Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: niby mazowsze, ale mentalnie podlasie
Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
Polubił: 102 razy
Polubione posty: 168 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 15 maja 2013, o 00:19

Żeby nie było, miodu tym nie popycham :mrgreen:



Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 15 maja 2013, o 00:21

Ja dziś próbowałem Lwówka książęcego , paskudny nie polecam .
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: niby mazowsze, ale mentalnie podlasie
Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
Polubił: 102 razy
Polubione posty: 168 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 15 maja 2013, o 00:29

Kruszyn pisze:Ja dziś próbowałem Lwówka książęcego , paskudny nie polecam .
Spróbuj Lwówka ratuszowego dla mnie jest lepszy, albo moje ostatnie odkrycie Miłosław Marcowe 8-)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 15 maja 2013, o 19:32

Ja dziś na szybko ,szparagi na maśle z odrobiną parmezanu :mrgreen:
Obrazek

i Jameson za zdrowie asystentki telefonicznej ,której opowiadałem jak pachnie w kuchni :giggle:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 15 maja 2013, o 20:18

A te zielone obierasz?

No i zapomniałeś dodać, że wiadro whisky i colą... :giggle:

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 15 maja 2013, o 20:32

w weekend zamierzam rozpocząć sezon szparagowy :thumb:
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 15 maja 2013, o 20:34

Nie obierałam , tylko tyle co się odłamało . Mozna jednak z dwa centymetry od obrać bo z trzy sie trafiły.
FUX pisze: No i zapomniałeś dodać, że wiadro whisky i colą... :giggle:

Dokładnie wiadro i puszka coli :-)
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 15 maja 2013, o 20:49

Kruszyn, mnie nie chodzi o końcówki, bo wiem, jak rozpoznać świeżość.
Lotto o skórkę.
Białe obieram cieniutko nożykiem dziwnym do warzyw.
Pi x drzwi takim.

Obrazek

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 15 maja 2013, o 21:58

Białe tzreba obrać, zielone jak świeże to nie. Ja jednak po złamaniu jeszcze dwa cm bym obrał,były by lepsze. Jutro druga tura z sosem holenderskim i część pieczona zawinięta w prościutto . :-)
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 15 maja 2013, o 22:01

Kruszyn pisze: druga tura z sosem holenderskim i część pieczona zawinięta w prościutto .
Brzmi apetycznie; jesli mozna, poproszę manuela, znaczy sie, tentego... manuala 8-)

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Warszawa
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 15 maja 2013, o 22:10

Kruszyn pisze: Ja dziś próbowałem Lwówka książęcego , paskudny nie polecam .
A ja wręcz przeciwnie. Właśnie go popijam i jest jak najbardziej OK. :whistle:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 15 maja 2013, o 22:23

WiS, ja robię na "oko" .Możesz się posiłkować :-)
http://www.domowe-gotowanie.pl/przepisy ... olenderski
Godlik pisze: A ja wręcz przeciwnie. Właśnie go popijam i jest jak najbardziej OK. :whistle:
Nie wiem ,może trafiłem jakiś kiepski,Diabelsko gorzki był i pienił się okrutnie.
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Warszawa
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 15 maja 2013, o 22:31

Kruszyn pisze: Nie wiem ,może trafiłem jakiś kiepski,Diabelsko gorzki był i pienił się okrutnie.
Gorzki jest, to fakt. Niektórym może nie pasować. Czy się mocno pieni, nie wiem - piję z butelki.
Ostatnio zmienili wzór etykiet, może 'przy okazji' spieprzyli też coś w środku...?

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 maja 2013, o 22:13

I ja zacząłem sezon szparagowy :thumb:
Załączniki
szparagi.jpg
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: niby mazowsze, ale mentalnie podlasie
Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
Polubił: 102 razy
Polubione posty: 168 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 maja 2013, o 22:27

Kruszyn pisze:Ja dziś próbowałem Lwówka książęcego , paskudny nie polecam .
Wczoraj jak kupowałem właśnie takiego Lwówka to pani w sklepie powiedziała, że była jakaś partia którą browar Lwówek poprosił o wycofanie i odesłanie bo była jakaś wadliwa. Czyli chyba miałeś pecha :-/ . Mi smakował :-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 maja 2013, o 22:33

inquiz pisze: I ja zacząłem sezon szparagowy

i ja i ja :razz:

Mam bardzo prosty przepis: na patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek - tak 2-3 ząbki i oliwki czarne pokrojone na pół. Zanim czosnek zbrązowieje, wrzucamy szparagi (najlepiej zielone) pokrojone w 4-5 cm kawałki i smażymy 3 minuty. Na koniec dorzucamy świeżo ugotowany makaron (penne, tagliatelle, farfalle albo co kto lubi), i presto! :-d

Następnym razem zrobię zdjęcia zanim wszystko zeżrę :roll:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 maja 2013, o 14:47

:-)
Obrazek
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

KamilP
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Lokalizacja: Wars i Sawa
Auto: FXT MY04, MX-5 Miracle MY00
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 maja 2013, o 15:51

ja tez ostatnio wciagam szparagi na potege. Polecam mega szybki przepis:
zielone, swieze szparagi wrzucamy na 4min do parowaru, nastepnie sol, pieprz i ser pecorino. Mistrzostwo!

PS. a jak tam z Waszym moczem po szparagach? :lol: :giggle:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 maja 2013, o 18:03

Kruszyn, nooo, nareszcie dobrze widzę, co to jest - bo w telefonie pierwszy plan wzbudził moje watpliwości co do pochodzenia 8-)
Ziemniaki to dla Pyr ;-)
Reszta OK :thumb:
KamilP pisze: ja tez ostatnio wciagam szparagi na potege. Polecam mega szybki przepis:
zielone, swieze szparagi wrzucamy na 4min do parowaru, nastepnie sol, pieprz i ser pecorino. Mistrzostwo!

PS. a
A dziękuję, siusiam, a bo co?
:cofee:

Piter 35
6 gwiazdek
Lokalizacja: Jelenia Góra
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 maja 2013, o 18:10

Qrcze jakie zdrowe jedzonko :idea: , co się z Wami dzieje :o

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 maja 2013, o 18:11

Dziś także młode ziemniaki były, trzeba będzie pomyśleć o małosolnych.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 maja 2013, o 18:40

Ojtam, zdrowe czy niezdrowe, grunt, że smaczne.

Dziś, sprowokowany przez Kruszyna ememesem 8-) , postanowiłem zrobić coś ładnego i szybkiego. Kruszyn świadek: od zakupow w monopolowym do widoku gotowego talerza z pachnącym żarciem, poprzez dojazd do domu i tankowanie Yetiego oraz pichcenie - jakaś godzinka :-)

Etap pierwszy: morszczuk smażony, na sosie grejfrutowym i z zieleninką.
Etap drugi (gdyż morszczuk zaleciał malizną): kurwetki panierowane, j.w.

Sos polecam szczególnej uwadze waćpaństwa. Prosty, dobry, do wielu rzeczy pasuje - zwłaszcza do ryb i owocow morza, ale tez np. do drobiu. Dosłodzony i zagęszczony robi za fajny deser, rozcieńczony za zupę. Dobrze się przechowuje.

Zasady ogólne:
- parę grejfrutów (ja ostatnio 4) rozkrawamy na ćwiartki i wykrawamy miaższ, najlepiej nad glębokim talerzem, żeby nic nie uronić z płynów; kroimy większe kawałki dość drobno;
- w garnku rozpuszczamy ze 2 łyzki masła klarowanego, potem dodajemy łyżkę-dwie mąki, mieszamy chwilę, wciąż podgrzewajac;
- wwalamy grejfruta, mieszamy intensywnie;
- lejemy wino - ostatnio, ponad pół butelki czerwonego wytrawnego;
- gotujemy dośc długo na średnim ogniu, wciaż mieszając, bo lubi się czasem poprzypalać.
- ewentualnie, przyprawiamy czym kto lubi - acz ja ostatnio eksperymentalnie nie dodalem NIC i jest pycha; jest tylko aromat grejfruta i lekka nuta z wina.


Na zdjęciach ponizej, dwudniowy sos wyjęty z lodówki kladłem łyzką na talerz i podgrzewałem 2 minuty w mikrofali. Na to szło zielone, rzodkiewka i ryba/krewetki prosto z patelni.
Dobry zestaw zielonego do tego - drobno siekana rukola, szpinak i natka pietruszki. Trochę otartej mięty.

Oczywiście, popijać białym wytrawnym. Tutaj - argentyńska Quara, z rzadkiego szczepu torrontes. Urzekła mnie maksyma z etykiety: "to wyjątkowe wino dla wszystkich tych, którzy wiedzą, że najwiekszym sukcesem w życiu jest to, by umieć się nim cieszyć".


Mmmmm....
Załączniki
krewetki 22.05..jpg
morszczuk 22.05..jpg

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 maja 2013, o 18:49

WiS pisze: Kruszyn świadek: od zakupow w monopolowym do widoku gotowego talerza z pachnącym żarciem, poprzez dojazd do domu i t
prawda szybkie auto ma :mrgreen:
WiS pisze: Na zdjęciach ponizej,
No kurcze jaki progres w przepisach i dekoracji :-)
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 maja 2013, o 19:00

Kruszyn pisze: szybkie auto ma
A, jeszcze była kolejka przy kasie! :mrgreen:
Kruszyn pisze: progres
Mam się od kogo uczyć :oops:

A przy okazji, zalegle zdjęcie - szparagi też były, przedwczoraj, białe i zielone (nie moglem się zdecydować 8-) ), zapieczone w szynce wedle instrukcji i też z sosem grejfrutowym (no co ja moge, że jeszcze nie umiem go robić mało :giggle: - dlatego został mi na dziś do ryby):
Załączniki
szparagi  grejfrut i szynka.jpg

Piter 35
6 gwiazdek
Lokalizacja: Jelenia Góra
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 maja 2013, o 19:02

Kruszyn pisze: No kurcze jaki progres w przepisach i dekoracji
Ja to jestem w szoku , co ten Nasz Kolega wyprawia w tej Kitchen :o

ODPOWIEDZ