dlaczego media mają wpływ?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Re: dlaczego media mają wpływ?

Post 17 lip 2013, o 09:01

a jednak są media które potrafią się oprzeć systemowi :-)

Link: http://www.youtube.com/watch?v=d8XP-_7HuiA

"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

biszat
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 19 lip 2013, o 10:46

busik, no wlasnie w sumie sie dziwie troche z tak radykalnego odwrotu pana Maxa , ale w wiekszosci przypadkow ma racje . Ostatnio natomiast zdziwilem sie jak media szukaja tanich chwytow zeby przyciagnac do siebie ludzi . I to nie mowie o naszym poletku - gdzie to jest norma

Obrazek

Dżochar Carnajew - z rozwiana grzywka , wymodelowany , na okladce magazynu Rolling Stone . Czlowiek , ktory jest podejrzewany o udzial w zamachu bombowym w Bostonie . Czy naprawde media upaldy juz tak nisko ...

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 lip 2013, o 10:57

biszat, mi bardziej chodziło o to że Twitter nie współpracuje z NSA w ramach programu PRISM - czyli że można się oprzeć systemowi i dalej działać
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

biszat
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 19 lip 2013, o 11:54

busik, aa spoko ja myslalem ze mowisz o Max TV ktora notabene jest dosc ciekawym tworem

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 19 lip 2013, o 22:59

biszat pisze: busik, aa spoko ja myslalem ze mowisz o Max TV ktora notabene jest dosc ciekawym tworem

ja z Maxem mam problem, bo to trochę taki powrót z medialnego niebytu. I teraz dzięki u2b'owi puszcza w obieg swoje nagrania z zaplecza komisu rtv... Swoją drogą, gdyby nie głośny tekst (wywiad z nim) na jednym portalu internetowym, to pewnie tej rezurekcji by nie było. Ale nie w tym rzecz, na początku mówił ciekawie, w tym momencie jakby się zachłysną odzyskaną popularnością i zaczyna iść w dziwnym kierunku (coraz mniej sensu, a więcej one men show). I zastanawiam się nad tą jego sympatią do narodowców (szczerze, czy jednak cyniczna gra pod publiczkę)
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 21 lip 2013, o 22:40

spotkanie z panem Maxem warto rozpocząć od jego "dzieł wcześniejszych". według mnie to bardzo pomaga. określić układ odniesienia.
jest jeszcze kilku innych, podobnych. pan Kraśko, na przykład. albo pan Szczygieł.

z drugiej strony...
wszyscy ww. pokazują taką śmieszną i starą jak Polska Ludowa tendencję: niejaki pan Holubek (nieważne jak pisany) pod koniec życia był traktowany przez NASZE media - z grubsza - jak mesjasz. co nie powie, to trzeba puścić w eter, wyeksponować i nagłośnić. i pokłonić się.
zali wżdy? (cytując klasykę)

bo się naczytał klasyki? no, ale naczytał się bo zawód taki miał. tak samo jak pan O. (nic aktorstwu nie ujmując) opowiadał jak to helikopterem (po Polsku wiropłatem, q...) go spuszczali na kopułę jakąś... i co? na małpiej ścianie wyszło, kto RAZ został przyczepiony do liny, a kto po prostu się wspina, bo lubi. i dla uściślenia: nie mam pretensji, że starszy pan sobie na linach średnio radzi. w końcu to starszy pan jest. tylko po co to zadęcie?
a dokładniej: NAdęcie?

na youtube można obejrzeć skecz tzw. "młodego Sztura", parodiujący pana Max. sam skecz ma duuużo lat. warto, jednakowoż, poczytać komentarze.
bo polscy politycy są fatalni? ależ oni są emanacją polaków właśnie. demokracja in action. co pan Max nam unaocznia.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 21 lip 2013, o 22:44

Ja jednak Maxa lubię posłuchać bo zgadzam się w wielu sprawach jak i opiniach ,choć ostatnio rzeczywiście trochę chyba zachłysną się popularnością na YT
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 lip 2013, o 10:45

burat, z treścią tych dwóch czy trzech felietonów z serii "mówię jak jest" też się zgadzam. pamiętam jednak, że przed tymi felietonami pan Max-Kolonko bardzo długo i bardzo ciężko pracował na opinię... przepraszam, ale... pajaca. w poniższym skeczu Stuhr wcale nie przesadza ani nie przejaskrawia. bo nie musi. zwłaszcza, jeśli chodzi o treść.
a wszystko to A.D. 2008

to co mnie dziwi (a tka naprawdę, to od pewnego czasu zaczynam się bać), to fakt, że A.D. 2013, pod kilkuletnim skeczem można znaleźć takie kwiatki:
To jest zwyczajny atak na Kolonko i zrobienie z niego paranoicznego dziennikarzyny, ktory nawet nie potrafi mowic po Polsku!!! Sthur to zwykly zydowski smiec i tyle .
Skurwiel, zyd jebany atakuje jednego z prawdziwych Polskich dziennikarzy. Teraz juz wiecie dlaczego Max Kolonko nie pracuje w TVP... bo nie pasowal do tej calej bandy...
które nie stanowią mniejszości.

dlaczego się boję? bo z powyższego wynika, że wystarczy kilka lat i tzw. odbiorca kompletnie zapomina. pan Kurski, znaczy, jednak się na mediach zna. a ja nie.

Link: http://www.youtube.com/watch?v=QYeh0E2wbjg

biszat
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 22 lip 2013, o 11:08

damaz, a zgodzic sie z Toba musze . Natomiast juz sprawa z Abelardem pokazala jak polska sie radykalizuje . Co do pana Maxa . Jak juz pisalem dziwi mnie takie przejscie jego - od wyslannika u Wielkiego Brata po kogos kto pokazuje "ciemne" strony zycia
Zastanawia mnie tylko czy jak inaczej wiatr zawieje to pan Kolonko pojdziew kolejna strone .. ta ktora akurat bedzie na topie

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 10 sie 2013, o 01:09

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 sie 2013, o 19:23

tak po prawdzie to artykuły napisał Dan Bilefsky
Dan Bilefsky is a Paris-based roving correspondent for The New York Times and The International Herald Tribune.
a podani tu reporterzy
contributed reporting
więc gdzie tu ściema? popracowali dla kogoś, kto użył ich pracy do swojej publikacji i w ogóle był miły, że choć wspomniał, że mu pomagali
Wiadomo, że jeden dziennikarz nie ogarnie całej Europy i od takich
contributed reporting
dostaje dziesiątki artykułów, wybiera najciekawsze i te wysyła za ocean do publikacji. A to oznacza, że jak spośród dużej liczby nadsyłanych treści pan Dan Bilefsky wybierze akurat tą z Polski - to dlaczego nie zwrócić na to uwagi? Oznacza to, że dla nich (za oceanem) jest to na tyle ciekawe, że warto o tym wspomnieć.
Pewnie, że jest to trochę autoreklama, ale kto by się nie chwalił tym, że wykorzystano jego pracę w takiej gazecie jak NYT?
ja na pewno :cofee:

barton
6 gwiazdek

Post 11 sie 2013, o 01:50

taka ciekawostka ze świata mediów, czyli trochę kuchni (dlaczego tacy a nie inni eksperci są najczęściej w mediach...)

http://wo.blox.pl/2013/08/Nokaut-i-walk ... Komentarzy
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 12 sie 2013, o 20:24

Barthol pisze: trochę kuchni
Jak na kuchnię, to akurat dość mało to odkrywcze 8-)
To chyba oczywiste, że media elektroniczne w naturalny sposób preferują ekspertów i "ekspertów" którzy:
- są dyspozycyjni i punktualni (reporter może obskoczyć kilku podczas krótkiego wypadu z redakcji, a wizyta w studiu zmieści się w szpiglu);
- a poza tym mówią krótkimi zdaniami, bez "eeeee", bez szczękościsku i seplenienia (łatwy montaż lub - w przypadku wejść na żywo - brak ryzyka obciachu), no i jeszcze mają na podorędziu soczyste bonmoty (można dać jedno zdanie zamiast długiego wywodu, więcej czasu zostaje na co innego).
Natomiast co do preferowania jednej opcji, to koleś bzdurzy tragicznie.
W naszych mediach akurat "neoliberałów" ekonomicznych nie ma jakoś wyraźnie więcej, niż "keynesistów". Owszem, raczej zaprasza się ludzi którzy przyznają, że dwa plus dwa to cztery - i pewnie stad rozczarowanie wyznawców "prawdziwie lewicowej ekonomii", którzy uważają, że arytmetyka arytmetyką, ale w imię sprawiedliwości społecznej lepiej byłoby dać pięć i pół :giggle:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 sie 2013, o 22:30

busik pisze: więc gdzie tu ściema? popracowali dla kogoś, kto użył ich pracy do swojej publikacji i w ogóle był miły, że choć wspomniał, że mu pomagali
ano tu, że redaktor GW contributed (czyli pewno był rodzajem experta) dla NYT po czym GW mówi: paczta co nawet amerykany o nas mówią ;-)

to jest ściema jakby nie patrzeć. No chyba, że się automagicznie przeredagowały artykuły od momentu jak pierwszy raz widziałem. ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 67 razy
Polubione posty: 74 razy

Post 12 sie 2013, o 22:32

wy tu gadu gadu a Miecugow ledwo uszedł z życiem :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 sie 2013, o 22:36

Konto usunięte pisze: wy tu gadu gadu a Miecugow ledwo uszedł z życiem
pobili go i został ofiarą holocaustu. To śmieszne jest?

dobrze, że dostał tylko z liścia, bo jakby fangę to by było zabójstwo bez skutku śmiertelnego i podwójne dożywocie.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 12 sie 2013, o 22:40

:lol: :giggle:
ps:
tak wiem mało śmieszne ale od tego zaczyna sie faszyzm :lol:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 sie 2013, o 22:41

Konto usunięte pisze: tak wiem mało śmieszne ale od tego zaczyna sie faszyzm
odradza!

znowu nieuważnie czytasz :mrgreen:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 12 sie 2013, o 22:49

słaby wzrok mam :oops:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 4 wrz 2013, o 12:13

Mazip26
0 gwiazdek

Post 4 wrz 2013, o 15:32

no już tak to tutaj bywa
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2013, o 14:28 przez Mazip26, łącznie zmieniany 1 raz.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 wrz 2013, o 12:17

Skrzyżowanie Sobieskiego, Belwederskiej, Chełmskiej i Dolnej. Od strony Wilanowa słychać ryk silnika. Ludzie stojący przed przejściem dla pieszych spoglądają w kierunku, z którego coś pędzi. Po chwili przez skrzyżowanie z hukiem przelatuje biały aston martin, prawym pasem, tuż obok przerażonych przechodniów. Na liczniku mógł mieć 120-130 km/godz.
początek artykułu z GW.
śmiech to zdrowie, więc jestem dzięki redaktorom zdrowszy :-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 wrz 2013, o 10:21

damaz, a może tak huczał, bo te 130 na wstecznym leciał...? :mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 8 wrz 2013, o 17:31

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 wrz 2013, o 19:27

To dobra i pouczająca opowieść dla tych, którzy wciąż wierzą w demokrację - czyli, ze jak zagłosują tak albo siak i wygra PiS (albo SLD, albo PO, albo Palikot, albo Korwin), to od tego nagle będzie inaczej.
Nie, nie będzie, bo realna Władza już dawno wyszła z parlamentów. I poza wszelką demokratyczną kontrolą i z dala od ócz tzw. "konsumtariatu" krąży właśnie gdzieś pomiędzy ekspertami piszącymi szczegółowe regulacje, biurokratami którzy je wdrażają i nadzorują, specami od sterowania opinią publiczną na zamówienie, no i last but not least - dużymi pieniędzmi, smarującymi całą maszynerię.
A w partiach i parlamentach, coraz gorsi aktorzy, wśród coraz bardziej tandetnych dekoracji, odgrywają coraz bardziej "na odwal" napisane role. Żeby było na kogo zwalić winę i skanalizować słuszny gniew ludu.
Witajcie w ponowoczesności ;-)

PS. Zgadnijcie, jaka literka sponsoruje dla odmiany ten zalinkowany artykulik 8-)

ODPOWIEDZ