Przepisy i przypisy
Re: Przepisy i przypisy
Ja dziś próbowałem Lwówka książęcego , paskudny nie polecam .
			
									
						Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
						- danikl
 - 6 gwiazdek
 - Lokalizacja: niby mazowsze, ale mentalnie podlasie
 - Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
 - Polubił: 108 razy
 - Polubione posty: 169 razy
 
Re: Przepisy i przypisy
Spróbuj Lwówka ratuszowego dla mnie jest lepszy, albo moje ostatnie odkrycie Miłosław MarcoweKruszyn pisze:Ja dziś próbowałem Lwówka książęcego , paskudny nie polecam .
Re: Przepisy i przypisy
Ja dziś na szybko ,szparagi na maśle z odrobiną parmezanu  
 

i Jameson za zdrowie asystentki telefonicznej ,której opowiadałem jak pachnie w kuchni
			
									
						
i Jameson za zdrowie asystentki telefonicznej ,której opowiadałem jak pachnie w kuchni
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
						Re: Przepisy i przypisy
w weekend zamierzam rozpocząć sezon szparagowy 
			
									
						Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
						Živela Jugoslavija!
Re: Przepisy i przypisy
Nie obierałam , tylko tyle co się odłamało . Mozna jednak z dwa centymetry od obrać bo z trzy sie trafiły.
 
Dokładnie wiadro i puszka coli
			
									
						FUX pisze: No i zapomniałeś dodać, że wiadro whisky i colą...![]()
Dokładnie wiadro i puszka coli
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
						Re: Przepisy i przypisy
Kruszyn,  mnie nie chodzi o końcówki, bo wiem, jak rozpoznać świeżość.
Lotto o skórkę.
Białe obieram cieniutko nożykiem dziwnym do warzyw.
Pi x drzwi takim.

			
									
						Lotto o skórkę.
Białe obieram cieniutko nożykiem dziwnym do warzyw.
Pi x drzwi takim.

Re: Przepisy i przypisy
Białe tzreba obrać, zielone jak świeże to nie. Ja jednak po złamaniu jeszcze dwa cm bym obrał,były by lepsze. Jutro druga tura z sosem holenderskim i część pieczona zawinięta w prościutto . 
			
									
						Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
						- WiS
 - 6 gwiazdek
 - Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
 - Auto: Forester turbo, zwany Yetim
 - Polubił: 3 razy
 - Polubione posty: 2 razy
 
Re: Przepisy i przypisy
Brzmi apetycznie; jesli mozna, poproszę manuela, znaczy sie, tentego... manualaKruszyn pisze: druga tura z sosem holenderskim i część pieczona zawinięta w prościutto .
- Godlik
 - 6 gwiazdek
 - Lokalizacja: Warszawa
 - Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
 - Polubił: 21 razy
 - Polubione posty: 83 razy
 
Re: Przepisy i przypisy
A ja wręcz przeciwnie. Właśnie go popijam i jest jak najbardziej OK.Kruszyn pisze: Ja dziś próbowałem Lwówka książęcego , paskudny nie polecam .
Re: Przepisy i przypisy
WiS,  ja robię na "oko" .Możesz się posiłkować  
 
http://www.domowe-gotowanie.pl/przepisy ... olenderski
 
			
									
						http://www.domowe-gotowanie.pl/przepisy ... olenderski
Nie wiem ,może trafiłem jakiś kiepski,Diabelsko gorzki był i pienił się okrutnie.Godlik pisze: A ja wręcz przeciwnie. Właśnie go popijam i jest jak najbardziej OK.![]()
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
						- Godlik
 - 6 gwiazdek
 - Lokalizacja: Warszawa
 - Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
 - Polubił: 21 razy
 - Polubione posty: 83 razy
 
Re: Przepisy i przypisy
Gorzki jest, to fakt. Niektórym może nie pasować. Czy się mocno pieni, nie wiem - piję z butelki.Kruszyn pisze: Nie wiem ,może trafiłem jakiś kiepski,Diabelsko gorzki był i pienił się okrutnie.
Ostatnio zmienili wzór etykiet, może 'przy okazji' spieprzyli też coś w środku...?
Re: Przepisy i przypisy
I ja zacząłem sezon szparagowy 
							
			
									
						Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
						Živela Jugoslavija!
- danikl
 - 6 gwiazdek
 - Lokalizacja: niby mazowsze, ale mentalnie podlasie
 - Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
 - Polubił: 108 razy
 - Polubione posty: 169 razy
 
Re: Przepisy i przypisy
Wczoraj jak kupowałem właśnie takiego Lwówka to pani w sklepie powiedziała, że była jakaś partia którą browar Lwówek poprosił o wycofanie i odesłanie bo była jakaś wadliwa. Czyli chyba miałeś pechaKruszyn pisze:Ja dziś próbowałem Lwówka książęcego , paskudny nie polecam .
- 
								Konto usunięte								
 - 6 gwiazdek
 - Polubił: 0
 - Polubione posty: 0
 
Re: Przepisy i przypisy
inquiz pisze: I ja zacząłem sezon szparagowy
i ja i ja
Mam bardzo prosty przepis: na patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek - tak 2-3 ząbki i oliwki czarne pokrojone na pół. Zanim czosnek zbrązowieje, wrzucamy szparagi (najlepiej zielone) pokrojone w 4-5 cm kawałki i smażymy 3 minuty. Na koniec dorzucamy świeżo ugotowany makaron (penne, tagliatelle, farfalle albo co kto lubi), i presto!
Następnym razem zrobię zdjęcia zanim wszystko zeżrę
- KamilP
 - 4 gwiazdki
 - Lokalizacja: Wars i Sawa
 - Auto: FXT MY04, MX-5 Miracle MY00
 - Polubił: 0
 - Polubione posty: 0
 
Re: Przepisy i przypisy
ja tez ostatnio wciagam szparagi na potege. Polecam mega szybki przepis:
zielone, swieze szparagi wrzucamy na 4min do parowaru, nastepnie sol, pieprz i ser pecorino. Mistrzostwo!
PS. a jak tam z Waszym moczem po szparagach?
  
			
									
						zielone, swieze szparagi wrzucamy na 4min do parowaru, nastepnie sol, pieprz i ser pecorino. Mistrzostwo!
PS. a jak tam z Waszym moczem po szparagach?
- WiS
 - 6 gwiazdek
 - Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
 - Auto: Forester turbo, zwany Yetim
 - Polubił: 3 razy
 - Polubione posty: 2 razy
 
Re: Przepisy i przypisy
Kruszyn,  nooo, nareszcie dobrze widzę, co to jest - bo w telefonie pierwszy plan wzbudził moje watpliwości co do pochodzenia  
 
Ziemniaki to dla Pyr
 
Reszta OK
  
 
			
									
						Ziemniaki to dla Pyr
Reszta OK
A dziękuję, siusiam, a bo co?KamilP pisze: ja tez ostatnio wciagam szparagi na potege. Polecam mega szybki przepis:
zielone, swieze szparagi wrzucamy na 4min do parowaru, nastepnie sol, pieprz i ser pecorino. Mistrzostwo!
PS. a
Re: Przepisy i przypisy
Qrcze jakie zdrowe jedzonko  
 , co się z Wami dzieje  
			
									
						https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
						Śnieżna zabawa
Re: Przepisy i przypisy
Dziś także młode ziemniaki były, trzeba będzie pomyśleć o małosolnych.
			
									
						Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
						Živela Jugoslavija!
- WiS
 - 6 gwiazdek
 - Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
 - Auto: Forester turbo, zwany Yetim
 - Polubił: 3 razy
 - Polubione posty: 2 razy
 
Re: Przepisy i przypisy
Ojtam, zdrowe czy niezdrowe, grunt, że smaczne.
Dziś, sprowokowany przez Kruszyna ememesem
 , postanowiłem zrobić coś ładnego i szybkiego. Kruszyn świadek: od zakupow w monopolowym do widoku gotowego talerza z pachnącym żarciem, poprzez dojazd do domu i tankowanie Yetiego oraz pichcenie - jakaś godzinka  
 
Etap pierwszy: morszczuk smażony, na sosie grejfrutowym i z zieleninką.
Etap drugi (gdyż morszczuk zaleciał malizną): kurwetki panierowane, j.w.
Sos polecam szczególnej uwadze waćpaństwa. Prosty, dobry, do wielu rzeczy pasuje - zwłaszcza do ryb i owocow morza, ale tez np. do drobiu. Dosłodzony i zagęszczony robi za fajny deser, rozcieńczony za zupę. Dobrze się przechowuje.
Zasady ogólne:
- parę grejfrutów (ja ostatnio 4) rozkrawamy na ćwiartki i wykrawamy miaższ, najlepiej nad glębokim talerzem, żeby nic nie uronić z płynów; kroimy większe kawałki dość drobno;
- w garnku rozpuszczamy ze 2 łyzki masła klarowanego, potem dodajemy łyżkę-dwie mąki, mieszamy chwilę, wciąż podgrzewajac;
- wwalamy grejfruta, mieszamy intensywnie;
- lejemy wino - ostatnio, ponad pół butelki czerwonego wytrawnego;
- gotujemy dośc długo na średnim ogniu, wciaż mieszając, bo lubi się czasem poprzypalać.
- ewentualnie, przyprawiamy czym kto lubi - acz ja ostatnio eksperymentalnie nie dodalem NIC i jest pycha; jest tylko aromat grejfruta i lekka nuta z wina.
Na zdjęciach ponizej, dwudniowy sos wyjęty z lodówki kladłem łyzką na talerz i podgrzewałem 2 minuty w mikrofali. Na to szło zielone, rzodkiewka i ryba/krewetki prosto z patelni.
Dobry zestaw zielonego do tego - drobno siekana rukola, szpinak i natka pietruszki. Trochę otartej mięty.
Oczywiście, popijać białym wytrawnym. Tutaj - argentyńska Quara, z rzadkiego szczepu torrontes. Urzekła mnie maksyma z etykiety: "to wyjątkowe wino dla wszystkich tych, którzy wiedzą, że najwiekszym sukcesem w życiu jest to, by umieć się nim cieszyć".
Mmmmm....
							
			
									
						Dziś, sprowokowany przez Kruszyna ememesem
Etap pierwszy: morszczuk smażony, na sosie grejfrutowym i z zieleninką.
Etap drugi (gdyż morszczuk zaleciał malizną): kurwetki panierowane, j.w.
Sos polecam szczególnej uwadze waćpaństwa. Prosty, dobry, do wielu rzeczy pasuje - zwłaszcza do ryb i owocow morza, ale tez np. do drobiu. Dosłodzony i zagęszczony robi za fajny deser, rozcieńczony za zupę. Dobrze się przechowuje.
Zasady ogólne:
- parę grejfrutów (ja ostatnio 4) rozkrawamy na ćwiartki i wykrawamy miaższ, najlepiej nad glębokim talerzem, żeby nic nie uronić z płynów; kroimy większe kawałki dość drobno;
- w garnku rozpuszczamy ze 2 łyzki masła klarowanego, potem dodajemy łyżkę-dwie mąki, mieszamy chwilę, wciąż podgrzewajac;
- wwalamy grejfruta, mieszamy intensywnie;
- lejemy wino - ostatnio, ponad pół butelki czerwonego wytrawnego;
- gotujemy dośc długo na średnim ogniu, wciaż mieszając, bo lubi się czasem poprzypalać.
- ewentualnie, przyprawiamy czym kto lubi - acz ja ostatnio eksperymentalnie nie dodalem NIC i jest pycha; jest tylko aromat grejfruta i lekka nuta z wina.
Na zdjęciach ponizej, dwudniowy sos wyjęty z lodówki kladłem łyzką na talerz i podgrzewałem 2 minuty w mikrofali. Na to szło zielone, rzodkiewka i ryba/krewetki prosto z patelni.
Dobry zestaw zielonego do tego - drobno siekana rukola, szpinak i natka pietruszki. Trochę otartej mięty.
Oczywiście, popijać białym wytrawnym. Tutaj - argentyńska Quara, z rzadkiego szczepu torrontes. Urzekła mnie maksyma z etykiety: "to wyjątkowe wino dla wszystkich tych, którzy wiedzą, że najwiekszym sukcesem w życiu jest to, by umieć się nim cieszyć".
Mmmmm....
Re: Przepisy i przypisy
prawda szybkie auto maWiS pisze: Kruszyn świadek: od zakupow w monopolowym do widoku gotowego talerza z pachnącym żarciem, poprzez dojazd do domu i t
No kurcze jaki progres w przepisach i dekoracjiWiS pisze: Na zdjęciach ponizej,
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
						- WiS
 - 6 gwiazdek
 - Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
 - Auto: Forester turbo, zwany Yetim
 - Polubił: 3 razy
 - Polubione posty: 2 razy
 
Re: Przepisy i przypisy
A, jeszcze była kolejka przy kasie!Kruszyn pisze: szybkie auto ma
Mam się od kogo uczyćKruszyn pisze: progres
A przy okazji, zalegle zdjęcie - szparagi też były, przedwczoraj, białe i zielone (nie moglem się zdecydować
Re: Przepisy i przypisy
Ja to jestem w szoku , co ten Nasz Kolega wyprawia w tej KitchenKruszyn pisze: No kurcze jaki progres w przepisach i dekoracji
https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
						Śnieżna zabawa
