Ekonomia praktyczna w pigułce czyli o kryzysie strasznym

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Ekonomia praktyczna w pigułce czyli o kryzysie strasznym

Post 18 mar 2013, o 22:03

WiS, :thumb:

czarne jest piękne...

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 18 mar 2013, o 22:05

WiS, a dla nieczytatych ?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Oqrek
4 gwiazdki
Auto: Volvo XC70
Polubione posty: 1 raz

Post 18 mar 2013, o 22:10

Hiszpania Portugalia ?
O czym wy tu p......... nie wiedząc w jakim jesteśmy gó....
vincent nie dla jaj został vice, a tempo i rozmach imponujące:
http://polskatonaszdom.salon24.pl/49370 ... wy-skandal
co tam 10% .... dupy będą trzeszczeć.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 18 mar 2013, o 22:15

leon pisze: dla nieczytatych ?
"Władimir Putin uznał decyzję Cypru o opodatkowaniu wkładów za mieszanie się w wewnętrzne sprawy Federacji Rosyjskiej".

PS. Babcia, rdzenna bamberka rodem z Wildy (w Posen, jakby kto nie kumał), nauczyła mnie że język wroga trzeba znać. Fakt, że bez biegłego niemieckiego raczej by starości nie dożyła. Dlatego kiedyś z pasją rzuciłem się na rosyjski, a potem - żeby znać też języki wrogów mojego wroga, także na inne języki wschodnie. Dziś to już mało aktualne, acz... jeśli Unia się rozleci, to - droga młodzieży - znowu będzie jak znalazł. Jesli natomiast UE przetrwa w zdrowiu i się rozwinie, no to już tylko mandaryński warto. I może jednak arabski, turecki...
Oqrek pisze: dupy będą trzeszczeć.
Widać, z radarów idzie za mało ;-)
Ostatnio zmieniony 18 mar 2013, o 22:18 przez WiS, łącznie zmieniany 1 raz.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 18 mar 2013, o 22:16

leon pisze: WiS, a dla nieczytatych ?
ja również nieczytaty, ale jakoś udało mi się dojść do takiego tłumaczenia
Władimir Putin wezwał decyzja Cyprze podatku od ingerencji depozytów w wewnętrzne sprawy Rosji.
w skrócie. W ramach zemsty na Unii... Polska będzie mieć droższy gaz :mrgreen:

Gootek
6 gwiazdek

Post 18 mar 2013, o 22:20

leon pisze:WiS, a dla nieczytatych ?
Amerykanie dla swoich nieczytatych mają już stosowny wynalazek...

Link: http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 2OfQdYrHRs#!
;-)
Ostatnio zmieniony 18 mar 2013, o 23:07 przez Gootek, łącznie zmieniany 1 raz.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 mar 2013, o 22:20

Alan, Alan, Alan! pisze: Władimir Putin wezwał decyzja Cyprze podatku od ingerencji depozytów w wewnętrzne sprawy Rosji.
Google Translate - powinni tego zabronić :giggle:
Alan, Alan, Alan! pisze: W ramach zemsty na Unii... Polska będzie mieć droższy gaz
Na ulicy będziesz sobie za to mógł nałapać taniego, i to od razu rozweselającego :mrgreen:

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 18 mar 2013, o 23:11

WiS, dowcip dnia :-)
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 mar 2013, o 23:12

WiS, ale on tak na serio, czy ktoś w ramach żartu wrzucił? :mrgreen:
czarne jest piękne...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 mar 2013, o 23:16

vibowit, wrzuć sobie w gugla "Oleg Kaszyn", to będziesz wiedział ;-)

PS. A tak bajdełej, dobry kontrapunkt do dyskusji o kondycji i sensie dziennikarstwa, w wątku o mediach 8-)

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0

Post 18 mar 2013, o 23:20

A ja dzis gadałem z koleżanką z Aten . Miesiąc temu kupiła jakieś złote libry angielskie i zarobiła 30% . Panika zaczyna się w Grecji

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 18 mar 2013, o 23:42

busik pisze: Z tego co słyszałem, to nawet wyciąganie kasy z bankomatów nie pomagało, bo państwo już zablokowało na kontach odpowiednie kwoty na poczet przyszłego podatku

Ja się tam nie znam, ale mam wrażenie graniczące z pewnością, że wystarczy, że kilkanaście/kilkadziesiąt procent posiadaczy kont, wypłaciło swoje depozyty, żeby skutecznie położyć cały system bankowy. Więc jaki sens ma taka operacja, po której ludzie masowo ruszą po pozostałe na kontach pieniądze???

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 18 mar 2013, o 23:44

Konto usunięte pisze: Więc jaki sens ma taka operacja, po której ludzie masowo ruszą po pozostałe na kontach pieniądze???

Jak już im zabiorą, to nie będzie po co wypłacać. Ale przepis na zabicie systemu świetny.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 19 mar 2013, o 00:00

Cypr jako małe państwo żyje z dwóch rzeczy: turystyki i systemu bankowego. U nas podatek Belki ma 19%, ale naliczane to jest od zysków, natomiast na Cyprze 6,7 % dla kont poniżej 100 tys EUR i 9,7% dla kont powyżej 100 tys EUR - to podatek naliczany od tego co masz na koncie. Czyli dwa razy masz np pobierany podatek od tej samej pensji - raz przez pracodawcę, drugi raz jak wpłynie na konto. Dochodzi zatem do patologii, gdy bierzesz kredyt (np na mieszkanie), przelewany masz na konto, po czym pomniejszany jest o podatek = mieszkania już bez brakującej kwoty nie kupisz, a kredyt spłacać z odsetkami musisz od pełnej kwoty kredytu :wall: :wall: :wall:

WiS ja spodziewałem się, że tam głównym pomysłem było rzucenie się na pralnie pieniędzy, bo sami mieszkańcy wyspy nie mają nawet 5% ogólnej wartości kasy o jakiej opodatkowaniu się mówi - tylko bardziej chodzi o precedens do jakiego może takie działanie doprowadzić. Remek słusznie nie wierzy Vincentowi, bo skoro chce przeglądać Ci przelewy, to za chwile rzuci się na Twoje zakupy i powie Ci, że te kondomy kupiłeś za tanio, bo normalnie kosztują drożej, więc proszę uregulowac podatek od brakującej kwoty.
Pamiętam jak obniżano akcyzę na wódkę, ogólne larum się podniosło, że wpływy do budżetu spadną... kufno prawda, zwiększyły się.
Ja dlatego jestem zwolennikiem znacznego zmniejszenia kosztów zatrudnienia, bo jak człowiek więcej kasy dostanie to co z nią zrobi? zje? wyda, a więc kolejny podatek choćby VAT wpłynie do kasy Vincenta. Właśnie kryzys jest dobrym momentem na takie działania

Fido_ giełdy już lecą w dół, jak się fama poniesie, że lepiej w skarpecie kasę trzymać niż w banku, to wszystko pieprznie tak, że się w papcie nie zmieścimy, a kryzys w 2008 będziemy wspominać jak dobrą imprezę imieninową
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 19 mar 2013, o 00:13

Oqrek pisze:Hiszpania Portugalia ?
O czym wy tu p......... nie wiedząc w jakim jesteśmy gó....
vincent nie dla jaj został vice, a tempo i rozmach imponujące:
http://polskatonaszdom.salon24.pl/49370 ... wy-skandal
co tam 10% .... dupy będą trzeszczeć.
Gwiazdowski się zdenerwował
Na poniedziałkowej konferencji prasowej Związek Przedsiębiorców i Pracodawców przedstawił Doniesienie o możliwości popełniania przestępstw przez urzędników Ministerstwa Finansów, które skierował na ręce Pawła Wojtunika, szefa CBA. Chodzi o tworzenie przepisów pozwalających na przekręty podatkowe.

"Ministerstwo Finansów pracuje nad rozciągnięciem zasad solidarnej odpowiedzialności podatników (która już jest zawarta w obowiązujących przepisach prawnych) na nowe stany faktyczne. Zwłaszcza w stosunku do towarów szczególnych, jakimi są paliwa, złom czy stal - czytamy w doniesieniu ZPP. - Nie negując oczywistych faktów istnienia zorganizowanych grup przestępczych a nawet mafii, należy wskazać, że to działalność Ministerstwa Finansów, które stanowi przepisy, przestępstwa te umożliwia."
http://finanse.wp.pl/kat,104762,title,P ... aid=110410
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 mar 2013, o 00:13

busik pisze: bardziej chodzi o precedens do jakiego może takie działanie doprowadzić.
I to też mnie martwi. Przypuszczam, że parę osob w Brukseli też - skutek psychologiczny tego, co się dzieje na Cyprze, jest bardzo zły, i nawet jesli nikt z decydentow w 'cywilizowanych" krajach nie ma zamiaru iść drogą cypryjską, to lud i tak w to nie uwierzy. Skądinąd, politycy się doczekali - przyzwyczaili ludzi, że gdy otwierają usta, to znaczy że kłamią...
busik pisze: Remek słusznie nie wierzy Vincentowi, bo skoro chce przeglądać Ci przelewy, to za chwile rzuci się na Twoje zakupy i powie Ci, że te kondomy kupiłeś za tanio, bo normalnie kosztują drożej, więc proszę uregulowac podatek od brakującej kwoty.
A, to oczywiście, że tak. Ale to zupełnie inna bajka. Ja nie twierdzę, że Vincent jest przyjacielem podatnika. Twierdzę jedynie, że nie zrobi czegoś (jak na Cyprze) co uderza w podstawy systemu, któremu służy.
busik pisze: jestem zwolennikiem znacznego zmniejszenia kosztów zatrudnienia,
+ 1
8-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 19 mar 2013, o 08:26

A porzekadło ludowe głosi.
Pewne są dwie rzeczy: podatki i śmierć.

I tak można podsumować powyższą dyskusję.
Nie wiadomo, co unijny sojuz wymyśli.
Ktoś już kiedyś przewidywał, że bańka nieruchomościowa, to pikuś.
Niedobrze....

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 19 mar 2013, o 11:46

busik pisze: lepiej w skarpecie kasę trzymać niż w banku

Pieniędzy już dawno nie ma. W bankach są tylko cyferki na kontach, a system trzyma się wyłącznie dlatego, że ludzie wierzą że te cyferki to realny kesz.

Nie da się w nieskończoność utrzymywać ekonomii opartej na permanentnym długu. W końcu koszty obsługi tego zadłużenia przerosną możliwości maszyn drukarskich :-| I co wtedy? Albo "zdejmowanie nawisu inflacyjnego" - czyli obcinanie cyferek w komputerach, aby zmniejszyć presję inflacyjną i nieuchronny wzrost stóp procentowych czyli kosztów obsługi długu :arrow: zubożenie społeczeństwa :arrow: możliwe rewolty (już i tak wrze w połowie Europy...), albo ogłoszenie bankructwa :arrow: natychmiastowe wyzerowanie długu, relatywnie niewielkie koszty społeczne, ale też i groźba zmiany waluty rozliczeniowej dla wielu transakcji. A przecież np USA przez wiele lat utrzymując rozliczenia międzynarodowe w dolarach przerzucało dług i inflację na resztę świata, nie sądzę żeby teraz UE czy USA chciały tak łatwo oddać tak dogodny instrument jakim są rozliczenia we własnej walucie Arabii Saudyjskiej, Chinom czy Indiom.
busik pisze: Ja dlatego jestem zwolennikiem znacznego zmniejszenia kosztów zatrudnienia

Ach, taki jest nieuchronny trend w ekonomii. Zwiększanie kosztów zatrudnienia przypomina dorzynanie zdychającego konia.

Pracy jest mało, a będzie jeszcze mniej. Nie da się już wycisnąć więcej z kurczącego się (w skali globalnej) rynku pracy.

Jedynym wyjściem jest opodatkowanie konsumpcji, bo to się będzie nasilać. :idea:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 19 mar 2013, o 12:01

Dwa banki - polski i amerykański zdecydowały co rok urządzać zawody kajakarskie z ośmioosobową załogą.
Obie drużyny cały rok trenowały intensywnie, a kiedy nadszedł dzień zawodów, każda drużyna była w pełni sił.

Jednak to Amerykanie wygrali z przewagą ponad jednego kilometra.

Po przegranej drużyna polskiego banku upadła na duchu.
Główny menedżer zdecydował, że należy postarać się wygrać w kolejnych zawodach i utworzyć grupę w celu rozwiązania problemu. Grupa ta po przeprowadzeniu licznych badań odkryła, że Amerykanie mieli siedmiu mężczyzn przy wiosłach i jednego dowodzącego, podczas gdy drużyna polska miała jednego mężczyznę przy wiosłach i siedmiu dowodzących.

W tej sytuacji menedżer dał oczywisty dowód swoich umiejętności kierowniczych, zatrudnił spółkę konsultacyjną do szczegółowego zanalizowania drużyny polskiej. Po wielu miesiącach wytężonej pracy eksperci doszli do wniosku, że w skład drużyny polskiej wchodziło zbyt wiele osób dowodzących, a za mało wiosłujących. Podpierając się raportem ekspertów, zarząd natychmiast zdecydował się zmienić strukturę załogi: teraz było tylko czterech dowodzących, dwóch nadzorujących, szef nadzorujących i jeden wiosłujący.
Ponadto wprowadzono serię punktów, po to by dać wiosłującemu motywację:
- Musimy poszerzyć zakres jego pracy i nadać mu większą odpowiedzialność.

W kolejnym roku Amerykanie wygrali przewagą dwóch kilometrów...

Bank polski natychmiast zwolnił wiosłującego z powodu znikomych rezultatów osiągniętych w pracy, ale mimo to przyznał premię grupie dowodzących, jako rekompensatę za wielką gorliwość zademonstrowaną przez drużynę. Spółka konsultacyjna przygotowała serie badań, dzięki którym wykazała, iż obrana taktyka była dobra, motywacja była właściwa, ale że wykorzystana materia (wiosłujący) powinna ulec polepszeniu.

Następnie bank polski zajął się projektowaniem nowej łodzi...

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 mar 2013, o 12:05

I na to wszystko trzeba dorzucić CO2 i wzrastające koszty produkcji z powodu drożejącej energii. Konkurencyjność Europy spada.
Ciekawe ile CHINY wydają na łapówki dla europosłów, żeby głosowali w kwestach ociepleniowych.

Siedzą w tej Brukseli i laubzegą obcinają gałąź, na której siedzimy.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 19 mar 2013, o 13:34

świetny tekst, prawdziwy cholernie,
własnie wróciłem z urzędu, po raz kolejny przypomniało mi sie że procedowanie istotą sprawy a nie sprawa! załatwieniu której służą procedury , za każde kolejne pismo, wniosek, załącznik wnoszę opłaty, kiedys myslałem że to zalezy od osób tam pracujących ale ostatnio zaczynam miec brudne mysli dlaczego tak trudno cokolwiek wydobyć od urzędu , to się urzędowi "opłaca" :wall:

barton
6 gwiazdek

Post 19 mar 2013, o 13:52

Konto usunięte, FUX, +1

aczkolwiek dobrą opcją byłoby też uproszczenie systemu podatkowego (choć chyba u Nas to nie przejdzie bo zbyt wiele osób żyje z tego slalomu między paragrafami)
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 19 mar 2013, o 13:58

esilon pisze: dlaczego tak trudno cokolwiek wydobyć od urzędu , to się urzędowi "opłaca"

Rozmawiałem niedawno z kolegą. Ma takiego znajomego Amerykanina, który mieszka w Polsce, zresztą bardzo lubi nasz kraj i uważa że u nas jest więcej wolności niż w USA :?

Ale mówi, że dopiero w Polsce zderzył się z (jak to nazywa) "słowiańskim prawem" o którym dużo słyszał w USA. Polega to na tym, ze jak urzędnik może wydać decyzję odmowną - to wydaje, żeby się nie narażać na konsekwencje zgodzenia się na coś.

Po dłuższym zastanowieniu się, i przypomnieniu sobie niedawnych rozmów z kilkoma firmami inwestującymi w Polsce niemałe pieniądze, nie sposób się nie zgodzić.

Tak więc to tylko problem ze strachem przed odpowiedzialnością.

Trzeba zrobić u nas, co kiedyś pisałem, jak w Azerbejdżanie. Tam jest taka ustawa, że jak urzędnik nie wyda w ciągu miesiąca decyzji, to automatycznie zakłada się, że jest zgoda, a ten który nie wydał decyzji idzie pod sąd...

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 19 mar 2013, o 14:05

Konto usunięte pisze: Tak więc to tylko problem ze strachem przed odpowiedzialnością.
to raz

mój przykład jest banalny: wnioskujesz o cos, urząd ma termin, sztywny! ale ale, zawsze mozna wskazać"braki" których dopuścił sie wnioskodawca, dają termin na uzupełnienie, jednym z braków jest banalny dokument który wydac musi inny wydział tegoz samego urzędu i co się dzieje ? nie ma szans na wydobycie papieru przed upływem terminu na uzupełnienie sprawy, co z tego że juz miałeś taki dokument bo wiedziałeś że będzie wymagany, w międzyczasie stał sie nieaktualny bo jeszcze inny wydział w ramach cięzkiej pracy zmienił oznaczenia czegośtam w zwiazku z czym musisz zakupić !nowy papir,czyli od nowa polska ludowa, a czas leci, pensje wpływają , nic sie nie dzieje
Konto usunięte pisze: Tam jest taka ustawa, że jak urzędnik nie wyda w ciągu miesiąca decyzji, to automatycznie zakłada się, że jest zgoda, a ten który nie wydał decyzji idzie pod sąd...
paraliż jeszcze wiekszy załatwi nam taka ustawa, i wieksze bezrobocie :lol:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 mar 2013, o 15:40

WiS pisze:"Władimir Putin uznał decyzję Cypru o opodatkowaniu wkładów za mieszanie się w wewnętrzne sprawy Federacji Rosyjskiej".
Dzisiaj takie hasło usłyszałem:
"To teraz Cypr przekona się jak czuje się kraj, który jest między Niemcami i Rosją".
:mrgreen:
czarne jest piękne...

ODPOWIEDZ