Poradnik młodego komputerowca

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Re: Poradnik młodego komputerowca

Post 2 gru 2012, o 23:58

leon pisze: Czy z tego co się ściągnęło da się zrobić płytę ?

Tylko jeśli ściągałeś pod Vistą lub W7 :idea:
leon pisze: Na stronach mikroshitu nie mogę znaleźć opcji ściągania obrazu.

Bo nie ma, nawet dla partnerów. :arrow: PW

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 10 gru 2012, o 11:27

Komputer podczas włączania zamigał róznymi niejasnymi komunikatami, potem się nagle sam zrestartował, a po restarcie pokazał komunikat tej oto treści:
Podpis problemu:
Nazwa zdarzenia problemu: BlueScreen
Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7601.2.1.0.768.3
Identyfikator ustawień regionalnych: 1045

Dodatkowe informacje o problemie:
BCCode: 1000007e
BCP1: FFFFFFFFC0000005
BCP2: 0000000000000000
BCP3: FFFFF88003FE7468
BCP4: FFFFF88003FE6CC0
OS Version: 6_1_7601
Service Pack: 1_0
Product: 768_1

Pliki pomagające opisać problem:
C:\Windows\Minidump\121012-21465-01.dmp
C:\Users\Małgosia\AppData\Local\Temp\WER-40529-0.sysdata.xml
I pyta, czy Windows ma wyszukać rozwiązanie w trybie online.

Ale działa teraz normalnie. Przynajmniej z pozoru.

Aaaa, wczoraj, przy wizycie na pewnym portalu dobermany zaczęly szczekać, więc z wizyty szybko zrezygnowałem - ale coś mogłem zdążyć złapać, toteż podejrzewam, że dzisiejsze wydarzenia mają jakiś związek z tym wczorajszym.

Drogie Bravo, co Ty na to...? Rady, sugestie?

Azrael
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Post 10 gru 2012, o 12:15

WiS, z powodu jednego bluescreena nie ma co panikować. Wirusy raczej nie powodują bluescreenów. Pozwolić wyszukać rozwiązania poza tym to "jeździć obserwować".

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 gru 2012, o 12:20

Azrael, dzięki, to mnie trochę uspokoileś 8-)

Azrael
6 gwiazdek

Post 10 gru 2012, o 12:26

WiS, mozna więcej zrobić dla zdrowia kompa, ale nie wyjaśnię w paru zdaniach na forum. To się teraz nie dzieje tak często jak kiedyś i nie powinno.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 gru 2012, o 12:30

Domyślam się, że jest to objaw jakiegoś niedomagania - ale jak rozumiem, przynajmniej nie atak serca...

Azrael
6 gwiazdek

Post 10 gru 2012, o 12:59

WiS, to tak jak z bólem w klatce piersiowej, może być atak serca, a może niestrawność.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 3 mar 2013, o 19:21

Zastanawiam się, jak ogarnąć odtwarzanie multimediów na telewizorze?
Myślałem, że wykorzystam do tego celu PS3. Niestety okazuje się, że PS3 nie obsługuje dysków NTFS - nie mogę więc wgrać na konsolę, plików powyżej 4 GB :->
Jakoś nie uśmiecha mi się dzielenie filmów na pliki do 4 GB każdy :wall:
Jak to ogarnąć? Kupić jakiś (jaki?) serwer multimediów i podpiąć do telewizora, względnie połączyć po WiFi z PS3?
Czy taki serwer multimediów będzie współpracował bezprzewodowo z odtwarzaczem z Androidem?

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 3 mar 2013, o 19:55

So What!, możesz streamować do PS3 używając programu PS3 Media Player. Wifi w PS3 to niestety tylko 802.11g (54 Mbps) więc materiału w HD z 5.1 nie pociągnie raczej. Ja u siebie mam PS3 podłączone kablem a puszczam (rzadko) z laptopa po Wifi N.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 mar 2013, o 21:35

Chloru, sygnał mi nie przejedzie pomiędzy piętrami :-/ Jak mam już nosić komputer, to mogę go podpiąć kablem HDMI do telewizora :->

Azrael
6 gwiazdek

Post 3 mar 2013, o 21:39

Wi-Fi w typowym miejskim zakłóconym środowisku działa ogólnie za słabo.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 3 mar 2013, o 21:50

So What!, Popcorn A300 lub coś mniejszego/tańszego, ale wtedy sprawdź czy Ci leży. W Warszawie znalazłem sobie sklep, że mogłem się bawić do woli sprzętem.
Może jakiś starszy Xtreamer (bez Androida). Media po kablu z NASa, albo z wewnętrznego dysku w playerze (np. A300 ma możliwość).

Zanim założyłem kabel, miałem na WiFi w std n, a i tak było kiepsko ('gęste' HD cięło). Choć to pewno zależy od jakości dongla jaki się podłączy, bo komórka te same filmy znacznie lepiej odtwarzała.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 mar 2013, o 21:58

Alan, Alan, Alan!, dzięki! Wygląda ciekawie - nie chodzi mi oczywiście o wygląd urządzenia :giggle:
Myślałem o czymś takim

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 mar 2013, o 22:08

So What! pisze: Myślałem o czymś takim
To Sony. Sprawdź dokładnie czy łyknie formaty, które chcesz odtwarzać, bo Sony (pewno podobnie jak większość twórców) nie lubi tych 'pirackich'*
Po DLNA odtwarza tylko muzyke, a czasami fajnie na szybko ze smartfona puścić coś z Youtube, albo np. po pojeżdżawce filmiki na szybko przy piwku.
Nie widzę też kieszeni na HDD, a może być wygodna jeśli nie chcesz się plątać z kablami. Mój obsługuje chyba dyski do 2TB, to załatwia większość potrzeb.

Widzę, że da się tym sterować smartfonem. Może być fajne jeżeli ma możliwość wyświetlania pełnej klawiatury QWERTY. Ja niestety czaruję po BT i nie wszystko dobrze śmiga.

* nie twierdzę, że piracisz. Nie wiem jak ripowałeś swoje płytki do tej pory. ;-)

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 3 mar 2013, o 22:15

So What!, ja mam WD TV Live:
http://wd.com/pl/products/products.aspx?id=330

i bardzo sobie chwalę. Czyta praktycznie wszystko, dysk możesz podpiąć kablem. Jest też streaming przez WiFi, można też wysłać coś bezpośrednio ze smartfona (który może też działać jako pilot)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 mar 2013, o 22:17

Alan, Alan, Alan! pisze: To Sony. Sprawdź dokładnie czy łyknie formaty, które chcesz odtwarzać, bo Sony (pewno podobnie jak większość twórców) nie lubi tych 'pirackich'.
Na dzień dzisiejszy najbardziej zależy mi na AVCHD. Pirackich nie przewiduję, więc wstępnie jest ok.
Alan, Alan, Alan! pisze: Po DLNA odtwarza tylko muzyke, a czasami fajnie na szybko ze smartfona puścić coś z Youtube, albo np. po pojeżdżawce filmiki na szybko przy piwku.
Nie widzę też kieszeni na HDD, a może być wygodna jeśli nie chcesz się plątać z kablami. Mój obsługuje chyba dyski do 2TB, to załatwia większość potrzeb.
To rzeczywiście jest problem :-> Najlepsze byłoby coś odtwarzającego również zdjęcia i filmy po DLNA. Wbudowany dysk/kieszeń na dysk, też by się przydały.
Alan, Alan, Alan! pisze:
* nie twierdzę, że piracisz. Nie wiem jak ripowałeś swoje płytki do tej pory. ;-)
Audiograbberem

Godlik pisze:
So What!, ja mam WD TV Live:
To urządzenie nie obsługuje niestety AVCHD

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 mar 2013, o 22:38

popcorn widzę na forum, że gada z AVCHD.
Tylko niestety ta cholerna klawiatura.

Poza tym z czystym sumieniem polecam. Może przy okazji wpadniesz i sprawdzisz sobie?

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 mar 2013, o 23:23

A tak w ogóle się zastanawiam, czy format AVCHD ma w ogóle sens. To znaczy, czym jeżeli chodzi o jakość różni się to od lepszych formatów video, odtwarzanych przez urządzenie zalinkowane przez Godlika?
To znaczy może inaczej. W instrukcji kamery, którą kupiłem, zalecają format AVCHD. Montując film mogę wybrać w zasadzie dowolny format wyjściowy. Może powinienem odpuścić sobie szukanie urządzenia odtwarzającego pliki AVCHD i zapisywać film w innym formacie... Pytanie tylko, jaki format wybierać tak, żeby nie tracić jakości i czy np. "urządzenie Godlika" będzie ten format odtwarzać?

W przypadku większości z tych formatów:
Video - AVI (Xvid, AVC, MPEG1/2/4), MPG/MPEG, VOB, MKV (h.264, x.264, AVC, MPEG1/2/4, VC-1), TS/TP/M2T (MPEG1/2/4, AVC, VC-1), MP4/MOV (MPEG4, h.264), M2TS, WMV9, FLV (h.264)
nie mam pojęcia, jaka jest rozdzielczość, ilość klatek na sekundę i jakość dźwięku :-> Błądzę, jak dziecko we mgle :giggle:

Dla porządku wrzucę jeszcze link do specyfikacji kamery :wall:
Alan, Alan, Alan! pisze: Poza tym z czystym sumieniem polecam. Może przy okazji wpadniesz i sprawdzisz sobie?
Dzięki za miłą propozycję :-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 mar 2013, o 23:47

So What! pisze: Dzięki za miłą propozycję
no dobra! przecież mogę Ci też wysłać na próbę, jak nie chcesz ;-)

Odnośnie formatów specem nie jestem, więc bredzić nie zamierzam. ;-)
Wydaje mi się, że Rosiu będzie kompetentny.

Fajne słowo. Kompetencje. Dawniej produkt np. PRowy lub co gorsza bankowy. Czyli fabryka kurzu ;-) Nie mylić z kompetencjami Rosia. Tak se tylko.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 mar 2013, o 10:46

Alan, Alan, Alan! pisze: no dobra! przecież mogę Ci też wysłać na próbę, jak nie chcesz ;-)
Jeszcze raz wielkie dzięki! Myślę, że uda się coś wybrać bez testowania ;-)

Gootek
6 gwiazdek

Post 18 mar 2013, o 12:25

W związku z tym, ze nie brakuje tu fachowców, chciałbym spróbować przy waszej pomocy rozwikłaś następującą sprawę:

Produkt nazywa się:
Microsoft Office 365 PL Small Business Premium - subskrypcja na rok
http://www.komputronik.pl/product/18398 ... a_rok.html

W opisie na stonie sklepu Komputronik czytamy między innymi:
- Uproszczone licencjonowanie, 1 użytkownik może zainstalować oprogramowanie na maksymalnie 5 urządzeniach,

Ta wersja jest skierowana do drobnych przedsiębiorców, którzy mogą ją zainstalować na kilku (do 5) urządzeniach (komputery, tablety, smartfony).
Ale czy dobrze rozumiem, że używać tego wszystkiego ma prawo tylko jedna osoba?
To znaczy, że jeśli ten drobny przedsiębiorca zatrudnia jeszcze jakieś osoby, które pracowałyby na tych programach z pakietu Office 365, zainstalowanych (zgodnie z licencją na max. 5 maszynach), to jednak wymagałoby to wykupienia dodatkowych licencji dla każdej z zatrudnionych osób?
Przeglądałem strony pomocy MS, ale nie znalazłem jasnej informacji na ten temat.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 18 mar 2013, o 12:52

Лукашэнка, zadzwoń do MS na infolinie i uzyskasz informację u źródła. http://support.microsoft.com/contactus/
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Gootek
6 gwiazdek

Post 18 mar 2013, o 14:49

Chloru pisze:Лукашэнка, zadzwoń do MS na infolinie i uzyskasz informację u źródła. http://support.microsoft.com/contactus/
Chloru, dziekuję. Faktycznie, przez telefon uzyskłąem szybko i konkretnie potrzebną informację.
Konsultantka potwierdziła, że faktycznie dla każdej kolejnej osoby, która będzie pracować wykorzystując to oprogramowanie, należy wykupić kolejną licencję.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 22 mar 2013, o 10:53

Drogie Bravo. Laptop Lenovo przy uruchamianiu W7 nie startuje - BSOD. :-( Tryb awaryjny nie działa, narzędzie do rozwiązywania problemów po godzinnym mieleniu rozkłada ręce. ;-( Nie było ostatnio żadnych aktualizacji ani instalacji nowego sprzętu.

Macie jakieś sugestie?

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 22 mar 2013, o 11:20

Wstało dziadostwo. J---ny bloatware z Richmond... :wall:

Może i te Maki są drogie, ale działają :cofee:

ODPOWIEDZ