Proszę o porady.

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
[email protected]
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: Impreza
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Proszę o porady.

Post 21 mar 2013, o 17:21

Przepraszam że zakładam nowy temat ale nie za bardzo wiem gdzie napisać coś takiego. Zamierzam zakupić Subaru Imprezę Wrx. Mój budżet to 40000 pln. Chciałbym się dowiedzieć przede wszystkim czy jest w ogóle sens szukać w takiej cenie model z 2006r,+ tzn "Hawkeye". Podoba mi się jego sylwetka, ale nie wiem czy nie jest to za mało, jak na ten model. Nie mam wystarczającej ilości postów więc nie mogę napisać na forum w zakładce "kupię", a nie chce szukać na allegro gdyż mija się to z celem. Ewentualnie mógłby być to model starszy tzn ten 2003+ (niebieski, sedan wyłącznie) Może zna ktoś jakieś godne polecenia auto lub może pokierować mnie gdzie mogę szukać. Z góry dzięki za podpowiedzi.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Re: Proszę o porady.

Post 21 mar 2013, o 17:52

Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 21 mar 2013, o 18:21

[email protected], poza tym te roczniki różnią się silnikami: 2.0 :arrow: 2.5.

Każdy z nich ma swoje wady i zalety. I każdy ma swoich entuzjastów, którzy nie zamienili by się na ten drugi.

Sam musisz sobie odpowiedzieć, który bardziej Ci pasuje.

[email protected]
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 21 mar 2013, o 18:44

Przepraszam, oczywiście zapomniałem się sprecyzować. ; ) Chodzi mi tylko i wyłącznie o silnik 2.5T (230 hp). Ten Rs (160 hp) mnie nie interesuje. Dlatego zastanawiam się czy w takiej konfiguracji z tym silnikiem czy ta cena nie jest za niska .

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 21 mar 2013, o 18:54

W WRX nie było silnika 2.0 160 bhp. Były 2.0 i 2.5 turbo o mocach AFAIR 225 i 230 KM.

Popatrz sobie na 4impreza.pl.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 21 mar 2013, o 19:22

[email protected] pisze: 2.5T (230 hp). Ten Rs (160 hp) mnie nie interesuje.
RS 160 KM to wolnossący. Wersje turbo przed 2006 rokiem były dwulitrowe - zwiększenie pojemnosci dało lepszy "dół", ale też te silniki są (bywają?) bardziej awaryjne (najogólniej, problemy z uszczelkami - jest o tym sporo w necie, także tutaj). natomiast starszy 2.0 turbo, w róznych wersjach mocy (WRX 2003-05 - 225 KM), miał opinię silnika raczej nie do zabicia, chyba, że ktoś się bardzo starał. No, niektórym moze panewka się przekręcała ;-)
Mając 40 tysięcy, szukałbym auta za jakieś 25-30 (czyli stanowczo MY 03), a resztę kasy trzymal w odwodzie, żeby się nie stresować na wypadek, jakby-co-nie-daj-Boze.
Kupno nieco nowszego nie daje żadnej gwarancji, że się coś nie wykrzaczy, natomiast rezerwę finansową szlag trafi.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 21 mar 2013, o 19:26

WiS pisze: Wersje turbo przed 2006 rokiem były dwulitrowe - zwiększenie pojemnosci dało lepszy "dół"

ale bardziej awaryjną górę. :whistle:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

jarmaj
6 gwiazdek

Post 21 mar 2013, o 19:45

Chloru pisze:W WRX nie było silnika 2.0 160 bhp. Były 2.0 i 2.5 turbo o mocach AFAIR 225 i 230 KM.

Popatrz sobie na 4impreza.pl.
I 218 KM

[email protected] pisze:Ten Rs (160 hp) mnie nie interesuje.
WRX był tylko z doładowanym silnikiem. Wolnossące nie mają wiele z WRXem wspólnego.

A przed 2006 nie było w ogóle 2.5 litrowych WRX'ów. Więc kupując auto starsze będziesz miał 2.0 (moim zdaniem znacznie lepszy, ale jak pisałem wcześniej, zdania są tu podzielone)

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 21 mar 2013, o 22:27

[email protected]
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 21 mar 2013, o 23:08

Dzięki Panowie za sugestie, a co do oferty wyżej, to właśnie oglądałem już wcześniej, ale martwi mnie ten swap silnika. Nie wiem dlaczego ale jakoś nie jestem przekonany do przekładania silnika nawet jeśli było to robione profesjonalnie i dokładnie do tego modelu do którego jest dedykowany. Ale dzięki i jak będziecie mieli jeszcze coś ciekawego to podrzucajcie, będę wdzięczny i wszystko rozpatrzę. Pozdro

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0

Post 21 mar 2013, o 23:17

[email protected], Błąd bo jest kilka firm do których można mieć zaufanie . Uwierz mi że czasami po naprawie silnik jest trwalszy niż przed , bo ma wymienione newralgiczne części np lepsza uszczelke i do tego szpilki

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 22 mar 2013, o 03:39

za 40 koła raczej 2003-2005.
Jeżeli te pieniądze masz na styk, to lepiej kupić trochę starszy.

Pamiętaj, żeby to auto obejrzeć w dobrym subarowym warsztacie. Może (ale nie musi) oszczędzić niemiłych, kosztownych niespodzianek.
[email protected] pisze: nie jestem przekonany do przekładania silnika
jeżeli zrobione profi to nie powinno być problemu, a niekiedy zalety - bądź to lekkie usprawnienia, albo mniejszy przebieg. Ale! jak masz wewnętrzne fuj, to może nie, zgodnie z prawami Murphy'ego możesz trafić źle ;-)

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 22 mar 2013, o 07:26

Alan, Alan, Alan! pisze: wewnętrzne fuj
dobre, muszę zapamiętać

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 22 mar 2013, o 09:58

Bergen pisze:
Alan, Alan, Alan! pisze: wewnętrzne fuj
dobre, muszę zapamiętać
Bo jak wiadomo jest "wewnętrzne KI" i "wewnętrzne FUJ"... Dwie siły od wieków toczące zażartą walkę o nasze dusze...

:lol:
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

[email protected]
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 22 mar 2013, o 12:17

Dzięki za podpowiedzi, chyba rzeczywiście jednak będę szukał, modelu 2003-2005. Tak więc jeśli ktoś znajdzie jakąś fajną ofertę to proszę o podrzucenie. Będę wdzięczny. Pozdro !

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 22 mar 2013, o 12:22

[email protected], ja bym na Twoim miejscu złożył zamówienie u Pitera 35 :idea: niejednemu już na tym forum radość sprawił :thumb:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 mar 2013, o 17:27

Konto usunięte pisze: zamówienie u Pitera 35 :idea: niejednemu już na tym forum radość sprawił
:giggle: :giggle: :giggle:
Ostatnio zmieniony 22 mar 2013, o 17:47 przez WiS, łącznie zmieniany 1 raz.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 22 mar 2013, o 17:40

Cokolwiek to znaczy.... :cofee:

:giggle:

SpAx
0 gwiazdek

Post 22 mar 2013, o 18:20

Cześć koledzy jestem nowy i podepnę się pod temat kolegi, myślę że się nie obrazi :)
Mam zamiar kupić Subaru Impreza STI 2.5 wersja europejska rok 2007, martwi mnie ponoć awaryjny silniki, ale znalazłem sztukę z kutymi tłokami, pierwszy właściciel, na wszystko są FV, bezwypadkowy, no wydaje się perełka :) co wy na to?
Jest się czym martwić? czy kupić i się cieszyć? :)
Czy po wymianie tłoków na kute problem znika? Zakuty był przy koło 30kkm a teraz ma 100kkm
Jest jeszcze jedna sprawa z zewnątrz nie wygląda na STI, żadnego znaczka ani spojlerów z tyłu, choć w serwisie subaru w B-B potwierdzili po VIN-ie że to STI :) podobno wersja na Niemiecki rynek, słyszeliście o takich wersjach? W środku licznik i kierownica STI i no całe bebechy silnik skrzynia itp.

dzięki za odp
pzdr

jarmaj
6 gwiazdek

Post 22 mar 2013, o 18:24

Słowo "kute" nie jest lekarstwem na całe zło - wręcz przeciwnie. Najczęściej to nie jest przeróbka na duże przebiegi.

Zależy jakie tłoki, jak pasowane (żeby nie brał beczki oleju na kilometr ;-) ), jak poskładany silnik, itp.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 mar 2013, o 18:26

SpAx pisze: podobno wersja na Niemiecki rynek,
Były takie cichociemne, nie tylko w Niemczech.
SpAx pisze: no wydaje się perełka :) co wy na to?
Wydaje nam się, że jednak mamy mało danych, żeby coś radzić :whistle:

IMO, sama wymiana tłoków na kute nie rozwiazuje problemu silnika 2.5 turbo. Pytanie, co zrobiono przy okazji temu silniku, jak już go rozebrano.

SpAx
0 gwiazdek

Post 22 mar 2013, o 18:40

Z tego co mówi właściciel jeszcze jak był na gwarancji wydmuchało mu uszczelkę pod głowicą też niby wada tych silników, pewno poskładali na oryginałach bo po gwaranci znów się to stało, i wtedy chyba wymienił szpilki czy śruby i przy okazji tłoki (z powodu wiadomej wady) tłoki firmy Mahle, szczegóły będę wiedział jutro bo wybieram się test.
Na FV z zakucia są jeszcze panewki wału, czy to normalne? czy oznaka że silnik był zatarty?

Na co popatrzeć i o co dopytać?

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0

Post 22 mar 2013, o 19:04

SpAx pisze: Na FV z zakucia są jeszcze panewki wału, czy to normalne? czy oznaka że silnik był zatarty?
To o niczym nie świadczy

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 23 mar 2013, o 00:03

SpAx, to nie musi nic oznaczać. Pamiętaj, że żeby zmienić tłoki i tak rozpoławiasz cały silnik więc sama wymiana panewek na lepsze to chwila nieuwagi.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 23 mar 2013, o 13:34

SpAx, odłóż z dychę na remont silnika i bedzie dobrze :razz:
A tak poważnie to trzeba sie z tym liczyć , ale biorąc pod uwagę ceny remontów innych marek to wcale nie jest tak drogo :idea:

ODPOWIEDZ