Subaru Legacy kombi - czy warto kupić

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Subaru Legacy kombi - czy warto kupić

Post 9 lip 2008, o 17:05

vibowit pisze: ściąganie z US aut starszych niż 3-4 lata staje się nieopłacalne.
Prawda, ale jeśli papieju chce turbo - to przy odrobienie szczęścia może się okazać, że amerykańskie Legacy z wiatraczkiem z 2004 nie będzie wcale dużo droższe od EU'Speca Legacy 2.5 2000 ze Szwajcarii... :roll:
Dlatego mówię o opcji amerykańskiej.
FUX pisze: Dlaczego odrzucasz Forestera. To także kombi, tylko troche krótsze
Też prawda. Różnice w pojemnościach bagażników nie są gigantyczne... Pytanie, co kto lubi i czego potrzebuje.

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Post 9 lip 2008, o 22:48

Wartburg 353 - klasa, niech mixol będzie z Tobą :->

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L
Polubione posty: 0

Post 9 lip 2008, o 23:46

A mnie sie wydje że som! To primo, a sekundo, to po Wartburgu każdy bagażnik będzie się wydawał mały! :-p

papieju
0 gwiazdek

Post 10 lip 2008, o 09:48

Hmm, mi nie wystarcz już ten w Wartburgu :)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 10 lip 2008, o 10:01

:o

Chłopie, to Ty nie szukaj zwykłego Legacy kombi - tylko Baja:

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=sub ... Google&lr=

Albo od razu przedłużanego Forda Transita...

;-)

papieju
0 gwiazdek

Post 10 lip 2008, o 10:17

Hehe, ale tył musi być zakryty, psisko nie bezie mokło jakby co, poza tym jak widzi kotka albo krowę to nie ma przebacz. A tak na serio, to bagażnik w Wartburgu może i duży, ale należy odjąć koło zapasowe, narzędzia (niezbędne), butlę z gazem. No i z tych 525 l robi się nagle 450, i to naciągane. Jeśli dodać wysoki próg załadunku i małą ustawność, to rewelacji nie ma. Fotele się nie składają tylne i tu jest ból, przewiezienie czegoś długiego sprawia kłopoty.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 11 lip 2008, o 23:17

WiS pisze:
FUX napisał(a):Dlaczego odrzucasz Forestera. To także kombi, tylko troche krótsze

Też prawda. Różnice w pojemnościach bagażników nie są gigantyczne... Pytanie, co kto lubi i czego potrzebuje.

Różnica jest taka, że bagażnik Legaca jest dłuższy niż wyższy a w Forku odwrotnie. W kubikach dużej różnicy nie ma.

Jedno i drugie warto kupić. Co do Ameryki, to Subaryta narzekał, że ludzie ściągają bryki ze Stanów a on potem nie ma jak silników remontować, bo te amerykańskie to jakieś inne niż europejskie. Nie rozwinął głębiej tej myśli, ale może się jakiś znawca wypowie.

minimus
5 gwiazdek

Post 11 lip 2008, o 23:30

tylko, że Subaryta pewnie nie jest do końca obiektywny ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 11 lip 2008, o 23:32

Pewnie nie, dlatego chcę zweryfikować te rewelacje :-)

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 12 lip 2008, o 12:27

Konto usunięte, ja słyszałem plotkę, że amerykański 2,5t jest ciut wytrzymalszy od europejskiego, też jestem ciekaw jak ona się ma do rzeczywistości.

Wiśniowy
0 gwiazdek
Auto: Subaru Legacy

Post 23 sty 2009, o 16:45

Witam wszystkich!! Mam pytanie nie znalazłem jakiegoś konkretnego forum na temat mechanika usterki itp.
pytanie dotyczy subaru legacy rok 95 przebieg 200tys. Bierze mi olej tak ok 1 litr na 1000 km i nie mam pomysłu co sprawdzić na początek... na pewno nie ma zadnych wycieków...

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 23 sty 2009, o 16:47

Wiśniowy
0 gwiazdek

Post 23 sty 2009, o 16:56

Szkoda że nikt tam się nie udziela zbytnio :-/

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 23 sty 2009, o 16:59

Wiśniowy, bo Subaru się nie psują, więc nie ma o czym rozmawiać ;-)

A tak poważniej, to jak tam zadasz pytanie jest większa szansa że ktoś odpowie. Mi się wydaje, że powyżej 100 kkm bokser zaczyna brać olej, ale litr na 1000 km to rzeczywiście sporo.

Wiśniowy
0 gwiazdek

Post 23 sty 2009, o 17:11

w sumie racja tak czy siak napisze :-) no i oczywiście zgadzam się z stwierdzeniem ze Subaru się nie psuje tylko czasem działa nie tak jak trzeba :-)

crony
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: hunda EG

Post 1 lip 2009, o 18:45

hej, podlacze sie do tematu po dluzszych przemysleniach jakiego rodzinnego japonca wybrac, wpadl mi w oko subaru legacy, potrzebuje auta kombi do dlugich podrozy,
i teraz pytanie jaka wersje silnikowa wybrac? czy wszystkie byly Boxer? ktora wersja jest optymalna osiagi/spalanie ? czy kupic n/a czy jakiegos twinturbo(czy jak one tam maja ;) ) czy wersje jdm byly w czyms lepsze od uk, moze lepiej kupic starszego, ale japan?
zaznacze ze mieszkam w Londynie wiec wersja z kierownica po prawej, rocznik 2000-2002, a i chyba lepiej jakby byl automat bo zonka bedzie smigala, chyba ze polecacie manual...?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 1 lip 2009, o 18:55

Budżet i rocznik przed odpowiedzią...
Dolce far niente ;-)

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 1 lip 2009, o 18:56

crony pisze:chyba ze polecacie manual...?
Zdecydowanie :evilgrin:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 1 lip 2009, o 19:28

crony pisze: teraz pytanie jaka wersje silnikowa wybrac? czy wszystkie byly Boxer? ktora wersja jest optymalna osiagi/spalanie ? czy kupic n/a czy jakiegos twinturbo(czy jak one tam maja ;) )

Zdecydowanie najbardziej ekonomiczny był silnik 2.0 138KM N/A. Wszyscy w serwisach to powtarzają. Potem wolnossąca 2,5l i dopiero gdzieś najnowsze 2 litrówki.

Gdybym teraz brał legacy, to bym wziął wersję Kruszyna 2,5l N/A

Alek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legaś klekot

Post 1 lip 2009, o 20:13

Wiśniowy pisze:Witam wszystkich!! Mam pytanie nie znalazłem jakiegoś konkretnego forum na temat mechanika usterki itp.
pytanie dotyczy subaru legacy rok 95 przebieg 200tys. Bierze mi olej tak ok 1 litr na 1000 km i nie mam pomysłu co sprawdzić na początek... na pewno nie ma zadnych wycieków...
Jesteś pewien, że zawsze bierze Ci litr na tysiąc? czy może zdarza mu się brać litr na tysiąc? W OBK'u miałem tak, że czasem brał litr na tysiąc a czasem litr na 3000 (przy przebiegu ok. 150000km) - wszystko zależało od stylu jazdy.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 1 lip 2009, o 20:36

crony, w tasie 9-10 litrów w mieście 12-13 . Wolno nie jeżdżę.
Oczywiście brakuję mi wiatraka ale to podobno znany symptom.No i oczywiście manual.
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

crony
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: hunda EG

Post 1 lip 2009, o 20:51

FUX pisze:Budżet i rocznik przed odpowiedzią...
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C9020565
chodzi mi o taka bude, czyli rocznik tak jak pisałem 2000-2002 oczywiście wersja z kierownica z prawej strony budżet to tak 2000funtow czyli praktycznie każda wersja w tej budzie (tylko chyba turbo i jdm musiałby być starszy)
czyli co polecacie 2.0 n/a w manualu? to jest Boxer?
a co z reszta moich pytań...
"ktora wersja jest optymalna osiagi/spalanie/awaryjność ? czy kupic n/a czy jakiegos twinturbo(czy jak one tam maja ;) ) czy wersje jdm byly w czyms lepsze od uk, moze lepiej kupic starszego, ale japan?"

P.S. co myslicie na temat automatu, tzn są jakieś wadliwe?

miszozon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forek S-turbo

Post 1 lip 2009, o 20:59

dołączam się do pytania czy japan są lepsze. I do kiedy produkowano OBK w Japonii ?
vel misza, Pozdrawiam!

Alek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legaś klekot

Post 1 lip 2009, o 22:34

crony pisze: P.S. co myslicie na temat automatu, tzn są jakieś wadliwe?
Dość długo jezdzilem OBK 2,5 MY01 w automacie czyli w zasadzie takim do jakiego się przymierzasz. Uwielbialem ten samochod za duszę, niezawodność, przewidywalność, poczucie bezpieczeństwa i wygodę.... ale automat byl jego najslabszą stroną. To dosyć stara, szczególnie jak na dzisiejsze czasy, 4 biegowa konstrukcja. Oczywiscie automat daje Ci niesamowity komfort ale akurat subarowski baaaaaaaaaardzo źle wpływa na osiągi szczegolnie w wersji 2,5. Niby masz stosunkowo mocne auto ale chociazby przy wyprzedzaniu musisz mocno uważać.

Co do twoich pozostałych pytań:
1. wszystkie silniki to boxer niezaleznie od pojemnosci
2. zdefiniuj jak rozumiesz pojecie "optymalne". Według mnie optymalna jest H6 czyli 3.0 - ona wystepuje wprawdzie wylacznie (chyba ze sie myle) w automacie ale i tak daje stosunkowo przyzwoite osiagi (oczywiscie jak na dupowóz). H6 pali nie wiele więcej niż 2,5 AT a daje wiecej frajdy z jazdy. Jeśli zaś zależy ci bardziej na ekonomicznej jezdzie - to oczywiscie 2.0 manual

TwinTurbo w legasiach lub OBK'ach nie ma (chyba ze w jakichs wersjach GT/STI/Cuda na kiju, tego nie wiem)

Co do wyboru między OBK i Legacy - zastanow sie czego bardziej potrzebujesz - jesli zdarza ci się jezdzic po polach/wertepach czyli leciutkim terenie - zastanow sie nad OBK bo jest o pare centymetrow wyzszy. Legacy za to lepiej trzyma się w zakretach bo jest niższy...

minimus
5 gwiazdek

Post 1 lip 2009, o 22:41

miszozon, cały czas.
Alek pisze:
TwinTurbo w legasiach lub OBK'ach nie ma (chyba ze w jakichs wersjach GT/STI/Cuda na kiju, tego nie wiem)
US Spec - iirc OBK/Legaś twin, Foryś single.

ODPOWIEDZ