Kubica - rajdowa reaktywacja

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
brahu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Kubica - rajdowa reaktywacja

Post 22 mar 2013, o 11:40

No to pozamiatał wszystkich po pierwszej pętli :thumb: Tak jak TERZO piszesz, można spokojnie iść na kawę :-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 22 mar 2013, o 12:53

Nie chciałbym wyjść na kanapowego rajdoke ale chyba ciut grubo. Przy takiej przewadze lepiej dowieźć.
Na kawę to bym nie szedł do osiągnięcia mety. Stara prawda glosi, ze zwycięzcy są na mecie ;)

Ale wrażenie robi :-)

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 22 mar 2013, o 13:07

Kopecky miał nadzieję, że tor przeschnie i będzie mógł podgonić RK... a tu zaczęło znowu padać i RK pewnie znowu na miękkich slickach pojedzie :giggle:
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 22 mar 2013, o 14:16

Alan, Alan, Alan!, dokładnie , jakoś będę spokojny jak się rajd skończy :cofee:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 22 mar 2013, o 14:32

słowa kubka ze strefy serwisowej:
Kubica pisze:Warunki był bardzo zdradliwe. Miało być sucho, a rano było mokro. Niektóre oesy były w połowie mokre i w połowie suche. Pogoda ciągle zmienia się. Ostatnie kilometry był suche. Mieliśmy miękkie slicki i jazda po wodzie nie była łatwa. Warunki był takie same dla wszystkich i jak na razie jest dobrze. To dobre doświadczenie, jesteśmy tu, by uczyć się - mówił Kubica.

Nie mam doświadczenia na tych oponach w tych warunkach. Nie mamy szpiegów. Rano chciałem założyć intermediaty, ale nikt tego nie robił i stwierdziłem, że to zbyt ryzykowne. Gdy jest zmienna pogoda źle dobieram ogumienie. Tym razem wybrałem dobrze, potrzebne jest trochę szczęścia. Najlepsze opony wybrał Monzon. Nie wiemy, co dzieje się w górach - dodał.

Mam dobre wyczucie auta. Musimy poprawić kilka rzeczy. Trzeba zmienić opis i mój styl jazdy. Nadal nad tym pracujemy. Teraz chcę cieszyć się jazdą. Pogoda i opony będą lepsze. To nasze rozsądne tempo i nie ryzykujemy. Takie warunki są dobre dla mnie, ale nie mamy żadnego planu. Wszystko dla mnie jest nowe.

Nie patrzę na rywali. Auto RRC ma mniejszą moc, ale większy moment, co sprzyja na mokrej nawierzchni. Gdy jest sucho można przewidzieć, gdzie jest lepsza przyczepność, gdy jest mokro cała droga jest czarna i stoi woda na niej, przez co ciężko złapać dobre wyczucie
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 mar 2013, o 14:44

i kolejne 6 sekund lepiej od Breen`a i 7,1 od Kopeckiego :!:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

brahu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 22 mar 2013, o 14:44

Os 4. znowu dla Kubicy :evilgrin: Też się zgadzam, że najważniejsza meta. Zastanawia mnie to, jaki zapas zostawia sobie RK, bo na pewno nie jedzie w limicie i strach pomyśleć co by było jakby jechał na maxa...

leinad
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: impreza wrx,legacy diesel

Post 22 mar 2013, o 14:53

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 mar 2013, o 16:09

klonów wyników online jest już mnóstwo ;-) Jakby ktoś chciał, to tu jest radio rajdowe
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 22 mar 2013, o 16:49

A czy będzie jakaś relacja w telewizorni? Jeżeli tak, to o której i na jakim kanale? :-)

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 mar 2013, o 16:53

http://www.fiaerc.com/videogallery/deta ... Kubica-SS1
onboard Robercika
a co do relacji to pewnie koło północy na ewroszporcie jak zawsze z erc z pół godzinki :->

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 22 mar 2013, o 16:58

burat pisze:
a co do relacji to pewnie koło północy na ewroszporcie jak zawsze z erc z pół godzinki :->
Dzięki za info :thumb:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 22 mar 2013, o 17:24

brahu pisze: bo na pewno nie jedzie w limicie i strach pomyśleć co by było jakby jechał na maxa...
nie wiadomo czy 'na pewno' ;-)

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 22 mar 2013, o 18:10

Aż trudno uwierzyć w te czasy :o

Kubica jest genialny.

I jakie zainteresowanie w mediach! Myślę że najważniejsze, oprócz oczywiście radości jaką dają jego wyniki, będzie nakręcenie mody na rajdy. Znacznie większej, niż największa jak do tej pory była, czyli ta za czasów sukcesów Hołka - która też była zasługą jednego kierowcy.

I to całemu środowisku się przysłuży.

Trzymam mocno kciuki za koleje oesy :thumb:

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 mar 2013, o 20:28

7 też padł jego łupem, zobaczymy co na 8... :whistle:

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 mar 2013, o 20:31

Robert na uwagę, że znów jest najszybszy, odpowiedział: "To nie ma znaczenia"
widać, że wie do czego dąży - ma cel. Wygrywanie z Kopeckym i Breenem to jedno, nauka to drugie. Kopecky za czasów swoich startów w WRC meldował się pod koniec pierwszej dziesiątki - więc Robert wie, że nauka jest mu potrzebna, żeby startując z pierwszą ligą światową, nie być pod koniec pierwszej dziesiątki w przyszłym roku. Niesamowite, jak można być nastawionym na cel odleglejszy niż jeden odcinek, etap, rajd - szacun dla niego.
On chce wygrywać z pierwszą ligą, a nie napawać się zwycięstwami z tymi, którzy do tej ligi jak on aspirują/chcą wrócić
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Odp: Kubica - rajdowa reaktywacja

Post 22 mar 2013, o 20:32

Oby tak dalej!
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 mar 2013, o 20:37

Ja się tylko zastanawiam czy ten "hurra optymizm" społeczeństwa laików nie przygaśnie gdy pojedzie w WRC ,a powiedzmy sobie szczerze ,że tam nie będzie łatwo o pierwszą +-,piątkę w aucie RRC ,a ludzie nie znający się na rajdach mają w dupie podziały na klasy i inne takie. Nie będą tego rozumieć ,że nie wygrywa bo przecież "tak lał wszystkich wcześniej". Zacząć się może gadanie niepotrzebne ,że do tej pory wygrywał z kelnerami.
Przecież w F1 wszyscy "teoretycznie" jadą takimi samymi samochodami i ma szanse wygrać , a tu nagle "jakieś podziały".
Kolega mi powiedział ,i miał zresztą rację ,że w tamtym roku Ogier Fabką wyczyniał cuda i co ?? i nikt kto nie siedział mocno w tym sporcie tego nie zauważył bo liczy się tylko top.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 22 mar 2013, o 20:41

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 22 mar 2013, o 20:47

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 mar 2013, o 20:52

wygrał wszystkie 8 OSów... czas odpocząć ;-)
"Robert wykonał dzisiaj kapitalną robotę. Nasz samochód spisuje się dzisiaj perfekcyjnie, ostatnie dwa odcinki przejechaliśmy naprawdę bardzo szybko, ale on i tak był lepszy. Jutro będziemy walczyć i zachowujemy koncentrację" - Kopecky

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 mar 2013, o 21:06

za Mikołajem Sokołem:
Wypowiedzi po OS8:
Kubica: Dobry dzień. Na ostatnim odcinku było ciasne skrzyżowanie, zaciągnąłem ręczny i oparłem się tyłem o dom. Musiałem cofać, straciłem 10-12 sekund. Jutro dalej chcemy jechać swoim tempem i zobaczymy, jak będzie.

Kopecky: Robert robi świetną robotę i jego auto spisuje się świetnie. Poprzedni odcinek przejechałem na maksa a on był i tak z przodu. Staram się jechać szybko i nie tracić koncentracji, wszystko może się zdarzyć. Jutro chcę dać z siebie wszystko, to dopiero mój drugi start w tym roku.

Breen: Zrobiłem parę zmian w ustawieniach przed poprzednim odcinkiem i to chyba był błąd, auto teraz jest zbyt podsterowne. Dobrze, że zajmuję miejsce na podium po pierwszym dniu.
nie dość że popełnił błąd, to jeszcze wygrał OS :cofee:

brahu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 22 mar 2013, o 21:17

burat, gorzej będzie jak Kubica jadąc RRC, będzie klepał tych w WRC :-p a fakt faktem, że zaraz okaże się, że mamy w kraju pełno "rajdowych" ekspertów, no ale jak to mówią, nie ma tego złego...

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 67 razy
Polubione posty: 74 razy

Post 22 mar 2013, o 21:21

fajnie widac różnice w pokonywaniu trasy między Kopeckim a Robertem :thumb:

brahu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 22 mar 2013, o 21:24

Dokładnie, ale tu ewidentnie widać wyścigową "linie" Kubicy.

ODPOWIEDZ