chińska szynka peklowanaKonto usunięte pisze: To jakaś chińszczyzna? Pałeczki mnie naprowadziły![]()
Przepisy i przypisy
Re: Przepisy i przypisy
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
No to zagadka kulinarna
Rukola, roszponka i sałata dębowa są obficie potraktowane oliwą truflową i wymiziane z paroma łyżeczkami niskosłodzonej żurawiny. A w tej trawiasto-oliwno-żurawinowej kuciulapie pławią się... no właśnie, cóż to za ładnie obsmażone, charakterystycznie podłużne kształciki widać w mojej kolacji?
Kto zgadnie, zostanie zaproszony na degustację - o ile się odważy sprobować, oczywiście
A, wyjątkowo nie ma tu banana
Dla ułatwienia (?) podam, ze popijam białym półwytrawnym Żydem; swoją drogą, bardzo polecam - Ben Ami, emerald riesling, 2011. Za małe pieniądze zupełnie porządne wino, z fajną nutą muskatową.
Rukola, roszponka i sałata dębowa są obficie potraktowane oliwą truflową i wymiziane z paroma łyżeczkami niskosłodzonej żurawiny. A w tej trawiasto-oliwno-żurawinowej kuciulapie pławią się... no właśnie, cóż to za ładnie obsmażone, charakterystycznie podłużne kształciki widać w mojej kolacji?
Kto zgadnie, zostanie zaproszony na degustację - o ile się odważy sprobować, oczywiście
A, wyjątkowo nie ma tu banana
Dla ułatwienia (?) podam, ze popijam białym półwytrawnym Żydem; swoją drogą, bardzo polecam - Ben Ami, emerald riesling, 2011. Za małe pieniądze zupełnie porządne wino, z fajną nutą muskatową.
no ser od greka :P albo paluszki ala krab
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Moim zdaniem jakieś mięcho.
Ale wszystko można pociąć w takie cepeliny.
WiS sobie jaja robi.
Ale wszystko można pociąć w takie cepeliny.
WiS sobie jaja robi.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Na przyjecia obnoszone takie cepeliny robiliśmy ze szczupaka plus sos koktajlowy.
- WiS
- 6 gwiazdek
Nożkurdę, chciałem rozruszac towarzycho, licząc na jakieś skojarzenia, najlepiej sprośneGal pisze: WiS sobie jaja robi.
A tu kij, wszyscy w powaznej atmosferze.
Może i słusznie, w koncu w wielu miejscach mozna robić jaja, ale kuchnia to obszar wymagający bycia serio
Składam więc samokrytykę i obiecuję poprawę, przynajmniej na jakiś czas
A przy okazji, stół mazurkowy (to tylko czesć urobku - każdego gatunku dwie duże blachy... i bądź tu człowieku mądry, i chudnij
WiS, widzisz chcieliśmy wygrać nagrodę
Co tam było w końcu

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 67 razy
- Polubione posty: 74 razy
Konto usunięte, widać ze lodówka na klucz zamknięta 
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
mam kumpla co od 40 dni pościKruszyn pisze:Konto usunięte, widać ze lodówka na klucz zamknięta
fanatyk
ps:
do mnie mruga tatar z lodówki, udaje że go nie widzę
- Gump
- 5 gwiazdek
- Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
- Polubił: 29 razy
- Polubione posty: 85 razy
No to ja zgrzeszyłem, nie wytrzymałem i spróbowałem własnoręcznie przygotowanych i uwędzonych owoców zakazanych w dniu dzisiejszymKonto usunięte pisze:
mam kumpla co od 40 dni pości
Legio Patria Nostra
"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "
"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "
Wczoraj dopadlem sklep wszystko z mazur , zaczynają dopiero. Ceny super a wyroby ideał,też dziś zgrzeszyłem 
Piękny topic, że ja, żarłok jeszcze go nie odkryłem.
WiS, śledź z poprzedniej strony wyraźnie do mnie przemawia zestawieniem smaczków. Nigdy matiasów nie robię zgodnie z jakimkolwiek przepisem, zawsze na oko i co w ręce wpadnie / "wypełznie". Mój faworyt ostatnio koncentrat-pasta paprykowa-szalotka-oliwa-przyprawy dość ostro.
Gump, wędzarni dziś nie zdążyłem odpalić, zaczynam jutro z samego rana. U mnie koszernie
, same ryby. Pierwszy raz będzie dorada.
WiS, śledź z poprzedniej strony wyraźnie do mnie przemawia zestawieniem smaczków. Nigdy matiasów nie robię zgodnie z jakimkolwiek przepisem, zawsze na oko i co w ręce wpadnie / "wypełznie". Mój faworyt ostatnio koncentrat-pasta paprykowa-szalotka-oliwa-przyprawy dość ostro.
Gump, wędzarni dziś nie zdążyłem odpalić, zaczynam jutro z samego rana. U mnie koszernie
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
mnie zmyliła nazwa tematu- liczyłem na coś z prawemBiP pisze:Piękny topic, że ja, żarłok jeszcze go nie odkryłem.
.
dlatego omijałem
jak tu wlazłem minę miałem taką
- WiS
- 6 gwiazdek
No oczywiście, smażona wydzielina cypryjskich łowiecek i kóz. Wygrałeś porcję, przy najblizszej okazji (choć w tej sytuacji, to raczej będzie rozsądnie, jesli Ty przyrządzisz, a ja tylko zrobię zakupy pod dyktandoKruszyn pisze: WiS, widzisz chcieliśmy wygrać nagrodę Co tam było w końcu
Spox, ja za to z powodu pomagania przy krojeniu już mam dzisiaj zgagęKonto usunięte pisze: WiS, spadaj z tym zdjęciem
Zniszczyć pohańca, to po chrześcijańsku jest - i grzech powinien być zmazanyKonto usunięte pisze: do mnie mruga tatar z lodówki
Robię podobnego, tylko nie przesadzam z ostrością i dodaję rodzynki (takie duże, mięsiste). Mniammm.BiP pisze: Mój faworyt ostatnio koncentrat-pasta paprykowa-szalotka-oliwa-przyprawy dość ostro
Kurde.
Zamarzyły mi się chlejady pt. "festiwal śledzi domowych".
Co wycieczka na to?
Momencik, momencik, coś mi świta ...WiS pisze:No oczywiście, smażona wydzielina cypryjskich łowiecek i kóz. Wygrałeś porcję, przy najblizszej okazji (choć w tej sytuacji, to raczej będzie rozsądnie, jesli Ty przyrządzisz, a ja tylko zrobię zakupy pod dyktandoKruszyn pisze: WiS, widzisz chcieliśmy wygrać nagrodę Co tam było w końcu).
...

Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
- Gump
- 5 gwiazdek
Podczas prac masarskich 
Legio Patria Nostra
Rzeźnika "
Rzeźnika "
Są tacy, co regularnie...WiS pisze:
Kurde.
Co wycieczka na to?
http://szczecin.gazeta.pl/szczecin/2029 ... 85882.html
Rękę trzeba umyć a nie wąchać ... tak nie sprawdzisz czy jest czystaGump pisze: Podczas prac masarskich![]()
Kurcze to nie jaleon pisze:
Momencik, momencik, coś mi świta ...
No i jest pomysł a Szkieletczyzna po środku dal wszystkichWiS pisze: Kurde.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
jak mi raz teściowa zakupiła taki duży śliniak to jej powiedziałemGump pisze:Podczas prac masarskich
że prawdziwy chop w fatałaszkach w kuchni nie robi a jedyne co podwija to rękawy
- Gump
- 5 gwiazdek
Ja się mojej teściowej słucham to wielki skarbKonto usunięte pisze: jak mi raz teściowa zakupiła taki duży śliniak to jej powiedziałem
że prawdziwy chop w fatałaszkach w kuchni nie robi a jedyne co podwija to rękawy
W końcu w jej kuchni tworzyliśmy smak wiosny
Degustacja jest wskazanaKruszyn pisze: Rękę trzeba umyć a nie wąchać ... tak nie sprawdzisz czy jest czysta
Legio Patria Nostra
Rzeźnika "
Rzeźnika "
Każdy skarb trzeba głęboko zakopaćGump pisze: teściowej słucham to wielki skarb![]()
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
padłemKruszyn pisze:Każdy skarb trzeba głęboko zakopaćGump pisze: teściowej słucham to wielki skarb![]()
- WiS
- 6 gwiazdek
leon pisze: coś mi świta ...
BiP, dobre i inspirujące
Od Gumpa, jak od Czaka Norisa, brud odpada gdy ten zawarczyKruszyn pisze: Rękę trzeba umyć a nie wąchać
Szukać bazy?Kruszyn pisze: No i jest pomysł a Szkieletczyzna po środku dal wszystkich
Prawdziwy chop, jeśli już, to nosi podkoszulek na ramiączkach i nie ma co podwijać.Konto usunięte pisze: prawdziwy chop w fatałaszkach w kuchni nie robi a jedyne co podwija to rękawy
Chyba, że kalesony, kiedy wychodzi się rano odlać i nie chce zamoczyć troczków w rosie