Rosiu, przywieź tylko sushi a ja już Was ugoszczę "świeżonką"rrosiak pisze: Wybraliśmy się rodzinnie dziś, ale niczego nie spróbowaliśmy
Lokal malutki, aczkolwiek sympatyczny. Wszystkie stoliki zajęte i trzeba rezerwować, bo póki co zainteresowanie ogromne, a na wynos na razie nie dają,
Trzeba zatem przeczekać oblężenie.
Restauracje- co polecacie,nowosci,opinie.
Re: Restauracje- co polecacie,nowosci,opinie.
Ja dziś byłem w Bistro & Burger Bar na francuskiej . Podstawowy hamburger (200gr) trochę frytek trzy sosy i trochę colesława 19 pln z hamerykańskiej wołowiny 24 pln. Ogólnie cieniutko ,burgery podane prawie natychmiast więc były ledwo ciepłe ,pochwalić można bułkę i sosy. Można się zmierzyć z kilogramowym hamburgerem ale do tego trzy porcje frytek i sałatki więc raczej ciężko zjeść za darmo.
Z zamrażalki
Dido pisze: a ja już Was ugoszczę "świeżonką"![]()
Z zamrażalki
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
A to mnie akurat bawi.Kruszyn pisze: Z zamrażalki
Jak rozumiem, zakładasz, że hamburgery z "hamerykańskiej" wołowiny robione są z mięsa krów ubitych wczoraj i dostarczonego do danej hamburgerowni specjalnym samolotem z Texasu...
Otóż nie.
Jeżeli w ogóle są one robione z hamerykańskiej wołowiny, jeżeli w ogóle są one robione z wołowiny, a nie lokalnej koniny - przynajmniej częściowo - (btw - konina to świetne mięso), to ta wołowina ma dwie możliwości;
1. może być naszpikowana różnego rodzaju środkami konserwującymi i umieszczona w opakowaniu próżniowym z nalepką "termin przydatności 3 miesiące" - gratuluję,
2. może być zamrożona na czas podróży statkiem
Co wolisz..?
PS: Zamrażanie jest z całą pewnością droższe.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Gal, no błagam... śmieję się , że świeżonka u Izy będzie z zamrażalki
Co do hamburgerów to jak na razie lepszych niż u Ciebie nie jadłem. Mocno byś zawstydził kucharzy na francuskiej.
Co do hamburgerów to jak na razie lepszych niż u Ciebie nie jadłem. Mocno byś zawstydził kucharzy na francuskiej.
OKI.Kruszyn pisze: Gal, no błagam...
Zamrażnie jest cool...
Tak naprawdę to jest sposób by jeść coś normalnego i nie zabić się gotowaniem i kosztami.
Zamrozić (z mojego doświadczenia) bez straty smaku (jasne, że lepiej świeże - jak kogoś stać) można niemal wszystko.
Innymi słowy - sto razy bardziej wolę hamburgera z zamrażarki z wołowiny mięsnej rasy wziętej od hodowcy, niż hamurgera zrobionego z "mięsa wołowego mielonego" z hipermarketu.
I mniej więcej to samo dotyczy "świerzonki" - mimo gry słów
Tylko trzeba umiejętnie rozmrozić 
Koledzy z krainy wiecznych wiatrów ,chwalą was
http://opinie.newsweek.pl/magda-gessler ... 1,1,1.html
http://opinie.newsweek.pl/magda-gessler ... 1,1,1.html
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
No to p. Magda zyskała (nieco) w moich oczach
Z wymienianych knajp - Si Senior faktycznie polecam, na podstawie autopsji. Potwierdzam rownież opinie o panoramie Kielc i architekturze.
Natomiast co do kieleckich czerwonych win, zdecydowanie najlepsze są te z jabłek z południowych stoków Piotra i Pawła, zaprawiane sokiem truskawkowym z kartonu, dla koloru
.
Z wymienianych knajp - Si Senior faktycznie polecam, na podstawie autopsji. Potwierdzam rownież opinie o panoramie Kielc i architekturze.
Natomiast co do kieleckich czerwonych win, zdecydowanie najlepsze są te z jabłek z południowych stoków Piotra i Pawła, zaprawiane sokiem truskawkowym z kartonu, dla koloru
Z powyższych zdań, pierwsze mnie zmroziło, drugie przywróciło wiarę w twój zdrowy rozsądek.WiS pisze:No to p. Magda zyskała (nieco) w moich oczach![]()
(...)
Natomiast co do kieleckich czerwonych win, zdecydowanie najlepsze są te z jabłek z południowych stoków Piotra i Pawła, zaprawiane sokiem truskawkowym z kartonu, dla koloru.
Tego:
"Piłam niedawno kieleckie wino i jego smak urzekł mnie bez reszty. Na pewno lepsze od wszystkich niemieckich win czerwonych, podobne do burgunda, wkracza nawet lekko w rejony zarezerwowane do tej pory dla win z Bordeaux." nie da się potraktować inaczej jak majaczenie.
Jako terapię dla p. Gessler proponowałbym picie kieleckich czerwonych win do końca życia. Wyłącznie kieleckich, czerwonych.
Pytanie czy tak ma wypaczony smak czy promocja za worek kasy ?
Wczoraj oglądałem kuchenny rewolucje ,stwierdziła że dzik jest w cenie "normalnego"mięsa. Przyjmując do porównania oswojoną kuzynkę to chyba miała na myśli cenę skupu dziczyzny. Ogólnie marny program .
Wczoraj oglądałem kuchenny rewolucje ,stwierdziła że dzik jest w cenie "normalnego"mięsa. Przyjmując do porównania oswojoną kuzynkę to chyba miała na myśli cenę skupu dziczyzny. Ogólnie marny program .
Kruszyn pisze: Pytanie czy tak ma wypaczony smak czy promocja za worek kasy ?
Gal, tak czułem ,że Cię rozbawię
Może jakiegoś dzika zorganizujemy ?
A wiesz, że za dzikiem nie przepadam.Kruszyn pisze:Gal, tak czułem ,że Cię rozbawię![]()
Jeleń, a najlepiej sarenka - to jest to (przepraszam wielbicieli Bambie).
Ale to już chyba po sezonie?
Sarnę raz jadłem ale kiepsko sprawiona była , pachniała "wiatrem" . Raz też upolował ojciec audikiem młodego koziołka,kiełbasa była pyszna
Zapytam znajomego myśliwego ,może coś by nam odsprzedał jak trafi bambi
edit
Sezon polowań: od 11 maja do końca października.
Zapytam znajomego myśliwego ,może coś by nam odsprzedał jak trafi bambi
edit
Sezon polowań: od 11 maja do końca października.
No to trzeba poczekać.Kruszyn pisze: Sezon polowań: od 11 maja do końca października.
A co do mięsa; nie jadłem lepszego mięsa niż comber sarny.
Wiem, że stwierdzenie "rozpływa się w ustach" to największy kulinarny banał, ale to jest pierwsze, co przychodzi na myśl jedząc comber z sarny.
Najdelikatniejsze mięso jakie jadłem.
Ostatnio zmieniony 1 mar 2013, o 23:33 przez Gal, łącznie zmieniany 1 raz.
No aż wstyd się przyznać ale tego nie jadłemGal pisze: A co do mięsa; nie jadłem lepszego mięsa niż comber sarny.
W Rzeszowie są dwie restauracje serwujące w sezonie kotleciki z combra. Ale wydawało mi się, że sezon jest dłuższy - bardziej jesienny. Pewnie w listopadzie to było mrożone mięso, ale i tak dobre.Kruszyn pisze:No aż wstyd się przyznać ale tego nie jadłemGal pisze: A co do mięsa; nie jadłem lepszego mięsa niż comber sarny.
Szukamy więc myśliwych skłonnych odsprzedać sarenkę i zrobimy wielkie żarcie
Od razu widać, że Kolega miastowy i się nie znaKruszyn pisze: śmieję się , że świeżonka u Izy będzie z zamrażalki![]()
A ja jadłam spaghetti z sarniną i też było pyszneKruszyn pisze:No aż wstyd się przyznać ale tego nie jadłemGal pisze: A co do mięsa; nie jadłem lepszego mięsa niż comber sarny.
Najbliższego znam w SzwecjiGal pisze: Szukamy więc myśliwych skłonnych odsprzedać sarenkę i zrobimy wielkie żarcie![]()
- danikl
- 6 gwiazdek
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
- Polubił: 108 razy
- Polubione posty: 169 razy
Tak ja tu?Gal pisze: i zrobimy wielkie żarcie
http://www.filmweb.pl/film/Wielkie+%C5% ... 1973-35184
Moja ulubiona scena to serwowanie umierającemu z przeżarcia michy puree z groszku - "trzeba mu dać coś dietetycznego".danikl pisze:Tak ja tu?Gal pisze: i zrobimy wielkie żarcie
No można jakiś likent pogotować, ja tam chętnie spróbuje Twojej paelli no i koniecznie wina trzeba zamówić z Kielc ..czerwoneGal pisze: zrobimy wielkie żarcie![]()
Gdzie dobre kalmary dają bo muszę mamę zabrać bo mi jęczy od dłuższego czasu o kalmarach.Gordona dziś oglądałem i ośmiornice i musakę robili ,pychotka wyglądało.
Dido, rrosiu na pewno doceni ,ostatnio się nie załapał na sernik z mączniakamiDido pisze: od korą spróchniałego drzewa, nawet w mróz, tłuściutkiej świeżonki ile dusza zapragnie![]()
- danikl
- 6 gwiazdek
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
- Polubił: 108 razy
- Polubione posty: 169 razy
Z tych "kulinarnych" filmów bardziej przemawiał do mnie "Dyskretny urok burżuazji" Bunuela.Gal pisze:Moja ulubiona scena to serwowanie umierającemu z przeżarcia michy puree z groszku - "trzeba mu dać coś dietetycznego".danikl pisze:Tak ja tu?Gal pisze: i zrobimy wielkie żarcie
Po dwóch wizytach mogę polecić lodziarnię ...włoską więc bez podtekstów zboki
Lodziarnio-Cukiernio-Gastronomie Limoni Canteri 1952 na ul.Zwycięzców 49 drugi punkt mają na ul. Jarosława Dąbrowskiego 1. Ciekawe smaki, mnie najbardziej zaskoczył bazyliowo-cytrynowy ,genialny na początku dominacja bazylii później kwaśna cytryna
Do tego od soboty będą mieli pizzę ,dziś montowali piec.
Lodziarnio-Cukiernio-Gastronomie Limoni Canteri 1952 na ul.Zwycięzców 49 drugi punkt mają na ul. Jarosława Dąbrowskiego 1. Ciekawe smaki, mnie najbardziej zaskoczył bazyliowo-cytrynowy ,genialny na początku dominacja bazylii później kwaśna cytryna
Znaczy zdun był...Kruszyn pisze: Do tego od soboty będą mieli pizzę ,dziś montowali piec.