2.5 xt kłopoty czy normalna kolej rzeczy

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Amel
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

2.5 xt kłopoty czy normalna kolej rzeczy

Post 11 lip 2013, o 15:45

Witam wszystkich na forum.
Dzień dobry.
Podobno nie ma ludzi zdrowych, są tylko nie zbadani. Wydaje się, że podobnie rzecz ma się z naszymi samochodami.
Zacznę od początku, przed zakupem oczywiście poszperałem na forum .... było, a i owszem o wadach i zaletach, ale przecież te auta ktoś kupuje i dla kogoś są.
Na forum wiele różnych przypadków opisujemy, ale każdy inny. Tak więc zapytam wprost czy ma sie martwić, czy przyzwyczaić bo ten model tak ma :
forester 2.5 xt 2004 rok przy zakupie 102 tyś przebieg, oczywiście wymieniony rozrząd, wszelkie płyny ustrojowe, itp
po kolejnych 10 tyś olej - normalne, i kolejne 10 tyś i olej i wszystko ok. Aż tu nagle ciach uszczelki pod głowicą... oczywiście zrobione ....
Wszystko dobrze i nagle kontrolka CRUISE miga do mnie na zielono i silniczek świeci na żółto ....Dwa dni później wszystko zgasło ....
Dziś sobie jadę i tu ciach to samo .... 300 m dalej silnik zgasł ( od pierwszego sygnału, że coś nie tak ) przejechałem autem 6 km oczywiście już ustalając wizytę u mechanika
Kiedy próbowałem odpalić nic z tego ... Nie zaskoczył tak jak by nie miał wolnych obrotów. Odpaliłem lekko muskając gaz ... owszem palił ale ... lekki smrodek spalenizny i dymek z silnika ?
Auto na parking i piszę własnie tego posta ...
Czy mam sie martwić ? czy one tak maja bo to 2,5 itd

proszę o jakieś informacje
dziękuje

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Re: 2.5 xt kłopoty czy normalna kolej rzeczy

Post 11 lip 2013, o 15:49

Oczywiście że to nie jest normalne, tylko jakaś awaria.

Podpiąć kompa, odczytać błędy.

Amel
0 gwiazdek

Post 11 lip 2013, o 15:59

Witaj Jarmaj ... tak oczywiście zrobię. W poniedziałek dopiero będę coś wiedział.
A jakieś hipotezy ? Martwi mnie ten zapach i dymek. Jak podniosłem maskę to w okolicach wlewu oleju i bagnetu do pomiaru poziomu oleju się lekutko zadymiło. Generalnie mam spokój niemniej jak usłyszę w poniedziałek diagnozę, że ....strach się bać to może warto coś poczytać i się przygotować

Boombastic
4 gwiazdki
Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany

Post 11 lip 2013, o 16:11

Amel pisze: Wszystko dobrze i nagle kontrolka CRUISE miga do mnie na zielono i silniczek świeci na żółto ....Dwa dni później wszystko zgasło ....

To się zapala jak jest felerne paliwo. Miałem tak z kilka razy.

Amel
0 gwiazdek

Post 11 lip 2013, o 16:22

No tak Boombastic.....Paliwo zawsze z markowej stacji zawsze tej samej .....Ale martwi : silnik STOP i dymek .

bojar
6 gwiazdek
Auto: forester 2,5XT,Q5
Polubił: 84 razy
Polubione posty: 234 razy

Post 11 lip 2013, o 17:26

Amel pisze: Wszystko dobrze i nagle kontrolka CRUISE miga do mnie na zielono i silniczek świeci na żółto ....Dwa dni później wszystko zgasło ....
U mnie też kilka razy się zapalało i były to różne przyczyny-jak pokazywał potem komp,ale nigdy nie zgasł silnik.Nie ma co zgadywać.Podepniesz kompa i dowiesz się wszystkiego,oby to nie było nic potwornego.Do poniedziałku niedaleko.Napisz co to było.

Amel
0 gwiazdek

Post 11 lip 2013, o 21:38

Teraz to już dobry wieczór, a w miarę jak przeszukuję forum i sięgam nawet do odległych wątków z przed kilku lat to i z moim silnikiem chyba będzie dobra noc...
Włos mi się na głowie jeży jak czytam o tym silniku. Kurcze a dbam o niego bardzo ! Wszystko na czas sprawdzane, olej to już obsesja ! płyny chłodniczy i wszelakie inne rzeczy. Nigdy nie upalany nigdy nawet nie kręcony na maksa - w ogóle nic !
zanim się nie zagrzeje, żadne szybkie przyspieszanie ...\Kurcze normalna odpowiedzialna eksploatacja. A tu czytam o jakichś koszmarach :pęknięte tłoki, bloki silnika, ludzie wymieniają dobre części na jeszcze lepsze aby w przyszłości oszczędzić sobie kłopotów. To jakiś absurd !

biszat
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 11 lip 2013, o 21:43

Ponoc to nie absurd a Subaru ... tak czytalem .. sam sie dopiero przekonam z miesiac :D

Amel
0 gwiazdek

Post 12 lip 2013, o 20:34

No i po wstępnych oględzinach wyszło że nie pali na jeden ( konkretnie 3 ) cylinder. Tyle na szybkości jutro, w poniedziałek lub wtorek stopniowa rozbiórka i dokładna diagnoza wraz z próbami postawienia go do porządku ...
Nawet jeśli to zastanawiam mnie przyczyna zaistniałej usterki ....

Matiz
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Impreza RX '00 A.K.A. KombiHorror

Post 12 lip 2013, o 22:15

przebicie na kablu moze byc ;-) POCO sie na zapas zamartwiasz ;-)
Obrazek

Boombastic
4 gwiazdki
Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany

Post 13 lip 2013, o 09:43

Amel pisze: Włos mi się na głowie jeży jak czytam o tym silniku.

A czego się spodizewałeś przeszukując różne fora o Subaru? Przecież nikt nie wrzuca info że nie ma problemów z autem tylko wręcz przeciwnie. A że wcześniejsze auta Subaru były wykorzystywane intensywnie to nie dziwne że pojawiaja się jakies informacje o awariach.

bujak27
4 gwiazdki
Auto: wrx

Post 13 lip 2013, o 11:04

Matiz pisze:przebicie na kablu moze byc ;-) POCO sie na zapas zamartwiasz ;-)
W 2.5xt nie ma kabli.Są 4 cewki

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 13 lip 2013, o 12:39

Boombastic pisze: Przecież nikt nie wrzuca info że nie ma problemów z autem tylko wręcz przeciwnie.
To prawda.
Co nie zmienia faktu, że silnik 2.5 turbo nie jest najwybitniejszym dokonaniem konstruktorów Subaru :cofee: Owszem, były w ofercie (a nawet są) lepsze (w sensie: trwalsze i mniej podatne na poważne awarie).
Jednak przy dobrym traktowaniu - ten silnik zapewne i tak jest mniejszym ryzykiem, niż (skądinąd popularne) tsi w wydaniu VAGa lub PSA, i kilka innych motorów.
Zaś jak ktoś ma pecha, to i w drewnianym kościele cegła mu na łeb spadnie, bez względu na to, jak awaryjne ma auto ;-)

Matiz
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Impreza RX '00 A.K.A. KombiHorror

Post 13 lip 2013, o 17:47

bardzo przepraszam zatem! :wall: :razz:

ale to nie zmienia faktu, że nie zamartwiał bym tyle na zapas.

Podobna sytuacja gdy chcesz w internecie znalesć przyczyny bólu zęba. Dowiesz sie że to rak :o
Obrazek

dzixd
Awatar użytkownika
Moderator działu
Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
Polubił: 9 razy
Polubione posty: 307 razy

Post 13 lip 2013, o 22:30

Matiz pisze: Dowiesz sie że to rak
internetowe diagnozy zawsze prowadzą do raka :evilgrin:
Jeździć nie umiem, ale się staram :mrgreen:
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.
Konto usunięte pisze:
29 gru 2018, o 17:15
masz dobre serducho i ostrego pierdolca :lol: :thumb:
Obrazek

bojar
6 gwiazdek
Auto: forester 2,5XT,Q5
Polubił: 84 razy
Polubione posty: 234 razy

Post 13 lip 2013, o 23:05

dzixd pisze: internetowe diagnozy zawsze prowadzą do raka :evilgrin:
Na bezrybiu i rak ryba, :mrgreen:

Amel
0 gwiazdek

Post 16 lip 2013, o 14:24

Witam
I stało się tak, że stanęła pompa wody ... A to ciekawe, bo była wymieniana razem z rozrządem. Nic dodać nic ująć pracowała równo 20 000 km. Oczywiście była nowa i oryginalna...
Czy to się mieści w granicy błędu, wady okrytej ?
Nie przeciekała, nie piszczała - nic żadnych objawów i nagle ciach !
Stanęła tak na twardo, że nie sposób w rękach ją przekręcić nawet o minimetr. A jak rolka stanęła i pasek rozrządu się po niej przejechał to pojawił się dymek. Troszkę nawet się od tarcia przy topił na rolce od pompy pozostawiając ślady stopionej gumy.
I tak sobie dedukuję, że jak pompa stop ! to i sygnał do silnika aby ten też zrobił stop.
I wyrzucił błąd.
Pompa wymieniona i pali ....
Zobaczymy jak długo ?

ODPOWIEDZ