Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 29 mar 2013, o 22:54

WiS pisze: Szukać bazy?
Ja myślę że to idealny pomysł :-)

[/quote]
WiS pisze: w rosie
roś nosi szpilki czasami :giggle:
WiS pisze: Prawdziwy chop, jeśli już, to nosi podkoszulek na ramiączkach i nie ma co podwijać.

Tego nie powiem :evilgrin:bo go lubię :giggle:


Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 29 mar 2013, o 23:03

Kruszyn pisze: roś nosi szpilki czasami
A co, w Citroenie też trzeba poprawiać uszczelkę pod głowicą? :evilgrin:
Kruszyn pisze: myślę że to idealny pomysł
Się pomysli, wobec tego :roll:
Zainteresowanych zapraszam za chwilę do nowego, stosownego wątku.

Edit - watek już jest:
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... 1&p=354691

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 5 kwie 2013, o 21:35

dostałem w prezencie bażanta, leży sobie w zamrażarce i czeka na pomysł. raczej nie na pieczenie bo jest jeden i nieduży a później i tak wychodzi za suchy, jak ktoś ma sprawdzony przepis to chętnie poczytam.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Dido
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Lokalizacja: Z tej samej wsi
Auto: To samo stado
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 5 kwie 2013, o 21:42

inquiz pisze: dostałem w prezencie bażanta, leży sobie w zamrażarce i czeka na pomysł. raczej nie na pieczenie bo jest jeden i nieduży a później i tak wychodzi za suchy, jak ktoś ma sprawdzony przepis to chętnie poczytam.
Polecam rosół, jest pyszny i mięso miękkie a współczuję skubania - ilość piór i ich warstw nieprawdopodobna, za to kolory i wzory na piórach piękne :mrgreen:

P.S. Z ugotowanego mięsa można też zrobić pierogi, wtedy najwięcej jedzenia będzie z tego jednego ptaszka.
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2013, o 21:47 przez Dido, łącznie zmieniany 1 raz.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 5 kwie 2013, o 21:44

Dido, Dido, pierwsza, rosól ideał.
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 5 kwie 2013, o 22:24

Dido, najlepsze są proste pomysły. a ptaszyna już oskubana, no poza śrutem w środku.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 5 kwie 2013, o 23:01

Mięso naszpikować go lekko słoniną i usmażyć na patelni, a potem lekko poddusić w winie. W drugim naczyniu podsmażamy cebulkę, by nabrała złocistego kolor (najlepiej na maśle lub margarynie) i podsmażamy grzyby, podlewając wywarem i dusimy ok. 20 min. Kiedy mięso będzie już miękkie dodajemy do niego grzyby i cebulkę, całość polewamy czerwonym winem, lub koniakiem i dodajemy śmietany, aby powstał smaczny krem i znów dusimy. W końcowym etapie dodajemy przypraw w zależności od efektu, jaki chcemy osiągnąć. Może to być np. słodki cynamon.

monikazima123
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 7 kwie 2013, o 20:02

Ja wam polecać przepis na pieczony filet łososia.

Filet myjemy dokładnie i usuwamy z niego ości. Potem solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny i zostawiamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie zawijamy łososia w folii (szczelnie!), wrzucając tam cytrynkę i koperek. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni z włączonym termoobiegiem. Filet podajemy z sosem: na patelnię wlewamy śmietankę 30%, dodajemy sok z cytryny, kapary, solimy i pieprzymy. Redukujemy.

Do tego pieczone ziemniaczki i jakaś letnia sałatka.

Polecam!

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 7 kwie 2013, o 23:32

Kruszyn pisze:
WiS pisze: Szukać bazy?
Ja myślę że to idealny pomysł :-)
No i patrz Pan, co nam z niewinnego dialogu wyszło :evilgrin:
monikazima123 pisze: Ja wam polecać przepis na pieczony filet łososia.
A jakie wino Twoja polecać nasza do tego filet łososia...? :cofee:
monikazima123 pisze: Redukujemy.
To rozumiem. I ogień :evilgrin:
Na pohybel ciotom drogowym, wyprzedzającym na piątce ;-)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 7 kwie 2013, o 23:46

WiS pisze:
No i patrz Pan, co nam z niewinnego dialogu wyszło :evilgrin:
He he wyszło i to jak :-d :mrgreen: Idealny sposób mało czasu na decyzję, mało miejsc, jeden dwa terminy :giggle:
WiS pisze:
A jakie wino Twoja polecać nasza do tego filet łososia...? :cofee:
Sauvignon Blanc ;-)
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 9 kwie 2013, o 13:38

Kruszyn pisze: Sauvignon Blanc
Nie Ciebie pytałem 8-)

A z innej bajki - wspominałem coś w innym wątku o pójściu do kuchni, żeby poćwiczyć przed czerwcem?
Oto skromny lanczyk człeka poczciwego, na tę wiosnę dzisiejszą w sam raz (u mnie lecą duże płatki białego); białą kiełbasę opisałem gdzieś tu niedawno, tajniki wykonania żurku chyba wszyscy znają (a jesli ktoś przypadkiem nie, to chętnie nauczę, przepis nawet na możliwosci faceta-gastrokretyna), piwo ze sklepu :evilgrin: - łatwo, szybko (!), pożywnie i smacznie:
9.04.A3.jpg
Załączniki
9.04.A1.jpg

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 9 kwie 2013, o 13:48

WiS, a co jest na drugim zdjęciu w tym żaroodpornym naczyniu? ;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 9 kwie 2013, o 13:57

Konto usunięte, no przecież biała kiełbasa. Upieczona z jabłkiem i cebulką.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 9 kwie 2013, o 14:14

WiS pisze:Konto usunięte, no przecież biała kiełbasa. Upieczona z jabłkiem i cebulką.
A sorki ;-) nie zauważyłem kiełbasy. Na pierwszy rzut oka wyglądało jak jakieś nóżki na galaretę, albo żarcie dla psa i dlatego byłem zdezorientowany :mrgreen:

Czyli żurek z kiełbasą i dodatkowo kiełbasa? Ostro :-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 9 kwie 2013, o 14:27

Konto usunięte pisze: wyglądało jak jakieś nóżki na galaretę, albo żarcie dla psa
Rozsądny pies by tego nie tknął :mrgreen: Reneta się mnie rozlazla na wierzchu, dlatego tak wygląda :oops:
Ale za to smakuje zacnie.
Konto usunięte pisze: żurek z kiełbasą i dodatkowo kiełbasa? Ostro
Trzeba mieć w życiu jakieś jasne punkty odniesienia i preferencje :evilgrin:
PS. Kielbasa była też jako czekaczek, no i trochę jeszcze na deser 8-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 9 kwie 2013, o 15:06

WiS, nie no, jasna sprawa. Baficzka by się ucieszyła z takiego posiłku :mrgreen:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 9 kwie 2013, o 16:06

;-)
Załączniki
306077_542140179185392_1686454476_n.jpg

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 11 kwie 2013, o 14:06

W ramach ćwiczeń przed chlejadami - śledź, zwany Słodkim Komunistą ;-)

Dwa opakowania matjasa (sześć filetów), dwie duże cebule, paczka rodzynek królewskich, papryka konserwowa, keczup, koncentrat pomidorowy, oliwa, mleko.

Śledzia płuczemy, kroimy i zalewamy mlekiem, żeby odciągnąc sól. Jakieś dwie godziny niech sobie postoi.

Cebule obieramy, kroimy (niezbyt drobno) i na patelni polewamy obficie oliwą, po czym smażymy. Gdy cebula zacznie się rumienić, dodajemy do niej rodzynki i mieszamy. Po chwili, na małym ogniu, dolewamy wody (ok. 1.5 szklanki), żeby się trochę pogotowalo i lepiej wymieniło aromaty. Potem zwiększamy ogień, zeby odparować wodę i dosmażamy do złocistości (a nawet "ciemnej złocistości", jak kto lubi).
Po uzyskaniu oczekiwanego koloru gasimy ogień i zostawiamy żeby nieco przestygło.

Drobno pokrojoną paprykę (ze dwie połówki) mieszamy w naczyniu z koncentratem pomidorowym (mały słoiczek) i keczupem (po uważaniu) oraz odrobiną oliwy. Uwaga: ja używam oliw aromatyzowanych (dziś tu i do smażenia poszła oregano, rozmaryn i bardzo ostra chili/pieprz), więc już tego dodatkowo nie przyprawiam, ale w innym przypadku warto czegoś dosypać, do smaku. Dodałem też garść drobno siekanej rukoli, żeby wiosenniej wyglądało, ale to już ekstras nieobowiązkowy.

Dodajemy przestygniętą cebulę z rodzynkami i starannie mieszamy. Dobrze jest teraz to zostawić na chwilę, żeby się przegryzło. Potem - dodać śledzia, oczywiście po uprzednim wyłowieniu go z mleka i opłukaniu.
Ostroznie wymieszać, zostawić przynajmniej na kolejne dwie godziny.
Najlepsze niestety następnego dnia.

Tak przynajmniej słyszałem :mrgreen:
Załączniki
11.04. śledź 1.jpg

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 11 kwie 2013, o 21:04

WiS, tak trenuj ... :mrgreen:
Obrazek
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 11 kwie 2013, o 21:09

WiS pisze: śledź
Kielce żądają dostępu do morza czy to od zainteresowania służbami i wywiadem ;-)
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 11 kwie 2013, o 21:41

inquiz, jedno i drugie :mrgreen:

Kruszyn, Twoje zdrowie -->
Załączniki
wino.jpg

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 11 kwie 2013, o 21:51

WiS, widzę że lepiej trenujemy niż reprezentacja Polski przed byłym euro :giggle:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 15 kwie 2013, o 08:20

Dla Warszawiaków

http://www.wiesz-co-jesz.pl

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 17 kwie 2013, o 19:19

Barszcz się gotuje, jutro pierogi sie zrobi, tylko dudy i szponder trzeba odebrać na farsz :-)
Obrazek
Karkówka za chwilę będzie gotowa :-)
Obrazek
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 17 kwie 2013, o 19:53

Coś Ty z ta karkówką zrobił?
Całą słonine ze świni zdarłeś? :o

ODPOWIEDZ