Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: outback, starex, crosstrek
Polubił: 187 razy
Polubione posty: 204 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 14 cze 2013, o 07:50

Owocnych Chlejad gastronomicznych uczestnikom życzę.



WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 cze 2013, o 13:45

BiP, z opóźnieniem, ale dziękuję - życzenia się spełniły 8-)

Na Chlejadach prezentowałem czerwonego śledzia pt. "słodki komunista", a ponieważ coś mi malizną zajechało, to dziś, dla równowagi ideolo, poszedłem w fiolety biskupie (uwaga, nie "filety", żeby nie było nieporozumień :mrgreen: ).

Czerwona cebula sztuk 4, pokrojona i dobrze obsmażona na lekkim oleju z pestek winogron.
Do tego garść migdałów w płatkach oraz parę garści rodzynek - i po chwili smażenia tego wszystkiego razem, dwie szklanice wytrawnego, czerwonego wina.
Z pół godziny na średnim ogniu, żeby nadmiar płynów odparował (oczywiście, mieszane co parę chwil).
Potem ostudzić i wymieszać z ok. 0.5 kg matjasów, uprzednio dobrze wymoczonych w mleku.
I na parę godzin do lodówki.
Smacznego 8-)
Załączniki
sledz biskupi.jpg

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 13 lip 2013, o 15:38

Dużo cukinii się w domu marnowało, to zagospodarowałem:
Załączniki
zapiekanka z cukinii.jpg
cukinia faszerowana.jpg

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 13 lip 2013, o 17:47

A dzisiaj fasolka po bretońsku. Taka tradycyjna, tylko z pomidorami zamiast koncentratu i z odrobiną wołowiny oprócz kiełbasy i skwarek.
Niestety w momencie gdy fasola zaczęła się rozpadać, wołocha była dopiero al-dente, ale i tak było zajebiście. Do tego czerwone z Kangurowa i życie jest piękne. :thumb:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

biszat
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 15 lip 2013, o 01:52

To jest przepis sprawdzony przeze mnie i pare moich znajomych plci przeciwnej mowily ze same probowaly na podstawie tego przepisu i bylo pysznie
Wiec moj przepis na Tortille ( niestety jestem leniwy i placki kupuje nie robie sam - choc placki robione samemu smakuje duzo lepiej ) . Jak jakies pytania to smialo

Tortilla

Kurczak – piersi z kurczaka [ spokojnie 2 /lub 1 podwojna na ok 6 tortilli ] pokroic w kostke


Marynata :

Oliwa , sok z polowy limonki /cytryny, posiekany czosnek , papryka w proszku. Wszystko zmieszac , pokrojonego kurczaka wrzucic – znow wymieszac , odstawic do lodowki na ok 2h.


Farsz :

2 duze papryki , 1.5 czerwonej cebuli , pomidorki koktajlowe [ ile wam sie spodoba , moga tez byc duze pomidory wtedy pokroic na kostke ]


Co Robimy :

Smazymy kurczaka , w osobnym garnku smazymy warzywa , dodajemy przyprawy [ oregano , bazylia ,kolendra – kto co tam chce i lubi ] . Jak kurczak nam sie usmazy [ bedzie miekki i nie surowy ] wrzucamy go do garna z warzywami i dalej podsmazamy.
Na patelnie gdzie smazylismy kurczaka wlewamy 2 szklanki wody , wsypujemy 2 lyzki cukru , troche papryki w proszku , dolewamy troche octu i soku pomaranczowego , dodajemy ketchu [ sporo go ] . Redukujemy sos az zgestnieje .
Sos wlewamy do warzyw , mieszamy . Dodajemy kulke mozarelli [ „ targamy ja „ na droben kawalki ] czekamy az sie rozpusci .

Na placek tortilli dajemy troszke startego sera [ najlepiej w poprzek placka ] i na ser nasz farsz [ nie za duzo bo beda problemy ze zwijaniem ] . Tortille wkladamy do naczynia zaroodpornego/blache . Wszystkie ukladamy obok siebie , posypujemy serem , wkladamy do piekarnika rozgrzanego do ok 180 stopni na jakies 7-10 min .

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 16 lip 2013, o 19:46

Lato w pełni, to pora na jakiś owocowy deser:

Maliny rozgniatamy, kilka herbatników typu pti-bo też rozgniatamy, dodajemy trochę gęstej śmietany (lub jogurtu, jak kto woli dietetycznie) i rodzynek, mieszamy, wstawiamy do lodówki.
Po schłodzeniu dekorujemy nierozgniecionymi malinami, nierozgniecionym herbatniczkiem i posypujemy miętą.

W wersji bardziej pracochłonnej - część zgniecionych malin mieszamy ze śmietaną i zamrażamy. Drugą część gnieciemy z herbatnikami i tylko chłodzimy. A potem zamrozone w miseczce dekorujemy schłodzonym, plus ewentualnie reszta.

Tak czy inaczej, dobre 8-)
Załączniki
malinowy deser.jpg

dzixd
Awatar użytkownika
Moderator działu
Lokalizacja: Dziki Zachód
Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
Polubił: 9 razy
Polubione posty: 307 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 31 lip 2013, o 11:48

Zna ktoś może sprawdzony przepis na nalewkę z wiśni? :mrgreen:
Jeździć nie umiem, ale się staram :mrgreen:
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.
Konto usunięte pisze:
29 gru 2018, o 17:15
masz dobre serducho i ostrego pierdolca :lol: :thumb:
Obrazek

Dido
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Lokalizacja: Z tej samej wsi
Auto: To samo stado
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 31 lip 2013, o 16:56

dzixd pisze: Zna ktoś może sprawdzony przepis na nalewkę z wiśni? :mrgreen:
może zna (sprawdzony tylko na sobie ;-) ) a co? :whistle: :giggle:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 31 lip 2013, o 21:12

dzixd pisze: sprawdzony przepis na nalewkę z wiśni?
Podjeżdża Jarmaj wiśnią i wyciąga z bagażnika skrzynkę paprykówki :thumb:

A tak serio, to ja wiśniówkę robię najprościej jak się da
Wiśnie (z pestkami) zalewam spirytusem i odstawiam na dłużej. Nie wiem, ile to jest "dłużej" - po prostu, gdy mi się przypomni i mam akurat czas, to próbuję, czy naciągnęło wystarczająco.
Gdy uznam że tak - zlewam płyn i dodaję "do smaku" syropu (raczej mniej niż więcej, bo ja lubię wiśniówki raczej wytrawne). I do butelek, i szlus, niech czekają na okazję (no, minimum ze 3-4 tygodnie).
A wiśnie zalewam osłodzoną wodą, i z tego jest albo zabójczy kompocik, albo - po ponownym zlaniu - "babska" wersja nalewki, znaczy nieco słabsza.

żółtySzalik
0 gwiazdek
Auto: OUTBACK 2.5i
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 2 sie 2013, o 21:36

U mnie już się klaruje nalewka z malin, truskawek oraz wiśni. Jako bonus stoi też malibu zrobione domowym sposobem :D

dzixd
Awatar użytkownika
Moderator działu
Lokalizacja: Dziki Zachód
Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
Polubił: 9 razy
Polubione posty: 307 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 6 sie 2013, o 19:00

Wiśnióweczka dojrzewa w piwnicy, a tymczasem zrobiłem 2 słoje ogórków konserwowych i jedną kamionkę małosolnych.
Oczywiście na ogórkach z mojego, przydomowego ogródka.
W porównaniu z ogórkami kupnymi, moje wygrywają w przedbiegach. :thumb:
Zupełnie inny smak.
Jeździć nie umiem, ale się staram :mrgreen:
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.
Konto usunięte pisze:
29 gru 2018, o 17:15
masz dobre serducho i ostrego pierdolca :lol: :thumb:
Obrazek

Piter 35
6 gwiazdek
Lokalizacja: Jelenia Góra
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 6 sie 2013, o 20:03

WiS, to było piękne :giggle:

Dido
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Lokalizacja: Z tej samej wsi
Auto: To samo stado
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 6 sie 2013, o 23:20

dzixd pisze: jedną kamionkę małosolnych
tyle to u mnie znika w weekend :roll:

WiS, znalazłam dla Cię przepis na dość szybką gruszkówkę :-)
Do litrowego słoika wlać szklankę (250ml) spirytusu. Dojrzałą, soczystą gruszkę dobrze wytrzeć (nie myć), nakłuć w kilkunastu miejscach i wbić 2 goździki. Z gazy zrobić "woreczek", włożyć do niego gruszkę i umieścić w słoiku, tak by gruszka była 2 cm nad spirytusem. Słoik zakręcić tak, by brzegi gazy były na zewnątrz i odstawić w zacienione ale ciepłe miejsce na 3 tyg. Po tym czasie wyjąć gazę z gruszką, dolać szklankę wódki, łyżkę stołową miodu i dobrze wymieszać. Rozlać do butelek i odstawić ... jedynie na tydzień :mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 7 sie 2013, o 08:01

Dido pisze: tyle to u mnie znika w weekend
5kg? :o

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 7 sie 2013, o 09:48

Dido, czy ja dobrze rozumiem, że ta gruszka ma wisieć w powietrzu i soki z niej mają kapać do spirytusu?

Dido
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Lokalizacja: Z tej samej wsi
Auto: To samo stado
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 7 sie 2013, o 14:59

WiS pisze: Dido, czy ja dobrze rozumiem, że ta gruszka ma wisieć w powietrzu i soki z niej mają kapać do spirytusu?
Si senior ;-)
Opary alkoholu krążące w słoiku "wysuszą" gruszkę i cały sok wykapie do słoika a gruszka nie wychla tego, co najcenniejsze :giggle:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 7 sie 2013, o 19:38

Dido pisze:
WiS pisze: Dido, czy ja dobrze rozumiem, że ta gruszka ma wisieć w powietrzu i soki z niej mają kapać do spirytusu?
Si senior ;-)
Opary alkoholu krążące w słoiku "wysuszą" gruszkę i cały sok wykapie do słoika a gruszka nie wychla tego, co najcenniejsze :giggle:
Tak samo robią z bananem (obranym ze skórki). Nie próbowałem, ale słyszałem, że działa.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Dido
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Lokalizacja: Z tej samej wsi
Auto: To samo stado
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 7 sie 2013, o 20:39

FUX pisze:
Dido pisze: tyle to u mnie znika w weekend
5kg? :o
Dokładnie 5,5kg, bo ogórki były malutkie i lepiej się ułożyły :mrgreen:
Jak zaczynać sezon to z fasonem :-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 7 sie 2013, o 20:43

My zakończyliśmy drugą turę. ;-)

Dido
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Lokalizacja: Z tej samej wsi
Auto: To samo stado
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 7 sie 2013, o 21:30

FUX pisze: My zakończyliśmy drugą turę. ;-)
Tablicę Mendelejewa zostawiam chemikom, czekam aż ogórki urosną naturalnie, na polu u sąsiadki. Lepszych nie ma :mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 7 sie 2013, o 21:53

Nasze z tunelu od sąsiadki.
Pomidory gruntowe juz dostępne.
Mniam.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 9 sie 2013, o 19:15

Gal pisze:
Dido pisze:
WiS pisze: Dido, czy ja dobrze rozumiem, że ta gruszka ma wisieć w powietrzu i soki z niej mają kapać do spirytusu?
Si senior ;-)
Opary alkoholu krążące w słoiku "wysuszą" gruszkę i cały sok wykapie do słoika a gruszka nie wychla tego, co najcenniejsze :giggle:
Tak samo robią z bananem (obranym ze skórki). Nie próbowałem, ale słyszałem, że działa.
Bananówka mnie jakoś nie kusi, ale z gruszką pewnie niebawem zaeksperymentuję - dzięks 8-)

Dido
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Lokalizacja: Z tej samej wsi
Auto: To samo stado
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 9 sie 2013, o 23:18

WiS pisze: z gruszką pewnie niebawem zaeksperymentuję - dzięks 8-)
Nie za ma co, polecam się na koniec eksperymentu :thumb: :giggle:


Gal, napisałbyś przepis na najlepszy sok malinowy 8-)
Poproszę bez frazy "cukier na oko" :mrgreen:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 10 sie 2013, o 20:11

Im przepis prostszy, tym lepszy. ;-)
Do jakiegoś szklanego naczynia wsypać warstwę malin - tak na dwa palce. Zasypać cukrem tak, żeby malin nie było widać (1 cm? :roll: ). Nasypać malin tak, żeby nie było widać cukru (tak na dwa palce). Powtarzać aż się skończą maliny albo cukier.
Wystawić na słoneczko i czekać aż się cukier rozpuści - 3-5 dni. Pilnować czy nie zaczną fermentować (widać pęcherzyki gazu). Jeżeli tak się stanie, to natychmiast zlać sok i go zagotować. Gorący sok rozlać do wyparzonych butelek, najlepiej takich z krachlą i tyle.
Z pozostałości można zrobić dżem malinowy smażąc na patelni z dodatkiem cukru. Jak ktoś nie lubi pestek w dżemie (które nabierają w czasie smażenia orzechowego smaku - ja to lubię) to trzeba przetrzeć przez drobne sito.
O ile pamiętam, to na 1 kg malin używam 50-60 dag cukru, ale głowy nie dam. Będę robił pewnie za tydzień, to zeznam ile zużyłem.
Jak się da 1 na 1 to nie ma szans sfermentować, ale wychodzi syrop nie sok.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Moniqa
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: MySza
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 10 sie 2013, o 21:02

No to jest zadanie ! Ma ktos przepis na jarzembinowke?

ODPOWIEDZ