Rosiu, przywieź tylko sushi a ja już Was ugoszczę "świeżonką"rrosiak pisze: Wybraliśmy się rodzinnie dziś, ale niczego nie spróbowaliśmy
Lokal malutki, aczkolwiek sympatyczny. Wszystkie stoliki zajęte i trzeba rezerwować, bo póki co zainteresowanie ogromne, a na wynos na razie nie dają,
Trzeba zatem przeczekać oblężenie.
Restauracje- co polecacie,nowosci,opinie.
Re: Restauracje- co polecacie,nowosci,opinie.
Re: Restauracje- co polecacie,nowosci,opinie.
Ja dziś byłem w Bistro & Burger Bar na francuskiej . Podstawowy hamburger (200gr) trochę frytek trzy sosy i trochę colesława 19 pln z hamerykańskiej wołowiny 24 pln. Ogólnie cieniutko ,burgery podane prawie natychmiast więc były ledwo ciepłe ,pochwalić można bułkę i sosy. Można się zmierzyć z kilogramowym hamburgerem ale do tego trzy porcje frytek i sałatki więc raczej ciężko zjeść za darmo.
Z zamrażalki
Dido pisze: a ja już Was ugoszczę "świeżonką"![]()
Z zamrażalki
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Re: Restauracje- co polecacie,nowosci,opinie.
A to mnie akurat bawi.Kruszyn pisze: Z zamrażalki
Jak rozumiem, zakładasz, że hamburgery z "hamerykańskiej" wołowiny robione są z mięsa krów ubitych wczoraj i dostarczonego do danej hamburgerowni specjalnym samolotem z Texasu...
Otóż nie.
Jeżeli w ogóle są one robione z hamerykańskiej wołowiny, jeżeli w ogóle są one robione z wołowiny, a nie lokalnej koniny - przynajmniej częściowo - (btw - konina to świetne mięso), to ta wołowina ma dwie możliwości;
1. może być naszpikowana różnego rodzaju środkami konserwującymi i umieszczona w opakowaniu próżniowym z nalepką "termin przydatności 3 miesiące" - gratuluję,
2. może być zamrożona na czas podróży statkiem
Co wolisz..?
PS: Zamrażanie jest z całą pewnością droższe.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Re: Restauracje- co polecacie,nowosci,opinie.
Gal, no błagam... śmieję się , że świeżonka u Izy będzie z zamrażalki
Co do hamburgerów to jak na razie lepszych niż u Ciebie nie jadłem. Mocno byś zawstydził kucharzy na francuskiej.
Co do hamburgerów to jak na razie lepszych niż u Ciebie nie jadłem. Mocno byś zawstydził kucharzy na francuskiej.
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Re: Restauracje- co polecacie,nowosci,opinie.
OKI.Kruszyn pisze: Gal, no błagam...
Zamrażnie jest cool...
Tak naprawdę to jest sposób by jeść coś normalnego i nie zabić się gotowaniem i kosztami.
Zamrozić (z mojego doświadczenia) bez straty smaku (jasne, że lepiej świeże - jak kogoś stać) można niemal wszystko.
Innymi słowy - sto razy bardziej wolę hamburgera z zamrażarki z wołowiny mięsnej rasy wziętej od hodowcy, niż hamurgera zrobionego z "mięsa wołowego mielonego" z hipermarketu.
I mniej więcej to samo dotyczy "świerzonki" - mimo gry słów
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Re: Restauracje- co polecacie,nowosci,opinie.
Tylko trzeba umiejętnie rozmrozić 
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Re: Restauracje- co polecacie,nowosci,opinie.
Koledzy z krainy wiecznych wiatrów ,chwalą was
http://opinie.newsweek.pl/magda-gessler ... 1,1,1.html
http://opinie.newsweek.pl/magda-gessler ... 1,1,1.html
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
- WiS
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Re: Restauracje- co polecacie,nowosci,opinie.
No to p. Magda zyskała (nieco) w moich oczach
Z wymienianych knajp - Si Senior faktycznie polecam, na podstawie autopsji. Potwierdzam rownież opinie o panoramie Kielc i architekturze.
Natomiast co do kieleckich czerwonych win, zdecydowanie najlepsze są te z jabłek z południowych stoków Piotra i Pawła, zaprawiane sokiem truskawkowym z kartonu, dla koloru
.
Z wymienianych knajp - Si Senior faktycznie polecam, na podstawie autopsji. Potwierdzam rownież opinie o panoramie Kielc i architekturze.
Natomiast co do kieleckich czerwonych win, zdecydowanie najlepsze są te z jabłek z południowych stoków Piotra i Pawła, zaprawiane sokiem truskawkowym z kartonu, dla koloru
Re: Restauracje- co polecacie,nowosci,opinie.
Z powyższych zdań, pierwsze mnie zmroziło, drugie przywróciło wiarę w twój zdrowy rozsądek.WiS pisze:No to p. Magda zyskała (nieco) w moich oczach![]()
(...)
Natomiast co do kieleckich czerwonych win, zdecydowanie najlepsze są te z jabłek z południowych stoków Piotra i Pawła, zaprawiane sokiem truskawkowym z kartonu, dla koloru.
Tego:
"Piłam niedawno kieleckie wino i jego smak urzekł mnie bez reszty. Na pewno lepsze od wszystkich niemieckich win czerwonych, podobne do burgunda, wkracza nawet lekko w rejony zarezerwowane do tej pory dla win z Bordeaux." nie da się potraktować inaczej jak majaczenie.
Jako terapię dla p. Gessler proponowałbym picie kieleckich czerwonych win do końca życia. Wyłącznie kieleckich, czerwonych.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Re: Restauracje- co polecacie,nowosci,opinie.
Pytanie czy tak ma wypaczony smak czy promocja za worek kasy ?
Wczoraj oglądałem kuchenny rewolucje ,stwierdziła że dzik jest w cenie "normalnego"mięsa. Przyjmując do porównania oswojoną kuzynkę to chyba miała na myśli cenę skupu dziczyzny. Ogólnie marny program .
Wczoraj oglądałem kuchenny rewolucje ,stwierdziła że dzik jest w cenie "normalnego"mięsa. Przyjmując do porównania oswojoną kuzynkę to chyba miała na myśli cenę skupu dziczyzny. Ogólnie marny program .
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Re: Restauracje- co polecacie,nowosci,opinie.
Kruszyn pisze: Pytanie czy tak ma wypaczony smak czy promocja za worek kasy ?
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Re: Restauracje- co polecacie,nowosci,opinie.
Gal, tak czułem ,że Cię rozbawię
Może jakiegoś dzika zorganizujemy ?
Może jakiegoś dzika zorganizujemy ?
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Re: Restauracje- co polecacie,nowosci,opinie.
A wiesz, że za dzikiem nie przepadam.Kruszyn pisze:Gal, tak czułem ,że Cię rozbawię![]()
Może jakiegoś dzika zorganizujemy ?
Jeleń, a najlepiej sarenka - to jest to (przepraszam wielbicieli Bambie).
Ale to już chyba po sezonie?
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Re: Restauracje- co polecacie,nowosci,opinie.
Sarnę raz jadłem ale kiepsko sprawiona była , pachniała "wiatrem" . Raz też upolował ojciec audikiem młodego koziołka,kiełbasa była pyszna
Zapytam znajomego myśliwego ,może coś by nam odsprzedał jak trafi bambi
edit
Sezon polowań: od 11 maja do końca października.
Zapytam znajomego myśliwego ,może coś by nam odsprzedał jak trafi bambi
edit
Sezon polowań: od 11 maja do końca października.
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Re: Restauracje- co polecacie,nowosci,opinie.
No to trzeba poczekać.Kruszyn pisze: Sezon polowań: od 11 maja do końca października.
A co do mięsa; nie jadłem lepszego mięsa niż comber sarny.
Wiem, że stwierdzenie "rozpływa się w ustach" to największy kulinarny banał, ale to jest pierwsze, co przychodzi na myśl jedząc comber z sarny.
Najdelikatniejsze mięso jakie jadłem.
Ostatnio zmieniony 1 mar 2013, o 23:33 przez Gal, łącznie zmieniany 1 raz.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Re: Restauracje- co polecacie,nowosci,opinie.
No aż wstyd się przyznać ale tego nie jadłemGal pisze: A co do mięsa; nie jadłem lepszego mięsa niż comber sarny.
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Re: Restauracje- co polecacie,nowosci,opinie.
W Rzeszowie są dwie restauracje serwujące w sezonie kotleciki z combra. Ale wydawało mi się, że sezon jest dłuższy - bardziej jesienny. Pewnie w listopadzie to było mrożone mięso, ale i tak dobre.Kruszyn pisze:No aż wstyd się przyznać ale tego nie jadłemGal pisze: A co do mięsa; nie jadłem lepszego mięsa niż comber sarny.
Szukamy więc myśliwych skłonnych odsprzedać sarenkę i zrobimy wielkie żarcie
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Re: Restauracje- co polecacie,nowosci,opinie.
Od razu widać, że Kolega miastowy i się nie znaKruszyn pisze: śmieję się , że świeżonka u Izy będzie z zamrażalki![]()
A ja jadłam spaghetti z sarniną i też było pyszneKruszyn pisze:No aż wstyd się przyznać ale tego nie jadłemGal pisze: A co do mięsa; nie jadłem lepszego mięsa niż comber sarny.
Re: Restauracje- co polecacie,nowosci,opinie.
Najbliższego znam w SzwecjiGal pisze: Szukamy więc myśliwych skłonnych odsprzedać sarenkę i zrobimy wielkie żarcie![]()
- danikl
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: niby mazowsze, ale mentalnie podlasie
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
- Polubił: 108 razy
- Polubione posty: 169 razy
Re: Restauracje- co polecacie,nowosci,opinie.
Tak ja tu?Gal pisze: i zrobimy wielkie żarcie
http://www.filmweb.pl/film/Wielkie+%C5% ... 1973-35184
Re: Restauracje- co polecacie,nowosci,opinie.
Moja ulubiona scena to serwowanie umierającemu z przeżarcia michy puree z groszku - "trzeba mu dać coś dietetycznego".danikl pisze:Tak ja tu?Gal pisze: i zrobimy wielkie żarcie
http://www.filmweb.pl/film/Wielkie+%C5% ... 1973-35184
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Re: Restauracje- co polecacie,nowosci,opinie.
No można jakiś likent pogotować, ja tam chętnie spróbuje Twojej paelli no i koniecznie wina trzeba zamówić z Kielc ..czerwoneGal pisze: zrobimy wielkie żarcie![]()
Gdzie dobre kalmary dają bo muszę mamę zabrać bo mi jęczy od dłuższego czasu o kalmarach.Gordona dziś oglądałem i ośmiornice i musakę robili ,pychotka wyglądało.
Dido, rrosiu na pewno doceni ,ostatnio się nie załapał na sernik z mączniakamiDido pisze: od korą spróchniałego drzewa, nawet w mróz, tłuściutkiej świeżonki ile dusza zapragnie![]()
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
- danikl
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: niby mazowsze, ale mentalnie podlasie
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
- Polubił: 108 razy
- Polubione posty: 169 razy
Re: Restauracje- co polecacie,nowosci,opinie.
Z tych "kulinarnych" filmów bardziej przemawiał do mnie "Dyskretny urok burżuazji" Bunuela.Gal pisze:Moja ulubiona scena to serwowanie umierającemu z przeżarcia michy puree z groszku - "trzeba mu dać coś dietetycznego".danikl pisze:Tak ja tu?Gal pisze: i zrobimy wielkie żarcie
http://www.filmweb.pl/film/Wielkie+%C5% ... 1973-35184
Re: Restauracje- co polecacie,nowosci,opinie.
Po dwóch wizytach mogę polecić lodziarnię ...włoską więc bez podtekstów zboki
Lodziarnio-Cukiernio-Gastronomie Limoni Canteri 1952 na ul.Zwycięzców 49 drugi punkt mają na ul. Jarosława Dąbrowskiego 1. Ciekawe smaki, mnie najbardziej zaskoczył bazyliowo-cytrynowy ,genialny na początku dominacja bazylii później kwaśna cytryna
Do tego od soboty będą mieli pizzę ,dziś montowali piec.
Lodziarnio-Cukiernio-Gastronomie Limoni Canteri 1952 na ul.Zwycięzców 49 drugi punkt mają na ul. Jarosława Dąbrowskiego 1. Ciekawe smaki, mnie najbardziej zaskoczył bazyliowo-cytrynowy ,genialny na początku dominacja bazylii później kwaśna cytryna
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Re: Restauracje- co polecacie,nowosci,opinie.
Znaczy zdun był...Kruszyn pisze: Do tego od soboty będą mieli pizzę ,dziś montowali piec.