Czy Subaru poradzi sobie z trudnym zadaniem

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Czy Subaru poradzi sobie z trudnym zadaniem

Post 29 lip 2013, o 01:17

terenowiec pisze: Obu rzeczy nie mieszczę w bagażniku terenówki i tu jest pewien problem,
W bagażniku Legacy kombi też marnie to widzę :whistle:
terenowiec pisze: Subaru - auta dla wariatów
Prawda :mrgreen:
terenowiec pisze: a tu każdy post pisany przez mądre, stonowane głowy.
To taki wyjątkowy wątek :evilgrin:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 29 lip 2013, o 08:56

terenowiec, kombinowałeś już z kamperem, tam także wskoczyłbyś w via, bo kamper ma kiepskie parametry, jeżeli chodzi o ilość i szpeju i zmieszczeniu się w 3,5t.
Zostałeś przy przyczepie, zostaw także toyotę, paska i przyczepę.
Jeżeli nie masz „E", to sobie zrób i problem z czaszki.
Zawsze można założyć box, dobra skrzynię na dyszel lub trochę większą przyczepę.

Ew. zawsze można sprzedać paska i kupić subaru.
Żona będzie zadowolona... :evilgrin:

Gootek
6 gwiazdek
Polubił: 0

Post 29 lip 2013, o 10:16

terenowiec pisze:prawda i chłodna kalkulacja. A pomysł szczególnie ucieszyłby żonę, która wręcz kocha tego Passata.
To go w takim razie zostaw i ewentualnie zagazuj, jeśli żona to zaakceptuje.
terenowiec pisze:Gdyby tylko Toyota miała większy bagażnik, to byłaby autem idealnym. Bo Wam nie zdradzałem, ale wożę na wczasy ponton 80 kg (po spakowaniu 130 cm długości) i silnik 60 kg, prawie tej samej długości. Obu rzeczy nie mieszczę w bagażniku terenówki i tu jest pewien problem, jak to przejść...?
Jeśli zależy Ci na możliwości wożenia tych rzeczy a w żaden sposób nie mieszczą się do Toyoty, to ją sprzedaj i zostaw sobie Chryslera. Ewentualnie pożyczaj sobie na wyjazdy przyczepkę bagażową to przewozu tych gratów Toyotą i wówczas sprzedaj Chryslera.

I tu dochodzimy do sedna mojej propozycji:
Olej w końcu tą przyczepę kampingową. To znaczy sprzedaj, albo postaw w jakimś fajnym miejscu, gdzie będziesz miał ochot od czasu do czasu z niej skorzystać. Ale ciąganie przyczepy na urlop gdzieś daleko to absurd.
Jest to absurd z kilku powodów:
- koszty (znacznie większe zużycie paliwa, dodatkowe opłaty za przejazdy, dodatkowa rejestracja i ubezpieczenie przyczepy, itd)
- czas (przejazd bez przyczepu może zająć nawet o połowę mniej czasu; może to ma mniejsze znaczenia gdy do przejechania jest 100 km, ale już to czy jazda na południe Chorwacji zajmie mi 12 czy 24 godziny, to już jest dla mnie różnica)
- większe ryzyko problemów (każda awaria techniczna to stres na wyjeździe. Ciągnąc za sobą przyczepę kempingową, zwiększam prawdopodobieństwo problemów po drodze)
- ograniczenie podczas urlopu (z przyczepą nie wszędzie wjadę i nie wszędzie się zatrzymam; przy wszystkich alternatywnych możliwościach noclegowych jakie obecnie istnieją, ograniczenia jakie powoduje przyczepa są dla mnie nie do zaakceptowania), z tym się wiąże jeszcze:
- beznadziejny komfort (spędzanie urlopu w przyczepie, szczególnie w okresie letnich upałów, to masochizm, jeśli już chciałbym wybrać się na wyprawę w odludny teren, gdzie nie ma "cywilizowanych" możliwości noclegowych, wziąłbym namiot (zwykły albo dachowy). A wszędzie indziej: domek letniskowy, pokój w jakiejś agroturystyce, czy niedrogim pensjonacie.

Tak dla informacji: ja mam od wielu lat przyczepę kempingową, więc wiem z czym się wiąże je ciąganie, dlatego postawiłem ją na stałe na działce i spełnia rolę domku letniskowego.

terenowiec
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Toyota Land Cruiser + Chrysler Grand Voyager
Polubione posty: 0

Post 29 lip 2013, o 11:53

Niestety, Лукашэнка, przyczepa lub kamper to niemal konieczność. Dlaczego, bo gratów zabieramy tak dużo, że T4 byłoby za małe. Aby nie być gołosłownym: 4 rowery, duży ponton, silnik, zbiornik palowa, zapasowy kanister, 4 kapoki, koło ratunkowe, 4 kaski rowerowe, materacyki, maski do nurkowania, płetwy, pianki, grill, duży sprzęt foto, plecaki na wycieczki górskie, bidony, srony i gibony :giggle: . Do tego ubrania od plażowych po górskie. To tylko fragment listy, która liczy ponad 80 pozycji (bez ubrań). Poza tym, lubimy się przemieszczać i czasami pływać również kanadyjką (wiezioną na dachu, co widać na pierwszym zdjęciu). Wygodny bus osobowy to duży wydatek, nie praktyczny na co dzień, a szukanie noclegu co 4 dni jest upierdliwe. Stąd też wolimy być wolni i się męczyć z przyczepą. Przyznam, że dla mnie jazda nie jest trudna. Radzę sobie bardzo dobrze, choć jak słusznie zauważyłeś, zamiast 12 godzin, zajmuje to 16 czy 18. Nigdy bowiem nie jechałem na wczasy szybciej niż 110 - 120 km/h, właśnie ze względu na ładunek dachowy. Z budką pomykam 80, do 100 km/h. Poza tym Chrysler, jak już omówiliśmy to, nie nadaje się do ciągania takich przyczep. Pozostaje tylko Toyota. No cóż, będę kombinował. Dziś pewne jest tylko to, że z całej trójki najmniej potrzebny jest właśnie Chrysler. Dobre Subaru pozwoliłoby zastąpić również Passata. Tylko trzeba trafić dobrą sztukę za normalne - niewygórowane - pieniądze.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 29 lip 2013, o 12:12

terenowiec, to może takie coś
Obrazek
Obrazek
w środku wygodne i dość pakowne jak wywalić tylne siedzenia ,wygoda na dalekie podróże chyba nie do pobicia
Obrazek

a silnik 4.9 V8 powinien sobie poradzić z przyczepą ,a i zagazować go można ale chyba od viazłodzieja byś się nie uchował

:-) :mrgreen: :giggle:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

Gootek
6 gwiazdek

Post 29 lip 2013, o 12:59

terenowiec,
ciekawie to wszystko wygląda, przyznaję.

W tej sytuacji chyba niegłupi byłby jakiś pick-up, z podwójną kabiną?
Chociażby dlatego, ze ten silnik pontonu pewnie nieźle śmierdzi, gdy jest przywożony w kabinie samochodu lub w przyczepie, w której śpicie?

Amerykanie rozwiązują sprawę w ten sposób:
http://autoauto.pl/pl/10230/Dodge_RAM_2 ... y?perPage=

Ale Subaru również produkowało pick-upa, na bazie modelu Outback.
Tak to wygląda na rynku wtórnym:
http://otomoto.pl/subaru-baja-C29783706.html
http://otomoto.pl/subaru-baja-homologac ... 96223.html
http://otomoto.pl/subaru-baja-instalacj ... 72840.html

Choć ja osobiście do takiego jeżdżenia jakie opisujesz brałbym również pod uwagę jakiegoś Mitshubishi L200 z podwójną kabiną i zabudową paki, np. coś takiego:
http://otomoto.pl/mitsubishi-l200-2-5-d ... 96697.html

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 29 lip 2013, o 20:55

Może to padło wcześniej, a nie widziałem - a może lepiej pomyśleć o Imprezie zamiast o Legacy? O ile którykolwiek w ogóle się nadaje. Można uniknąć płacenia myta, a silniki i skrzynie przecież takie same.
Np coś takiego: http://allegro.pl/subaru-impreza-2-5-rs ... 67332.html

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 29 lip 2013, o 21:55

Te Dusiciel :idea: , przestań rozdawać kapelusze , na lewo i prawo :razz:

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 29 lip 2013, o 23:44

Piter 35 pisze:Te Dusiciel :idea: , przestań rozdawać kapelusze , na lewo i prawo :razz:
Dzisiaj już jeden wydałem (poważnie!), niestety nie mam na razie nic w zapasie. :mrgreen:

terenowiec
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 1 sie 2013, o 07:39

Możecie mi powiedzieć, czy starsze Legacy, takie z lat, powiedzmy 90-95, mają takie same wielkości bagażników, jak te z okolicy lat 1999 - 2003?

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 1 sie 2013, o 09:33

są mniejsze
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 sie 2013, o 12:03

terenowiec, widzę, że jesteś zwolennikiem kombinacji... ;-)

terenowiec
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 1 sie 2013, o 13:37

Gdyby nie Twój premier i jego pomysły, to bym nie kombinował :lol: Coś wykombinować muszę, bo aut mam jak Żyd czapek, a ciągać nie ma czym - prawie :mrgreen: Fux, tu nawet nie chodzi o płacenie, czy nie pacenie za przejazd, ale o to, że bandyci wykorzystując system robią z nas durni. A my płacąc, musimy się na to godzić. Tu masz przykład: http://forum.karawaning.pl/topic/10947- ... em/page-54

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 sie 2013, o 15:03

terenowiec, napiszę Ci tak.
Gdybym miał płacić miesięcznie za przejazdy rekreacyjne kamperem/przyczepą 500-1kpln, to bym się ciskał.
Myślę, że większość cepkowców/kamperowców nie zapłaci więcej, niż 500 zeta rocznie.
Reasumując, po co podnosić sobie ciśnienie?

Podawanie przykładów, że w np. Niemczech nie płacą, jest demagogią. Tam już płacisz gruboooo za sam samochód. W podatku od jego posiadania, zwanym ekolologicznym.
Tutaj jest parę osób z zagranicy, więc mogą poświadczyć.

terenowiec
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 2 sie 2013, o 13:04

Fux, masz rację, że opłaty roczne to max 500 zł, a najczęściej dużo mniej. Jednak chodzi o to, że ten system jest chory: określenie emisji spalin auta, rejestracja, wyjazd gdzieś po urządzenie (via-box), wpłata z góry na konto, częste błędy w naliczani i później reklamacje ciągnące się miesiącami, ryzyko, że jak coś ci nawali w tym systemie, to ci naliczą kary wielokrotności 3000 zł. A jak ci się to nie spodoba, to się z nimi sądź. Myślę, że do tej listy jeszcze kilka punktów można byłoby dokleić, jak choćby nawet nerwy, które w związku z posiadaniem takiej miny, trzeba niekiedy stracić. Zdrowie jest bezcenne, dlatego viia-złodzieja chcę ominąć dużym łukiem. Gdyby to byłą naklejka na szybę, nawet droga, nie buntował bym się. Ale że jest to system, wymyślony po to żeby polować na kierowców, stąd są moje działania.
Nowa myśl, która mi przyszła, to taka, że na polskie drogi i via-złodzieja byłby np. Legacy, którym na co dzień jeździłaby żona, a na dalekie wyjazdy, w tym zagraniczne z większym bagażem, bardzo duży samochód kombi. Nie wiem jeszcze który ma naprawdę duży kufer?

sixkiller
0 gwiazdek
Auto: Legacy III Kombi 2.0 N/A

Odp: Czy Subaru poradzi sobie z trudnym zadaniem

Post 2 sie 2013, o 13:46

Naprawdę duży kufer w kombi wg mojej opinii ma Volvo V70 (w wersji zwykłej lub cross country)... Nie wiem tylko jaki ma uciąg na haku i masę w wersji z niezniszczalnym, rzędowym 2.5TDI

Wysyłane z mojego Blade III za pomocą Tapatalk 2

Gootek
6 gwiazdek

Post 2 sie 2013, o 15:17

terenowiec pisze:na dalekie wyjazdy, w tym zagraniczne z większym bagażem, bardzo duży samochód kombi. Nie wiem jeszcze który ma naprawdę duży kufer?
http://autoauto.pl/pl/12315/Mercedes_E_ ... 3&perPage=
albo z jeszcze mocniejszym silnikiem:
http://autoauto.pl/pl/11637/Mercedes_E_ ... 0&perPage=

terenowiec
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 2 sie 2013, o 15:52

Taki Mercedes E kombi wydaje się dobrą propozycją. Do tego na zimę i polskie wyjazdy po trasach z via-toolem Legacy 2,5 bez turba i super zestaw. Inne pytanie, czy jest szansa kupić 10 - 12 letniego Mercedesa w dieslu z przebiegiem mniejszym niż 300 - 40 tys. km, czy może szukać benzyny (które najczęściej mają mniejsze przebiegi) i gazować? No, ale to pytanie chyba nie na nasze forum...

dzixd
Awatar użytkownika
Moderator działu
Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
Polubił: 9 razy
Polubione posty: 307 razy

Post 2 sie 2013, o 15:58

terenowiec pisze: Inne pytanie, czy jest szansa kupić 10 - 12 letniego Mercedesa w dieslu z przebiegiem mniejszym niż 300 - 40 tys. km

Jest.
Pod warunkiem że nie przeszkadza ci kręcony licznik :giggle:
Jeździć nie umiem, ale się staram :mrgreen:
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.
Konto usunięte pisze:
29 gru 2018, o 17:15
masz dobre serducho i ostrego pierdolca :lol: :thumb:
Obrazek

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 3 sie 2013, o 00:56

dzixd, :mrgreen: :thumb: :mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 sie 2013, o 14:38

terenowiec
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 5 sie 2013, o 10:23

Po rozważeniu wszystkich za i przeciw, jednym z dwóch aut, które chcę kupić, ma być Legacy. Zaczynam więc poszukiwanie dobrego egzemplarza z lat 1999 -2002 z wolnossącym 2,5 najlepiej w automacie. Polowanie zaczęte :mrgreen:

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 5 sie 2013, o 20:06

terenowiec, koniecznie musi mieć hak ? :whistle:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

terenowiec
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 5 sie 2013, o 21:29

Koniecznie, bo od czasu do czasu będzie ciągnął przyczepę. Ale hak to nie problem. Zakład się go za 500 zł brutto :-)

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 5 sie 2013, o 22:02

terenowiec pisze: Ale hak to nie problem. Zakład się go za 500 zł brutto :-)

Bo wiesz, do LegWana jeszcze się nie przywiązałem zbytnio. :cofee:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

ODPOWIEDZ