS pisze: To dokładnie jak u nas - zakładamy Koło Gospodyniów Domowych?
- WiS
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Re: Przepisy i przypisy
...wystąpimy o środki z UniiAlan, Alan, Alan! pisze: no nie wiem,
Odpada, spódnice mogę nosić, ale makijaż mnie przerażaAlan, Alan, Alan! pisze: czy nie przejść na równouprawnienie
Fuj. To już wolę pajdę chleba ze smalcem, wobec braku weny na cokolwiek innego.Alan, Alan, Alan! pisze: czyja kolej zamówić KFC
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Re: Przepisy i przypisy
chleb ze smalcem i cebulą. Niedawno zrobiłem sobie taką ucztę :)WiS pisze: To już wolę pajdę chleba ze smalcem
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
- WiS
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Re: Przepisy i przypisy
A, jeśli bez "albo", to ogóreczek raczej wtedy konserwowy - jak dla mnie
Nie ma to jak prosta, zdrowa kuchnia
Nie ma to jak prosta, zdrowa kuchnia
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Re: Przepisy i przypisy
bigos z kuchni polowej z jeszcze ciepłym chlebem od piekarza?
no dobra zgłodniałem
no dobra zgłodniałem