Ekologia - słuszna sprawa czy wielki przekręt ?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Re: Ekologia - słuszna sprawa czy wielki przekręt ?

Post 10 kwie 2013, o 23:00

Konto usunięte pisze: Nikt nikogo nie zmusza, ale jakaś podstawowa infrastruktura dla rowerzystów to by się przydała.

Owszem, tylko żeby się nie pałętali na drodze pod kołami.

Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 10 kwie 2013, o 23:02

Konto usunięte pisze:
A jak mam coś w centrum do załatwienia, to nie mam problemów z parkowaniem :giggle:
Jak korzystasz z komunikacji miejskiej/skutera, to też nie masz z tym problemu ;-)
Konto usunięte pisze:
Wiesz co, nie wiem jak ten mój znajomy to robi, ale dyma 17 km w garniturze i nie ocieka potem.
Jaaasne. Rowerem to się przyjemnie jeździ poza miastem. Po lesie na przykład :idea:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 11 kwie 2013, o 00:07

leon pisze: tylko żeby się nie pałętali na drodze pod kołami.

No właśnie piszę - ścieżek trzeba.

Też nie lubię jechać po ulicy.
So What! pisze: Jak korzystasz z komunikacji miejskiej/skutera, to też nie masz z tym problemu

Zanim zbiorkom przyjedzie, to jestem dobre parę kilometrów dalej, czasem nawet już u celu.

Skuterem nie przejedziesz np. przez park (w wersji dla prawdziwych nosicieli kultury i tradycji: przez Planty), nie przeniesiesz go po schodach. Lubię skutery. Zwłaszcza Burgmany :razz: Mają swoje zalety i rowery też swoje mają.
So What! pisze: Rowerem to się przyjemnie jeździ poza miastem. Po lesie na przykład

To chyba MTB albo innym crossem...

Wpadnę do Krakowa swoim miejskim truchłem i pogadamy :evilgrin:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 11 kwie 2013, o 04:47

ja tam jestem za budowaniem ścieżek rowerowych.
Za pieniądze z podatku ścieżkowego doliczanego do ceny rowerów, oraz rocznej opłaty za kartę rowerową. I OC.

Rowery są ok. Ale nie dla mnie.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 11 kwie 2013, o 04:49

Konto usunięte pisze: Wpadnę do Krakowa swoim miejskim truchłem i pogadamy :evilgrin:

Ty najpierw zalicz RoadRage z Лукашэнка i jego S-Max'em na torze 8-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 kwie 2013, o 05:00

Konto usunięte pisze: Ty najpierw zalicz RoadRage z Лукашэнка i jego S-Max'em na torze
to by było coś. Dobre 30 stron dlaczego smax okazał się gorszy czyli lepszy :mrgreen:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 kwie 2013, o 08:52

Konto usunięte pisze:Nikt nikogo nie zmusza, ale jakaś podstawowa infrastruktura dla rowerzystów to by się przydała. Bez tego ludzie nie przekonają się do roweru. Bo w tej chwili myślenie jest takie: jak to, do pracy rowerem? Jak bidota jakaś? podjadę se moim 20 letnim golfem jak panisko.

:
Myślę, że to w ogóle nie tak wygląda. Znam kilku milionerów jeżdżących na rowerze i kilku bidoków. To nie jest kwestia pieniędzy. Tylko kwestia po pierwsze klimatu i w stolicy dość dużych odległości i zagrożenia.
A Alan ma rację, z jakiej racji ścieżki rowerowe mają być płacone z podatku drogowego (lub jakiegoś innego). Z drugiej strony, tak niech będą ścieżki, ale nie kosztem pasów dla aut, bo i tak jest ciasno. Nie może miasto, w którym nie ma metra, a z jednego końca na drugi autobusem to się jedzie nie wiadomo ile, utrudniać życie kierowcom w imię ideologii.
A ta ideologia oparta jest, jak wiemy, w dużej mierze na CO2 i ociepleniu - a to jak wiadomo lipa niezła.
A myślenie miejskie jest takie - że jak otworzą świętokrzyską, to wąska będzie. AUTA WON Z MIASTA.
W Głupim Oslo czy Budapeszcie i Pradze da się jeździć metrem, ale u nas no jednam z Konstancina na Jelonki to nie bardzo, czy z Białołęki do Janek. Z Dolnej na Plac Konstytucji się da.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 11 kwie 2013, o 11:25

Alan, Alan, Alan! pisze: ja tam jestem za budowaniem ścieżek rowerowych.
Za pieniądze z podatku ścieżkowego doliczanego do ceny rowerów, oraz rocznej opłaty za kartę rowerową. I OC.

Rozumiem, że budowę chodników też będziemy finansować w ten sposób? Z OC pieszych, rocznej opłaty klimatycznej i podatku chodnikowego doliczanego do ceny żywności, butów i pasty do zębów? :?

W sumie to podatkiem chodnikowym można obciążyć też kierowców samochodów, bo parkują na chodnikach :giggle: i ścieżkach rowerowych, więc i podatkiem ścieżkowym ich! :chair: ;-)

Konto usunięte, :mrgreen: Jak Dyktator znajdzie trochę czasu to ja chętnie :razz:
Arno pisze: Myślę, że to w ogóle nie tak wygląda. Znam kilku milionerów jeżdżących na rowerze i kilku bidoków. To nie jest kwestia pieniędzy.

W Warszawie jest - zdecydowana większość osób słysząc, że jeżdżę rowerem do pracy reaguje zmieszaniem litości z odrazą :lol: i widzę ten błysk w oku: wariat! :->

U nas w dalszym ciągu samochód jest wyznacznikiem statusu społecznego. :-/

Konstancin mógł mieć połączenie kolejowe z Warszawą, ale się samorząd nie dogadał w kwestii wykorzystania linii kolejowej po papierni - i nie ma.

Zresztą, kto do tych willi będzie pociągiem jeździł ;-)

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 11 kwie 2013, o 11:26

Konto usunięte, ale przecież podatek chodnikowy płacą wszyscy, bo też wszyscy chodzą pieszo. Rowerami już wszyscy nie jeżdżą.
czarne jest piękne...

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 kwie 2013, o 11:35

Konto usunięte, w tym ostatnim wpisie dwa razy dajesz znać, że bogaci tylko autem, lub jakaś odraza. W poprzednim także.
Wydaje mi się, że mylisz różne rzeczy.
Ludzie, tak jak ja, reagują ze zdziwieniem na to, że ktoś jedzie z Mokotowa do Centrum rowerem, bo każdy głupi wie, że to graniczy z samobójstwem.
Nie znam nikogo, kto by mówił, że rower się kojarzy z bidotą, brakiem kasy czy czymkolwiek w podobie. Może po prostu masz takie nastawienie i tak odbierasz inne sygnały?
Znam kilka osób, które jeżdżą na rowerze, ktory kosztuje tyle co Panda nowa. I nie sądzę, żeby akurat rower mógł być w Polsce wyznacznikiem niskiego stanu posiadania. Sądzę, że wręcz odwotnie, nieźle wypasiony rower to też symbol. Mnie nie stać na takie rowery.

Mam w domu AUDI RS6, ale jeżdżę kolarką za 30.000.

W przypadku rowerów mamy do czynienia z o wiele większym szpanem, niż w przypadku aut. Czy ostre koło, czy węgiel... i tak dalej...
Gdybym miał w pracy prysznic, i bezpieczną drogę do pracy, sam bym często jeździł na rowerze. Świetny dodatek do biegania.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 11 kwie 2013, o 11:42

Arno, z takimi reakcjami się spotykam i już, ja mam inne nastawienie. Znam zamożne osoby które jeżdżą starymi autami, a w ogóle to tramwajami i dobrze mi i im z tym. Każdy ma swoje priorytety komunikacyjne i lubi na coś innego wydawać pieniądze.

Z Mokotowa do Centrum to rzeczywiście słabo. Można jeszcze Alejami Ujazdowskimi przejechać, albo Kruczą. Ja kiedyś jechałem Al. Niepodległości i da się, ale łatwo nie jest.

vibowit, ale niektórzy chodzą tylko z garażu podziemnego do windy ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 kwie 2013, o 11:50

Ujazdowskie, Krucza, Niepodlegślości - autobusy, auta szybko i w tłoku. Tak da się, ale to proszenie się o trącenie lusterkiem w kierownicę... Marszałkowska już lepsza.
Dopóki cały naród nie będzie szanował innych na drodze, rower jest narzędziem do oszczędzenia pieniędzy ZUSowi.
Możemy sobie mówić, niech się uczą, zmieniją natychmiast, ale to jest dokładnie taka sama rozmowa, jak przy fotoradarach.
Sto lat przyzwyczajeń, brak uprzejmości w narodzie w ogóle, fatalnie prowadzone kursy na prawo jazdy, gdzie się koncentrują na parkowaniu i upieprzaniu narybku, a nie na wpajaniu najważniejszych zasad.
Nie liczyłbym na to, że cokolwiek w kwestii traktowania rowerzysty na drodze się zmieni.

Pytanie do Ciebie, a gdzie na Niepodległości widzałbyś ścieżki rowerowe? np. Między Rakowiecką a Malczewskiego, Lub na Kruczej

zinc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp
Polubił: 1 raz

Post 11 kwie 2013, o 11:53

Ludziska ekologia to myslenie-i nie chodzi mi o to ze ekologiczny jest ten co jezdzi rowerem a nie ekologiczny ten co jezdzi 5.0 V8 Hemi... anyway-ekologia to calosc zycia, nie niszczenie srodowiska, nie wyrzucanie papierkow za okno samochodu, nie wyrzucanie na chodnik... itd itp jesli wiecie o czym mysle- moje subaru malo nie pali co nie znaczy ze nie jestem pro eko... nie wylewam oleju silnikowego do sciekow... pety za okno nie leca, itd itp... a jak widze typowe bayernishe motor werke szmelc wagen i typa co smieci po mcdrivie kupie za okno wyrzuca... szlag mnie trafia!! Tyleode mnie o ekologi-ps rower fajna rzecz!! spacer tez!! a subaru :P
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 kwie 2013, o 11:55

Konto usunięte pisze: Rozumiem, że budowę chodników też będziemy finansować w ten sposób? Z OC pieszych, rocznej opłaty klimatycznej i podatku chodnikowego doliczanego do ceny żywności, butów i pasty do zębów?
rower (rozumiany po miejsku) jest luksusem. chodzenie nie.

kierowcy jak chcieli mieć lepsze drogi to zaczęli się zrzucać więcej na benzynę, albo z przyjemnością się na inne sposoby opodatkowali. :mrgreen: No i jakoś te drogi wspólnymi siłami dziergają.
No ok. Nie do końca tak się to zaczęło - ale faktem jest, że płacą.

Tera tak. Rowerem da się za darmo po ulicy jechać? Da. No to wszystko gra.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 11 kwie 2013, o 11:59

W alejach Ujazdowskich akurat ścieżka jest do Pięknej, dalej nie jestem pewien czy coś jest do Pl. Trzech Krzyży. W Al. Niepodległości ścieżka jest na odcinku Batorego - Trasa Łazienkowska. Pomiędzy Rakowiecką i Malczewskiego można pociągnąć parkingami, wiadomo że jest generalnie wąsko, ale np pomiędzy Dąbrowskiego i Odyńca jest b.szeroki chodnik.

Al. Niepodległości to problem odcinka Trasa Łazienkowska - Dworzec Centralny, tam jest rzeczywisty hardkor.

Ja akurat do Malczewskiego to jadę Krasickiego, jest na tyle szeroko że nikomu nie przeszkadzam (z wyjątkiem kierowcy jednej Fabii, którego pozdrawiam).

Na Kruczej i tak prawy pas jest permanentnie zajęty przez dostawczaki i taksówki, więc nie ma potrzeby wyznaczania dodatkowej ścieżki ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 kwie 2013, o 12:05

No widzisz, ja podałem konkretne miejsca, gdzie ścieżek nie widzę. Parkingami? A co z parkingami?
I nie mówię Batorego/Trasa bo tam hektary...
I takich miejsc hardkorowych jak piszesz o docinku do Centralnego jest masa. Jedyne wyjście dla mafii rowerowej, to ukraść jeden pas samochodom, bo przecież aut jest za dużo i są politycznie i moralnie niepoprawne. Marszałkowska??

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 11 kwie 2013, o 12:15

zinc, w pełni się zgadzam. Mi chodzi tylko o to, żeby mieć swobodę wyboru środka komunikacji i komfort poruszania się nim.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 11 kwie 2013, o 12:18

Arno, przecież wzdłuż parkingu biegnie jezdnia - co za problem puścić tamtędy ruch rowerowy, po parkingach nie jedzie się setką.

Z tym kradzeniem pasa to też przesada w drugą stronę, są całe ulice w centrum gdzie jeden z dwóch pasów jest praktycznie wyłączony z ruchu, bo parkują tam taksówki, kurierzy, zaopatrzenie, politycy...

Na Marszałkowskiej nie wiem. I tak za chwilę będzie tam buspas :cofee: więc może buspasem.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 kwie 2013, o 12:23

Konto usunięte pisze:Arno, przecież wzdłuż parkingu biegnie jezdnia - co za problem puścić tamtędy ruch rowerowy, po parkingach nie jedzie się setką.

Z tym kradzeniem pasa to też przesada w drugą stronę, są całe ulice w centrum gdzie jeden z dwóch pasów jest praktycznie wyłączony z ruchu, bo parkują tam taksówki, kurierzy, zaopatrzenie, politycy...
Parkingi bywają zablokowane. A jak zrobisz ścieżkę rowerową na tych pasach zablokwanych przez taksówki itepe... to gdzie wtedy oni staną???
Miejsca nie da się rozciągać....

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 11 kwie 2013, o 12:58

Ano właśnie; dlaczego rowerów w centrum miasta nie puścić pasem dla autobusów?

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 kwie 2013, o 14:19

Bo rowerom, jako pojazdom najekologiczniejszym na świecie, należy się specjalne miejsce. Co więcej są siły nacisku.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 kwie 2013, o 10:14

Takie rzeczy są produkowane nie przez media, czy przez polityków, ale przez lobby rowerowe. Mniejszość, podobnie jak w kilku innych przypadkach, dyktuje większości, co jest dobre. Bo rower jest anty C02 i zdrowy, i miejsca nie zajmuje itede... Tak, to prawda, ale co z tego, skoro większość na rowerku posuwać nie może. Na przykład sekretarki dyrektorów bankowych, szpilki, wąskie sukieneczki, fryzurki, makijarze. Nerdy komputerowe mogą, bo są ubrani w szmaty i są antywizerunkowi.
Uwaga, naród cały źle używa słowa NERD. Bo to jest JEDNA NERDA, a nie jeden NERD. Ta Nerda.
Załączniki
Screen Shot 2013-04-12 at 10.09.23 AM.png
Najzwyklejszy brain washing. Tyle że już w wywkonaniu tzw userów.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 12 kwie 2013, o 10:30

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/ ... id%2BRose0

The new data, compiled from more than 3,000 measuring points on land and sea, was issued quietly on the internet, without any media fanfare, and, until today, it has not been reported.
This stands in sharp contrast to the release of the previous figures six months ago, which went only to the end of 2010 – a very warm year.
Ending the data then means it is possible to show a slight warming trend since 1997, but 2011 and the first eight months of 2012 were much cooler, and thus this trend is erased.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 kwie 2013, o 10:53

damazie drogi,
te rzeczy są mniej więcej wiadome, tylko, że zainwestowano już taką forsę, tyle odpowiedni ludzie zarabiają na tym, że na razie to chyba trend nieodwracalny. cały świat ma mózgi wyprane ekologią, antyatomem, anty motoryzacją...
jesteśmy źli - człowiek to pasożyt.
Co powiedział książę Karol? " Gdybym się urodził na nowo, to chciałbym być wrednym zarazkiem, który by zlikwidował ludzkość."
Ciekawe, dlaczego nie popełnił jeszcze samobójstwa.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 12 kwie 2013, o 12:41

Arno pisze:te rzeczy są mniej więcej wiadome,
wiem, wiem...

ale i tak uważam, że od czasu do czasu warto przypomnieć tę nic nie znaczącą (jak słusznie zauważyłeś) prawdę, że naukowcy ogłaszający globalne ocieplenie zrobili (i robią) to, co robi wielu naukowców z wielu innych dziedzin i krajów każdego dnia: celem pozyskania "środków" wytworzyli wyniki jednoznacznie wskazujące na słuszność przekazywania tychże "środków" im i tylko im.

gdzieś w jakichś komentarzach ktoś napisał ciekawe pytanie: skoro ekologia jest tak ważna a problem ceodwa tak tak poważny to dlaczego mówi się o podatkach, wiatrakach, normach spalin i ani słowa o... zalesianiu czy nawadnianiu (robionym w adekwatnej skali).

ODPOWIEDZ