Auto dla dziada

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubił: 0
Polubione posty: 5 razy

Auto dla dziada

Post 29 maja 2013, o 10:39

Ale ja Wam mowie o tym co sie u mnie w miescie dzieje.. Ilosc samochodow w miastach sie zmniejsza, trend odwrotny do polskich miast. Ja sam mam dwa auta, trzy rowery, jeden skut (wlasnie drugi sprzedalem) - nie jestem dobrym potwierdzeniem dla tego co pisze ;)

gregski
6 gwiazdek

Auto dla dziada

Post 29 maja 2013, o 10:46

vibowit pisze:
gregski pisze:Konto usunięte, w miastach juz tylko carsharing i rower. nie ma potrzeby kupowania fury...
Tak tak... a w zimie łyżwy panczeny. A Ci którzy nie mają zdrowia/siły/ochoty jeździć rowerami niech wypieprzają z cudownych, przyjaznych środowisku i nowoczesnemu społeczeństwu miast. :evilgrin:
Patrz Sztokholm. I zyje sie zajebiscie. Ale rozumiem Twoje uwiazanie do pudla, w koncu spedzasz w nim wiekszosc swojego wolnego czasu na dojazdy wiec ciezko sobie wyobrazic, ze moze byc inaczej.

Mam to szczescie, ze nie musze wozic nikogo do szkoly/pracy, rano mam wybor miedzy rowerem/skutem/metrem/autem i jesli tylko nie ma syficznej pogody (lekki deszcz nie przeszkadza) to wybieram rower lub jesli jade po pracy gdzies dalej to skuta. Rowerem 80% czasu mam droge wzdloz rzeki, m.in. przez parki.
Uwielbiam zapach parku w maju, nie wyobrazam sobie, ze oddam to za stanie na swiatlach w puszce.
Kwestia wyborow indywidualnych, jak ktos lubi tylko autem to prosze bardzo, B jest calkiem przejezdny.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda
Polubione posty: 0

Re: Auto dla dziada

Post 29 maja 2013, o 11:17

gregski, ależ ja doskonale rozumiem tych, którzy uwielbiają jeździć rowerami. Naprawdę. Sam też lubię, ale po prostu nie bardzo mogę.
Problem polega na czym innym. Otóż mam wrażenie, że wszystkich próbuje się zmusić do przerzucenia się na rowery. Nie wiem jak jest w Berlinie, bo ostatnio byłem tam w okolicach roku 95 :mrgreen: , ale u nas to wszystko jest robione w jakiś dziwny sposób.

Niby dokładane są co raz to nowe buspasy, ale jednocześnie linie autobusowe są zorganizowane jakoś bezsensownie. Jeśli, żeby dojechać do pracy muszę/będę musiał się przesiadać 4 razy to to jest jakieś nieporozumienie i jakoś nie widzę tu przewagi nad samochodem (nawet stojącym w korku). Dojeżdzanie rowerem tych dwadzieścia parę kilometrów też nie jest dla każdego.
Do tego wiecznie wyłączane odcinki metra, przeładowane i śmierdzące autobusy, zdezelowane wagony tramwajowe, itd...

Teraz nowa ul. Świętokrzyska będzie zwężona do 1 pasa, za to pojawią się poszerzone ścieżki rowerowe i deptaki. I ja się pytam, co komu z tych "jasnych, długich, prostych, szerokich jak Wisła" ścieżek rowerowych Zimą??

Ludzi próbuje się zachęcić do pozostawienia samochodów w domu, ale jedynie utrudniając maksymalnie jazdę samochodem. Brak obwodnicy, wyłączanie kolejnych odcinków ulic z ruchu kołowego, ciągle zamknięty tunel pod Wisłostradą.
Naprawdę, zwiększająca się liczba samochodów jest tutaj najmniejszym problemem.
Ostatnio zmieniony 29 maja 2013, o 12:09 przez vibowit, łącznie zmieniany 1 raz.
czarne jest piękne...

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 29 maja 2013, o 11:38

Zresztą rower nadaje się do jeżdżenia tylko przez niewiele dni w roku. Czasem jadę rowerem do pracy, ale pogoda nie pozwala na to zbyt często. A nie zamierzam jeździć w deszczu, albo jak jest zimno.
Więc docelowo to żadne rozwiązanie.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 maja 2013, o 13:11

proszę zobaczyć uchwyt na rowery w autobusie.
http://511.org/americascup/biking.asp
i choć to miasto bezpieczniejsze, to ludzie nienawidzą mafii rowerowej, bo choć tam śniegu brak, to są także starsi ludzie i dużo górek.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

gregski
6 gwiazdek

Post 29 maja 2013, o 14:12

vibowit, no wlasnie.. cos jest generalnie nie tak z naszymi miastami..
w lodzi rowniez wprowadzono busroweropasy co jest imho totalnym idiotyzmem (pomijam fakt, ze podwojnym, bo Lodz nie ma obwodnicy pl-pld nadal)
chyba, ze miasto zamierza zwolnic komunikacje do 20 kmh bo z taka predkoscia srednio smiga sie na rowerze..
nie ma globalnych strategii wieloletnich, jest stara totalnie niedouszona karda wymieniana na niewiadomogoko co wybory samorzadowe i to nie ma prawa sie polepszyc w tej formie. ale my to wiemy tylko nic z tym nie robimy.. bo jak?

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 30 maja 2013, o 21:57

gregski,
z tymi rowerami to jednak doradzam pewna ostrożność...
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/niemcy- ... omosc.html

;-)

gregski
6 gwiazdek

Auto dla dziada

Post 30 maja 2013, o 22:57

Hihi u nas luz, dzis gts i rower ;)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Auto dla dziada

Post 31 maja 2013, o 09:54

Лукашэнка pisze:gregski,
z tymi rowerami to jednak doradzam pewna ostrożność...
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/niemcy- ... omosc.html

;-)
To tylko pokazuje, że idiotą można być niezależnie od użytego środka lokomocji :coffee:

Roger
0 gwiazdek

Post 3 cze 2013, o 15:04

W temacie auto dla dziada to dla mnie numerem jeden jest matiz bez wspomagania:)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 cze 2013, o 15:32

Z wolna dojrzewa we mnie myśl, że jednak lojalność zobowiązuje i że powinienem na starość, ze względu na wygodę wsiadania, kupić BRZ.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 3 cze 2013, o 18:07

Arno, bardzo dobry pomysł.
Odrobina gimnastyki przy wsiadaniu podnosi sprawność ogólną staruszka.
A że wysiąść się nie da bez pomocy wnuków - cóż, auto jest fajne, to i wysiadać się nie chce... za często. W razie gdyby natura przymuszała - pampers. I można jechać, do tzw. uesu, słuchając na przykład Cohena: "dance me to the end of love" 8-)

gregski
6 gwiazdek

Auto dla dziada

Post 3 cze 2013, o 19:03

Arno pisze:Z wolna dojrzewa we mnie myśl, że jednak lojalność zobowiązuje i że powinienem na starość, ze względu na wygodę wsiadania, kupić BRZ.
Jezdziles? I jak?

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 3 cze 2013, o 19:58

gregski, myśmy z Esim jeździli bliźniakiem - czyli Toyotą GT86. Nawet gdzieś tu opisywałem wrażenia. W skrócie: jeśli Cię kusi - kupuj :thumb:

(...a za 3-5 lat będę pilnował ogłoszen o odsprzedaży... o ile drogi w PL się trochę wygładzą ;-))

Gootek
6 gwiazdek

Post 5 cze 2013, o 22:37

esilon pisze:Focus prowadzi także spalaniem, testówka porzadnie testowana bo mało kto wierzy że 1.0 jedzie czyli depcze do końca pokazywała 7,8/100 na dystansie 700km

Konkurs International Engine of the Year znów wygrywa Ford i silnik 1.0 EcoBoost

Oto pierwsze informacje dotyczące wyników prestiżowego konkursu na najlepsze silniki świata "International Engine of the Year 2013". Wyboru w łącznie 12 różnych kategoriach dokonało jury złożone z 87 dziennikarzy motoryzacyjnych reprezentujących 35 krajów.

5 czerwca podczas ceremonii zorganizowanej w Stuttgarcie wręczono nagrody w konkursie International Engine of the Year 2013. Nagrodę główną po raz drugi z rzędu zdobyła innowacyjna konstrukcja fordowska 1.0 EcoBoost zasilana benzyną.

Trzycylindrowy silnik 1.0 Ecoboost jest aktualnie oferowany w następujących modelach samochodów marki Ford na rynku polskim:
- Ford Fiesta
- Ford B-Max
- Ford Focus
- Ford C-Max
- Ford Grand C-Max

W najbliższej przyszłości jednostka ta dołączy też do gamy modeli Ford Mondeo kolejnej generacji oraz Transit Connect i Transit Courier (auta użytkowe), jak również Tourneo Connect i Tourneo Courier (auta osobowe).

W konkursie International Engine of the Year 2013 fordowska konstrukcja 1.0 Ecoboost zajęła też pierwsze miejsce w segmencie jednostek napędowych poniżej 1 litra pojemności.

Wśród pozostałych wygranych są takie firmy jak Volkswagen za silnik 1.4 TSI (w kategorii pojemności od 1,0 do 1,4 litra), PSA Peugeot Citroen za benzynową jednostkę 1.6 Turbo (w kategorii pojemności od 1,4 do 1,8 litra) oraz Audi za konstrukcję 2.5 TFSI (w kategorii pojemności od 2 do 2,5 litra).

Zasilana metanem/CNG konstrukcja TwinAir Turbo bi-fuel o mocy 80 KM, opracowana przez koncern Fiat Group, uplasowała się na pierwszym miejscu w rankingu silników o najlepszych parametrach ekologicznych (Best Green Engine of the Year 2013).

http://www.samar.pl/__/3/3.a/72973/Konk ... cale=pl_PL

No cóż,
2.0 EcoBoost (203 KM) w moim S-Maxie zbliża się do przebiegu 120 tys. km.
Nadal nie odnotowałem żadnego, nawet najmniejszego problemu związanego z tym silnikiem.
Wymiany oleju co 20 tys. km.
Nigdy nie robiłem żadnej dolewki, bo poziom oleju pozostaje w normie na dystansie tych 20 tys. km (mimo, ze jest to silnik z turbiną).
Niedawno dla ciekawości wyjąłem bagnet i mimo, że od ostatniej wymiany przejechałem już prawie 19 tys. km, olej na bagnecie nie wyglądał źle, miał nadal jakąś lepkość i nie był czarny.
Średnie spalanie w moim cyklu mieszanym to około 10,5 - 11,0 l/100km. Myślę, że jest to akceptowalne biorąc pod uwagę wielkość i masę tego samochodu.

Słaby punkt?
Nie ma jak go sensownie i ekonomicznie zagazować (ze względu na bezpośredni wtrysk benzyny). ;-)
Ostatnio zmieniony 5 cze 2013, o 22:44 przez Gootek, łącznie zmieniany 2 razy.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 5 cze 2013, o 22:41

Лукашэнка, mój dobija do 250 tys i też nie zauważyłem żadnego problemu z silnikiem :-) Spalanie też podobne :mrgreen:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Gootek
6 gwiazdek

Post 5 cze 2013, o 22:47

Kruszyn pisze:Лукашэнка, mój dobija do 250 tys i też nie zauważyłem żadnego problemu z silnikiem :-) Spalanie też podobne :mrgreen:
Wiem, wiem. To tez dobry silnik.
Zrobiłem kiedyś takim połowę Twojego dystansu. Też bez problemu, tyle, że oliwy trochę dolewałem.
Ale to prawdopodobnie przez LPG. :razz:

Gootek
6 gwiazdek

Post 5 cze 2013, o 23:02

Arno pisze:Z wolna dojrzewa we mnie myśl, że jednak lojalność zobowiązuje i że powinienem na starość, ze względu na wygodę wsiadania, kupić BRZ.
A może jednak prawdziwą żmiję?
:-d

Ma trafić do sprzedaży w Europie:
http://srt.moto24.tv/viper/news/5488,sr ... uropy.html

SRT Viper ma pod maską silnik V10 o pojemności aż 8,4 l. Motor generuje moc 640 KM i dysponuje maksymalnym momentem obrotowym 814 Nm. Samochód przyspiesza od 0 do 100 km/h w 3 s i może rozwinąć maksymalnie 331 km/h.

- na pewno nie jest to typowy przykład down-sizeningu!
;-)

gregski
6 gwiazdek

Auto dla dziada

Post 6 cze 2013, o 10:11

A propos dolewek: lord ma 3 litry pojemnosci, 6 garow wiec ma mu sie gdzie ulewac to 7 litrow oliwy. Ale co ciekawe nic nie ubywa miedzy przegladami.. Zupelnie nic. Czym to tlumaczyc? Ciesniej pasowane silniki pod wiekszy stopien sprezania?

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 6 cze 2013, o 10:34

gregski pisze: Czym to tlumaczyc?

przestań jeździć jak kapelusz :razz:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 252 razy
Polubione posty: 533 razy

Post 6 cze 2013, o 10:49

esilon, +1. :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

gregski
6 gwiazdek

Post 6 cze 2013, o 11:01

ew. zacznij jezdzic :lol:
aha, przy przebiegach autostradowych subaru wciagalo nosem olej (odparowywala benzyna?)
tu nic takiego.. a przecie auto glownie do objezdzania szarych imprez wrx kombi )

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 cze 2013, o 12:05

silnik 1.0 w Tranzycie, Mondeo???? To wystarczy raz ruszyć szybciej spod świateł, żeby spalanie się zrobiło 500/100.
A to, że dziennikarze głosują za wynalazkami dowsizingowymi, to jedynie dowód, że są na pasku przemysłu i są nieobiektywni. Co wcale nie oznacza, że twój silnik Łukaszenka jest jakiś wadliwy - ale on ma 2.0!

Najlepiej dziś chyba kupić - SMAX , schodzące Monde, Legacy, Hondę Accord w tych 2.0 benzynach bez żadnych wynalazków.
Jeszcze będzie szansa, że to pojeździ.

Czy ktoś wie, czy silnik w BRZ to coś nowego czy bazuje na starym 2.0? I co wiecie o tym silniku.

Gootek
6 gwiazdek

Post 6 cze 2013, o 12:13

Arno pisze:Czy ktoś wie, czy silnik w BRZ to coś nowego czy bazuje na starym 2.0? I co wiecie o tym silniku.
Nowy.
Pokombinowany jeśli chodzi o osprzęt bo ma jednocześnie wtryskiwacze pośrednie i bezpośrednie (to przyniosła w posagu Toyota).

Takie rozwiązanie to niezłe wyzwanie dla tunerów jak 4T... i również takich jak Jako. ;-)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 312 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 6 cze 2013, o 12:16

Лукашэнка pisze: Takie rozwiązanie to niezłe wyzwanie dla tunerów jak 4T..
Strojenie silnika wolnossącego i tak raczej nie ma sensu ;-)

ODPOWIEDZ