Krawężnik i skrzywione koło
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Krawężnik i skrzywione koło
Witam,
dupnęłem ostatnio bokiem w krawężnik i skrzywiłem tylne koło. W skoczyłem pod auto i okazuje się że oba wahacze są proste, skrzywiony był amorek, ale już go wymieniłem na nowy. wszystko wygląda ok w zawieszeniu a koło dołem wciśnięte do środka, widać też że ta część do której przykręcone jest koło (nie wiem jak to się nazywa) w swoim najniższym punkcie też jest wciśnięte do środka. Felga wygląda na prostą. Ma ktoś jakiś pomysł co może być krzywe?
Impreza 1.6TS kombi 2003r.
Pozdrawiam.
dupnęłem ostatnio bokiem w krawężnik i skrzywiłem tylne koło. W skoczyłem pod auto i okazuje się że oba wahacze są proste, skrzywiony był amorek, ale już go wymieniłem na nowy. wszystko wygląda ok w zawieszeniu a koło dołem wciśnięte do środka, widać też że ta część do której przykręcone jest koło (nie wiem jak to się nazywa) w swoim najniższym punkcie też jest wciśnięte do środka. Felga wygląda na prostą. Ma ktoś jakiś pomysł co może być krzywe?
Impreza 1.6TS kombi 2003r.
Pozdrawiam.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Re: Krawężnik i skrzywione koło
Zwrotnica to raz. Ale jak już ją wymienisz, to koniecznie sprawdź geometrię. Deformacje wahaczy mogą nie być widoczne gołym okiem.
A, i łożysko. Po takim strzale prawie na pewno do wymiany jest łożysko.
A, i łożysko. Po takim strzale prawie na pewno do wymiany jest łożysko.
Jakoś super mocno to nie było. wyjeżdżałem z parkingu i się zagapiłem przejeżdżałem przez ulicę i jak zacząłem skręcać w prawo to było już za późno. Trochę palnąłem przednim kołem i rzuciło mi dupę.
Zwrotnica jest przymocowana do dwóch wahaczy poprzeczynch na śrubie. Mi to wygląda na śrubę na której ustawia się kąt nachylenia koła. Na tym zdjęciu to dobrze widać:
http://img03.allegroimg.pl/photos/orygi ... 3068966700
możliwe że przestawiło się to tylko na tej śrubie? Bo wyżej amorek też odstaje z kolei bardziej od nadwozia niż po drugiej stronie.
Zwrotnica jest przymocowana do dwóch wahaczy poprzeczynch na śrubie. Mi to wygląda na śrubę na której ustawia się kąt nachylenia koła. Na tym zdjęciu to dobrze widać:
możliwe że przestawiło się to tylko na tej śrubie? Bo wyżej amorek też odstaje z kolei bardziej od nadwozia niż po drugiej stronie.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Śruba oczywiście też mogła się skrzywić, ale jak widać że koło jest krzywo, to jak napisano wyżej zwrotnica oberwała. Potem sprawdzić resztę.
W tylnym zawieszeniu nie ma śruby do regulacji kąta pochylenia koła.fabiow pisze:Jakoś super mocno to nie było. wyjeżdżałem z parkingu i się zagapiłem przejeżdżałem przez ulicę i jak zacząłem skręcać w prawo to było już za późno. Trochę palnąłem przednim kołem i rzuciło mi dupę.
I najlepiej sprawdź czy felga jest aby na pewno prosta :) Zresztą jak jest krzywa to przy prędkości 90 - 100 km/h to odczujesz.
Co robią mechanicy z Subaru ?
Rozkręcają Imprezę
Rozkręcają Imprezę
Zwrotnica mogła się pokrzywić, ja tak kiedyś miałem . Dziwne bo i zwrotnica i amor w tym samym miejscu . Przestawiło się też na mimośrodzie .
Rzeczywiście zwrotnica jest wygięta z tyłu.
Patrzałem też na przednie koła i wydaje mi się że są trochę rozbieżnie ustawione. Wiem że niegdy nie sią idealnie równoległe, ale wydaje mi się że lewe jest za bardzo w lewo wychylone. Możliwe że i tam się coś wykrzywiło? czy to tylko zbieżność?
Patrzałem też na przednie koła i wydaje mi się że są trochę rozbieżnie ustawione. Wiem że niegdy nie sią idealnie równoległe, ale wydaje mi się że lewe jest za bardzo w lewo wychylone. Możliwe że i tam się coś wykrzywiło? czy to tylko zbieżność?
Siedze w Norwegii. Tutaj ustawienie geometri kosztuje ok 700-800zl. Wolalbym wiec zrobic to tylko raz.
Zmień zwrotnicę z tyłu i przejedz się samochodem.Jak będzie coś nie tak z geometrią to kierownica będzie krzywo