Rajdy 2013

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Re: Rajdy 2013

Post 15 kwie 2013, o 16:52

Marlena pisze: Na os-y powinien być całkowity zakaz wnoszenia alko.
Marlena proszę Cię :wall: Kiedy na to wpadłaś :idea: , przecież to jakieś pomysły rodem z PRl-u :!: .
Alko jest dla ludzi a ,że niektórzy nie maja umiaru i wariują to ich chora sprawa , odpowiednie zabezpieczenie jest od tego by takie jednostki wyeliminować . Koniec kropka .

Puki co w tym kraju można pić wysokooprocentowane napoje i nie jest to nielegalne.

Marlena
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester 2,0 XT MY03 - Kocur ;)
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 15 kwie 2013, o 18:04

Piter 35,
Odpowiedniego akurat nie było.
A to, że alko jest dla ludzi ok. Są jednak miejsca gdzie nie każdy ma ochotę oglądać pijących i pijanych. Takie jest moje zdanie i go nie zmienię.

TERZO
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: niebieskie

Post 15 kwie 2013, o 18:39

Nie wszyscy też mają ochotę oglądać czarnych, gejów, łysych, rudych... :whistle:
Marcin

-_-

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 15 kwie 2013, o 19:03

Marlena pisze:Są jednak miejsca gdzie nie każdy ma ochotę oglądać pijących i pijanych.

A to problem wyłącznie oglądającego. Może zostać w domu na przykład. Albo pogodzić się z faktem, że to że jemu coś nie podoba nie oznacza, że trzeba ten punkt widzenia siłą całemu światu narzucić ;-)

Marlena
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 15 kwie 2013, o 20:01

No cóż, porównania conajmniej dziwne. Czyli wg was jak ktoś chce spędzić czas normalnie i bezpiecznie to powinien zostać w domu bo pijaństwo ma większe prawa. Nie mam więcej pytań. Koniec dyskusji.

TERZO
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 15 kwie 2013, o 20:12

Marlena, nie zrozum mnie źle, ale ja się tylko sprzeciwiam generalizowania sprawy. Sorry za kontrowersyjne analogie, ale zawsze coś komuś może się nie podobać pomimo, że tak na prawdę nie wpływa na otoczenie niczym innym jak widok. Nie można zamykać wszystkich kierowców tylko dlatego, że zdarzają się drogowi piraci.. Posiadanie sportowego samochodu też nie świadczy, że każda droga to dla kierowcy tor z przeszkodami (czyt. innymi uczestnikami ruchu). Cały ambaras polega na tym aby wyłapać czarne owce, pozostawiając innych nie-awanturników w spokoju. Nawet jeśli spożywają alkohol. Tylko tyle.
Marcin

-_-

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 15 kwie 2013, o 20:25

Marlena pisze: wg was jak ktoś chce spędzić czas normalnie i bezpiecznie to powinien zostać w domu bo pijaństwo ma większe prawa.
Wg Ciebie, jesli w upalny dzień chcę się w lesie przy oesie schłodzić piwem, albo w zimny rozgrzać łykiem nalewki, to nie mogę - bo Tobie przeszkadza ten widok...?
Pardon, ale się chyba rozpędziłaś z tym "calkowitym zakazem".
Pacyfikowanie tych, co rozrabiają i/lub stwarzają niebezpieczeństwo na trasie (wsio rawno, pijani czy trzeźwi) jak najbardziej.
Ale wolę, by policja i safety własnie tym się zajęły, a nie przeszukiwaniem mojego chlebaczka w poszukiwaniu puszki piwa.
Warto ćwiczyć ważenie słów w kwestii radykalnych rozwiązan - nawet jesli jest to niezobowiązujące ple-ple na forum, a nie dyskusja w Sejmie, na przyklad.

jarmaj
6 gwiazdek

Post 15 kwie 2013, o 20:26

Marlena pisze:No cóż, porównania conajmniej dziwne. Czyli wg was jak ktoś chce spędzić czas normalnie i bezpiecznie to powinien zostać w domu bo pijaństwo ma większe prawa. Nie mam więcej pytań. Koniec dyskusji.
Masz z tym pijaństwem jakiś problem, że tak emocjonalnie reagujesz? ;-)

A tak serio, jak nie dociera. Jak Ci się nie podoba na oesach, to nie ma obowiązku tam przebywać.

Jak cały świat ma tańczyć jak Ci sie podoba, to sorry, ale obawiam sie, że świat się na Ciebie całkiem zresztą słusznie wypnie. ;-)

Gootek
6 gwiazdek

Post 15 kwie 2013, o 21:12

Zakazu picia w miejscach publicznych wprowadzać nie trzeba, bo już obowiązuje.
A to, że nie jest przestrzegany, to już inna sprawa.

Znieść ten zakaz chce Palikot, przy okazji znosząc zakaz palenia trawki, itd...

Pamiętam z rajdu Katalonii, ze tamtejsi młodzi kibice sporo pili i palili również sporo...
jednak nie widziałem żadnych ekscesów typu oszołomiony kibic zataczający się po trasie rajdu, ani również żadnych nieprzyjemnych scen w strefach dla kibiców.
W Polsce bardzo często bywa inaczej. Inna "kultura".
Więc warto byłoby jednak egzekwować zakaz, tym bardziej skoro taki obowiązuje.
A jak ktoś musi się nawalić, to przecież wolno - wa własnej kanapie przez własnym telewizorem, na przykład.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 kwie 2013, o 21:26

Лукашэнка pisze: Zakazu picia w miejscach publicznych wprowadzać nie trzeba, bo już obowiązuje
Zaraz, zaraz... a na pewno we wszystkich mozliwych "miejscach publicznych", czy tylko w tych wymienionych w ustawie? 8-)
Лукашэнка pisze: jak ktoś musi się nawalić,
A ktoś tu sugeruje "nawalanie sie" na oesie? Zawsze mnie zastanawia, dlaczego ludzie zdają się nie dostrzegać licznych stanów pośrednich pomiędzy absolutną abstynencją a urżnięciem w trupa.

Marlena
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 15 kwie 2013, o 21:44

Лукашэнка, dokładnie to mam na myśli.

Gootek
6 gwiazdek

Post 15 kwie 2013, o 22:18

WiS,
właśnie tu jest pies pogrzebany, że my mieszkańcy tego kawałka ziemi mamy jakieś dziwne problemy z zachowaniem umiaru, kiedy pijemy.
Tak ,trafiają się wyjątki, jednak niestety jakby coraz mniej zauważalne w całej nawalonej masie.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 kwie 2013, o 22:34

Лукашэнка pisze: my mieszkańcy tego kawałka ziemi mamy jakieś dziwne problemy z zachowaniem umiaru, kiedy pijemy.
Nie zgadzam się.
Znakomita większość z nas calkiem dobrze sobie z tym radzi, tzn. wie kiedy przestać, a nawet jesli wypije więcej, to niekoniecznie rozrabia, tylko grzecznie idzie lulu (jak wiadomo, alkohol pity w miarę nie szkodzi nawet w największych ilościach).
Na naszą złą opinię pracuje mniejszość złozona z kretynów (którym wbrew powyzszej zasadzie alkohol faktycznie szkodzi), plus łatwe uogólnienia.
Dlatego protestuje, gdy zamiast kasować owych upośledzonych kretynów Waaadza zabrania jednego piwka rozsądnemu obywatelowi. Oraz gdy nadgorliwe jednostki zagrzewają waaadzę do tego błędu róznymi bojowymi pohukiwaniami.

Marlena
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 15 kwie 2013, o 23:03

WiS, a czytałeś moje pierwsze posty? Czy ja pisałam o 1 piwie? Nie. Jeśli na imprezy publiczne idą osoby z 8 piwami na głowę to raczej nie jest to picie "pełna kutlurka i do domu". Nieprawdaż? Więc za zakaz picia alko w miejscach publicznych podziękować należy chyba takim osobnikom a nie osobom, którym takie pijaństwo przeszkadza.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 kwie 2013, o 23:10

Czytałem, ale czytałem też tekst WRCa, że nic niebezpiecznego z tego popijania nie wynikalo.
No i czytałem to:
Marlena pisze: Na os-y powinien być całkowity zakaz wnoszenia alko.
Czyli - jednego piwa, przez np. WiSa, także.
Co jest moim zdaniem bardzo emocjonalną reakcją na subiektywne obserwacje, nieadekwatną do realiów, ze się tak oględnie wyrażę ;-)
Gdybyś napisała: "powinno się pacyfikować pijanych rozrabiaków", to by bylo co innego.
Dlatego apeluje, by język gietki wyrażał co pomysli głowa.
Po pijaku i po trzeźwemu :evilgrin:

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 15 kwie 2013, o 23:12

Marlena pisze: Jeśli na imprezy publiczne idą osoby z 8 piwami na głowę to raczej nie jest to picie "pełna kutlurka i do domu".
A dlaczego nie :?: , jak siedzą cały dzień na odcinku lub dwóch :idea:
Dla mnie 8 piw to za dużo :whistle: , po prostu nie zmieszczę :idea: ale ze 4 może 5 to spokojnie wypiję w przeciągu dobrych paru godzin i nie będę biegał nago po odcinku :mrgreen:

TERZO
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 15 kwie 2013, o 23:51

Zazwyczaj w pamięci bardziej zapadają negatywne przypadki, nawet jeśli są w dużej mniejszości wśród popijających piwko przy odcinku..
Poza tym takie osobniki raczej nie przejmą się takim zakazem, a obstawić wszystkich wejść na odcinek raczej się nie ogarnie. Zakaz ten dotknie najbardziej tych, którzy potrafią utrzymać umiar w piciu i zachowaniu. Pomysł jest więc niezbyt trafiony. Myślę, że zbieranie przez służby najbardziej wstawionych może odbyć się na podstawie obecnych przepisów, trzeba tylko je egzekwować. Myślę również, że takie działania miałyby też charakter edukacyjny i prewencyjny.
Tyle.
Marcin

-_-

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 16 kwie 2013, o 00:57

WRC fan pisze: istotnie zabezpieczenie dramat. I to nie tylko policja, ale safeciarze też się nie popisali.
Żeby nie być gołosłownym:

Link: http://www.youtube.com/watch?v=01SdImO4VR8

TERZO
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 16 kwie 2013, o 01:06

Komentarz kijka oddaje powagę sytuacji :-/ Tylko jak zakazać wejścia ćmom, wszak nie pijanym...
Marcin

-_-

Marlena
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 16 kwie 2013, o 07:16

WRC fan, byłeś na 1 przejeździe. Ja na 2 i pucharze ale wyglądało to tak samo, ludzie przechodzili, przebiegali z jednego końca mostku na drugi itd. Po RSMP nie było możliwości zejścia do Jodlownika bo zaraz jechał puchar i wtedy zaczęła się komedia w wykonaniu policji.

przymar
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legacy IV
Polubione posty: 1 raz

Post 16 kwie 2013, o 08:12

Prawda jest taka, że najwięcej problemów stwarzają "lokalsi". W sobotę na 2 przejeździe patelni było kilku takich asów, którzy nie byli sie w stanie wdrapać na skarpę. Dla takich gości jest to sytuacja tochę jak z Misia:
- dziecko mi się urodziło,
- znowu,
- nie, to samo co dwa lata temu, ale napić się można.
Jest rajd, co tydzień nawalam się pod miejscowym spożywczakiem to tym razem przynajmniej jest oficjalna okazja.
Innym tematem jest safety i policja którzy nie mają pomysłu, poza groźbami odwołania odcinka, co sie w takim momencie robi. Dlaczego to ja mam się martwić za jakiegoś narąbanego pajaca i go dyscyplinować, żeby spier..... za taśmę?

Marlena
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 16 kwie 2013, o 17:47

jarmaj pisze: Masz z tym pijaństwem jakiś problem, że tak emocjonalnie reagujesz? ;-)
A tak serio, jak nie dociera. Jak Ci się nie podoba na oesach, to nie ma obowiązku tam przebywać.
Jak cały świat ma tańczyć jak Ci sie podoba, to sorry, ale obawiam sie, że świat się na Ciebie całkiem zresztą słusznie wypnie. ;-)
nie sądzisz, że te dywagacje personalne są co najmniej nie na miejscu? :cofee:
Wiem, ze na tym forum panuje ogólny luz ale moim zdaniem trochę przesadziłeś.

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 16 kwie 2013, o 17:55

idę po popcorn

jarmaj
6 gwiazdek

Post 16 kwie 2013, o 17:58

Bergen pisze:idę po popcorn
Fuj. Jak tak można. :x

Nie cierpię popcornu. Już nawet sam jego zapach, a w zasadzie smród jest okropny. Powinien zostać zakazany. A odpowiednie służby powinny to bezwzględnie egzekwować i nie wpuszczać nawet na forum z popcornem. :evil:

:mrgreen:

Marlena pisze:moim zdaniem trochę przesadziłeś.
Nie

j33mbo
5 gwiazdek

Post 16 kwie 2013, o 19:16

Marlena, raczej nic oprócz frustracji ten wątek nie przyniesie

Ty przesadziłaś z zakazem wnoszenia alkoholu na OS,
a Panowie skoczyli na Ciebie bo trafiłaś w czuły punkt, niektórzy uważam, że przesadzili, ale nie przejmuj się, na żywo są mili jak owieczki! stąd moja tym gorętsza prośba o zaprzestanie tego wątku w tym temacie....

ODPOWIEDZ