Ekologia - słuszna sprawa czy wielki przekręt ?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Re: Ekologia - słuszna sprawa czy wielki przekręt ?

Post 3 lip 2013, o 17:46

WiS pisze: Z myciem, obdzieraniem nalepek...

ale gdzie jest napisane że trzeba ?

Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 3 lip 2013, o 17:50

Od kilku lat segreguję i problemu nie ma.

Nikt nie każe myć słoików do czysta ani odlepiać papieru z folii.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 3 lip 2013, o 17:57

W szczegółach każda gmina wprowadziła własne zasady, zdaje się, że zależne od tego, co się komu uwidziało i jak zawarła umowę z firmą śmieciową. U mnie np. rozdawano ulotki, ze trzeba "opakowania szklane i plastikowe opróżnić z resztek zawartości i umyć, jeśli zawierają wyraźny osad" oraz "usunąć z opakowań szklanych papierowe etykiety".
W massmediach słyszę różne interpretacje, od liberalnych ("nie trzeba nic myć ani obdzierać"), poprzez pośrednie ("opłukać"), po rygorystyczne ("lepiej doczyścić porządnie, bo ewentualne stwierdzenie dużej liczby zabrudzonych może być podstawą do podwyższenia stawek").
To ja dziękuję, wolę się nie dochodzić :cofee:

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 3 lip 2013, o 18:03

mój wredny nos widzi jeszcze jedną "korzyść" tego rozwiązania, całość kasy będzie przechodzić przez budżety gmin co jest dużym wsparciem dla tych zbliżających się do limitu zadłużenia. a wybory nadciągają.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 3 lip 2013, o 18:33

inquiz pisze: dużym wsparciem dla tych zbliżających się do limitu zadłużenia

żeby być ministrem finansów to jednak trzeba mieć łeb jak sklep, zwykłe 2+2=5 wymięka

TERZO
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: niebieskie
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 3 lip 2013, o 19:02

Oczywiście, że od początku chodziło o to, żeby kasa przeszła przez gminę. Było nie segregowane i tańsze, a teraz trzeba samemu segregować i będzie drożej lub dalej nie segregować i będzie jeszcze drożej... Śmieci będą odbierać te same firmy, tylko obieg kasy będzie bardziej okrężny - oczywiście ze stratami przepływu..
Jakby chodziło naprawdę o ''eko'' to zamiast ''gmina przejmie obowiązek odbierania odpadów'' wystarczyło zmusić firmy odbierające śmieci do zrobienia promocji - ''segregowane = taniej niż dotychczas''
Marcin

-_-

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 3 lip 2013, o 20:05

WiS pisze: U mnie np. rozdawano ulotki, ze trzeba "opakowania szklane i plastikowe opróżnić z resztek zawartości i umyć, jeśli zawierają wyraźny osad" oraz "usunąć z opakowań szklanych papierowe etykiety".
hmmm.

ciekawe jak jest u nas. Muszę sprawdzić. Najwyżej poświęcę się i będę śmieci wywozić do urzędu miasta.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 lip 2013, o 20:58

Nie każą odlepiać naklejek, bo firmy działające na froncie szkła mają do tego maszyny a w domu wydatek energetyczny przy myciu zbyt dokładnym ciepłą wodą brudów bez sensu.
Jak zwykle, bez sensu, żeby narobić ludziom kłopotu, a zdaje się że śmiecie będą z osiedlowych wywożone rzadko - smród, szczury, cholera...
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 3 lip 2013, o 21:19

Dziś na Orlenie szukałem między dystrybutorami śmietnika a tu zonk ...przy wejściu trzy kolory stoją .
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 3 lip 2013, o 22:01

Arno pisze: Nie każą odlepiać naklejek
no to się dowiedziałem, że niby chcą żebym szorował butelki i zrywał nalepki.
raczej niech spadają.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 3 lip 2013, o 22:57

też słyszałem o naklejkach. a że ponoć za złą segregację mają być kary (ciekawe kto upilnuje przy bloku gdzie dużo emerytów) to wziąłem opcję bez segregacji. nie chcę później być stroną głupich sporów kto ma pokryć koszty za babcię która wybrała tańsze rozwiązanie.
a koszy do segregacji nie widać, za to przyszedł list od Hani kochanej :whistle:
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 lip 2013, o 23:23

Właśnie se zobaczylim w TVP relację z Bydgoszczy o zasyfionym i niesprzątanym mieście - bo nowa firma.
Gdzie indziej wielkie smietniska przy blokach - wybierali. teraz też będą, tylko że o wiele rzadziej. Będzie syf, gnijące, śmierdzące gniazda szczurów.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 lip 2013, o 08:24

Neapol :-d

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 4 lip 2013, o 20:11

Nie wyszło z drugą Japonią ani Irlandią, może chociaż z Włochami wyjdzie :giggle: Szkoda tylko, że tymi bardziej południowymi. Rokita wolałby Toskanię.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 lip 2013, o 21:02

Bo Toskania to piękna kraina... :mrgreen:
Mogę Cię już awansem stamtąd pozdrowić... ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 lip 2013, o 18:43

barton
6 gwiazdek

Post 6 lip 2013, o 23:25

Co do śmieci (i ich segregacji) to u mnie była kampania (ulotki do skrzynek, plakaty na bramach w klatkach wejściowych) z informacjami o tym jakie odpady do pojemników w danym kolorze można wrzucać... I nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że w altankach śmieciowych są srebrne pojemniki (które pamiętają stare zasady)

Generalnie nowa ustawa śmieciowa to jest nic innego jak kolejny podatek, który nakłada nowe obowiązki i zwiększa poziom opłat dla przeciętnego obywatela... Nie dając mu nic w zamian...

No i taka ciekawostka (przynajmniej tak jest u mnie):
"W nowym naliczeniu czynszowym ustalone zostały miesięczne zaliczki na poczet opłat za wywóz nieczystości na podstawie przewidywanych kosztów odbioru odpadów komunalnych wynikających z Uchwał Rady Miasta Krakowa w sprawie metody ustalania opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi oraz ustalania stawki takiej opłaty Zaliczki te zostaną rozliczone w okresie rocznym na koniec roku kalendarzowego.

Czyli jak nie zarobią to podniosą stawki na rok następny, ewentualnie wyliczą dopłatę... A znając pazerność to pewnie i jedno i drugie :giggle:
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 lip 2013, o 07:52

Barthol, u nas od dawna istnieje segregacja.
Stawki przed i po zbliżone.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 lip 2013, o 08:29

U nas też taniej. To chyba jednak nie o pieniądze chodzi - chociaż bezmyślność przy tej akcji, może w końcu doprowadzić do wzrostu kosztów.
Inna sprawa, że objęty wywózką będzie cały naród.
A do sgregacji można się przyzwyczaić. My plastik i butelki od lat wywozimy do specjalnych pojemników. Spod których nas przeganiali okoliczni obywatele :). Ma Mercedesa i co, na śmietnik go, chama, nie stać!

barton
6 gwiazdek

Post 7 lip 2013, o 16:32

FUX pisze:Barthol, u nas od dawna istnieje segregacja.
Stawki przed i po zbliżone.
u mnie skoczyło z 8.35 na 16.10 od osoby. I pojawiła się też nowa opłata w wysokości 1.00 zł/osoba za konserwację koszy itp.

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 24 lip 2013, o 23:53

U nas segregacja po staremu. Koszty wzrosly o 50%.

barton
6 gwiazdek

Post 25 lip 2013, o 01:18

Arno pisze: Inna sprawa, że objęty wywózką będzie cały naród.

no to się zamówi małe pojemniczki i tyle... A resztę się jakoś upchnie w ogólnodostępnych koszach ;-)

Arno pisze: A do sgregacji można się przyzwyczaić.

Niby tak, ale ja na razie nie mam jakiejś specjalnej motywacji (brak odpowiednio oznakowanych pojemników w altance śmieciowej i wyższe opłaty), więc ograniczam się tylko do selekcji: plastik i reszta (o czym niżej)

Arno pisze: My plastik i butelki od lat wywozimy do specjalnych pojemników.
Od momentu gdy na moim osiedlu pojawiły się (kilka lat temu) takie pojemniki to też tak robię...

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 25 lip 2013, o 08:05

Barthol pisze:
Od momentu gdy na moim osiedlu pojawiły się (kilka lat temu) takie pojemniki to też tak robię...
a ciekawe kto zdawał sobie sprawę jak należy segregować? mnie uświadomiła ulotka z administracji ostatnio
z ciekawostek to do plastiku nie wyrzuca się opakowań np. po jogurtach czy serkach, o butelkach po oleju (nawet słonecznikowym) już nie wspomnę, a do tektury nie wyrzuca się kartoników po sokach itd.

miłej lektury
Załączniki
Nowy obraz.JPG
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Gootek
6 gwiazdek

Post 25 lip 2013, o 08:25

busik pisze:
Barthol pisze:
a ciekawe kto zdawał sobie sprawę jak należy segregować? mnie uświadomiła ulotka z administracji ostatnio
z ciekawostek to do plastiku nie wyrzuca się opakowań np. po jogurtach czy serkach, o butelkach po oleju (nawet słonecznikowym) już nie wspomnę, a do tektury nie wyrzuca się kartoników po sokach itd.

miłej lektury
No i potwierdza się, że o kant d... potłuc taką segregację i odzysk.

Ja zadeklarowałem, że będę oddawał niesegregowane śmieci. Bo nie mam czasu ani ochoty uczestniczyć w hucpie.

Temat zresztą w mojej gminie odsuwa się w przyszłość, bo firma, która wygrała przetarg i powinna rozpocząć działanie od 1 lipca stwierdziła, że odstępuje od umowy. Będzie ogłoszony kolejny przetarg, itd...

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 25 lip 2013, o 10:38

busik pisze:z ciekawostek to do plastiku nie wyrzuca się opakowań np. po jogurtach czy serkach, o butelkach po oleju (nawet słonecznikowym) już nie wspomnę, a do tektury nie wyrzuca się kartoników po sokach itd
Лукашэнка pisze:No i potwierdza się, że o kant d... potłuc taką segregację i odzysk.
o te całe mycie, to się robi awantura na całą Polskę. gdyż albowiem autorzy ulotek pojechali po bandzie, ew. wykazali się kompetencją inaczej.

bo tak dokładnie, to gmina powinna ustalić sposób sortowania z... sortownią do której trafią śmiecie. niektóre z nich to całkiem sprytne (czyt: zaawansowane) zautomatyzowane linie "produkcyjne", którym resztki jogurtu wcale nie przeszkadzają. większym problemem jest ew. wylanie resztek oleju na papier (makulaturę). dlatego właśnie najlepiej jest mieć słynne trio pojemników "papier, szkło, plastik".

tak więc samo sortowanie - według mnie - nie jest głupie. tylko - jak zwykle - trzeba wiedzieć co się robi.

ODPOWIEDZ